Nagy zselés szaloncukor teszt

2022.dec.06.

Nincs karácsony Kevin nélkül, na meg szaloncukor nélkül! Számtalan ízesítésben kapható már szaloncukor, de a legnagyobb kedvenc töretlenül a zselés. Nem mindegy, hogy melyik kerül a fára, ha igazán finom, azt az mutatja, hogy pillanatok alatt már csak a papírok maradnak a karácsonyfán. Leteszteltük az országos üzletláncokban kapható zselés szaloncukrokat, a cikkben mutatjuk is, hogy melyiket érdemes mindenképpen kipróbálni.

img_8117_1.jpg

SZALONCUKOR A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV MEGHATÁROZÁSA SZERINT

A szaloncukor leírása: szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szemnagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába/fémgőzölt fóliába, pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény. A kiszáradás megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a szemeket védőbevonattal (kandiszréteg vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) látják el.

Zselés szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza zselé, illetve gyümölcszselé. 

 

A TESZT MENETE

 

A kóstoláshoz olyan zselés szaloncukrokat szereztük be, amelyek kaphatók az országos üzletláncokban. A vaktesztet a Magyar Ár-Érték arány Kutató Egyesület végezte el.

A szaloncukrokat félbevágtuk a kóstolóknak, hogy a csokiréteg vastagságát, a csoki és a zselé közötti cukor kristályosodást és a zselé állagát szemrevételezéssel is meg tudják ítélni.

Amelyik csomagban több íz is volt, ott szétporciózva kóstoltunk.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

 

Illat: jellegzetes étcsoki illatot és a zselé gyümölcsös aromáit is vártuk. A semleges vagy felismerhetetlen illatot lepontoztuk.

Állag: fontos a csokiborítás vastagsága és minősége. A zselé legyen rugalmas és ne legyen a cukor kikristályosodva a csokiréteg és a zselé találkozásánál.

Íz: egyértelmű a dolog, csak a jó minőségű, finom étcsokival borított szaloncukrokat fogjuk magasabb pontszámmal értékelni, valamint a kellemes, gyümölcsös ízű zseléket. A felismerhetetlen ízeket, a gyenge csokiminőséget lepontozzuk. Többféle ízű terméket kóstoltunk, így csak a minőség számított, legyen az narancsos, barackos, meggyes szaloncukor.

 

A ZSELÉS SZALONCUKROK VAKTESZTJÉNEK EREDMÉNYE

 

19. Csengettyű zselés szaloncukor, egységár: 4 569 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Enyhe, édeskés illat. A zselé jó állagú, a kakaós bevonat vékony. Leginkább az aromás, édes ízjegyek érezhetők.

img_8143_csengettyu.jpg

 

18. Dolcetta vegyes zselés szaloncukor, egységár: 1 571 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont

Nem túl intenzív, de jellegzetes citrusos, kakaós szaloncukor illat. A zselé puha, a kakaós bevonat vékony. Egyszerű citrusos és málnás zselé és mérsékelten érezhető csoki íz.

img_8149_dolcetta.jpg

 

17. PENNY kimérős zselés szaloncukor, egységár: 1 799 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont

Szolíd, aromás illat. A zselé kissé puha és kristályos állagú, a kakaós borítás vékony. Kicsit citrusos és inkább édes szaloncukor.

img_8162_penny.jpg

 

16. ALDI citrom, narancs és málna ízű szaloncukor, egységár: 2.283 Ft/kg.  Pontszám: 7,2/10 pont

Vegyes ízű szaloncukor. Illatában kissé kakaós, édeskés. A zselé állaga jó, a kakaós bevonat vastagsága megfelelő. A különféle ízű szemek enyhén jellegzetes ízűek és enyhén kakaósak, inkább édesek.

img_8206_x.jpg

 

14. TESCO kimérős zselés szaloncukor, egységár: 1 799 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Enyhén kakaós, citrusos illat. A zselé állaga kissé puha, némileg kristályos, a kakaós bevonat kissé vékony. Nem túl intenzív citrusos íz, kakaós ízjegyekkel.

img_8156_tesco.jpg

 

14. PENNY Chocola zselés szaloncukor, egységár: 3 997 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Kakaós, aromás illat. A zselé jó állagú, de a csokis bevonat és a zselé között kristályos réteg alakult ki. Enyhébb citrusos és kakaós íz, megfelelően édes.

img_8134_chocola.jpg

 

13. AUCHAN zselés szaloncukor, egységár: 3 140 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe kakaós illat. A zselé állaga jó, kissé kristályos, a kakaó vékony, de még elfogadható vastagságú. Enyhén citrusos, kellemesen kakaós íz, kissé túlzó édességgel.

img_8139_auchan_citrom.jpg

 

12. AUCHAN kimérős vegyes zselés szaloncukor, egységár: 1 399 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Szolíd kakaós, citrusos illat. A zselé állaga jó, kicsit kristályos, a kakaós bevonat kissé vékony, de még megfelelő vastagságú. Enyhén citrusos íz, kakaós ízjegyekkel.

img_8159_auchan.jpg

 

11. Bonbonetti almás és körtés zselés szaloncukor, egységár: 4 330 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhén gyümölcsös illat. A zselé állaga nagyon jó, a kakaós bevonat vastagsága megfelelő. Jól érezhetők az alma és körte aromák, kissé édes és enyhén kakaós szaloncukor.

img_8147_bonbonetti_alma.jpg

 

9. Kimérős zselés szaloncukor (Lidl-ben kapható), egységár: 1 799 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes kakaós illat. A zselé állaga nagyon jó, rugalmas, nem kristályos, a kakaós bevonat vastagsága megfelelő. Málnás, pirosgyümölcsös ízt éreztünk, enyhébb kakaós ízjegyeket is.

img_8165_lidl.jpg

 

9. Kimérős zselés szaloncukor (Sparban kapható), egységár: 1 899 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Jóleső, citrusos illat. A zselé állaga nagyon jó, a kakaós bevonat vastagsága is megfelelő. Kellemes citrusos, közepesen kakaós szaloncukor.

img_8153_spar.jpg

 

8. Bonbonetti citrom és narancs zselés szaloncukor, egységár: 4 330 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Jóleső, citrusos illat. A zselé állaga nagyon jó, a kakaós bevonat vastagsága is megfelelő. Kellemes citrusos, közepesen kakaós szaloncukor.

img_8137_bonbonetti_citrom.jpg

 

7. Bonbonetti meggyes zselés szaloncukor, egységár: 4 330 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Jól érezhető meggyes illat. A zselé állaga rugalmas, a kakaós bevonat vastagsága megfelelő. Intenzív meggyes íz, kissé túlzó, de még elfogadható édesség mértékkel és enyhe kakaós utóízzel.

img_8140_bonbonetti_meggy.jpg

 

6. Szerencsi retro zselés szaloncukor, egységár: 6 854, Pontszám: 8,1/10 pont

Illatában jól érezhető a kakaó és a vegyes töltelék (citrom, narancs, málna) illata. A zselé rugalmas, masszívabb, a kakaós bevonat vastag. Közepesen intenzív gyümölcsös ízek és kellemes csokoládé íz jellemzi, megfelelő édességszint mellett.

img_8133_szamos_retro_2.jpg

 

5. Haribo zselés szaloncukor, egységár: 7 330 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Kakaós bevonat nélküli zselés szaloncukor. Almás, pirosgyümölcsös vegyes ízű szaloncukor. A zselé állaga kiváló, rugalmas, masszívabb. Ízében is erősen gyümölcsös, kellemes édességű szaloncukor.

img_8129_haribo_1.jpg

 

2. Chocco Garden alma és meggy ízű zselés szaloncukor, egységár: 4 283 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Jól érezhető kakaós illat és felismerhető az almás (közepesen intenzív) és meggyes (erősen intenzív) illatjegy is. Puhább, de rugalmas zselé, roppanós, megfelelő vastagságú kakaós bevonat. A meggyes zselé íze intenzív, gyümölcsös, az almás is jellegzetes, utóízben pedig kellemesen kakaós szaloncukor.

img_8125_chocco_garden_alma.jpg

 

2. Chocco Garden narancs és sárgabarack ízű zselés szaloncukor, egységár: 4 283 Ft/kg, Pontszám: 8,3 Ft//10 pont

Jól érezhető kakaós illat, és felismerhető a narancsos és sárgabarackos illatjegy is. Puhább, de rugalmas zselé, roppanós, megfelelő vastagságú kakaós bevonat. Mind a narancs, mind a sárgabarackos zselé íze jellegzetes, a kakaós bevonat íze is kellemes, harmonikusan édes.

img_8127_chocco_garden_narancs.jpg

 

2. Szamos málnazselé szaloncukor, egységár: 9 996 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Erőteljes málnás illat. A zselé állaga nagyon jó, rugalmas, a kakaós bevonat vastagsága megfelelő. Erős málnaízt éreztünk, közepes intenzitású csokoládé ízjegyekkel kísérve.

img_8122_szamos_malna.jpg

 

1. LIDL Favorina narancsos-citromos zselés szaloncukor, vegán és hozzáadott cukor nélkül, egységár: 6.569 Ft/kg.   Pontszám: 8,5/10 pont

Kellemes narancsos és kakaós illat. A csokiréteg vastagabb, a zselé állaga kiváló. Élénk citrusos és finom csokoládé ízeket éreztünk.

img_8145_favorina_citrom.jpg

 

1. PENNY Choco'la citromos-narancsos zselés szaloncukor, vegán és  hozzáadott cukor nélkül, egységár: 6 569 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

Finom kakaós, citromos, narancsos illat. A zselé állaga kiváló, rugalmas, a kakaós réteg vastag, roppanós. Teljes csokoládéízt éreztünk, enyhén édes, viszont erősen kakaós. A zselé íze kellemesen citromos, narancsos.

img_8308_chocola_cm.jpg

 

1. LISSE narancsos-citromos zselés, vegán szaloncukor, belga csokoládéval, hozzáadott cukor nélkül, egységára: 9.997 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont

Finom kakaós, citromos, narancsos illat. A zselé állaga kiváló, rugalmas, a kakasó réteg vastag, roppanós. Teljes csokoládéízt éreztünk, enyhén édes, viszont erősen kakaós. A zselé íze finom citromos, narancsos.

img_8120.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A LISSE narancsos-citromos zselés, vegán szaloncukor, belga csokoládéval, hozzáadott cukor nélkül, az AUCHAN és TESCO üzleteiben kapható.

zseles_szaloncukor_teszt_2022.png

 

süti beállítások módosítása