Nagy alma-őszibaracklé teszt

2024.sze.17.

Az egyszerű gyümölcslevek mellett egyre több íztársítás jelenik meg: ha jól választják meg a gyümölcsöket és arányaikat, akkor kiemelik, támogatják egymás ízét és még finomabb, különlegesebb lesz az ízélmény. Az egyik leggyakoribb párosítás az alma-őszibarack, így most ilyen italokat kóstoltunk gyümölcstartalomtól függetlenül. Ugyan a magasabb gyümölcstartalom a minőséget nagy százalékban meghatározza, azonban ízre mégsem teljesen egyértelmű a helyzet. A vakteszt eredménye az alábbiakban látható.

 ossz_29.JPG

GYÜMÖLCSLEVEK ÉS HASONLÓ TERMÉKEK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Gyümölcslé

Olyan erjeszthető, de nem erjesztett termék, amelyet a gyümölcs egészséges és érett, friss, hűtéssel vagy fagyasztással tartósított, egy vagy több gyümölcsfajta összekeverésével előállított, ehető részéből nyertek, amely rész jellegzetes színe, aromája és íze a termék előállításához felhasznált gyümölcsnek a levére jellemző. Az ugyanazon gyümölcsfajtából megfelelő fizikai eljárással kivont aroma, gyümölcspép és rostok a későbbiekben visszaadagolhatók a léhez.

A magokkal és héjjal rendelkező gyümölcsökből készített gyümölcslevek nem tartalmazhatják a magok és a héj bizonyos részeit vagy összetevőit, kivéve, ha a magok és a héj bizonyos részei vagy összetevői még a helyes gyártási gyakorlat révén sem távolíthatók el.

A gyümölcslé készítésekor a gyümölcslé gyümölcspürével összekeverhető.

Készülhetnek egyetlen vagy többféle gyümölcsből. Egyféle gyümölcs felhasználása esetén azt a termék nevében meg kell jelölni. Ha többféle gyümölcsből állítják elő a terméket, az egyes gyümölcsök nevét a felhasználási arány szerinti csökkenő sorrendben kell tartalmaznia a címkének. Három vagy annál több gyümölcs esetében elegendő a „többféle gyümölcs”, a „vegyes gyümölcs” vagy egyszerűen a „gyümölcs” kifejezés használata.

Koncentrátumból (sűrítményből) előállított gyümölcslé

A sűrített gyümölcslé olyan ivóvízzel történő hígítása útján készült termék, amely teljesíti az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló kormányrendeletben előírt kritériumokat.

Az ugyanazon gyümölcsfajtából megfelelő fizikai úton kivont aromát, gyümölcspépet és rostokat a későbbiekben vissza lehet adagolni a sűrítményből készült gyümölcsléhez.

A sűrítményből készült gyümölcslé olyan megfelelő folyamatok révén készül, amelyek megőrzik egy, az adott gyümölcsből nyert átlagos gyümölcslé fizikai, kémiai, érzékszervi és tápérték jellemzőit.

A sűrítményből előállított gyümölcslé készítése során a gyümölcslé, illetve sűrítményből készült gyümölcslé gyümölcspürével, illetve gyümölcspüré-sűrítménnyel összekeverhető.

Gyümölcsnektár

Külső megjelenésük és ízük alapján könnyen összetéveszthetők a gyümölcslevek a gyümölcsnektárokkal. Utóbbiak alacsonyabb gyümölcstartalmúak, víz és cukor vagy méz hozzáadásával készülnek. Előírt minimális gyümölcstartalmuk attól függ, hogy milyen gyümölcsből készülnek. Így 25%-ban kell gyümölcsöt tartalmaznia pl. a maracujából, a ribiszkéből vagy a banánból készített gyümölcsnektárnak. 30%-os gyümölcstartalom van előírva pl. a kökény vagy a szilva esetében. A meggyre 35%, a málnára és a kajszibarackra 40% a követelmény. A legmagasabb előírt gyümölcstartalom 50%-os, ez vonatkozik egyebek mellett az almából, körtéből vagy őszibarackból készült gyümölcsnektárokra. A címkén fel kell tüntetni a termék minimális gyümölcstartalmát.

Sűrített gyümölcslé

Víz elvonásával készítik a gyümölcspépből.

Vízzel extrahált gyümölcslé

Pépes vagy szárított gyümölcsből nyerik ki.

Dehidratált/porított gyümölcslé

Gyümölcsléből nyernek ki a víz csaknem teljes elvonásával.

Gyümölcs felhasználásával olyan alkoholmentes italok is készülnek, amelyek alacsonyabb gyümölcstartalmuk és más összetevők miatt nem felelnek meg a gyümölcslére és a gyümölcsnektárra vonatkozó követelményeknek. Ezek megnevezése általában gyümölcsital.

Vannak továbbá olyan italok, amelyek nem tartalmaznak gyümölcsöt, de a felhasznált aromáknak köszönhetően gyümölcsízűek. Ezek megnevezése üdítőital vagy más olyan kifejezés lehet, amely megkülönbözteti őket a gyümölcslevektől, -nektároktól és -italoktól.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A kóstolók elé hűtőből kivéve szervíroztuk az almaleveket, mert felmelegedve olyan ízek jönnek elő, amelyek rontják a gyümölcsös íz intenzitásának megítélését.

Kiöntés előtt felráztuk az italokat.

 

AZ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a természetes alma- és őszibarack-illatot kerestük, az illat intenzitásától függetlenül. Az idegen, konzerv jellegű illatok nem kaphattak magas pontszámot.

Állag: itt a töménységét értékeltük a gyümölcsleveknek.

Íz: Aminek először is harmonikusnak kell lennie, az az italban található savak és cukrok aránya. A túl édes íz és a túl magas savtartalom is tönkreteszi a terméket.. Az alma és az őszibarack jellegzetes íze legyen jelen kellő ízintenzitással. Az idegen és "konzerv" ízjegyeket lepontoztuk.

 

AZ ALMA-ŐSZIBARACKLEVEK VAKTESZTJÉNEK EREDMÉNYE

 

12. TESCO Alma-őszibarack gyümölcsital 12% gyümölcstartalom, egységár: 306 Ft/l, Pontszám: 6,5/10 pont

Őszibarack-aromás illat. Üdítőitalra jellemző állag. Az íze aromás, édeskés, savanykás.

tesco_21.JPG

 

11. Del Solo Vegyesgyümölcs nektár őszibarack és alma 51% gyümölcstartalom, egységár: 599 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont

Enyhe őszibarack-illat. Az állagán érezhető a magasabb gyümölcstartalom. Kóstoláskor őszibarackos-aromás ízeket éreztünk, utóízben érezhető az édesítőszer.

delsolo.JPG

 

9. Cappy Őszibarack mix 50,7% gyümölcstartalom, egységár: 810 Ft/l, Pontszám: 7,3/10 pont

Nagyon enyhe, de kellemes őszibarack-illat. Sűrűbb, nyelvre tapadósabb állag. Ízében keverednek a természetes gyümölcsízek az aromákkal és utóízben az édesítőszernek az aromájával.

cappy.JPG

 

9. Olympos Alma-őszibarack üdítőital 10% gyümölcstartalom, egységár: 266 Ft/l, Pontszám: 7,3/10 pont

Enyhe, aromás őszibarack-illat. Üdítőitalra jellemző állag. Kellemes, de aromás őszibarack-íz, megfelelő édességmértékkel.

olympos.JPG

 

8. Topjoy vitalitás őszibarack alma 20% gyümölcstartalom, egységár: 729 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe, de jellegzetes őszibarack-illat. Üdítőitalos állag. Érezhető az őszibarack édeskés és az alma savanykásabb íze, enyhébb ízintenzitással.

topjoy.JPG

 

7. Zámbori Alma-őszibaracklé 100% gyümölcstartalom, egységár: 1 063 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe almaillat. Sűrű, rostos állag. Kóstoláskor inkább egy egyedi almaízt éreztünk és utóízben az őszibarackot.

zambori.JPG

 

6. Nektária manufaktúra Alma-őszibarack 100% gyümölcstartalom, egységár: 880 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes, barackos, édeskés illat. Sűrűbb, rostos állag. A természetes alma- és őszibarack-íz mellett éreztük, hogy valamilyen sárgabarackra jellemző aroma is megjelenik. Megfelelően édes, kellemesen savas lé.

nektaria_1.JPG

 

5. Simon Alma-őszibaracklé 100% gyümölcslé, egységár: 1 163 Ft/l, Pontszám: 8,3/10 pont

Intenzívebb alma- és enyhébb őszibarack-illat. Frissen préselt gyümölcslé, sűrű, rostosabb állagú. Kóstoláskor az alma nagyobb intenzitással érezhető, az őszibarack kellemesen édeskés.

simon.JPG

 

3. Fruttina Natúrlé Őszibarack-alma 100% gyümölcstartalom, egységár: 746 Ft/l, Pontszám: 8,6/10 pont

Jóillatú almafajtából készült. Frissen préselt, sűrű, rostos állag. A felhasznált alma íze zamatos és intenzív, az édeskés őszibarack-zamat enyhébben érezhető.

fruttina.JPG

 

3. AUCHAN Préselt alma-őszibarack gyümölcslé 100% gyümölcstartalom, egységár: 1 133 Ft/l, Pontszám: 8,6/10 pont

Finom őszibarack- és kellemes almaillat. Sűrűbb, rostos állag. Kellemes, muskotályos almaíz és természetes őszibarack-zamat.

auchan_21.JPG

 

1. Dér Juice Family Alma őszibarack 100% gyümölcstartalom, egységár: 997 Ft/l, Pontszám: 9,0/10 pont

Intenzív őszibarack-illat. Jól érezhető a frissen préselt gyümölcslevekre jellemző állag, amely sűrűbb és rostos. Kóstoláskor az őszibarack friss és természetes íze érezhető először és utána jön a muskotályos édes friss almaíz.

der.JPG

 

1. Dér Juice Almalé őszibarackkal 100% gyümölcstartalom, egységár: 1 199 Ft/l, Pontszám: 9,0/10 pont

Intenzív őszibarack-illat. Jól érezhető a frissen préselt gyümölcslevekre jellemző állag, amely sűrűbb és rostos. Kóstoláskor az őszibarack friss és természetes íze érezhető először és utána jön a muskotályos édes friss almaíz.

der_uveg.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes DÉR JUICE Almalé őszibarackkal 100% gyümölcstartalom és a DÉR JUICE Family Alma őszibarack 100% gyümölcstartalom az AUCHAN üzleteiben kapható.

almaoszi.png

süti beállítások módosítása