Nagy erdei gyümölcsös tea teszt

2022.okt.04.

A hűvös idővel együtt megérkezik a teaidőszak is. Saját magunk felmelegítésére, folyadékpótlásra, kedvező élettani hatásai miatt, vagy „csupán” az íze kedvéért is fogyasztjuk. Az erdei gyümölcsök aromája közkedvelt többféle termékben, így a teák, gyümölcsteák ízében is. Most ezeket vakteszteltük, szám szerint 14-félét kortyoltunk végig. Mutatjuk az eredményt.

bor1_128.jpg 

A TEA

A tea nevű ital a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből, rügyeiből, vagy szárából készülő főzet. Teának nevezzük ezen kívül a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.

A teacserje Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon. A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak. A különféle teák más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezhetnek, ezért fogyasztásuk előtt érdemes megvizsgálni, hogyan hathatnak az emberi szervezetre. Általában kedvezőtlen mellékhatásuk nincs, de okozhatnak élénkítő hatásuk miatt álmatlanságot. A gyógynövények teájának hatásai az illető növény gyógyító erejét hordozzák magukban, így rendkívül változatos és különböző betegségekre ható teákat különíthetünk el.

 

A GYÜMÖLCSTEA

A gyümölcsteák az a kategória, ahol a vásárlás során rá kell szánni az időt és ki kell bogarászni, hogy az adott teában mennyi gyümölcsre számítsunk, mivel a gyümölcstartalom alapvetően meghatározza a tea vitamin-, ásványianyag- és antoxidáns-tartalmát. Az eredmény a legtöbb esetben néhány százalék lesz csupán, viszont a kedvező antioxidáns tartalmú csipkebogyó vagy hibiszkuszvirág jelenléte már bizakodásra ad okot. A gyümölcstea esetében nincs limitáló érték, így a piacon lévő gyümölcsteák gyümölcstartalma nagy szórást mutat, és persze az sem mindegy, hány grammos a filter.

A gyümölcstea készítésekor legalább 5 perc teljen el (de egyes teáknál akár 15 is) mielőtt a filtert kivesszük a bögréből. Akár hidegen, akár melegen ihatjuk a természeténél fogva koffeinmentes gyümölcsteánkat, azonban bármilyen teáról legyen szó, égetően forrón soha ne igyuk meg, hagyjuk kicsit hűlni a teát a saját torkunk védelmében.

 

A TESZT MENETE

A vakteszten 13-an vettünk részt, A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

A teákat egyesével készítettük elő a kóstolók részére. Vizet forraltunk, és 2 dl/1 teafilter töménységben kevertük ki a teákat, 8 percig áztatva. Ezután frissen, melegen kóstolták teákat a pontozók.

Természetesen semmilyen további ízesítőt nem adtunk a mintákhoz (se cukrot, se citromlevet, semmit).

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: intenzív gyümölcs illatot vártunk. A jellegtelen vagy nem definiálható illatok alacsonyabb pontszámot kaptak.

Állag: ez a pontszám azt takarja, hogy az elkészült tea íze kellően intenzív-e. Az alacsony ízanyag tartalmú teákat lepontoztuk.

Íz: a természetes gyümölcs összetevők ízét vártuk. Amely teában az aroma íze erősen jelen volt, az nem kaphatott magas pontszámot.

 

AZ ERDEI GYÜMÖLCS TEA VAKTESZT EREDMÉNYE

 

14. Pickwick Fruit Fusion erdei gyümölcsös tea, egységár: 19 114 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Szederre emlékeztető, édeskés illat érezhető, illetve gyengébben aromás illatjegyeket is tapasztaltunk. Megfelelő ízintenzitású tea készül 1 filterrel és 200 ml vízzel. Aromás, fahéjas íz jön először, majd utóízben kapcsolódik be a bogyós gyümölcs jelleg. Főbb összetevők: hibiszkusz, almatörköly, aromák, szederlevél, édesgyökér, cékla, 1% erdei gyümölcs darabok.

img_5437_pickwick.jpg

 

13. Belin erdei gyümölcs ízesítésű tea, egységár: 7 475 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Kellemes ribizlis, málnás illat. 1 filterrel és 200 ml vízzel nem túl intenzív tea készül. Ízében a feketeribizli természetes ízét éreztük, utána inkább aromás ízjegyek jönnek. Főbb összetevők: fekete berkenye, hibiszkusz virág 15%, feketeribizli 10%, málna 4%, aromák, csipkebogyó 2%, szeder 2%.

img_5434_belin.jpg

 

11. LOYD erdei gyümölcs ízű tea, egységár: 17 475 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Jóleső málnás illat. Enyhébb erősségű tea készül 200 ml vízzel. Természetes és aromás gyümölcsízek egyszerre érezhetők, melyek közül egyik sem emelkedik ki, keverék bogyós gyümölcsös ízt ad. Főbb összetevők: hibiszkusz, alma, feketeberkenye 10%, aromák, málna 6%, édesgyökér 5%, szeder 35, áfonya 1%.

img_5430_loyd.jpg

 

11. LIDL Lord Nelson málnás-áfonyás gyümölcstea keverék, egységár: 10 690 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Kellemes málna és hibiszkusz illat. Megfelelő ízintenzitású tea készül 1 filterrel és 200 ml vízzel. Ízében nagyon enyhén málnás, áfonyás, erőteljesebb a hibiszkusz virág jellegzetes íze. Főbb összetevők: 42% hibiszkuszvirág, szárított csipkebogyó, aromák, szárított alma, 1-1% szárított málna és feketeáfonya.

img_5439_lord_nelson_malna_afonya.jpg

 

8. Saga erdei gyümölcs ízű tea, egységár: 14 676 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont 

Szolíd vegyes, bogyós gyümölcs illat. Megfelelő erősségű tea készül 1 filterrel és 200 ml vízzel, a savas ízjegyek vannak túlsúlyban. Savanykás csipkebogyó és málna íz, vegyes bogyós aromás, de enyhe utóízzel. Főbb összetevők: csipkebogyó 45%, hibiszkusz, aroma, 0,2%-0,2% szárított málna, áfonya és eper.

img_5419_saga.jpg

 

8. TEEKANNE Málna és szeder ízű gyümölcstea, egységár: 13 980 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Közepesen erős málnás illat. Megfelelő ízintenzitású tea készül 1 filterrel és 200 ml vízzel. Érezhető a hibiszkusz, a csipkebogyó és a bodzabogyó íze is. Ízében egyszerre jönnek az aromás és természetes gyümölcsös ízjegyek, melyek közül a málna elég jól definiálható. Főbb összetevők: alma, hibiszkusz, édes szederlevél, narancshéj, málna és szeder aroma, 1-1%: szeder, áfonya, málna, eper.
img_5416_teekanne.jpg

 

8. PENNY erdei gyümölcs ízű teakeverék, egységár: 5 000 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhébb feketeribizlis illat. Enyhébb erősségű lett a tea 1 filterrel és 200 ml vízzel. Ízében a feketeribizli jól érezhető, ami mellett a málna és az áfonya is előjön. Főbb összetevők: fekete berkenye, hibiszkuszvirág, fekete ribizli 11,5%, alma, aroma, fekete áfonya 2%, málna 2%, szeder 2%, csipkebogyó 1%, fekete bodza 1 %.

img_5406_penny.jpg

 

7. LIDL Lord Nelson gyümölcstea keverék, egységár: 5 987 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Szolíd illat. 1 filterrel és 200 ml vízzel a tea erőssége jó lett. Érezhető a hibiszkusz, a csipkebogyó és a bodzabogyó íze is. A narancs és citrom inkább csak a savasságukkal vannak jelen, ízben alig. Főbb összetevők: 46% hibiszkuszvirág, csipkebogyó, alma, narancshéj, bodzabogyó, citromhéj.

img_5415_lord_nelson.jpg

 

5. TESCO erdei gyümölcs ízű tea, egységár: 9 125 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhe, de kellemes erdei szamócás illat. Jó ízintenzitású tea készül 1 filterrel és 200 ml vízzel, a savas ízjegyek vannak túlsúlyban. Természetes, savanykás tea, amiben legjobban az eper és málna íz érezhető. A savanykás íz a feketeberkenyéé. Kevésbé érezhető az aromás íz. Főbb összetevők: hibiszkusz 40%, feketeberkenye, aromák, csipkebogyó, málna 3%, erdei szamóca 3%, áfonya 3%, szeder 3%, szeder levél, vörösáfonya, feketeribizli.

img_5432_tesco.jpg

 

5. MILFORD Happy berries bogyós gyümölcs ízű gyümölcstea, egységár: 16 980 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Feketeribizli főillat, mellette érezhető a csipkebogyó is. Jó erősségű tea készül 1 filterrel és 200 ml vízzel. Természetes bogyósgyümölcs keverék ízek érezhetők, egyedi gyümölcsízjegyek nem voltak felismerhetők, néhány kóstoló említette a feketeribizli ízt. Főbb összetevők: hibiszkusz, csipkebogyó, alma, aroma, feketeribizli, bodza, áfonya.

img_5410_milford.jpg

 

3. Auchan erdei gyümölcsös tea, egységár: 12 475 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes málnás, vegyes bogyós gyümölcsös illat. Jó ízintenzitású tea készül 1 filterrel és 200 ml vízzel. Először a málna édeskés ízét éreztük, majd egy vegyes savanykás bogyós gyümölcsös ízkeverék következett. Aromás ízjegyet az utóízben tapasztaltunk. Főbb összetevők: hibiszkusz 37,4%, csipkebogyó 16.4%, alma 14%, málna 5,5%, galagonya 4,5%, vörös berkenye 4,5%, fekete berkenye 4,5%, aromák, kökény, bodza, édesgyökér, szeder, kékáfonya.

img_5426_auchan.jpg

 

3. Naturland erdei gyümölcstea, egységár: 17 475 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Jóleső, édeskés, hibiszkusz, feketeribizli és eper illat. Kellemes erősségű tea készül 1 filterrel és 200 ml vízzel. Ízében jönnek a gyümölcsös ízjegyek, természetes és aromás is: leginkább feketeribizli eper és szeder. A vaníliás ízjegy utóízben jön ki. Főbb összetevők: Almatörköly, hibiszkusz, szederlevél 11%, feketeribizli törköly 2%, aromák: szeder, feketeribizli, áfonya, vanília, eper; csipkebogyó 1%, áfonyatörköly 1%.

img_5423_naturland.jpg

 

2. Gárdonyi Teaház gyümölcstea erdei gyümölcsökkel és bodzával, egységár: 18 975 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Finom feketebodza és áfonya illat. Kiváló ízintenzitású tea készül 1 filterrel és 200 ml vízzel. Jól érezhetők a feketebodza, áfonya, és csipkebogyó természetes ízei. Aromás ízt kevésbé tapasztaltunk. Főbb összetevők: hibiszkusz, alma, erdei gyümölcsök 29% (bodza, csipkebogyó, áfonya, galagonya, kökény), aroma.

img_5421_teahouse.jpg

 

1. SPAR erdei gyümölcs ízű gyümölcstea keverék, egységár: 8 483 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

Jól érezhető, kellemes erdei szamócás, áfonyás, málnás illat. Kiváló ízintenzitású tea készül 1 filterrel és 200 ml vízzel. Finom és jellegzetes szamóca ízzel indít, majd ezt követi a málna és a szeder. Utóízben jól kijön az áfonya jellegzetes zamata. Főbb összetevők: hibiszkusz, csipkebogyó, aroma, bodzabogyó, alma, édes szederlevél, tőzegáfonya, fekete áfonya, szeder, eper, málna.

img_5407_minta.jpg

 

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes SPAR erdei gyümölcs ízű gyümölcstea keverék a SPAR és INTERSPAR üzletekben kapható.

A táblázatban szereplő árak a 2022.10.04-i állapotot tükrözik.

3_6.png

 

süti beállítások módosítása