A nagy gumicukor teszt: hatalmas meglepetés a dobogón!

2021.nov.26.

Bár a gyermekek kedvence, de azt figyeltük meg, hogy aki gyerekként szerette a gumicukrot, az felnőttként is tovább fogyasztja. Legalábbis az Egyesületünk tagjai és a kóstolók így nyilatkoztak. A gyerekeknek mindenképp, de a felnőtteknek is szól ez a teszt, amiből ki se maradhattak volna a kisiskolás kóstolók. Íme az eredmény!
haribo.png

A gumicukor eredete

A gumicukrot a londoni Charles Gordon Maynard találta fel 1909-ben. A figura megalkotásának ötlete Hans Riegel nevéhez fűződik. 1922-ben táncoló medvefigurát készített mézgából, hasonlót azokhoz, amelyek ezekben az időkben a vásárok attrakcióinak számítottak. Az eredeti maci nagyobb méretű volt, majd idővel 22mm-esre változott és „teddy” maci formájúvá alakult. 1925-től kezdve édesgyökérből is készítették. A legelső években a napi termékeket Hans Riegel felesége biciklin szállította a megrendelőkhöz.

A fogyasztás évről évre növekedett, a „Haribo” maci pedig jelképe lett a gumicukroknak. A Haribo cég napjainkban 6000 embert foglalkoztat üzemeiben, termékei reklámozására pedig 97 millió eurót fordít évente.

A gumimaci receptje évek óta változatlan: szirup, cukor, szőlőcukor, zselatin, és különféle aromák. A keverés aránya azonban ma is féltve őrzött titok. A formába öntött és öt napon át szárított "Haribo" macikat elkészültük után méhviasszal vonják be, és becsomagolva szétküldik a világ minden részébe. A cég európai üzemeit naponta mintegy 80 millió gumimaci hagyja el. (forrás: Wikipédia)

 

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a gumicukorka cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup és zselésítőanyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas puhacukorka.

A csomagoláson a termékek megnevezése tartalmazza a „gumicukorka” vagy „gumicukor” szót, valamint az ízesítésre való utalást. A Magyar Élelmiszerkönyvi irányelv nem ír elő számszerű minőségi (összetételi) paramétereket.

A gumicukrot legnagyobb részben szénhidrát 75%, aminek több, mint fele cukor. 6-7% fehérje, ami főképp az állagért felelős zselatin és egyéb összetevők.

 

A teszt menete

A vaktesztre az országosan kapható maci alakú gumicukrokat szereztük be, ami az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, PENNY, TESCO, COOP áruházakban kaphatóak. Összesen 11 különböző minta került a kóstolók elé. 

A tesztet, ahogy mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, 12-en. Csatlakozott 3 kisiskolás is.

Minden termékből legalább 3 színű macik kellett megkóstolni és ezek együttesen értékeltük. 

 

Értékelési szempontok

Illat: nem vártunk sem erős, sem különleges illatot. Aki rendszeresen fogyaszt gumicukrot az enyhe, édeskés, gyümölcsös, jellegzetes gumicukor illatot vár. Abban állapodtunk meg, hogy az enyhe illatot nem, csak a terméktől idegen szagot pontozzuk le.

Állag: rugalmas, kellemes fogyasztási élményt okozó gumicukrokat értékeltül magasabb pontszámmal. Ne legyen se túl kemény, se túl puha.

Íz: ne legyen túlzóam édes, és érezhető legyen valamilyen gyümölcsös zamat. Azt azért a teszt előtt is tudtuk már, hogy javarészt természetes gyümölcsaromákkal és gyümölcslevekkel ízesítik a gumicukrokat. Az idegen vagy jellegtelen, csak édes ízjegyet mutató mintál alacsonyabb pontszámot kaptak.

 

A nagy macis gumicukor teszt eredménye

 

10. Haribo milchbären, egységára: 3518 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Tejporos illat. Habos, puha állag. Ízében a tejporos íz keveredik az édessel, ami egy túlzó, cukorszirupos ízt eredményez.

img_1241.jpg

haribo_milk.jpg 

10. Auchan, egységára: 1495 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Régifajta zselés szaloncukor illat. Nagyon puha állag. Enyhe ízjegyek közül némi gyümölcsöst és édest jegyeztek fel a kóstolók.

img_1244.jpgauchan_19.jpg

9. SPAR gumimacik, egységára: 1745 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Gyümölcsös, gumicukros illat. Kicsi macik, közepesen rágósak. Enyhe, édeskés ízűek.

img_1228.jpg

spar_25.jpg 

6. LIDL Sugarland Happy bears, egységára: 1495 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

alacsonyabb intenzitású, de jellegzetes gumicukor illat. Az állag puhább, jó rágni. Édes-savanykás és enyhén gyümölcsös ízek.

img_1225_1.jpg

sugarland_happy_bears.jpg 

6. LIDL Sweet Coener Mega bears, egységára: 1663 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Közepes intenzitású, jellegzetes gumicukor illat. Nagyobb szemek, puhább állag. Jó ízű, közepesen intenzív, édeskés, enyhén savanykás

img_1233_1.jpg

sweet_corner_mega.jpg 

6. TESCO Grizzly bears, egységára: 1495 Ft/ kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe gumicukor illat. Nagyobbak a macik, puhábbak, inkább a felnőtteknek jött be. Az ízük intenzív, gyümölcsös.

img_1223_1.jpg

tesco_grizzly.jpg 

4. TESCO Happy bears, egységára: 1490 Ft/ kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Erős, gyümölcsös illat. Masszívabb állag, de még jó rágni. Élénk gyümölcsös ízei vannak, az édesség mértéke közepes

img_1229_1.jpg

tesco_happy_bears.jpg 

4. LIDL Sugarland sour bears, egységára: 1495 Ft/ kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Citromos, gumicukor illat. Puhább, zselés állag. Izgalmas savanykás íz, amit utóízben kellemesen édes és enyhén gyümölcs.

img_1239.jpg

lidl_sour.jpg 

3. Haribo Goldbären saft, egységára: 3518 Ft/ kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Enyhe gyümölcsös illat. Masszívabb állagú. Jól érezhetőek a gyümölcsös ízek, de mégis az édes a fő ízjegy.

img_1247.jpg

haribo_saft.jpg 

2. Haribo Goldbären, egységára: 2495 Ft/ kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Hagyományos gumicukor illat. Közepesen masszív állag. Az édeskés ízen túl egy csak "gumicukor" íznek leírható aromája van, ami jellegzetes, de kevésbé gyümölcsös.

img_1236.jpg

haribo.jpg 

1. PENNY jelly bears, egységára: 1495 Ft/ kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Az állaga pont jó, nem túl kemény, de nem is kocsonyás. A többízű gumicukorkák finom, gyümölcsös ízűek és az édesség mértéke pont megfelelő.

img_1221.jpg

penny_23.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes gumicukor a PENNY MARKET üzleteiben kapható.

gumicukor-1.png

 

2021 legfinomabb élelmiszerei egy magazinban

>> KATT IDE, olvasási idő 2-5 perc

map_te2021_-1561x2048.png

süti beállítások módosítása