Nagy egészmogyorós tejcsokoládé teszt

2021.okt.14.

Lássuk be, az egész mogyorós csokoládé a fogyasztási élmény fokozására lett kifejlesztve. A tejcsokoládé és a törökmogyoró íze nagyon passzol egymáshoz, de ami még hozzáad ehhez az édességhez, az a pörkölt mogyoró roppanós állaga. Így hát a kóstolócsapat legalább felének félre kellett tennie az épp, amúgy másnapra tervezett diéta elindítását, hogy végigkóstolhassuk az országosan kapható egészmogyorós táblás csokikat. Íme az eredmény!

bor1_99.jpg

A csokoládéról

1829-ben a holland Van Houten család szabadalmat nyert a kakaónyomógépre és kifejlesztette a kakaó szódával való kezelésének módszerét, miáltal a kakaóbabok íze enyhült s kevésbé keserű lett. A sikeresen bevált szabadalom tíz év után lejárt s azonnal indultak is a másolók a világ minden tájáról.

1 éven belül, 1830-ban már piacra dobták a mogyorós csokoládét Svájcban, amit Charles Amedé Coehler készített először. 1847-ben viszont a csoki története jelentős fordulatot vett, amikor az angol Fry csokoládégyártó cég először a világon készített olyan étcsokoládét, amit már tábla formában kezdtek eladni, így született meg a csokitábla. 1875-ben a Nestlé cég alapítója, Henry Nestlé veje, Daniel Peter tejport kevert a csokoládéhoz, így készült el az első tejcsokoládé s elkezdődött az örökké tartó viaskodás az étcsoki s a tejcsoki táborok között. De ezzel az istenek eledelének – ugyanis így nevezték a maják – története még nem ért véget.

1879-ben Rodolphe Lindt, a svájci Lindt csokoládéműhely tulajdonosa hazament a műhelyéből egyik este, viszont éjszakára bekapcsolva felejtette a csokoládékeverőt. Amikor másnap reggel ezt meglátta, először szinte dühbe gurult az elpazarolt sok értékes energia miatt, viszont azonnal belátta, hogy a csokoládé sokkal egységesebben volt megkeverve s finomabb volt az íze, mint eddig bármikor. Ennek a tapasztalatnak a nyomán jött létre a konsírozógép. A konsírozás a csokoládé készítés egyik a legfontosabb művelete, a minőségi csokoládékat akár 72 óráig is keverhetik. Sok gyártó egyedi konsírozógépet fejlesztett ki és szigorú titokban tartja ennek sajátosságait.

(forrás: emesemuhelye.hu, Wikipédia)

 

A teszt menete

A vaktesztre az összes országosan kapható egészmogyorós tejcsokoládét beszereztük, ami az Auchan, LIDL, ALDI, SPAR, PENNY, TESCO, COOP áruházakban kaphatóak.

A tesztet, ahogy mindig, most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, 12-en.

Az előkészítő feldarabolta tejcsokoládé táblákat, lehetőleg úgy, hogy minden kockában legyen 1 szem mogyoró. A kóstolók csak mogyorós falat alapján értékeltek.

Voltak olyan falatok, amiben nem volt mogyoró, ezeket azért nem vettük ki, hogy szemrevételezéssel is meg lehessen ítélni a mogyorótartalmat.

bor3_25.jpg

Az előkészítő figyelt, hogy a táblák felső része, ami márkanevet vagy logó tartalmaz, az alulra kerüljön, hogy a kóstolók ne ismerhessék fel a csokoládékat. Emellett szabály volt, hogy nem lehet megfordítani a falatok kóstolás előtt, se után.

 

Értékelési szempontok

Illat: nem tűnik fontosnak, de mégis már előzetesen sok infót árul el a csokoládé várható minőségéről. Felismerhető a tortabevonó jellegű tejcsokoládé illata, amit általában az ízben is érezhető. A mogyoró illatának mindenképp meg kell jelennie, hiszen pörkölt termék, aminek jellegzetes az illata. Így leginkább a jellegtelen illatú termékek lettek lepontozva.

Állag: a fogyasztási élmény nagyon fontos része a mogyoró minősége. Amikor összeharapjuk előszőr a mogyorószemet, akkor roppannia kell, de nem fejthet ki nagy ellenállást, tehát nem lehet kemény, rágós. A tejcsokoládé további puhaságot kell adjon, de nem lehet túl ragadós. Így a túl kemény mogyoró tartalmú minták kaptak alacsonyabb pontot.

Íz: csak finom tejcsokoládéval működhet ez a termék és finoman pörkölt földimogyoróval. Mindkét ízt intenzíven akarjuk érezni. A túlzott pörkölés vagy a túl intenzív édes ízjegy megtöri a termék harmóniáját, így fontosan voltak sz összetevők ízeinek aránya. Alacsony pontszámot leginkább itt is a jellegtelen, alacsony intenzitású termékek, és azok a minták a kaptak, amelyeknek volt íze, de nem felelt meg az elvárt klasszikus tejcsokoládé vagy pörkölt mogyoró zamatnak.

 

A nagy egészmogyorós táblás tejcsokoládé vakteszt eredménye

 

12. TESCO, egységára: 3290 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont  

Nyers mogyoró illat. Nagyon sok, aprószemű mogyoróval készült. A mogyoró olyan mintha pörköletlen, nyers lenne, a csoki édes, a tejes jelleg alig érezhető.

img_8723.jpg

tesco_21.jpg 

11. Schoco Nuss, egységára: 4190 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Mogyoró illat, a tejcsokit nem éreztük. A kelleténél kevesebb mogyoró, ami ráadásul kissé kemény. A csoki a tortabevonók ízére emlékeztet. Édes, cukros, kevésbé kakaós.

 img_8728.jpg

choco_nuss.jpg

10. SPAR, egységára: 3290 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Intenzív tejcukros illat, a mogyoró illata alig érezhető. Kevés-közepes mennyiségű mogyoró.  A csoki erősebb ízű, fűszeres, bevonós jellegű. A mogyoró enyhén pörkölt, íze kevésbé intenzív.

img_8762.jpg

spar_20.jpg 

8. PENNY Choco'la, egységára: 3290 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Enyhébb tejcsokis és enyhe mogyoró illat. Nagy szemű mogyoró megfelelő mennyiségben. Ropogós, kissé kemény, de megfelelő állagú mogyoró. Nagyon tejes a csoki, a mogyoró íze a csoki íze után érezhető.

img_8731.jpg

penny_18.jpg 

8. Milka, egységára: 3990 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Kellemes tejcsoki illat. Kevesebb, de még megfelelő mennyiségű mogyoró, ami ropogós, nem kemény, enyhébb ízű. A tejcsokoládé finom, néhány kóstolónak az édes íz intenzitása sok volt.

img_8744.jpg

milka.jpg 

7. LIDL Fin carré (200 g), egységára: 2395 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Erős kakaós illat. Nagyobb szemű mogyorókból közepes mennyiség. A mogyoró elég kemény. Érezhetően magasabb kakaó tartalommal készült, a tej és étcsoki között félúton pozícionáljuk az ízét. Markáns kakaós íz, közepes intenzitású mogyoró ízpárral."

img_8753.jpg

lidl_200.jpg 

5. Piros mogyorós, egységára: 5488 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Enyhe tejcsokis illat. Megfelelő mennyiségű mogyoróval. A mogyoró puhább, de ropogós állagú, enyhébb ízű, a csoki finom tejcsoki.

img_8750.jpg

piros.jpg 

5. LIDL Fin carré (100 g), egységára: 3290 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Finom mogyoró illat, enyhe csokival. Sok mogyoróval. Finom a mogyoró és csoki is, mindkettő íze érezhető, közepes intenzitással. Inkább tejes, a mogyoró enyhébb pörkölésű."

img_8757.jpg

lidl_100_1.jpg

 

4. Lindt, egységára: 7330 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Intenzív tejcsokoládé illat, mogyoró annyira nem érezhető. Kevés-közepes mennyiségű mogyoró, ami változatos minőségű, vannak apróbb kemény és nagyobb puhább szemek. A pörkölése megfelelő. A tejcsoki nagyon finom, de a mogyoró ízét nem lehet érezni.

img_8733.jpg

lindt.jpg 

3. Szerencsi, egységára: 7495 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Mogyoró, enyhe tejcsoki és kakaó illat. Sok mogyoróval. A mogyoró erősen pörkölt, talán sok is, elnyomja egy kicsit a csoki ízét, ami viszont kellemes, de enyhébb intenzitású.

img_8767.jpg

szerencsi_1.jpg

 

2. Ritter Sport, egységára: 5790 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Finom csokis és enyhe mogyorós illat. Sok és nagy méretű mogyoróval készült. Omlós a tejcsoki, ropogós a mogyoró, finom, harmonikus.

img_8722.jpg

ritter.jpg 

1. ALDI Choceur, egységára: 3390 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Fűszeres, tejcsokoládés és enyhe pörkölt mogyoró illat. Sok mogyoróval készült. Ropogós, de nem kemény mogyoróval, ami kellemes pörkölésű. A tejcsoki nagyon finom kakaós-tejes, nem túl édes és a mogyoró ízével jól harmonizál.

img_8742.jpg

aldi_24.jpg

Összegzés

A tesztgyőztes egészmogyorós tejcsokoládé az ALDI-ban kapható.

 egeszmogyoros_csoki-1_2.png

süti beállítások módosítása