Nagy Irsai Olivér bor vakteszt

2021.júl.06.

A nyár egyik legkedveltebb bora az Irsai Olivér, ami egyszer reméljük hungarikum is lesz. Az elvárás az Irsaitól, hogy kirobbanóan bodzás, citrusos vagy parfümös illatú legyen, az íze pedig friss és gazdagon gyümölcsös. Lássuk, hogy a kóstolt 14 Irsai Olivér közül melyik végzett nálunk az élen!

bor1_77.jpg

Az Irsai Olivér bor eretede

1930-ban Kocsis Pál nemesítette Csabagyöngyéből és Pozsonyi fehérből. Sok legenda kering a névadásról, többek közt, hogy Irsai Olivér mesebeli figura volt, vagy esetleg száz pengőt fizettek az elnevezésért. Egyik sem igaz, valóságos személy volt Irsai M. Olivér, aki 1930-ban született akár a szőlőfajta. Kocsis Pál barátja, Irsai M. József iránti tiszteletből nevezte el annak fiáról az új hibridet.

Vállas fürtjei közepes nagyságúak és lazák, aranysárga színű bogyói kicsik, vékony de szívós héjúak. Nehezen rothadó fajta, elég jó hozammal. Tőkéje középerős, hosszú elfekvő vesszőket nevel.  Korán érő, már augusztusban is szüretelhető. Kettős hasznosítású fajta - kettő az egyben – csemege és borszőlő egyben.

Bora könnyed fehérbor, jó ivású, nem készteti bonyolult feladványok megfejtésére fogyasztóját. Színe általában zöldes halványsárga, illata jellegzetesen intenzív muskotályos, lágy savak hordozója. Illatában elkísér a vadalma, licsi, körte, barack, melyek ízében is megjelennek, ideális esetben egy kis vajas lekerekítéssel. Megfelelően lehűtve kitűnő kísérője lehet nyár esti beszélgetéseknek, akár fröccsként higítva is. (forrás: boraszportal.hu)

Ez a kellemes, muskotályos, bodza virág illatú ropogós, friss, üde bor a nyári melegben igazi szomjoltó, és nem csak a hölgyek kedvence. A Kiskunság kedvelt szőlő fajtája, ízletes, zamatos fürtjei már július végén beérnek. A belőlük készült bort az első  új borok közt kóstolhatjuk. Aperitifkent is kiváló, vagy a nyári sütögetéshez, sajtokhoz, könnyű halételekhez is ajánlható. 

 

Teszt menete

A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható Irsai Olivér borokat vizsgáltuk, melyek ára 1.000 Ft - 2.000 Ft / palack árkategóriába estek. Csak a száraz és 2020-as évjáratú borok kerülhettek most a kóstolók elé. Ezek a borok, szinte mint fajtajelleg írhatjuk a technológiához, acéltartályban készültek.

Kóstolás, előkészület

Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük. 

A borokat egységesen 10-12 ºC-ra hűtöttük és egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.

Az illat értékeléséhez a kitöltés után azonnal megszagoltuk a bort, majd 15-20 másodperccel később újra. Mi azt tapasztaltuk, hogy a kóstolt Irsai Olivér boroknál, hogy ha azonnali szagláskor nem adják ki a virágos / parfümös / gyümölcsös illatot, akkor később is csak nagyon minimálisan érezhetőek ezek az illatjegyek.

Kétszer kóstoltunk

- egy öblítés jellegű korttyal kezdtünk, amit kiköptünk,

- majd egy újabb kortyot jobban megjáratva a szánkban vártuk az ízélményt, amit pontokká fogalmazhatunk.

 A második kóstolás után is kiköptük a bort.

A tételek között trappista sajtot, kifli szeleteket és tiszta vizet fogyasztottunk.

 

Az értékelés menete

Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők.  Próbáltuk a könnyedebb bort kereső fogyasztók szemszögéből értékelni a borokat, az alábbi szempontok szerint.

Illat: friss, szőlős, gyümölcsös illatokat vártunk, amelyek gyorsan feltárulnak. 2 féle irsai típust véltünk felfedezni a teszten: az egyik azonnal illatos friss, a másik pedig lassan adja ki a fajtára elvárt illatot, inkább élesztős pezsgős a főillata.

Íz: a borban található savaktól, a feltáruló egyedi, gyümölcsös ízjegyektől azt vártuk, hogy frissességet sugározzanak. Friss, gyümölcsös, muskotályos aromákat kerestünk. Az alkohol ízét nem szerettük volna érezni, hisz ezek könnyed borok, alacsonyabb alkoholtartalommal. Magasabb pontszámot csak azok a borok kaphattak, amelyeknek jellegzetes gyümölcsös ízük volt, amelyek hosszabban kitartottak. 

Harmónia: a bor harmóniáját pontoztuk, hogy az összetevők egyensúlyban vannak-e, vagy valamelyik pl. savtartalom túlzó-e. A pontszám azt is tükrözi, hogy innánk-e ebből a borból még egyszer, mert valóban jólesett. Nálunk alacsony-közepes savmennyiség volt az elvárt. Az édesség érzete is fontos volt, ezek száraz borok, mi nem vártunk se extraszáraz, se félédes borokat.

A színt nem értékeltük végül, mert 1 bort leszámítva (aminek az értékelésébe beleírtuk a színárnyalatot), mind nagyon halvány, szalmasárga árnyalatú volt és tiszta, nem zavaros textúrájú.

Fontos megjegyezni, hogy néhány pincészet zöld címkét használ, amitől a polcon a bor is zöldes árnyalatúnak tűnik, viszont kitöltve ezek mind halvány szalmasárgák, mint a fehér palackba töltött Irsai Olivérek.

 

A nagy Irsai Olivér bor vakteszt eredménye

 

14. Varga Aranymetszés Friss Irsai Olivér, egységára: 1599 Ft/L Pontszám: 6,2/10 pont  

Erős, ásványos illat. A savmennyiség kellemes, nagyon száraz érzetű a bor, savas is, nem éreztük a gyümölcsös ízjegyeket.

img_5863.jpg 

13. Koch Premium Hajós-Bajai Irsai Olivér, egységára: 1945 Ft/L Pontszám: 6,5/10 pont  

Friss, virágos illat. A savanyú ízjegy meghatározó, kevésbé gyümölcsös.

img_5876.jpg 

11. Frittmann Duna-Tisza közi Irsai Olivér, egységára: 1865 Ft/L Pontszám: 7,1/10 pont  

Nagyon enyhe, tiszta, virágos illat. Közepesen savas, kevés a gyümölcsös íz, de jól lehet inni.

img_5858.jpg 

11. Mészáros Pál Szekszárdi Irsai Olivér, egységára: 2132 Ft/L Pontszám: 7,1/10 pont  

Élesztős, majd virágos illat. Harmonikus savak, enyhe gyümölcsös jelleg.

img_5854.jpg 

10. Gere - Schubert Villányi Irsai Olivér, egységára: 1732 Ft/L Pontszám: 7,2/10 pont  

Enyhe, virágos illat. Savmennyiség megfelelő, könnyedebb, jól fogyasztható.

img_5872.jpg 

9. Nyakas Etyek-Budai Irsai Olivér, egységára: 2265 Ft/L Pontszám: 7,3/10 pont  

Enyhe virágos illat. Íze nagyon enyhe intenzitású, virágos, viszont jóleső inni, kellemes savakkal.

img_5846.jpg 

8. Velence Etyek-Budai Irsai Olivér, egységára: 1665 Ft/L Pontszám: 7,4/10 pont  

Sárgabarack párlat, bodzás illat. Friss, ropogós, kellemesen savas, citrusos ízjegyekkel.

img_5860.jpg 

7. Bujdosó Kapitány Balatonboglári Irsai Olivér, egységára: 1999 Ft/L Pontszám: 7,5/10 pont  

Pezsgőre emlékeztető, élesztős illat először, majd utána jönnek könnyedebb virágos illatok. Kellemes inni, utóízben valami érett, vajas ízjegyet tapasztaltunk.

img_5849.jpg 

6. Bárdos Mátrai Irsai Olivér, egységára: 2065 Ft/L Pontszám: 7,7/10 pont  

Parfümös, citrusos illat. Friss, könnyed bor, virágos (akác-bodza) ízjegyekkel. Harmonikus, közepesen savas.

img_5865.jpg 

4. Font Kunsági Irsai Olivér, egységára: 1599 Ft/L Pontszám: 8,1/10 pont  

Tiszta, friss, enyhe intenzitású virágos, barackos illat. Nagyon harmonikus, a savak végig kísérik a tisztán bodzás ízjegyeket.

img_5875.jpg 

4. Feind Balatonfüred-Csopaki Irsai Olivér, egységára: 1665 Ft/L Pontszám: 8,1/10 pont  

Enyhe intenzitású, de tiszta virágos-friss illat. Első korty már jóleső, friss virágos harmonikus ízek, lendületes savakkal.

img_5856.jpg 

3. Hilltop Dunántúli Irsai Olivér, egységára: 1732 Ft/L Pontszám: 8,2/10 pont  

Bodza és virágillatot éreztünk. Friss, citrusos ízjegyek, a bor egészéhez passzoló savmennyiséggel.

img_5867.jpg 

2. Haraszthy Etyek-Budai Sir Irsai, egységára: 2199 Ft/L Pontszám: 8,4/10 pont  

Intenzív akác-méz-bodza illat. Nagyon kellemes, sokrétű gyümölcsös ízek, simulékony savakkal és bodzás utóízzel.

img_5852.jpg 

1. Teleki Villányi Irsai Olivér, egységára: 1732 Ft/L Pontszám: 8,6/10 pont  

Kellemes, akácos, körtés, bodzás illat. Nagyon jólesik az első korty is, könnyed, friss ropogós bor, gyümölcsös ízjegyekkel. Még kóstoláskor is jönnek új illatok. A bor egészével harmonizáló savmennyiség.

img_5871.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes Irsai a Tesco, CBA, COOP, REÁL, METRO és az Auchan áruházakban kapható. Van 0,375 L és 3 L kiszerelésben is.

 irsai_teszt-1_1.png

süti beállítások módosítása