Nagy 100%-os narancslé teszt

2021.aug.24.

Az egyik legnépszerűbb gyümölcs ital a 100%-os narancslé, ami természetes C-vitamin forrás és támogatja az emésztést is. Ezért vakteszteltük most ezeket a narancsleveket!

bor1_90.jpg

A narancslé készítési folyamata

Szüretelés után a narancsot válogatják, mossák, majd felaprítják. A zúzalékot enzimkezelésnek vetik alá a lé kinyerés hatékonyságának növelése érdekében, mellyel 10-15 %-kal több lé nyerhető ki. Majd nagy teljesítményű présekbe kerül, ahol a lé kihozatal elérheti a 75%-ot is. A kipréselt levet megtisztítják, majd többfokozatú vákumbepárlókba vezetve besűrítik.

A vákuum miatt alacsonyabb a levek forráspontja, így a sűrítés során sokkal kevesebb a tápanyagveszteség és a kedvezőtlen oxidációs (romlási) folyamat. A besűrítés folyamán elkerülhetetlen valamennyi vitaminveszteség, mely különösen érinti a C-vitamint, amit később visszapótolnak a késztermékhez.

A legújabb berendezések aromakinyerővel vannak ellátva, amely a kipréselt gyümölcslé saját aromáit fogja fel a kezdeti szakaszban. E tömény aromákat a visszahígításkor hozzáadják a termékhez, így a narancslé a saját eredeti aromakomponenseivel lesz ellátva. A sűrítményeket, amik a magas szárazanyag tartalom miatt természetesen tartósak, hatalmas tartályokban tárolják akár 1 évig is.

Ezeket különböző országokba szállítják, ahol csak a visszahígítás és dobozba töltés történik. A sűrítményhez ioncserélt vizet adnak hozzá és a saját aromát pótolják vissza. Ugyanannyi vizet adagolnak hozzá, mint amennyit korábban elvontak, ezért lesz végül 100%-os narancslé.

Ezután pasztörizálják, fél percig magas hőmérsékleten kezelik a baktériumok kizárása miatt, majd gyorsan visszahűtik, majd dobozolják. Az ipari gyártás ún. aszeptikus technológiával történik, amely szerint teljesen csírátlanítják a tartályokat, csővezetékeket, töltőgépeket, csomagolóanyagokat és természetesen a csomagolandó terméket, így nincs szükség külön tartósítószer hozzáadására. (forrás: tve.hu)

 

A teszt menete

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el.

A termékeket az  AUCHAN, SPAR, TESCO, ALDI, LIDL, REÁL, PENNY üzleteiben szereztük be. 

Most a sűrítményből készült 100% gyümölcstartalmú narancsleveket kóstoltuk.

A teszten részt vett termékek mind 1L kiszerelésű, TetraPack vagy Pet csomagolású.

A kóstolók elé hűtőből kivéve szervíroztuk a narancsleveket, mert felmelegedve olyan ízek jönnek elő, amelyek rontják a gyümölcsös íz intenzitásának megítélését.

Kiöntés előtt felráztuk a narancsleveket.

 

Az értékelési szempontok

Illat: a természetes narancs illatot kerestük, az illat intenzitásától függetlenül. Az idegen, konzerv jellegű illatok nem kaphattak magas pontszámot.

Állag: itt a töménységét értékeltük a narancsleveknek, hogy a visszahigítás után az elvárt ízintenzitást kapjuk-e vagy pedig kissé híg, vizes a gyümölcslé.

Íz: a 100% narancslé előállításának technológiai fejlettsége és természetesen az alapanyag minősége az ízben mérhető leginkább. Aminek először is harmonikusnak kell lennie az a gyümölcsben található savak és cukrok aránya. A túl édes íz elnyomja az amúgy finom narancs zamatot is. A narancs jellegzetes íze legyen jelen kellő ízintenzitással. Az idegen és "konzerv" ízjegyeket lepontoztuk.

Még egy fontos érzékelhető minőségjegy van, az pedig az utóízben érzékelhető keserű ízjegy mértéke: a minimális, alig érezhető keserű ízjegy nem befolyásolja a termék minőségét, viszont az érezhető keserű ízjegy pontot teszt az ízélmény végére. Így a kesernyés ízű narancslevektől pontot vontunk le. Az erős keserű íz oka lehet tárolási, technológiai hiba, de az is, hogy nem sikerült a narancshéjat rendesen eltávolítani a gyümölcsről.

Ár-érték arány pontszám: a minőségi pontszámok összegzése után a termékek az elért minőségi pontszámuk és beszerzési áruk arányában kapták ezt a pontot.

 

A nagy 100% narancslé teszt eredménye

 

14. Szobi Narancs 100%, egységára: 479 Ft/L Pontszám: 6,1/10 pont  

Narancs konzerv illat. A főíz az édes, kevésbé narancsos, a végén enyhe keserű íz. A töménység megfelelő.

img_6861.jpg 

13. Cappy 100% Orange Juice immunity+, egységára: 479 Ft/L Pontszám: 6,7/10 pont  

Kevésbé érezhető narancsos illat. Közepes ízintenzitású, végén vizes-gyenge utóízzel. Nagyon minimális keserű ízt éreztünk.

img_6898.jpg 

12. Pfanner 100% Orange arancia, egységára: 679 Ft/L Pontszám: 7/10 pont  

Alig érezhető illat. Kellemes édeskés narancszamat, de nem túl erős gyümölcsízzel, viszont nincs keserű utóíz.

img_6882.jpg 

11. TESCO The Grower's Harvest 100% orange juice, egységára: 265 Ft/L Pontszám: 7,2/10 pont  

Enyhe, narancsos illat. Kellemesen savas és édes egyszerre, viszont a narancsíz kevésbé intenzív, és minimális keserű ízjegy érezhető az utóízében.

img_6864.jpg 

9. SPAR Orange 100%, egységára: 339 Ft/L Pontszám: 7,3/10 pont  

Kellemes illat. Jó édes-savanyú arány, közepesen narancsos, megfelelő töménységű.

img_6871.jpg 

9. Rauch Happy Day 100% Orange, egységára: 589 Ft/L Pontszám: 7,3/10 pont  

Narancs konzerv illat. Harmonikus gyümölcssav és cukor arány, közepes intenzitású narancs íz, megfelelő töménység, nincs keserű ízjegy ebben a narancslében.

img_6900.jpg 

6. ALDI Pure Fruits 100% Orange, egységára: 265 Ft/L Pontszám: 7,4/10 pont  

Enyhe gyümölcsös illat. Alacsony intenzitású, narancsos íz. A gyümölcssavak és cukrok jó aránya kellemes italt eredményez.

img_6868.jpg 

6. Hohes C 100% narancs, egységára: 599 Ft/L Pontszám: 7,4/10 pont  

Természetes narancsos illat. Jól érezhetőek a narancs természetes aromái, a gyümölcssavak és cukrok harmonikus arányban vannak. Utóízében túl édes, szörpös hatást kelt.

img_6877.jpg 

6. Auchan Narancslé sűrítményből 100%, egységára: 265 Ft/L Pontszám: 7,4/10 pont  

Enyhébb, de kellemes narancsillat. Az narancs jellegzetes íze és az édes ízjegy dominál, a gyümölcssavak utóízben intenzívebbek. Keserű ízjegy mentes

img_6879.jpg

4. PENNY Purissima Orangen saft 100%, egységára: 339 Ft/L Pontszám: 7,5/10 pont  

Konzerv narancs illat. Kellemes édes-savanyú ízjegy arány, és az narancs íze is intenzív. Keserű ízjegy mentes.

img_6874.jpg 

4. SIÓ Natura 100% Narancs, egységára: 529 Ft/L Pontszám: 7,5/10 pont  

Kellemes narancs illat. Édeskés, közepesen savas, de kellően gyümölcsös ízű. A koncentráció megfelelő, enyhe szörpös utóízt éreztünk.

img_6893.jpg 

2. TESCO 100% Orange juice, egységára: 339 Ft/L Pontszám: 7,6/10 pont  

Közepesen intenzív narancsos illat. Intenzív édes-savanyú ízeket éreztünk először, utána jött a gyümölcsös zamat. Nincs keserű ízjegy, kellően intenzív koncentrációjú.

img_6887.jpg 

2. ALDI Pure Fruits 100% Orange (pet), egységára: 339 Ft/L Pontszám: 7,6/10 pont  

Kellemes narancs illat. Jól érezhető a narancsíz, az édesség mértéke is megfelelő a gyümölcsre jellegzetes savak utóízben érezhetőek leginkább.

img_6885.jpg 

1. LIDL Solevita Orange juice , egységára: 339 Ft/L Pontszám: 7,9/10 pont  

Élénk narancs illat. Kellemes, telt narancs ízt éreztünk először, majd harmonikus édes-savanyú zamatokat. A narancslé kellően intenzív ízű. Keserű ízjegy mentes.

img_6890.jpg

Összegzés

A tesztgyőztes narancslé a LIDL-ben kapható.

narancsle_teszt-1.png

süti beállítások módosítása