A fejtett bab kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás, tele rostokkal és ásványi anyagokkal. Felhasználása sokoldalú: készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát és különféle köreteket. Ha nem szeretnénk a bab áztatásával foglalkozni, akkor jöhet a gyorsfagyasztott bab, melynek elkészítési ideje jóval rövidebb, mint a száraz babé. Most ezeket a termékeket vakteszteltük, lássuk, melyik a legfinomabb gyorsfagyasztott fejtett bab!
A GYORSFAGYASZTOTT ÉLELMISZEREK MEGHATÁROZÁSA
A 89/108/EGK irányelv meghatározása alapján „A „gyorsfagyasztott élelmiszerek” olyan élelmiszerek, amelyeket a „gyorsfagyasztás” néven ismert olyan fagyasztási eljárásnak vetnek alá, amely által azok a lehető leggyorsabban túllépik a maximális kristályosodás hőmérséklet-tartományát, és az eljárás következményeként hőmérsékletük (a termikus kiegyenlítődést követően) a termék minden pontján –18 °C vagy ennél alacsonyabb lesz.”
Hazánkban a Magyar Élelmiszerkönyv 2-604-es számú irányelve szól az „egyes gyorsfagyasztott élelmiszerekről”, amely „a tartósított élelmiszerekre vonatkozó általános-, és egyes termékekre vonatkozó részletes, ajánlott irányelveket tartalmazza, elsősorban növényi eredetű élelmiszerekre vonatkozóan”.
HOGYAN KÉSZÜL A GYORSFAGYASZTOTT TERMÉK A „TERMŐFÖLDTŐL A FAGYASZTÓIG”
A gyorsfagyasztott élelmiszerek hőelvonás útján tartósított élelmiszerek, amelyek felhasználhatósági ideje a friss termékhez képest hosszabb, így tovább marad elérhető a vásárló számára. A hőelvonás egyik módja a fagyasztás, amikor a termék hőmérsékletcsökkenése a fagyáspont alá süllyed, melynek során annak víztartalma megfagy. A fagyasztott termék minőségét nagymértékben meghatározza, hogy a fagyasztás milyen gyorsan történik.
A fagyasztás módja szerint lassú és gyorsfagyasztást különböztetünk meg. A lassú fagyasztás során – mely többnyire otthoni keretek között zajlik – az élelmiszer, pl. gyümölcs szöveteiben kisszámú, ugyanakkor nagyméretű jégkristályok keletkeznek. A fagyás következtében fellépő térfogat növekedés miatt a nagy jégkristályok nyomást gyakorolnak a sejtfalakra, szerkezeti károsodást okozva. Ilyenkor a felengedés után a megrepedt sejtfalon keresztül a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó sejtfolyadék kifolyik, s ezáltal a termék hasznosanyag-tartalma csökken. Az ipari keretek között zajló gyorsfagyasztás során nincs idő nagyméretű jégkristályok kialakulására, így ebben az esetben nagyszámú és nagyon apró jégkristályok képződnek, amelyek egyenletesen oszlanak el a szövetekben, ebből adódóan a szöveti károsodás mértéke elenyésző, minimális a hasznosanyag-veszteség. Mivel a hőelvonással alapvetően tartósítjuk a terméket, ezért a folyamat fontos lépése a termék kezdeti csíraszámának minimalizálása. A hűtés hatására a mikróbák „hibernálódnak”, azaz anyagcseréjük, életfolyamataik, szaporodásuk kezdetben csökken, majd végül megáll, de nem pusztulnak el!
Betakarítás: A legnagyobb érettségi fokán szedik le.
Mosás: Közvetlenül a leszedés után megtisztítják, (pl. földtől), megmossák.
Előfőzés (Blansírozás): A legtöbb zöldséget vízben vagy gőzben pár percig előfőzik. Ennek célja, többek között az eltarthatósági idő növelése.
Gyorsfagyasztás: A betakarítást követő néhány órán belül néhány órán belül lefagyasztják. Minimálisra csökkentve a vitamin- és ásványianyag-veszteséget. ásványianyag-veszteséget.
Csomagolás Kényelmes csomagolás, ellátva az elkészítési javaslattal.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A beszerzéskor fagyasztóládát vittünk magunkkal, hogy szállítás alatt a fagyasztott bab ne olvadjon fel.
A tesztre az országosan kapható, fagyasztott, fejtett babokat válogattuk be.
A babot megfőztük és szűrés azonnal szervíroztuk a kóstolók elé, hogy az illatot konkrétabban érezzék és az állagot is pontosan, fogyasztáskori hőmérséklete alapján értékelhessék.
ÉRTÉKELÉS MENETE
Illat: a bab jellegzetes illatát vártuk. A jellegtelen vagy idegen illatokat lepontoztuk.
Állag: a babnak meg kell őriznie a zöldség friss állagát. A héj nem lehet rágós, a belső résznek puhának kell lennie.
Íz: legyenek intenzív, természetes ízek, mellékízek nélkül. A legfőbb ízhiba az alacsony ízintenzitás, jellegtelenség és a túlérettség miatti "fáradt" íz.
GYORSFAGYASZTOTT FEJTETT BAB TESZT EREDMÉNYE
9. LIDL Freshona fejtett bab, egységár: 1 287 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont
Leginkább a héj illata érezhető. Minimális számú megtört szem. A szemek sokszínűek. Az állaguk kissé vegyes: a krémestől egészen a keményebbig. Az íze jellegzetes fejtett babé, de alacsonyabb ízintenzitással.
8. REÁL Fejtett bab, egységár: 1 887 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont
Közepes intenzitású főttbab-illat. Különböző színű, állagú babszemek. Több főzést igényel, kissé keményebb volt a kóstoláskor az állaga egyes szemeknek. Alacsonyabb intenzitású főttbab-íz.
7. Bovita fejtett bab, egységár: 1 909 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Közepes intenzitású főttbab-illat. Kb. minden tizedik szem törött vagy héjtalan. A szemek jól megfőttek. Közepes intenzitású, jellegzetes főttbab-íz.
6. Jégtrade fejtett bab, egységár: 1 664 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Jellegzetes főtt fejtettbab-illat. Minden tizedik szem töredezett. Jó állagú, nem rágós, jellegzetes főttbab-íz, de enyhébb intenzitással.
4. PENNY Zöldségeskert, egységár: 1 776 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Kellemes főttbab-illat. A szemek 10-15%-a töredezett vagy héj nélküli. Az apróbb szemű, jó állagú, jellegzetes fejtettbab-íz.
4. ALDI Nature's Gold fejtett bab, egységár: 1 278 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Kellemes főttbab-illat. A szemek 10-15%-a töredezett vagy héj nélküli. Az apróbb szemű, jó állagú, jellegzetes fejtettbab-íz.
2. S-BUDGET Fejtett bab, egységár: 1 289 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Jellegzetes főtt fejtettbab-illat. Nagyon kevés szem töredezett. Jól átfőtt. A belseje krémes, szemcsés. Az íze jellegzetes főtt fejtett bab.
2. Agrosprint fejtett bab, egységár: 1 887 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Jellegzetes főtt fejtettbab-illat. Nagyon kevés szem töredezett. Jól átfőtt. A belseje krémes, szemcsés. Az íze jellegzetes főtt fejtett bab.
1. FEVITA fejtett bab, egységár: 1 998 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Zamatos főttbab-illat. Homogén állományú, nem töredezett, nagyon hasonló színű babszemek. Kiváló állagú, kellemesen krémes a belseje. Intenzív és jellegzetes íz.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes FEVITA fejtett bab az AUCHAN, CBA, REÁL, COOP üzleteiben kapható.
