A grillszezon egyik legkelendőbb sütnivalója a pácolt csirkehús. A marinádozás nagy előnye, hogy hosszú ideig van a pácban a hús, így az ízek jobban átjárják azt. Országosan 17 féle marinádozott csirkemell kapható, eltérő minőségű hússal és páccal. Lássuk melyik termék lett a tesztgyőztes!
A PÁCOLT HÚSOKRÓL
A Magyar Élelmiszerkönyvben nincs sok minden írva a marinádozott húsokról. Ennek a termékcsaládnak leginkább a friss húsokra vonatkozó szabályozásnak kell megfelelnie. Jelölni kell a bevonat összetevőit, fel kell tüntetni a hústartalmat.
A tesztelt termékek összetevői
- 71-84% hús
- 11-15% víz
- marinád 5-7% (víz, só, olaj, ecet, fűszerek, aromák, kivonatok)
- só 1-3%
- cukor 1%
- savanyúságszabályozók, antioxidánsok.
A termék minőségét 2 tényező, a jól "nevelt" csirke húsa és a marinád mennyisége és minősége határozza meg. Az alacsony fűszermennyiséget tartalmazó, sok vízzel pácolt hús íztelen lesz.
A TESZT MENETE
Felkutattuk az összes országosan kapható marinádozott csirkemelleket az AUCHAN, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market üzleteiben.
12-en vakteszteltünk. A kóstolást a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus kóstolók végezték.
A csomagolásban található csirkemell darabokat nem vágtuk kisebbre, igyekeztünk a legnagyobb darabokat kisütni, hogy a hús textúráját pontosabban meg tudjuk ítélni.
Mivel a faszén illata, aromái erősen feljavítják az illatot és az ízt, így serpenyőben sütöttük a csirkemelleket. 3-5 percig pároltuk őket, majd 5-8 perc alatt készre sütöttük kevés olajon.
A sütés szakaszos volt, mindig frissen, egyenként készítettük a kóstolók elé a kisütött csirkemelleket, hogy a kóstolók frissen ítélhessék meg az illatát, állagát és természetesen az ízét.
AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI
A marinádozott, sült csirkemelleket szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk.
Illat: jellegzetes sültcsirke illatot vártunk és érezhető fűszereket. A jellegtelen, natúr vagy épp nem definiálható illatokra kevesebb pontszámot adtunk.
Állag: frissen kóstolva elvártuk, a hús szaftos legyen, puha. Látható mennyiségű és színű marinád legyen a csirkén. A túl száraz állagot lepontoztuk.
Íz: a fő ízeket a csirkemell saját és jellegzetes íze, valamint a marinád fűszerezése adja meg. Szerettünk volna definiálható fűszereket felismerni, ezért a jellegzetes ízeket magasabb pontszámmal értékeltük. A csirkehús saját íze fontos szempont volt, bár ez kevésbé jellegzetes és a fűszerezés elviheti, de a vastagabb szeletekben jól érezhető volt.
A NAGY MARINÁDOZOTT CSIRKEMELL VAKTESZT EREDMÉNYE
16. TESCO Grill Master mézes - mustáros csirkemell, egységára: 3331 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont
Enyhén, de érezhető mustáros illat. A hús kissé száraz. A pác mennyisége lehetne több. Az ízek kevésbé intenzívek, ízmintákat éreztünk inkább, kicsi mustár, kevés édes, kevés sós.
16. LIDL Grill& Fun csirkemell filé mézes - mustáros, egységára: 3398 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont
Natúr, sültcsirke illat. A hús kissé száraz, de a pác mennyisége megfelelő. Enyhébb fűszerezésű, édeskés sültcsirke, kevés sóval.
15. PENNY Kedvenc Hentese magyaros csirkemell filé, egységára: 3398 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont
Enyhe, paprikás illat. A hús száraznak hat, a pác csak vékonyan ivódott bele. Az íze egyszerű, paprikás, sós, édeskés.
14. Taravis csirkemell filé édes-csípős pácban, egységára: 3658 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont
Enyhe, fűszeres illat. A hús nem száradt ki, a pác jól beleivódott. Sós, csípős, édes ízjegyeket éreztünk, viszont az összetevők további jellegzetes "fűszer" íze nem érződik.
13. ALDI BBQ csirkemell filé magyaros, egységára: 3398 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont
Natúr, sültcsirke illat. A hús kellően szaftos maradt sütés után is, a pác réteg vékonyabb, homogén. Enyhén sós és pirospaprikás ízeket írtunk az pontozólapra.
11. TESCO Grill Master mediterrán ízesítésű csirkemell, egységára: 3487 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont
Finom oregánós, kakukkfüves illat. A hús nem őrzött meg elég szaftot a belsejében, viszont a pác kellő vastagságú. Fűszeres, intenzív íz, kissé sok sóval.
11. Taravis csirkemell filé zöldfűszeres pácban, egységára: 3658 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont
Zöldfűszer keverék-illat, ahol az összetevők külön nem definiálhatóak. A hús kellően szaftos maradt sütés után, és jó mennyiségű páccal készült. Kellemesen sós, zöldfűszeres íz.
8. ALDI BBQ csirkemell filé fokhagymás - zöldfűszeres, egységára: 3398 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe, de kellemesen fűszeres illatú. A hús állaga kiváló, szaftos, viszont a pácot vékonynak találtuk. Édeskés a főíz, utána jön a bazsalikom, a só mennyiségét kevésnek találtuk.
8. LIDL Grill& Fun csirkemell filé fokhagymás - zsályás, egységára: 3398 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont
Jól érződik a fokhagyma, és nagyon enyhén a zsálya illata. A hús szárazabb, a pác 1-2 mm vastagon áztatta át a húst. A zsálya íze kellemes, egyedi. A fokhagyma kevésbé érződik, a só viszont elég hangsúlyos.
8. PENNY Kedvenc Hentese fokhagymás-zöldfűszeres csirkemell filé, egységára: 3398 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont
Finom fokhagymás illat. A hús nem száradt ki, a pác mennyisége is megfelelő. Ízében enyhébb intenzitású fokhagymás, talán bazsalikomos ízeket éreztünk, a sótartalom is lehetett volna magasabb.
7. LIDL Grill& Fun csirkemell filé fokhagymás-zöldfűszeres, egységára: 3398 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont
Majoránnás, oregánós illat. A hús kicsit száraz, de még megfelelő állagú. A pác vastag. A majoránnát és a kakukkfüvet véltük felfedezni, némi hagymás utóízzel, amiben jelentős az édes ízjegy is.
6. SPAR BBQ magyaros csirkemell belsőfilé, egységára: 4158 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont
Enyhe, paprikás illat. A hús szerintünk kissé száraz, a pác viszont jól átjárta a hús szeletek külső rétegét. Intenzív borsos, csípős, fűszerpaprikás íz.
5. Valdor magyaros csirkemell filé, egységára: 4153 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont
Erős, fűszerpaprikás illat. A pác jól átjárja a hús szeletek külső rétegét, míg a csirkemell filé belső része szaftosabb, puhább maradt. Intenzív fűszerpaprika íz, borsos, sós ízekkel, utóízben a fűszerpaprika okozta természetes édes íz és némi csípős érezhető.
4. Valdor zöldfűszeres csirkemell filé, egységára: 4153 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont
Finom, összetett illatú sültcsirke. A hús szaftos maradt sütés után, amit a vastagabb pácrétegnek és az abban található nagyobb mennyiségű zöldfűszernek is köszönhet. Finom bors, bazsalikom és fokhagyma zamatok, édeskés utóízzel. Egyes pontozók a felismerni vélték a kaprot is.
2. Master Good BBQ csirkemell filé "Dolce-Vita" ízesítésű, egységára: 3744 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Olasz fűszerkeverék illat: oregánó, kakukkfű, bazsalikom, talán majoránna is. A hús kiváló állagú, nem száraz, szaftos, a pác jól átjárja a hús szelet külső rétegét. A majoránna, a kakukkfű, a bors ízét érezni leginkább, harmonikus mennyiségű sóval.
2. Valdor borsos- paradicsomos csirkemell filé , egységára: 4153 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Intenzív paradicsom illat. A hús szaftos maradt a sütés után, a pác mennyisége pont megfelelő. Kóstolás után előszőr a természetes paradicsom ízt éreztük, amiben feloldódott a jó mennyiségű bors és a só.
1. Valdor mézes - mustáros csirkemell filé, egységára: 4153 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont
Finom mustáros illat. A hús kiváló állagú, szaftos maradt a sütés után is, a pácréteg kellő vastagságú. Intenzíven és zamatosan mustáros ízű, de éreztünk borsos, sós ízjegyeket és utóízben kellemesen édeskést is. Az ízélményt a sült csirke finom, natúr zamata teszi teljessé.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes Valdor mézes - mustáros csirkemell filé az AUCHAN üzleteiben és a Kifli.hu online szupermarketben üzletekben kapható.