Olajoshal teszt: melyik a legfinomabb olívaolajban pácolt tonhal?

2020.dec.10.

Talán kijelenthetjük, hogy nincs sok egészségesebb étel az olívaolajos tonhalnál, ugyanis mindkét összetevő bővelkedik esszenciális zsírsavakban, antioxidánsokban. Rendszeres fogyasztásával nagyon jót teszünk az egészségünknek, ezért kíváncsiak voltunk, hogy milyen a hazai kínálat ezen a téren. Mutatjuk az eredményt!

bor1_53.jpg

A tonhalról

A tonhalfélék világszerte a legfontosabb haszonhalak közé tartoznak, bár a dél-európai országok óriási piacain kapható friss tonhal, a teljes kifogott mennyiségnek csupán elenyésző hányadát teszi ki. A nagy üzletet a vezető halásznemzetek, főként Japán, valamint a feldolgozóipar könyveli el.

A tonhalfélék teste többé-kevésbé hosszan megnyúlt, de torpedószerűen áramvonalas, pikkelyek csak az oldalvonal mentén, valamint a mellen és a háton, az első hátúszó végéig fedik őket, amit korzett-nek nevezünk. Erősen fejlett véredényrendszerük alapján a melegvérű állatokhoz sorolhatóak, hiszen testhőmérsékletük magasabb, mint a víz hőmérséklete, és élénk állapotban 6 és 12 Celsius között mozog.

tuna.jpg

A tonhalak angol neve a „tuna” ami eredetileg a görög „tonnos” szóból ered, melynek jelentése szabad fordításban - gyors, villámgyors. A tonhal rászolgált a nevére, hiszen a kékúszójú tonhal végsebessége elérheti a 99,2 kilométer/óra sebességet, szóval egy igazi úszóbajokkal van dolgunk. Egyike a legfürgébb és a legnagyobb halaknak, mozgáskényszere létfontosságú, ugyanis kopoltyúi csak akkor működnek, ha úszik, ezért szakadatlanul mozgásban van, még alvás közben is.

 

Milyen fajta tonhalból készülnek az itthon is kapható konzervek?

Az egyik, a Csíkoshasú tonhal, melyet egész évben halászhatják, és az egész világon ennek a fajnak a legnagyobb a kereskedelmi jelentősége. Maximum 80 cm nagyságúra nő meg, ezüstös hasán 4-5 hosszanti sáv található. Húsa nagyon ízletes és nem olyan száraz, mint a közönséges tonhalé.

A másik, a Sárgaúszójú tonhal, mely elérheti az 1,9 méter hosszúságot és a 200 kg-os súlyt is. Elterjedt mind az Atlanti, mind a Csendes-óceánban.

A tonhal egy rendkívül egészséges hal, mivel csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát, serkenti a növekedést és a fejlődést, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet és még a fogyást is elősegíti. Ezt az Omega-3 zsírsav tartalmánoka köszönheti.

A tonhal, pontosabban a benne lévő tápanyagok az immunrendszer megerősítésében is részt vesznek, segíthetnek az energiaszint növelésében, növelik a vörösvértestek számát és még egyes rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet élvezhetünk általuk.

 

Az olívaolajról

Az olívaolaj az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból mechanikai úton (préseléssel) előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű, szobahőmérsékleten folyékony növényi zsiradék. A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója. Napjainkban Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban készítik a legtöbb olívaolajat. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is.

tree-1754051_1280.jpg

Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik az emésztőrendszerben. Erős epehajtó hatása van, rendszeres fogyasztása megakadályozza az epekövek kialakulását, gyomorsavcsökkentő hatású.Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Nagy mennyiségű klinikai adat támasztja alá, hogy az olívaolaj fogyasztása védi az érrendszert a meszesedéstől. Csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán.

Esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz: linol, linolin, arachidonsavat. Természetese antioxidánsai az E és a K-vitamin.

 

A teszt menete

Az olívaolajban pácolt tonhal filé konzerveket az Auchan, Aldi, Penny, Spar, Lidl, Tesco áruházakban szereztük be.

A vaktesztet most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el.

A konzervek tartalmát egyben borítottuk ki egy tányérra, hogy megítélhető legyen a tonhal darabossága és az olíva olaj színe is.

 

Az értékelés menete

Az állagot az ízt és természetesen az illatot az olívaolaj és a tonhal minősége határozza meg. Ezért a pontszámok e két összetevő minőségét egyben mutatják.

Illat: Mivel a jó minőségű olívaolajnak is jellegzetes illata van, ezért elvárás volt, hogy ne csak a tonhal, de az olaj illatát is érezzük. A jellegeten vagy épp furcsa illatokat lepontoztuk.

Állag: Akár egy, akár több darabban volt a konzervben a tonhal filé, elvárás volt, hogy tányérra szedve ne essen szét rostokra, ne legyen túl puha. Az olívaolaj színe már jelzi a várható minőséget, erre a mi szabályunk: minden világos olívaolaj gyenge minőségű, de nem minden sárga olívaolaj finom. Tehát csak az biztos ( mi tapasztalatunk szerint), hogy a világos olívaolaj jellegtelen.

Egy gyengébb minőségű olívaolajas tonhal

img_2493.jpg

A tesztgyőztes olívaolajas tonhal

img_2496.jpg

Íz: az olívaolaj íze, a tonhal sózása és természetes íze határozza meg ennek a terméknek a minőségét. Furán hangzik, de egy magas minőségű olívaolajjal készült, jó minőségű tonhalfilé alacsony élvezeti értéket okoz fogyasztáskor, ha nincs megfelelően megsózva a hal. Ekkor szinte csak az olívaolaj ízét érezzük, ami viszont ekkora mennyiségben már túl tömény. Tegyük hozzá, ez kevés terméket fenyeget, de előfordult. A leggyakoribb íz hiba az, hogy ízetlen az olívaolaj, a hal pedig sótlan.

 

A nagy olívaolajos tonhalfilé vaktesztünk eredménye

  

10. Lidl Nixe tonhal olívaolajban, egységára: 5400 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Vegyesen vannak benne nagyobb darabok és kisebb filé darabok is. Az illata nagyon mérsékelt. Az olívaolaj nagyon átlátszó. A tonhal filé állaga megfelelő, maga a tonhal nagyon jó ízű, viszont az olívaolaj nem ad plusz élvezeti értéket egy napraforgó olajhoz képest.

img_2186_1.jpg 

8. Tesco tonhal olívaolajban, 3 db-os kiszerelés, egységára: 5288 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Jól érezhető tonhal illat. Az olívaolaj világosabb. Jellegzetes a tonhal íze, és finom. Viszont az olívaolaj nem tud hozzátenni a termék élvezeti értékéhez.

img_2181.jpg 

8. EVA (Podravka) tonhal olívaolajban, egységára: 4681 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Az elvárt tonhal illatot éreztük. Nagyobb darabokban van benne a hal. Az olívaolaj elég világos benne. A tonhal jó állagú, natúr. A tonhal íze jellegzetes, de az olajjal együtt nem hozza azt az íz intenzitást, amit elvártunk.

img_2188_1.jpg 

7. Calvo tonhal olívaolajban, egységára: 6869 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Intenzív tonhal illat. Kellően sós, a tonhal finom, viszont az olívaolaj nem tesz hozzá ízben.

img_2183.jpg 

6. Tesco tonhal olívaolajban, 1 db-os kiszerelés, egységára: 5619 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Nagyon enyhe illat. Az olívaolajnak van látható zöldes-sárgás árnyalata. Egész törzsből áll a tonhal. Az íze jellegzetes és jól érezhető. A sózása megfelelő és az olívaolaj is jól kíséri utóízében ezt a terméket. Nem összekeverendő a 3 db-os kiszerelésű szintén Tesco-s tonhallal.

img_2195.jpg 

5. Aldi Almare tonhal olívaolajban, egységára: 0 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Erős színe van az olívaolajnak. Mérsékeltebb, de kellemes illatú. Nagyon erős ízű, érezhetően jó minőségű az olívaolaj, de annyira, hogy egy kicsit el is nyomja a tonhal ízét, ami semlegessé válik az erős olívaíz mellett.

img_2199.jpg 

4. Rio Mare tonhaldarab olívaolajban, egységára: 6872 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Kellemes, közepes intenzitású tonhal illat. Érezhetően jó minőségű halból és olívaolajból készült. A tonhal javarészt egy törzsből áll, viszont a szélén morzsalékos. Az íze jellegzetes és finom tonhal és olívaolaj.

img_2164_2.jpg 

2. Despar tonhal törzsdarabok olívaolajban, egységára: 5413 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Kellemes és jellegzetes tonhal illat. Szinte egy darabból áll a tonhal filé. Mind a hal, mind pedig az olívaolaj jó minőségű és finom.

img_2170_2.jpg 

2. Rio Mare tonhaldarab extra szűz olívaolajban, egységára: 9163 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Erőteljes olívaolaj illat. Egy törzsből áll. Az olívaolaj íze kiemelkedő, ez magán a színén is látszik. A hal íze semlegesebbnek hat, de jó állagú és finom.

img_2167_2.jpg 

1. Twist tonhaltörzs olívaolajban, egységára: 5778 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont  

Az illata jellegzetes, magas minőségű olívaolajé. A tonhal filé darabos. Először az olívaolajat érezzük, ami kiemelkedően jó minőségű. Aztán érezzük a finom tonhalfilét. Ebben a termékben az a különbség a többihez képest, hogy a magas minőségű olívaolaj íze, nem nyomja el a tonhal ízét, és ezt halfilé megfelelő sózásával oldották meg. Legtöbb pontozónknál első lett.

img_2614.jpg

Összegzés

A tesztgyőztes termék a SPAR, METRO, AUCHAN, CBA, LIDL, TESCO, REÁL, COOP üzletekben kapható.

tonhal_teszt_1_-1_1.png

 

süti beállítások módosítása