Nagy őszibarack konzerv teszt: magas minőségű olcsó sajátmárkás győzött!

2023.feb.14.

Legjobban a friss gyümölcs esik, de mivel korlátozott ideig elérhetők a termések, ezért az év többi szakában valamilyen tartósított formában ehetjük. A befőtt sokáig eláll, nem igényel speciális tárolási módon és a polcról levéve már fogyaszthatjuk is. A nyarat idéző napsárga őszibarackbefőtt az egyik legkedveltebb befőtt, magában is elfogy, de lehet levesek, főételek, desszertek alkotóeleme is. Már régóta kíváncsiak voltunk arra, hogy van-e különbség az őszibarackbefőttek között, ezért leteszteltük az országosan kaphatókat. Mutatjuk, melyik befőtt lett a legháziasabb jellegű a 16 vaktesztelt termék közül!

bor1-1.jpg

A BEFŐTT A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

A befőtt olyan, hőkezeléssel tartósított termék, amely felöntőlében különféle módon előkészített, lehetőleg alaktartó gyümölcs-, zöldségkomponenseket tartalmaz.

A gyümölcs legyen ép, egészséges, növényi kórokozóktól és állati kártevőktől mentes, a befőttgyártás szempontjából megfelelő érettségű, friss. Lehet továbbá hűtött, gyorsfagyasztott, fagyasztva szárított vagy hőkezeléssel előtartósított. Lehet bogyós, hámozott, hámozatlan, egész, felezett, darabolt, szeletelt, kockázott, magozott, cikkekre szedett, vágott vagy csíkozott.

Érzékszervi jellemzők

- Alak: az összetevő darabjai hasonló módon vannak előkészítve, közel azonos méretűek és állományban nem térnek el egymástól.

- Szín: az összetevő darabjai színben nem térnek el egymástól, a befőtt színe a felhasznált összetevőre jellemző.

- Illat: harmonikus, kellemes, a felhasznált összetevőkre jellemző.

- Íz: a felhasznált összetevő íze felismerhető, harmonikusan kellemes.

- Állomány: a befőttben a gyümölcs, (zöldség) legyen rugalmas állományú, alaktartó, ne legyen túl kemény vagy elpuhult, szétfoszló. A felöntőlé: – a pudinggyümölcs kivételével – az elsődleges összetevőt fedje el, legyen tiszta, áttetsző, kellemes ízű.

Az elsődleges összetevő egyenletesen töltse ki a rendelkezésre álló teret, ne emelkedjen a felszínre és ne szálljon le az edény aljára.

Ajánlott gyártástechnológiai leírás

Az alkalmas elsődleges összetevőket válogatással, kíméletes mosással, esetleg száreltávolítással, osztályozással, utántisztítással – szükség esetén – hámozással, aprítással, magozással, laza állagú anyagok esetén sejtszilárdítással, illetve húzatással alkalmassá teszik a további feldolgozásra. A felsorolt műveleteket – szükség esetén – az előfőzés művelete követheti. Az elsődleges összetevőt ezután edénybe töltik, felöntik, szükség esetén légtelenítik, majd lezárják, lehetőleg gőzvákuum- vagy vákuumzárást alkalmazva, ezután hőkezeléssel (pasztőrözéssel) tartósítják.

 

A TESZT MENETE

Az őszibarackbefőtteket – tizenhatot -  az országos üzletláncokban szereztük be.

Most is vaktesztet végeztünk 12-en, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

A barackokat egészben készítettük elő üveg kelyhekben a kóstolók elé, hogy pontosabban tudják az állagot megítélni. Egy fél barackot vettek ki a saját tányérjukra, aminek az állagának értékelését már a barack szétvágásakor el lehet kezdeni értékelni.

bor2-1.jpg

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A Magyar Élelmiszerkönyv ajánlását is figyelembe vettük az értékelésnél.

Illat: harmonikus, kellemes, az őszibarackra jellemző illatot kerestük.

Állag: az volt az elvárás, hogy a befőttben a gyümölcs legyen rugalmas, alaktartó, ne legyen túl kemény vagy elpuhult, szétfoszló. Néztük, hogy a felöntőlé a gyümölcsöt elfedi-e, tiszta, áttetsző, kellemes-e az íze. Nem kapott kevesebb pontot a kisebb méretű gyümölcs, ha az íze jó volt.

Íz: a legfontosabb szempont, hogy az őszibarack íze felismerhető, harmonikusan kellemes legyen, ami a felöntőlével is harmonizál. Figyeltük, hogy nincs-e kellemetlen utóíze a befőttnek.

 

A NAGY ŐSZIBARACK KONZERV VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE

 

16. Fruto Őszibarack, egységár: 1 096 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Enyhe és nem jellegzetes, csak édeskés illat. Közepesen puha, megfelelő állag. Ízében is kevésbé érezhető az igazi őszibarack íz, kellemesen édeskés.
img_8662_x.jpg

 

15. Coop Őszibarack (üveges), egységár: 1 469 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Szolíd őszibarack illat. Az állaga közepesen puha. A fő ízjegy az édes, majd mögötte érezhető gyengébben a gyümölcsösség.

img_8630_coop.jpg

 

14. Helcom Őszibarack, egységár: 1 145 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Enyhe édeskés illat. Az őszibarack puhább, de megfelelő állagú. Kicsit édeskés íz, amely mellett az őszibarack jellegzetes gyümölcs zamatai kevésbé érezhetők.
img_8688_1.JPG

 

13. LIDL Őszibarack (piros-fehér csomagolás), egységár: 1 218 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Gyengébben érezhető, de jellegzetes az őszibarack illat. Puha, de megfelelő állag. Közepesen intenzív őszibarack íz, megfelelő édességmértékkel.
img_8645_x.jpg

 

10. Premiko Őszibarack, egységár: 1 704 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Nem túl intenzív őszibarack illat. Vegyes, puha-ropogós állagú őszibarack feleket találtunk az üvegben. Enyhe, de jellegzetes őszibarack íz, megfelelő édességmértékkel.

img_8636_premiko.jpg

 

10. AUCHAN Őszibarack, egységár: 1 048 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Enyhe őszibarack illat. Közepesen puha és ropogós gyümölcsdarabok vannak vegyesen a konzervben. Szolíd édeskés íz, alacsonyabb gyümölcsös ízjeggyel.

img_8647_auchan.jpg

 

10. PENNY Őszibarack, egységár: 1 096 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Nem túl erőteljes őszibarack illat. Puhább, de megfelelő állag. Közepes erősségű őszibarack íz, és enyhébb édes ízjegy párt éreztünk.
img_8649_penny.jpg

 

9. Albatross Őszibarack (konzerv), egységár: 1 340 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Alacsonyabb intenzitással, de érezhető a jellegzetes őszibarack illat. Az állaga ropogós. Kellemesen édes, enyhébben jönnek az őszibarack jellegzetes gyümölcszamatai.

img_8653_albatross_k.jpg

 

8. Albatross Őszibarack (üveges), egységár: 1 570/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe őszibarack illat. Vegyes puha-ropogós állagú őszibarack feleket találtunk az üvegben. Kellemes és jellegzetes őszibarack íz, közepes ízerősséggel, megfelelő édességmértékkel.

img_8633_albatross_u.jpg

 

7. Broskve Őszibarack, egységár: 1 279 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Nem túl intenzív illatú őszibarack befőtt. Roppanós állagú gyümölcsdarabok találhatók benne. Közepes erősségű gyümölcsös és édes ízjegy.

img_8668_broskve.jpg

 

6. Happy-Frucht Őszibarack, egységár: 1 889 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes és jellegzetes őszibarack befőtt illat. Roppanós állagú barack. A lé enyhén cukros ízű, az őszibarack gyümölcsös ízintenzitása enyhe-közepes.

img_8639_happy.jpg

 

5. LIDL Freshona Őszibarack, egységár: 1 096 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Jellegzetes őszibarack illat. Közepesen puha és rugalmas gyümölcsdarabok vannak a konzervben. Finom és jellemző őszibarack íz, megfelelő édességgel.

img_8641_freshona.jpg

 

4. Coop Őszibarack (konzerv), egységár: 1 218 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Kellemes és intenzív őszibarack illat. Puhább, de megfelelő állag. Jólesően édes felöntőlébe tették, az őszibarack íze jellegzetesen gyümölcsös.

img_8650_coop_k.jpg

 

2. TESCO Őszibarack, egységár: 1 279 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Enyhe, de jellegzetes őszibarack illat. Ropogós állagú gyümölcsdarabok. Kellemes és jellemző őszibarack íz, ami erősebb, mint a jó arányú édes ízjegy.

img_8665_tesco.jpg

 

2. ALDI Sweet Valley Őszibarack, egységár: 1 218 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Finom őszibarack illat. Közepesen puha állag. Jellegzetes és intenzív őszibarack íz, közepes édességmértékkel.

img_8655_sweet.jpg

 

1. SPAR Őszibarack, egységár: 1 218 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Kellemes és tipikus őszibarack illatot éreztünk. Az állaga közepesen puha. Ízében intenzív őszibarackot éreztünk, ahol a gyümölcsös ízjegyek erősebbek, mint az édes ízjegyé.

img_8658_spar.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Spar Őszibarack konzerv a SPAR és INTERSPAR üzleteiben kapható.

oszi.png

süti beállítások módosítása