Nagy húsos bolognai szósz teszt

2023.máj.19.

Az egyik legismertebb és legkedveltebb tésztaszósz a bolognai. Nem nagy ördöngösség az elkészítése, de ha éhesek vagyunk, akkor minden perc számít és valljuk be, nincs is kedvünk mindig a tűzhely mögött álldogálni. Éppen ezért teszteljük a bolti kínálatot az üveges húsos bolognai szószokból, melyeket csak rá kell öntenünk a kifőtt tésztára. Lássuk, melyik a legfinomabb a vaktesztelt 12-féle termék közül!

img_9531-1.jpg

A BOLOGNAI SZÓSZ EREDETE

Eredetileg nem spagetti tésztával tálalták az olaszok, de Olaszországon kívül így terjedt el. A bolognai spagetti népszerűsége évtizedek óta töretlen, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szeretik, nagyon gyorsan elkészíthető és olcsó. Magát a bolognai szószt senkinek sem kell bemutatni. Ebben a hús alapú mártásban az olaszos fűszerek mellett a főszerep minden esetben a paradicsomé, kerüljön az bele apróra vágott vagy szósz formájában. A valódi bolognai szósz alapja a vajon és olívaolajon megpárolt sárgarépa, hagyma és zeller, melyhez marhahúst, esetleg pancettát (olasz baconféle) adnak hozzá. Ezt a szószt öntik fel utána egy kis tejjel, vagy tejszínnel, majd mikor ez összeállt, mehet bele a fehérbor. A paradicsom csak ezután kerül bele egy kis sóval és vajjal.

A tesztben résztevő üveges termékeket hőkezeléssel tartósítják. Hőkezelés: olyan tartósítási eljárás, amellyel megfelelő hőmérsékleten bizonyos időtartam alatt elpusztítják a mikroorganizmusok vegetatív alakjait (pasztőrözés) vagy a vegetatív alakokon kívül a spórákat is (sterilezés).

 

A TESZT MENETE

Körbejártuk a nagy élelmiszerlánc üzleteket és beszereztük az elérhető hústartalmú bolognai mártásokat üveges formában. Továbbá volt még egy húsos szósz, amiben szlonna darabok voltak, így ezt is bevettük kíváncsiságból a tesztbe.

Mint mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték a tesztet, ezúttal 13-an.

A mártásokat/szószokat spagetti tészta nélkül kóstoltuk, felmelegítés után.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: a legfontosabb szempont az illatnál a paradicsom és a fűszerek harmonikus megjelenése volt. Ha valamelyik fűszer érezhetően túlsúlyban volt, azért nem járt pontlevonás, amennyiben természetesnek véltük az aromákat. A jellegtelen, illetve kellemetlen illatokat lepontoztuk. Plusz pont járt, ha a főtt hús illatát is érzékeltük.

Állag: a bolognai mártás akkor jó, ha hús-, hagyma-, sárgarépa-, zeller-, paradicsomdarabkák is vannak benne. Ha túl homogén volt a mártás, pontot vontunk le. A másik szempont a mártás sűrűsége volt. A túl híg állagért is vontunk le pontot. Az összetevőknél elvárás volt, hogy jól átfőttek legyenek.

Íz: a zöldfűszerek közül a jó bolognai szószban az oregánó, kakukkfű meghatározóbb, a majoránna, rozmaring is jelen van, viszont kevésbé intenzív módon. A fűszereknek harmonizálni kell a paradicsommal. A szósz sózása nem túl erős. A zöldségdarabok íze érezhető önmagukban is. A hús átveszi a mártás ízét, a jobb minőségűekben viszont megőrzi a saját zamatát is. A jellegtelen vagy furcsa fűszerezést lepontoztuk, ahogy az érezhetően alacsony paradicsom és zöldség tartalmat is.

 

A NAGY HÚSOS BOLGONAI SZÓSZ VAKTESZT EREDMÉNYE

 

12. PANZANI bolognai szósz, egységár: 3 292 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhén fűszeres illatú, inkább paradicsomos bolognai. Az állaga hígabb, az összetevők apró darálásúak. A paradicsom és a hagyma adja a főízt, mellette a só és gyengébben a fűszerek érezhetők.

img_9548_panzani.jpg

 

11. PENNY San Fabio bolognai szósz, egységár: 1 664 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Visszafogottabb, de kellemes illatú szósz. Hígabb állag, apró és közepes méretű zöldség- és húsdarabokkal, amelyek kellően puhák. Ízében a paradicsom és a hagyma érezhető legjobban, a fűszerek intenzitása alacsonyabb, a sózás megfelelő.

img_9550_san_fabio.jpg

 

7. LIDL Combino bolognai szósz, egységár: 1 664 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Enyhébb, de kellemes illatú szósz. Közepesen sűrű állag, apró és közepes méretű zöldség- és húsdarabokkal, amelyek kellően puha állagúak. Ízében a paradicsom és a hagyma érezhető legjobban, a fűszerek intenzitása alacsonyabb, a sózás megfelelő.

img_9540_combino.jpg

 

7. TESCO bolognai szósz, egységár: 2 379 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Enyhébb, de kellemes illatú szósz. Közepesen sűrű állag, apró és közepes méretű zöldség- és húsdarabokkal, amelyek kellően puha állagúak. Ízében a paradicsom és a hagyma érezhető legjobban, a fűszerek intenzitása alacsonyabb, a sózás megfelelő.

img_9536_tesco.jpg

 

7. Auchan bolognai szósz, egységár: 2 855 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Az illatában a hagyma, a paradicsom és a petrezselyem érezhető leginkább. Az állaga hígabb, pürés, apró darálású összetevőkkel. Ízében a paradicsomos főíz után a zöldfűszerek érezhetők, leginkább a petrezselyem, majd a hagyma. Megfelelő sózású.

img_9557_auchan.jpg

 

7. DESPAR tésztaszósz szalonnával, egységár: 2 748 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Nem darált hússal, hanem szalonnával készült, de kíváncsiak voltunk az ízére. Füstös, paradicsomos illatú. Közepesen sűrű állag, nagyobb szalonnadarabokkal. Ízében a paradicsom és szalonna a legerősebb, a fűszerezés visszafogott. Megfelelően sós.

img_9555_spar.jpg

 

5. Barilla bolognai szósz, egységár: 6 590 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Kellemes, kakukkfüves-paradicsomos illat. Állaga hígabb. Kisebb darab zöldségekkel és hússal készült, amelyek kellően puhák. Ízében a kakukkfű és a paradicsom mellett sárgarépa és a hagyma érezhető jobban. Sózása megfelelő.

img_9542_barilla.jpg

 

5. Auchan BIO bolognai szósz, egységár: 4 195 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Enyhe, de kellemes kakukkfüves, bazsalikomos illat. A paradicsomos rész hígabb, viszont tele van hús- és zöldségdarabokkal. Ízében is a kakukkfű és a bazsalikom erősebb, mellette érezni a hagyma és a répa ízét is. Megfelelő sózású.

img_9545_auchan.jpg

 

4. ALDI Le Gusto bolognai szósz, egységár: 1 778 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Jóleső, kakukkfüves, paradicsomos, hagymás illat. Sűrű állagú szósz, közepes és kisebb méretű zöldség- és húsdarabokkal. A kakukkfű, oregánó, bazsalikom íze is érezhető a paradicsomos főíz mellett.

img_9553_le_gusto.jpg

 

3. FELIX bolognai szósz, egységár: 3 442 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Kakukkfüves, bazsalikomos, hagymás illat. Kellően sűrű állag, kis-közepes zöldség- és húsdarabokkal. Finom zöldfűszeres paradicsomos szósz, amiben a hagyma és a sárgarépa is érezhető, megfelelő sózással készült.

img_9558_felix.jpg

 

2. ALDI Cucina Nobile bolognai szósz, egységár: 2 103 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Kellemes paradicsomos, hagymás, kakukkfüves illat. Sűrű állagú szósz, nagyobb zöldség- és közepes húsdarabokkal. A hagyma és paradicsomos szószalaphoz finom vegyes zöldfűszereket kevertek, a sárgarépa íze külön is érezhető, mert nagyobb darabokban van a szószban. Sózása megfelelő.

img_9561_cucina_nobile.jpg

 

1. POLCZ bolognai szósz, egységár: 4 829 Ft/kg, Pontszám: 9,0/10 pont

Intenzív bazsalikomos, oregánós illat, amely mellett érződik a kellemes paradicsomos illatjegy is. Sűrű állagú szósz, kisebb-közepes zöldség- és húsdarabokkal. Minden összetevő kellően puha, jól átfőtt. Finom és hagyományosan olaszos fűszerezésű bolognai szósz, amiben jól érezhetők a zöldségek és a hús íze is, természetesen zamatos paradicsomos ízjegyekkel kísérve. A nagyobb zöldségdarabok íze színesíti a szósz kóstolási élményét. Kellemes sózású, természetes ízű szósz.

img_9562_polcz.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

 

A POLCZ bolognai szósz a SPAR, INTERSPAR, ROSSMANN, MÜLLEr, Kifli.hu és adalekmentesen.hu  üzletekben kapható.

bolognai.png

süti beállítások módosítása