Vannak olyan alkalmak, amikor nincs sok időnk, és gyorsan szeretnénk édességet varázsolni az asztalra. Ehhez nagyon jó választás a gesztenyepüré: csak annyi a dolgunk, hogy kiolvasztjuk, lereszeljük egy mutatós tálkába, tejszínhabot teszünk rá, és már tálalhatjuk is. nem lehet hibázni vele, hisz egy jó minőségű gesztenyepürét szívesen bekanalaz mindenki! Ezért vaktszteltük a 11 országosan kapható gesztenyepürét!
A szelíd gesztenyéről
A szelídgesztenye vagy szelídgesztenyefa a bükkfafélék családjába tartozó, gyors növekedésű fafaj. Hívják még édes gesztenyének, európai vagy jóféle gesztenyének is, de a termőhelyein egyszerűen gesztenyefa a neve. Európában ez az egyetlen gesztenye fajta.
Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származik, és már a történelmi időkben terjedt el szerte a kontinensen. Ehető terméséért a rómaiak sokfelé telepítették. Fontos táplálékuk volt; a magjából lisztet őröltek. Valószínű, hogy a Brit-szigetekre és a Kárpát-medencébe is ők telepítették be, így valószínűleg római ültetvények maradványai a Börzsöny déli lejtőin (így a Nagymaros feletti hegyoldalakon) és a Naszály alján zöldellő szelídgesztenye-ligetek.
Jelentősebb szelídgesztenyések Magyarországon az Alpokalján vannak. A gesztenye fajták jól reprezentálják a főbb hazai termesztőtájakat, az itt megnevezett Alpokalja vidékét, melyet egy Kőszegszerdahelyi fajta képvisel, a Dél-Dunántúlt, melyet az Iharosberényi fajták képviselnek és végül Észak-Magyarország, melyet a Nagymarosi fajták reprezentálnak.
A gesztenyefa minden része felhasználható: virágai jó mézelők, a gesztenyeméz különlegességnek számít. A szárított magokat porrá őrölve tárolják. Sűrű, szabályos koronája miatt díszfának is ültetik. Sokoldalúan felhasználható a faanyaga. Igen tartós, rugalmas, közepesen kemény, dekoratív, könnyen hasad, jól fényezhető, korhadásnak ellenáll. A déli országokban kedvelt bútorfa, főként jó hajlíthatósága, rugalmassága miatt. Olyan helyeken, ahol a tél enyhe, parkokba is előszeretettel ültetik.
Termése, a gesztenye nagyon sokféleképpen használható: a maghéját bevágva pirítják nyílt tűzön, héjától megtisztítva kandírozzák, főzés után meghámozva készítenek belőle pürét, amivel süteményeket, mártásokat ízesítenek vagy tejszínhabbal tálalják.
A gesztenyegyümölcs antioxidáns hatású, ”sejtvédő” E vitaminban gazdag és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz ebből az értékes vitaminból.
Meglehetősen magas a gesztenyében a C-vitamin, a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin), valamint a B6 vitamin (piridoxin) mennyisége is.
A gesztenyepüré a Magyar élelmiszerkönyvben
A gesztenyepüré meghatározása a magyar élelmiszerkönyvben a következő: főtt, héjtalanított, áttöréssel a sziklevelektől s a maghéjrészektől elkülönített egyneműsített gesztenyéből előállított termék. Gyorsfagyasztott gesztenyepüré: gyorsfagyasztással tartósított gesztenyemasszának, cukornak és a megengedett ízesítőanyagoknak homogén, gyorsfagyasztott elegye.
Az előállítási folyamat során a gesztenyét válogatják, mossák, megfőzik, majd héjtalanítják. Áttörik, és terméktől függően cukor, édesítőszer, fűszer- és aromaanyagok hozzáadása mellett, illetve gesztenyemassza esetén azok nélkül egyneműsítik, csomagolják, gyorsfagyasztják, - 18°C alatti hőmérsékleten tárolják.
A gesztenyepüré elsődleges összetevője a szelídgesztenye. Előírás, hogy a gesztenyekészítmények előállításához kizárólag ép, egészséges, emberi fogyasztásra alkalmas, növényi és állati kártevőktől mentes termés használható fel.
Egyéb szokásosan felhasználható összetevők: aromák, cukor, ízesítő anyagok (pl. vanília, szeszesital).
A teszt menete
A gyorsfagyasztott gesztenyepüréket az Aldi, Lidl, Tesco, Spar, Penny, Auchan, Coop, Reál áruházakban szereztük be, összesen 12 félét.
Természetesen vittünk magunkkal hűtőládát, hogy rövid időre se engedjenek fel a pürék.
Minden terméket kiolvasztottunk és szobahőmérsékleten kóstoltunk meg.
Most is vakteszteltünk, amit a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végzett el.
A tesztre az átlagosan 70-75% gesztenye tartalmú püréket szereztük be. A 100%-os gesztenyemasszák majd egy külön teszten mérkőznek meg.
Az értékelés szempontjai
Állag: homogén állományú, képlékeny massza, csomóktól mentes. A túl puha, laza vagy épp tömbszerű, kemény püréket lepontoztuk.
A tesztgyőztes állaga
Illat: gesztenyére, illetve a felhasznált anyagokra jellemző, tiszta, jól felismerhető illatú, minden idegen illattól mentes. Leginkább rum, vanilia, tejszin aromát használnak a gyártók. Ha ezek az aromák elnyomják teljesen a gesztenye illatot, akkor lepontoztuk a terméket, hisz ha valaminek rum illata és íze van, akkor kár egy ilyen finom alapanyagot használni hozzá, mint a gesztenye.
Íz: jellegzetes gesztenye ízt vártunk. Gesztenyepüré esetében a felhasznált aromák íze kellemesen érződjön és harmonikusan illeszkedjen a gesztenye ízéhez. Minden idegen íztől mentesnek kell lennie. Azok a pürék, ahol kivehetetlen volt a gesztenye jellegzetes íze, nem adtunk magas pontszámot.
A nagy gesztenyepüré vaktesztünk eredménye
11. Reál gesztenyepüré, egységára: 2545 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont
Rumos, tejszínes illat. Kicsit ragadós állagú. Ízében az aromák dominálnak, a gesztenye íze nehezen kivehető.
10. Bajnai gesztenyepüré, egységára: 2225 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont
Enyhe rumos illat. Puhább állagú, kisebb gesztenyedarabokkal. Ízét a rum és vaníliaaroma határozza meg.
9. Spar gesztenyepüré, egységára: 2745 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont
Enyhe rumos illat. Masszívabb, morzsalékos állag. Megfelelő cukrozású, kevésbé aromás ízű gesztenyepüré.
5. Gelato Italiano, egységára: 2116 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont
Illatában tejes, vaníliás, rumot éreztünk. Állaga megfelelő. Az ízében mi vanília aromára tippeltünk, de valójában tejszín aroma van benne és az egész pürének az ízét ez határozza meg.
5. Bovita gesztenyepüré, egységára: 2495 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont
Nagyon enyhe illatú. Jól reszelhető, kisebb gesztenyedarabok is vannak benne. A kevés mennyiségű rum és tejszínaromának köszönhetően érezhető a gesztenye íze is.
5. Aldi Finest Bakery gesztenyepüré, egységára: 1716 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont
Illatában tejes, vaníliás, rumot éreztünk. Állaga megfelelő. Az ízében mi vanília aromára tippeltünk, de valójában tejszín aroma van benne és az egész pürének az ízét ez határozza meg.
5. Lidl Culinea gesztenyepüré, egységára: 2196 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont
Illatában a rumaroma és a vanília érződik. Állaga tömörebb, de jól reszelhető. Ízében a korábban említett aromákon túl a gesztenyeízt is lehet érezni.
4. The nice nuts bio gesztenyepüré, egységára: 3195 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont
Nagyon enyhe illatú. Laza, morzsalékos állag. Főként az édes ízjegy és a tejszínesség érezhető, majd utóízben fejlődik ki a gesztenye természetes íze.
3. Coop gesztenyepüré, egységára: 1916 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont
Jó illatú, kevésbé aromás. Az állaga megfelelő, tömörebb. Az édes íz és az aromák határozzák meg az ízét, de jó arányban, és utóízben némi gesztenye íz is érezhető.
2. Maroni fehérarany gesztenyepüré, egységára: 2995 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont
A rumon túl érezhető a gesztenye illata is. Az állaga lazább, morzsalékosabb. Megfelelő az édesség mértéke, jó arányban van a gesztenye természetes íze és a rum aromája.
1. Maroni bio gesztenyepüré, egységára: 3945 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont
Kellemes gesztenye illata van. A pürében nagyon apró gesztenye darabok is vannak. Jól reszelhető, nem morzsálódik. Nagyon finom, jellegzetes ízű gesztenyéből készült. Megfelelő cukrozású, az édesség mértéke hagyja kibontakozni a gesztenye valódi zamatát.
Összegzés
A tesztgyőztes gesztenyepüré a SPAR, METRO, AUCHAN áruházakban kapható.