Nagy diós bejgli teszt 2021

2021.dec.07.

Közelednek az Ünnepek, és idejét éreztük már a bejgli tesztnek. Idén a bolti diós bejgliket vakteszteltük, hogy melyek azok, amik pótolhatják az otthoni sütést. Idén 8 terméket kóstoltunk, volt meglepő eredmény is. Az ár nem feltétlenül jó támpont ebben a termékkörben sem. Mutatjuk az eredményeket!

img_1754_1.jpg

Bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben

A  bejgli búzalisztből, élesztő, étkezési só, étkezési zsiradék, cukor, tej vagy tejpor, liszt kg-ként 1 db tojásnak megfelelő tojáskészítmény, víz és szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával, jellegzetes omlós-élesztős tésztakészítési technológiával, lappá nyújtás utáni egyenletesen elkent töltelékterítéssel, feltekerő, hengergető alakítással, száraz légtérben történő kelesztéssel, közben tojásozással, majd száraz légterű kemencében történő sütéssel előállított termék.

Előállítási folyamat

A bejglik gyártása előtt a felhasználandó anyagokat előkészítik (szitálják, mérik, hőmérsékletét beállítják). A tészta készítésekor előbb a lisztet a zsiradékkal elegyítik, majd a többi tésztaképző nyersanyag hozzáadása után gyúrják. A tésztát érlelik és utána végzik a nyújtást, darabolást, töltelékadagolást, formázást. A feldolgozott nyers terméket sütőlemezre helyezik, kelesztik, felületkezelés (tojásozás) után kemencében sütik. A kisült terméket hűtik, esetleg csomagolják.

Minőségi követelmények

Alak: a termékre jellemző hosszúkás, rúd alakú, arányosan domború,a termék egész hosszában egyenletes vastagságú; ne legyen torz.

Felület: a terméktípusra jellemző vörösesbarna, márványosan fényes, sima, összefüggő felületű (apró repedések előfordulhatnak az összes felület 10%-án); nem lehet kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett, vagy sérült.

Bélzet: kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék.

Íz és illat: a felhasznált anyagok jellegének megfelelő, jellemző aromájú; ne legyen idegen ízű vagy szagú

A töltelék mennyisége a késztermékben: minimum 40%

A termék megnevezésében szereplő, a töltelék jellegét meghatározó nemes anyag mennyisége a töltelékben: minimum 40%.

Tehát a jelzett íz, pl. diós bejgli esetén, legalább 16% diótartalomnak kell lennnie a késztermékre vonatkoztatva.

 

A vakteszt menete

Minden országos láncban kapható diós bejglit beszereztünk a tesztre. Minden bejglinek még legalább 10 nap volt a szavatossági idejéből hátra. 

Az előkészítéskor a bejgli közepéből vágtunk kb. 1 cm vastag szeleteket.

A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, 12-en.

 

Értékelési szempontok

A diós bejgliket a Magyar Élelmiszerkönyv leírása és a saját tapasztalataink alapján pontoztunk. Előre megállapodtunk az alábbi követelményekben és eszerint értékeltük a diós bejgliket.

Illat: ne legyen idegen szagú, érezhető legyen a dió illata, és a tésztáé is, de a diónak és a fűszereknek kell lennie dominánsabbnak

Állag és megjelenés: márványosan fényes, sima, összefüggő felületű külső, ami a tojásos kenés és a megfelelő hőmérsékletű sütés eredménye. Kissé tömött, rugalmatlan, omlós szerkezetű, jól felismerhető a csigavonalban elhelyezett töltelék. A töltelék legyen nedves és puha. A tészta ne szívja fel a töltelék nedvességét, legyen szépen kisülve, apró lyukacsos szerkezetű és puha. A túlsütés eredményeképp keletkező megégés jegyeket lepontoztuk.

 

Íz: ne legyen idegen ízű, a tészta és a dió ízjegyek mellett a fűszerek jelenhetnek meg. A töltelék íze kell, hogy erősebb legyen. Amennyiben túlságosan érezhető a tészta íze, akkor az kevés vagy gyengén fűszerezett töltelékre, vagy akár gyenge minőségű dióra is utalhat.

 

A nagydiós bejgli vakteszt eredménye

 

8. Auchan diós bejgli 45% diós töltelék (világos dobozos), egységára: 2998 Ft/kg Pontszám: 6,8/10 pont  

Megkelt a tészta, de a rétegek elválnak, laza a tekerés. Vágáskor a tészta kissé kenődik. Vanília aromás illat és íz, kevésbé diós.

img_1738_1.jpg

auchan_vilagos.jpg 

7. Szamos diós bejgli 50% diós töltelék, egységára: 4998 Ft/kg Pontszám: 6,9/10 pont  

A közepén a tészta átázott, nem kelt meg, összetapadt. Citrusos, narancsos illatot éreztünk. Ízében van valami aroma, ami elnyomja a dió zamatát. A durvább darálású dió miatt háziasabb lenne, ha nem lenne az aroma.

img_1747_1.jpg

szamos.jpg 

6. Auchan diós bejgli 45% diós töltelék (fekete dobozos), egységára: 3398 Ft/kg Pontszám: 7/10 pont  

Diós illat, szárazabb morzsás állag, nem kelt meg jól a tészta. Érezhető a dió íze, a mazsola inkább állagban van jelen. Utóízét a vanília aroma határozza meg.

img_1742_1.jpg

auchan_sotet.jpg 

3. Fenséges diós bejgli 50% diós töltelék, egységára: 1998 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Kellemes tészta és dió illat. A tészta szépen megkelt és homogén állagú a közepén is. Kevésbé fűszeres, viszont a natúr dió íze erősen érezhető.

img_1723_1.jpg

fenseges_1.jpg 

3. LIDL Deluxe diós bejgli 50% diós töltelék, egységára: 1998 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe diós és fűszeres illat. A közepén nem sült át, átázott a tészta. A töltelék arány megfelelő, kellemesen édes, közepesen diós.

img_1732_2.jpg

deluxe_2.jpg 

3. LIDL frissen sült bejgli 45% diós töltelékkel, egységára: 1996 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Erős diós illat. A közepén nedves, keletlen maradt a tészta. A diót erősebben a tészta és a fűszerek ízét kevésbé éreztük.

img_1749_1.jpg

lidl_24.jpg 

2. Pantastico! diós bejgli 40% diós töltelék, egységára: 1748 Ft/kg Pontszám: 7,7/10 pont  

Morzsás a tészta, márványos a teteje. Enyhe diós és sült tészta illat, pici fahéjjal. Ízében is diós, fahéjas ízt éreztünk, megfelelő édesség intenzitással.

img_1734_1.jpg

pantastico_1.jpg 

1. CERES diós bejgli 50% diós töltelék, egységára: 1748 Ft/kg Pontszám: 7,9/10 pont  

Kellemes diós illat. A tészta egyenletesen megkelt és szép morzsás a közepén is.  A dió ízét a durvább darálású szemek szétharapásakor felszabaduló intenzív zamat fokozza. Éreztük még a vanília és a tészta kellemes ízét is.

img_1720_1.jpg

ceres_3.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes Ceres diós bejgli a TESCO, REÁL, METRO, COOP, CBA, SPAR, INTERSPAR üzletekben kapható.

A diótartalmat a teljes termék tömegéhez viszonyítva adtuk meg.

dios_bejgli-1_3.png

 

2021 legfinomabb élelmiszerei egy magazinban

>> KATT IDE, olvasási idő 2-5 perc

map_te2021_-1561x2048.png 

süti beállítások módosítása