Nagy kapszulás kávé teszt

2021.nov.16.

Hogy milyen megkóstolni 35 különféle kávét és értékelni őket? Nagy kihívás. Ez a tesztünk tartott eddig az egyesületünk történetében a legtovább. A 13 kóstolónak összesen 455 kapszulából főztünk kávét, amely mennyiség már egy nagyobb lagzit résztvevőit is kiszolgálja. De megérte, sok kávét nem ismertünk személyesen, de sok véleményt kaptunk róluk tőletek, hisz a követőink már 2 éve kérik ezt a tesztet, mutatjuk is az eredményt!

bor2_108.jpg

A kávéról

A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr. e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek. A másik történet szerint egy Rhazes (852-932) nevű arab orvos a kávét, a "quawa" nevű élénkítő növényt orvosságként használta és ő említette Al-Haiwi (A kontinens) című munkájában.

A kávét először a 15. században Jemenben használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen került ki és vált ismertté a társadalom minden rétege számára. A 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték.

A magyar szájhagyományban a "fekete leves" kifejezés a 17. századból származik. Az 1680-as években a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, ezért egy ebédmeghívás ürügyével magához csalta. Thököly azonban elővigyázatos volt és gyanakodott, hogy készül valami ellene, így az ebéd után gyorsan távozni akart, mire az egyik janicsár aga a következő szavakkal tartotta vissza: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!” Miután a vendég kuruc fejedelem megitta a kávéját, láncra verve vitték az isztambuli Héttorony börtönébe.  Az úgynevezett "fekete leves", azaz a kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté a középkori Magyarországon. (forrás: wikipédia)

A Nestlé 1976-ban szabadalmat szerzett az egyszer használatos egyadagos kávékapszulákra; a Nespresso márkanéven forgalmazott kapszulákat és a megfelelő kávéfőzőgépeket 1986 óta gyártják.

 

Robusta vs. arabica

2 különböző fajta kávécserje termése az arabica és a robusta. A robusta igénytelenebb, alacsonyabban fekvő területeken is megterem. A robusta erősebb, magasabb koffeintartalmú kávé, de egyszerűbb kávéélményt ad. 

A robusta kávé fő termőterületei: Nyugat-Afrika, Elefántcsontpart, Angola, Uganda, Indonézia, Vietnám.

Az arabica-t macerásabb termeszteni és csak magasabb (1000-2000m) hegyeken nő. Ennek megfelelően az arabica fajta a drágább kávé (úgy a duplája az ára a robustáénak). A tiszta arabica savanyúbb, kevésbé keserű, hosszú lecsengésű, aromagazdag kávé.

Az arabica kávé fő termőterületei: Etiópia, Tanzánia, Guatemala, Java, Costa Rica, India. Kolumbia, Brazília.

 

A teszt menete

A márkás kávék mellett természetesen bevásároltunk az áruházak sajátmárkás termékeiből is. 13-an kóstoltuk, a Magyar Ár-Érték Arány Egyesület tagjai és önkéntes,  laikus fogyasztók.

Egyszerre 3 mintát kapott minden kóstoló. Ezt értékelték, majd vizet ittak. Volt kikészítve kiskifli karika és natúr sajt is a kóstolók elé. 

A víznek fontos szerepe volt. Ez a 4. kávé témájú tesztünk és a korábbi teszteken észrevettük, hogy ha elfáradnak a nyelvünk receptorai, akkor a vizet édesnek kezdjük érezni. Megállapodtunk abban, hogy bármelyik 3 minta után ezt egy korty vízzel ellenőrizni kell a kóstolóknak, és ha elfáradtak, akkor pihennek és később, ha már semlegesnek érzik a vizet, akkor szállnak vissza a tesztbe.

Ezzel a pihenési lehetőséggel több, mint a kóstolók fele élt.  Reggel 9:15 körül kezdtünk és az utolsó kóstoló 15:45-kor végzett.

Több napra nem akartuk a tesztet bontani, mert akkor az összekóstolási tapasztalat sérülhetett volna.

A teszten a kapszulás kávét egy középkategóriás kapszulás kávéfőzőn készítettük el. Ugyanazon, hogy ebből adódóan ne lehessen íz különbség. A használt víz is ugyan az volt végig.

40 ml-es adagokat főztünk minden esetben.

A kávékat közvetlenül főzés után szagoltuk és pár másodperccel később kóstoltuk. Melegen intenzívebb az íze, jobban elkülönülnek az aromák.

Természetesen magában kóstoltuk a kávét, tehát cukor és tej nélkül.

 

Értékelési szempontok

A kávék tiszta robusták, keverékek és 100% arabica fajták is lehettek. Kóstoláskor senki nem tudta, hogy éppen mit iszik, ezért be kellett írni a felismert jelleget is a pontozólapra. 

A kávé elég összetett ital, ezért a pontozást is kiterjesztettük több részre.

1. Kávéillat: mindegy hogy robusta vagy arabica fajtára jellemző illatot érzünk, itt a kávéillat intenzitására voltunk kíváncsiak, hogy forrón kiadja-e a finom kávéaromákat

+ Pörkölés illata: ennek akkor volt szerepe, ha kellemetlen, túl-pörkölt illatot éreztünk

2. Állag / Testesség: a sűrűség mértéke, amit a kávéban rejlő olajok adnak meg. A híg, üres kávékat lepontoztuk. A kitartó hab, egyfajta minőségjegy, a tiszta és gyenge minőségű robusta kávék gyorsan elvesztették a habot a tetejükről.

Ez a kép 1 kóstoló 35 mintáját mutatja be, kronológiai sorrendben. A bal felső sarokban lévő kávét kóstolta először és a jobb alsóban lévőt utoljára.

Látható a zölddel jelölt kávék a kóstolás után 1-2 órával is tartják a habjukat, míg a pirossal jelöltekről 15-25 perc után már eltűnik a hab.  A gyorsan lecsengő habú kávéknál az állagból levontunk 0,2 pontot, míg ugyanennyit hozzáadtunk a zölddel jelölt kávék állag pontszámához.

bor_42.jpg

3. Kávé íz: a felszabaduló aromák gazdagságát pontoztuk

+ Keserű íz intenzitása: a keserű íz egy jó kávénál a magas koffeintartalom jele lehet. Rossz kávénál pörkölési hiba, de akár fajtajellegzetesség is lehet. Nem volt baj, ha keserű ízt éreztünk, sőt, de a túlzottan keserű vagy csak keserű kávékat lepontoztuk.

+ Pörkölés íze: mennyire intenzív a kávé íze? A pörkölés minősége gazdagította-e a kávé aromákat?

+ Ízharmónia: minden kávé kóstolása után vártunk 15-20 másodpercet és az utóízzel együtt értékeltük az adott kávé harmóniáját

 

A nagy kapszulás kávé teszt eredménye

 

34. L'OR Bio organic, egységára: 130 Ft/db Pontszám: 6/10 pont  

Enyhe illat, a habja gyorsan eltűnt, az ízintenzitása alapján hígnak éreztük ezt a kávét.

img_0925.jpg 

34. SPAR Espresso, egységára: 70 Ft/db Pontszám: 6/10 pont 

Enyhe illat. Hab gyorsan elül. Kesernyés ízjegy és a robusta kávé enyhe aromája érezhető.

img_0856.jpg 

33. Jacobs Classico, egységára: 100 Ft/db Pontszám: 6,3/10 pont  

Az illat nem intenzív, az állaga sem sűrű, íze pedig egyszerű robusta keveréknek hat.

img_0902_1.jpg 

32. PENNY CASABLANCA Classico, egységára: 70 Ft/db Pontszám: 6,4/10 pont  

Lágy robusta illat. Enyhe, kesernyés pörkölés ízjegyeket éreztünk.

img_0895.jpg 

31. S-Budget Espresso, egységára: 70 Ft/db Pontszám: 6,6/10 pont  

Enyhébb pörkölés illatát éreztük. Egyszerű ízjegyekkel bíró robusta keverék (nincs rajta a csomagoláson, de az íze alapján feltételezzük).

img_0859_1.jpg 

28. Auchan Intenso, egységára: 73 Ft/db Pontszám: 6,7/10 pont  

Kellemes pörkölésű, egyszerűbb összetételű illat. Egyszerű ízjegyek, kevésbé intenzív.

img_0872_1.jpg 

28. ALDI Amaroy Roma, egységára: 70 Ft/db Pontszám: 6,7/10 pont  

Közepes pörkölés illatát éreztük. Egyszerű ízjegyekkel bíró robusta keverék (nincs rajta a csomagoláson, de az íze alapján feltételezzük).

img_0877.jpg 

28. Jacobs Intenso, egységára: 100 Ft/db Pontszám: 6,7/10 pont  

Intenzív pörkölés illat. Kesernyés, egyszerű kávéíz.

img_0909.jpg 

24. LIDL Bellarom Classico , egységára: 70 Ft/db Pontszám: 6,8/10 pont  

Enyhe pörkölés illata érezhető. Savanykás, földes íz, közepes ízintenzitással, egyszerűbb aromákkal és alacsonyabb ízintenzitással.

img_0890.jpg 

24. L'OR Papua New Guinea, egységára: 130 Ft/db Pontszám: 6,8/10 pont  

Nehezebb, földes illat. Savanyú, arabicásabb íz is van. Mindemellett közepes ízintenzitás, egyedi íz jegyektől mentes kávé.

img_0927.jpg 

24. Costa Coffee Signature Blend, egységára: 120 Ft/db Pontszám: 6,8/10 pont  

Erős pörkölést feltételező illat. Közepes intenzitású, kesernyés, kevésbé harmonikus kávé, kevés ízjeggyel.

img_0850.jpg 

24. Starbuck's Blonde espresso, egységára: 140 Ft/db Pontszám: 6,8/10 pont  

Lágyabb kávéillat. Kitartó hab. Savanykás, egyszerű kávé, kevés zamat. Közepesen testes, hígabb ízélmény.

img_0840_1.jpg 

22. LIDL Bellarom Viola, egységára: 75 Ft/db Pontszám: 6,9/10 pont  

Intenzív, de kevésbé aromás illat. Erős pörkölést feltételező  kesernyés íz, majd jönnek a kávé finomabb aromái. Legtöbben keveréknek tippeltük kóstoláskor, mert hiányzott a jellegeztes savanyú arabica ízjegy. 

img_1077.jpg

 

22. Omnia Classico, egységára: 120 Ft/db Pontszám: 6,9/10 pont  

Sötét, kitartó hab, egyszerű kávé illat. Savanykás íz, egyszerű pörkanyagokkal.

img_0914.jpg 

20. Auchan Classico, egységára: 73 Ft/db Pontszám: 7,1/10 pont  

Finom pörkölés, egyszerű illat. Savanykás, kellemes, kevés aromával bíró, de jól iható kávé.

img_0870.jpg 

20. PENNY CASABLANCA Intenso, egységára: 70 Ft/db Pontszám: 7,1/10 pont  

Standard és kellemes robusta illat. Az íze megosztotta a pontozókat, mivel hiányzott az arabica savanyúsága és összetettsége, viszont másoknak az tetszett, hogy egyszerű, harmonikus kávé krémes, édeskés-enyhén keserű ízzel.

img_0896.jpg 

18. Starbuck's Espresso, egységára: 140 Ft/db Pontszám: 7,2/10 pont  

Finoman pörkölt, tiszta illatú kávé. Savanykás-kesernyés, lágy harmonikusabb íz, a keserű a végén túl sokáig tart, mégha ez az ízjegy a kávé jellegzetessége is, mi soknak éreztük. Az íz töménysége megfelelő.

img_0846_1.jpg 

18. L'OR Colombia, egységára: 130 Ft/db Pontszám: 7,2/10 pont  

Finomabb illatú, kellemes pörkölésű, de nem intenzív ízű kávé. Savanyú, magas arabica tartalma lehet, de ezután elcsendesedik, nem érzünk új ízjegyet. Habja gyorsan lement.

img_0931_1.jpg 

16. Davidoff Prestige, egységára: 110 Ft/db Pontszám: 7,3/10 pont  

Az illata nem túl árulkodó, mert alig érezhető benn egyedi illatjegy. Az íze erős pörkölést feltételez, nem túl savanyú, bár a csomagolásán válogatott arabica szemekről írnak (azt nem írják, hogy 100% arabica), de mi nem éreztük tiszta arabica keveréknek. Van egy jellegzetes utóíze, édeskés, gyümölcsös.

img_0888_1.jpg 

16. Omnia Guatemala, egységára: 120 Ft/db Pontszám: 7,3/10 pont  

Selymes, enyhe illatú kávé. Extra savanyú, semmi keserű ízjegy, aromás, finom pörkölésű zamatok, amik gyorsan lecsengenek.

img_0913.jpg 

13. Segafredo Espresso, egységára: 120 Ft/db Pontszám: 7,4/10 pont  

A korábbi kávéteszteken már kitapasztaltuk a tiszta robusta kávék illatát. Ezt is tiszta robustának éreztük, bár a csomagolásán nincs rajta az arabica-robusta arány. Karamelles, kesernyés, kávés íz. Tartós, utóízében édeskés.

img_0910.jpg 

13. Auchan Colombia, egységára: 90 Ft/db Pontszám: 7,4/10 pont  

Enyhe illat. Savanyú, majd édeskés, kíméletesebb pörkölésből eredő, harmonikus, nem sok ízjeggyel bíró kávé. Utóízben egy pici tiramisu ízérzet.

img_0865_1.jpg 

13. Starbuck's Coffee Verona, egységára: 140 Ft/db Pontszám: 7,4/10 pont  

Klasszikus pörkölésű, finom illatú kávé. Savanykás-kesernyés egyszerűbb ízvilágú, hagyományos kávé. Közepes intenzitású, kevésbé sűrű állag.

img_0837_1.jpg 

12. L'OR Indonesia, egységára: 130 Ft/db Pontszám: 7,5/10 pont  

Finom pörkölésű, különleges illat. Krémes állagú, közepes ízintenzitású kávé. Nem éreztünk több ízjegyet, de ettől függetlenül (vagy épp emiatt) harmonikus a kávé.

img_0930_1.jpg 

9. LAVAZZA Deciso, egységára: 120 Ft/db Pontszám: 7,6/10 pont  

Határozott pörkölésű illat. Erős, nem túl savanyú, keverék jellegű (letompítva minden ízjegy, egyik sem túl markáns), kellemes, krémes kávé.

img_0831_1.jpg 

9. Auchan Brazil, egységára: 90 Ft/db Pontszám: 7,6/10 pont  

Különleges, gyümölcsös illat. Kellően sűrű, kitartó habbal. Savanyú arabica, utána összetett enyhébb pörkölésű, trópusi édes-gyümölcsös íz, mangó.

img_0861_1.jpg 

9. Costa Coffee Bright blend, egységára: 120 Ft/db Pontszám: 7,6/10 pont  

Sötét hab, sűrű állag, nagyon intenzív. Erős pörkölés illatát éreztük. Nagyon savanyú ízzel indít, majd kiteljesedik a kávé gyümölcsös íze, a végén pedig édeskés utóízű.

img_0835_1.jpg 

8. BORO Nicaragua, egységára: 100 Ft/db Pontszám: 7,8/10 pont  

Egyedi pörkölésű gyümölcsös illat. Közepesen intenzív íz, kitartó hab. Savanyú ízzel indít, majd krémesen folynak össze a további ízek: a kávé, a gyümölcsös, a tejszínes zamatok.

img_0905.jpg 

6. Illy Intenso, egységára: 170 Ft/db Pontszám: 7,9/10 pont  

Kellemes pörkölésű kávé illatot éreztünk. Kellően sűrű, és nagyon intenzív ízű kávé. Az ízvilága egyszerűbb: erős pörkölésű kávé íze érezhető, kevésbé gyümölcsös, vagy édes. Nincs egyedi ízjegye.

img_0920.jpg 

6. Davidoff Elegance, egységára: 110 Ft/db Pontszám: 7,9/10 pont  

Lágyabb illatú kávé. Krémes állagú, kitartó habbal. Közepes intenzitású, több ízű kávé (gyümölcsös, füstös), viszont a keserű végig ott van az egy korty íz-élettartama alatt, ami megosztotta a kóstolókat, így kapott nagyon magas és alacsony pontszámokat is.

img_0883.jpg 

3. Costa Coffee Columbian roast, egységára: 120 Ft/db Pontszám: 8/10 pont  

A kávé habja, még kóstolás után 1 órával sem tűnt el teljesen. Fűszeres, finom pörkölés illata érezhető. A kávé savanyú arabica, közepesen intenzív pörkölés eredményezte enyhe kesernyés és muskotályos, gyümölcsös ízű. Intenzitása erős. Testes, sűrű állagú.

img_0847_1.jpg 

3. LAVAZZA Armonico, egységára: 120 Ft/db Pontszám: 8/10 pont  

Finom kávéillat, egy egyedi és nehezen körülírható illatjeggyel, ami talán a virágillatra emlékeztet. Megfelelő intenzitású kávé, kitartó habbal. Harmonikus kávé, amiben a savanyú és keserű ízjegy kevésbé intenzív, míg a krémes-tejszínes-kávé ízjegyek adnak a tiramisuhoz hasonló utóízt.

img_0884.jpg 

3. Auchan Ethiopia, egységára: 90 Ft/db Pontszám: 8/10 pont  

Tiszta, jellegzetes kávé illat, kellemes pörkölésű. Közepes ízintenzitású, sűrű, testes kávé, kitartó habbal. Az édeskés ízjegyet éreztük általában előszőr, majd a savanyú arabica után a pörkölés kesernyés ízét Teljes kávéíz, amit közepes intenzitású pörköléssel érhettek el. Az ízélmény tartós, a végén édeskés-gyümölcsös.

img_0866_1.jpg 

2. illy Classico, egységára: 170 Ft/db Pontszám: 8,2/10 pont  

Finom pörkölésű, krémes kávéillat. Megfelelő intenzitású, sűrűségű kávé, kitartó habbal. Harmonikus, sok ízrétegű kávé: jól érezhető a hagyományos tiszta kávéíz, amit kísér a pörkölés jellegzetes, kesernyés zamata.

img_0918.jpg 

1. BORO Columbia, egységára: 100 Ft/db Pontszám: 8,3/10 pont  

Finom pörkölés és édeskés-gyümölcsös illatot éreztünk. Sűrűbb kávé, kitartó ízintenzitással, tartós habbal. Sokrétű ízvilága van: megjelenik a savanyú arabica, az édes-gyümölcsös és a pörkölés kesernyés ízjegye is, az intenzív kávézamat mellett. Az utóízében tejszínre emlékeztet. Élmény fogyasztani. Kiváló ára miatt ár-érték arány győztes is.

img_0904_1.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes kávé a SPAR, INTERSPAR üzletekben és a gyártó weboldalán kapható.

kapszula-1_1.png

 

2021 legfinomabb élelmiszerei egy magazinban

>> KATT IDE, olvasási idő 2-5 perc

map_te2021_-1561x2048.png

 

süti beállítások módosítása