Nagy kenőmájas teszt: magas máj és hústartalommal lehetett dobogóra kerülni!

2021.nov.09.

A kenőmájas a leggyakrabban fogyasztott hús és májtartalmú szendvicskrém. Mi most a hagymás májasokat kóstoltuk végig, mert ezeknek az íze háziasabb és intenzívebb. Ebben a termékkörben találhatóak olyan májasok, pástétomok, amelyeknek a máj + hústartalma 80% fölött van, így különleges állagúak és minőségűek. Mutatjuk melyik termék lett a tesztgyőztes a 15 országosan kapható májason elvégzett vaktesztünkön!

bor1_103.jpg

A májas a Magyar Élelmiszerkönyvben

Májtartalom szerint 3 kategória van

1. Húskészítmény májtartalommal (1-24% májtartalom)

Amennyiben a termék májtartalma nem éri el a 25% (m/m)-ot, abban az esetben a termék megnevezésében fel kell tüntetni a máj mennyiségét. A termék előírt neve: „húskészítmény ...% májtartalommal”.

2. Májas, májkrém, kenőmájas (25-34% májtartalom)

A megnevezésben „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő terméknek legalább 25% (m/m) májat kell tartalmaznia. A „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő termék nevében az adott állatfaj nevét (így különösen sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) fel kell tüntetni, ha a termék májtartalmának legalább 70% (m/m)-a az adott állatfajból származik.

3. Májpástétom (35%- májtartalom)

A megnevezésben „májpástétom” szót viselő terméknek sertés, szarvasmarha, pulyka állatfajokból származó máj esetében legalább 35% (m/m); csirke és vízi szárnyas állatfajokból származó máj esetében legalább 50% (m/m) májat kell tartalmaznia.

 

A teszt menete

Az országosan kapható vöröshagymás, metélőhagymás, medvehagymás májasokat szereztük be a tesztre.

A teszten 12-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és a tesztre bevont fogyasztók.

Az eredmény ahogy mindig, most is dupla vakteszten született, ami azt jelenti, hogy az előkészítő személyzet a csomagolástól megfosztva, a kóstolók számára beazonosíthatatlan módon tálalja a termékmintákat, azok csak egy random sorszámhoz rendelik az értékelésüket. Az előkészítők nem kóstolnak.

1. körben megkentünk minden teszt májassal pár szelet bagettet, hogy a pontozók szemrevételezni tudják a kenhetőséget és az így kialakult "metszéslapot", a májkrémel felszínét, hogy mennyire láthatóak a hagymadarabok, illetve más összetevők. (a cikkben lévő fotók is erről készültek)

2. körben csak a májkrémek kerültek a kóstolók elé. Ekkor értékelték az illatot és egyszerhasználatos kiskanalakkal vettek mintát az előkészített májasokból.

 

Az értékelési szempontok

Illat: a hagyma és a máj illatát vártuk legalább közepes intenzitással. Az enyhe illatú vagy csak májas illatú minták nem kaphattak magas pontszámot.

Állag: a jó kenhetőség fő szempont, ezt alacsony máj és hústartalommal és adalékkal könnyű elérni. A magas máj és hústartalmú kenőmájasok állaga masszívabb, de kenhetőek, csak nem olyan vékonyra. Csak adtunk alacsonyabb pontszámot, ha tényleg nehezen kenhető a termék vagy épp túl lágy, szinte vizes állagú. 

Plusz pontok

+ 0,5 pont az állagra, ha 35% felett van a májtartalom

+ 0,5 pont az állagra, ha 60% felett van a feltűntetett hústartalom

Íz: érezzük a hagyma ízét, a főtt máj és a fűszerek harmóniáját. Ne legyen túl sós. A jellegtelen vagy csak egyízű termékeket lepontoztuk.

Pontlevonás

- 0,5 pont, ha ízfokozót tartalmaz a termék.

 

A nagy hagymás májas teszt eredménye

 

15. Nádudvari snidlinges , egységára: 1809 Ft/kg Pontszám: 6,5/10 pont  

Erős májillat, fűszereket nem érezni. Jól kenhető, lágy apródarab fűszerek és aszpikdarabok vannak benne. Az íze inkább májas, a fűszereket annyira nem éreztük.

img_0496.jpg

nadudvari_3.jpg 

13. ALDI mini snidlinges (tömlős), egységára: 1325 Ft/kg Pontszám: 6,7/10 pont  

Konzerv májas illat. Puha, jól kenhető állag. Az íze a füstaroma miatt inkább konzervmájkrém jellegű.

img_0513.jpg

aldi_tomlos_snid.jpg 

13. Kaiser snidlinges, egységára: 2492 Ft/kg Pontszám: 6,7/10 pont  

Erős natúr máj és enyhe fűszeres illat. Jól kenhető, nagy darabos snidliggel. Sós, enyhén fűszeres, érezhető májízzel.

img_0509.jpg

kaiser_3.jpg 

12. PENNY snidlinges, egységára: 1095 Ft/kg Pontszám: 6,9/10 pont  

Enyhe májas illat, kevésbé fűszeres. Az állag puha, kenhető, homogén. Inkább a máj íze érezhető, a snidlingé a háttérbe szorul.

img_0531.jpg

penny_snidlinges.jpg 

10. Auchan snidlinges 400 g, egységára: 1248 Ft/kg Pontszám: 7/10 pont  

Konzerv májas illat. Puha jól kenhető, kevés, de látható hagyma és aszpikdarabokkal. Kóstoláskor a máj íz a dominánsabb, de enyhén érezhető a metélőhagyma is.

img_0537.jpg

auchan_400.jpg 

10. Auchan metélőhagymás 150g, egységára: 1327 Ft/kg Pontszám: 7/10 pont  

Konzerv májas illat. Puha jól kenhető, kevés, de látható hagyma és aszpikdarabokkal. Kóstoláskor a máj íz a dominánsabb, de enyhén érezhető a metélőhagyma is.

img_0522.jpg

auchan_metelo_150.jpg 

9. ALDI Gut Drei Eichen mini, metélőhagymás, egységára: 3069 Ft/kg Pontszám: 7,4/10 pont  

Nagyon enyhe illat. Lágy, jól kenhető, homogén állag. Savanykás-sós, enyhén hagymás és kevésbé intenzív májízt éreztünk.

img_0557.jpg

aldi_mini_metelo.jpg 

8. LIDL Dulano metélőhagymás, egységára: 1796 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont  

Határozott májillat. Jól kenhető. Ízében is inkább az máj érezhető, a fűszerek háttérbe szorultak.

img_0566.jpg

dulano_nagy_metelo.jpg 

7. Pick sülthagymás, egységára: 2927 Ft/kg Pontszám: 7,6/10 pont  

Finom sülthagymás illat. Puhább állag, szinte homogén, jól kenhető. Jól érezhető a sült vöröshagyma íze, ami felülkerekedik a máj ízén.

img_0492.jpg

pick_3.jpg 

5. LIDL Dulano petrezselymes - vöröshagymás, egységára: 1796 Ft/kg Pontszám: 7,8/10 pont  

Enyhe májasillat, kellemes fűszerekkel. Az állaga kötöttebb, de még épp kenhető. Jól érezhető a petrezselyem, a hagyma, a máj íze, kellemes hagymás íze. Sósabb az átlagnál.

img_0546.jpg

dulano_petrezselymes.jpg 

5. KOMETA Ínyenc medvehagymás májas, egységára: 2661 Ft/kg Pontszám: 7,8/10 pont  

Különleges medvehagymás illat. Az állag kicsit masszívabb, darabosabb, de még épp kenhető. Az ízén érezhető a medvehagyma, édeskés, a máj kevésbé hangsúlyos.

img_0500.jpg

kometa_7.jpg 

2. LIDL Dulano mini sertésmájas vöröshagymával, egységára: 3069 Ft/kg Pontszám: 7,9/10 pont  

Jól kenhető homogén állagú és kellemes hagymás illatú májas. Jó arányban van benne a só, a hagyma és a máj, az összetevők egy harmonikus csemege májast eredményeznek.

img_0555.jpg

dulano_mini.jpg 

2. PENNY Tabula Liga metélőhagymás, egységára: 1796 Ft/kg Pontszám: 7,9/10 pont  

Kellemes májas illat, enyhén fűszeres. Jól kenhető. A máj íze erősebb a fűszereknél, viszont a hagyma íze is jól érezhető.

img_0573_1.jpg

penny_metelo_nagy.jpg 

2. ALDI Gut Drei Eichen metélőhagymás, egységára: 2280 Ft/kg Pontszám: 7,9/10 pont  

Metélőhagymás, májas illat. Nagyon jól kenhető, láthatóak a nagyobb darab metélőhagyma darabok. Picit édes, megfelelően sós, zöldhagymás májas.

img_0581.jpg

aldi_dobozos.jpg 

1. ALDI Gourmet / Hütthaler vörös hagymás kenőmájas, egységára: 2495 Ft/kg Pontszám: 8,4/10 pont  

Finom hagyma és májas illat. Jól kenhető, de masszívabb állag, láthatóak kisebb hagyma, máj, fűszer darabok is. A hagyma íze jól érezhető és finom, tökéletesen egészítik ki egymást a májjal és a fűszerekkel. Harmonikus íz, kiváló. A termék csomagolása változik, az első kép az régi, míg az alatta lévő kép az új csomagolást mutatja, de jelenleg mindkettő előfordul az üzletekben. A 2 termék között nem tapasztaltunk különbséget a vakteszten.

img_0527.jpg

img_0773.jpg

aldi_voros.jpg

 

 

Összegzés

A tesztgyőztes májkrém az ALDI üzleteiben kapható.

majas-1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr5116742982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása