A nyár a grillezések időszaka, amikor a jó minőségű húson, sajtokon, zöldségeken kívül a fűszerezésnek jut kiemelt szerep. Összeállíthatunk mi is saját magunknak fűszerkeveréket, de készen is vásárolhatunk, ezeket már csak olajjal kell bekeverni és mehetnek is bele pácolódni a húsok és egyéb finomságok. 15-féle kész fűszerkeveréket vakteszteltük, hogy megállapíthassuk, melyik emeli ki legjobban a grillételek illatát, ízét, zamatát. Lássuk az eredményeket!
A FŰSZERKEVERÉKEKRŐL
Mivel a só a legolcsóbb alapanyag, ezért beszédes, ha a fűszerkeverék só tartalma magasabb, mint 60%. A vakteszten azt tapasztaltuk, hogy a magas sótartalmú fűszerek nem képesek igazi fűszeres ízt adni a húsnak, ami persze nem feltétlenül gond, mert úgy is lehet finom. Viszont, ha a natúr ízeket keressük, akkor felesleges fűszerkeveréket használni.
Mi viszont szeretjük a különleges fűszeres ízeket. Az szinte mindegy, hogy melyik összetevő hangsúlyos, lehet az a pirospaprika, a majoránna, a kakukkfű, a koriander, a rozmaring vagy a fokhagyma. Mindegyik képes emelni az étel fogyasztási élményét.
A lényeg a harmónián van, hogy a fűszerkeverék összetevőinek íze illeszkednek-e egymáshoz.
Fontos, hogy egyes fűszerek durvább darálásúak legyenek a keverékben, mert így külön is érezhetjük az aromáikat. A teljesen porrá darált fűszerkeverékek a teszten nem teljesítettek jól, mert nem lehetett definiálni az összetevők zamatát.
TESZT MENETE
Felkutattuk az összes országosan kapható grill fűszerkeverékeket a COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben.
A kóstolást ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, 11 fő.
A teszten csirkemell darabokat pácoltunk be a különféle fűszerkeverékekkel.
A csirkemell daraabokat az előre kikevert olaj + fűszerkeverék pácokban többször megforgattuk és 12 órán pihentettük.
A hús darabokat közepes fokozaton, serpenyőben sütöttük meg. Azért nem faszénen, mert a füst markáns íze nélkül szerettük volna megítélni a fűszerkeverékeket.
A sült húsokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.
ÉRTEKELÉS SZEMPONTJAI
Illat: az illatot a sült húson értékeltük. A kerestük az egyedi és felismerhető természetes fűszer zamatokat. A jellegtelen illatot lepontoztuk.
Állag: 2 részből áll a pontszám:
- fűszer állag nyersen, szemrevételezéssel: az fűszerkeverék állagot fehér tányérra, a fűszerzacskóból kiöntve ítéltük meg. Kedvezőbben értékeltük a felismerhető fűszernövény darabokat tartalmazó keverékeket. A teljesen porrá őrölt fűszersók már előzetesen gyenge ízélményt jeleznek.
- a sült húson képződött olajos-fűszeres-szaftos pác állaga. A finom (púder) porrá őrölt fűszerek kevésbé tapadnak meg a húson, így a fűszer jelentős része a serpenyő alján marad. A darabos fűszerek jobban rátapadnak a húsra és erőteljesebb az ízük. Ezek is apródarálásúak, de a különböző színű fűszerek külön láthatóak a nyers fűszerkeverékben. A só mérete is kedvezőbb, ha darabosabb, nem por állagú.
3. helyezett nyersen
2. helyezett nyersen
1. helyezett nyersen
Íz: a fő ízeket a sült hús felszínén keletkező pörk anyagok és a fűszerek adják. Mi most csak a fűszersó okozta ízélményt értékeltük. Olyat kerestünk, aminek egyedi íze újdonságot hoz a grillezőknek. A sózás mértékét is értékeltük. Külön díjaztuk, ha érezhető volt valamely fűszer egyedi íze is, sőt az "összemosott" ízű keverékek ízét lepontoztuk.
A NAGY GRILL FŰSZERKEVERÉK VAKTESZT EREDMÉNYE
15. Thymos folyékony grill fűszerpác, egységár: 4 100 Ft/kg, Pontszám: 5,5/10 pont
Olajjal kevert pác, az olaj aránya cca. 60%. Kissé paprikás az illata nyersen és sütés után is. Nagyon enyhe és nehezen definiálható ízeket éreztünk és azok közül is az alapízeket: édes, sós (cca. 44% olaj nélkül számolva), csípős.
13. COOP Grill fűszerkeverék, egységár: 4 225 Ft/kg, Pontszám: 5,9/10 pont
Illatában a füstaroma a legintenzívebb, amit a paprika és hagymafélék követnek. A fűszer maga nagyon apró darálású, nehezen tapad meg a húson. Ízében natúr, gyengébb intenzitású, hagymás-paprikás. A sótartalom (58,5%) megfelelő.
13. REÁL Grill fűszerkeverék, egységár: 4 225 Ft/kg, Pontszám: 5,9/10 pont
Illatában a füstaroma a legerőseb, amit a paprika és hagyma félék követnek. A fűszer nagyon apróra darált, emiatt nehezen tapad meg a húson. Ízében natúr, enyhe intenzitású, hagymás-paprikás. A sótartalom (58,5%) megfelelő.
12. Lucullus Grill fűszersó, egységár: 4 225 Ft/kg, Pontszám: 6,1/10 pont
A fűszerek közül a fokhagyma érezhető legjobban és egy keverék illat, ami nem definiálható összetevőkre. Sütés után a kimért fűszermennyiséggel nem túl erőteljes ízt ad, leginkább a só (60%) érződött és a hús natúr íze.
11. Orient Grill fűszersó, egységár: 5 950 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont
Az illata a csomagolásban is enyhe. Sütés után gyengébben érezhető a pirospaprika és a fokhagyma. A fő ízjegy a só (70%).
10. Kotányi Grill klasszikus fűszersó, egységár: 7 975 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Erőteljes és jellegzetes kömény illat. Sütés után ez tompul kicsit. Ízében a kömény, a fokhagyma és a só (59%) érezhető leginkább.
9. Vegeta Grill classic fűszerkeverék, egységár: 8 450 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Az illata összetett: koriander, majoránna és a szegfűszeg a legsúlyosabb illatjegy. Sütés után egységesebb ízeket kapunk, amiket kísér a nagyon enyhe umami (ízfokozó), de ezt kevés kóstolónk írta csak le. A só mennyisége megfelelő (37,4%).
8. Auchan Grill fűszersó, egységár: 2 975 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
A natúr fűszer leginkább kömény és paprika illatú. Sütés után is ez érződik leginkább az illatában és ízében is. A sómennyiség (60%) erőteljesebbé teszi a kömény és a bors ízét.
7. Knorr Grill páckeverék, egységár: 9 286 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Koriander, rozmaring és fokhagyma illatú a natúr fűszer. Sütés után ezek közül leginkább a rozmaring és a fokhagyma tapasztalható. Íze összetett, jól érezhető a fokhagyma és a rozmaring, de a majoranna és a bors is. A só mennyisége (24,7%) szerintünk, alacsony.
6. ALDI BBQ Steak & Kotelett, egységár: 8 292 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
A fő illat a mustármag, amihez csatlakozik a fokhagyma és édeskömény. Ízében sütés után a só (58%), a bors és fokhagyma érezhető leginkább, megfelelő intenzitással.
5. LIDL Grill & Fun füstölt fűszerkészítmény, egységár: 10 900 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Illatában (nyersen) a paprika, bors és koriander a legerőteljesebb. Sütés után a koriander a leghangsúlyosabb és a só. A vöröshagyma kellemes íze is érezhető és némi csípősség. A sómennyiség (54%) megfelelő.
3. Maggi Grill fűszerkeverék, egységár: 11 967 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
A paprika, a római kömény és a fűszerpaprika aromája érezhető legerősebben, ha beleszagolunk. Ezeket a zamatokat a sütés után is megőrizte, a 40% sótartalom natúrabb ízeket eredményezett, de azok kellemes ízvilágúak.
3. Horváth Rozi Grill fűszerkeverék, egységár: 11 750 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Kellemes koriander, kakukkfű, kömény és majoranna illatokat írtunk a pontozólapra. Kóstoláskor elsőre a só teljes hiány a tűnik fel (0,08%), majd ezután ismerjük fel a fűszerek natúr ízeit, leginkább a fokhagymát és a koriandert.
2. Vegeta Natur Grill classic fűszerkeverék, egységár: 8 450 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Mi a fokhagymát, szegfűborsot és a koriandert tapasztaltuk legintenzívebbnek az illatában. Sütés után a koriander, a só (41%), a fokhagyma és vöröshagyma íze a legerősebb. Utóízben édeskés, ami mellett egy pici kardamom is érezhető.
1. Házi Arany Grill fűszerkeverék, egységár: 4 818 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont
Összetett, mégis harmonikus illat: jól érezhető a fokhagyma, koriander, majoranna és a fűszerpaprika zamata. A kimért fűszermennyiséggel kellően intenzív ízeket kaptunk. Sütés után is megőrizte ízgazdagságát, finom fokhagymás, korianderes, paprikás, majorannás és kakukkfüves ízeket eredményezett. A só mennyisége megfelelő arányú (52%).
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes Házi Arany Grill fűszerkeverék a SPAR és INTERSPAR üzletekben kapható.