Nagy kakaós csiga teszt

2020.dec.04.

A kakaós csiga kicsik és nagyok nagy kedvence akár reggelire, akár uzsonnára, biztos, hogy jobb kedvünk lesz tőle. Házilag leginkább a kelt tésztás variációt készítik, mi most az üzletekben kapható gyorsfagyasztott, előkelesztett, leveles tésztából készült változatokat kóstoltuk és teszteltük. A tesztgyőztes 25 perc alatt megsül és nagyon finom!

bor1_48.jpg

A kakaós csigáról

A kakaós csiga (eredeti nevén: csokoládés tekerge) egy édes péksütemény. Általában leveles tésztából készül, de házilag kelt tésztából is sütik. A tészta csiga alakban tekeredik, közé kakaókrém kerül, tetejét gyakran porcukor díszíti. Rokon sütemények még a diós csiga, a csokis csiga, a mogyorós csiga, a fehér csokis csiga, a pizzás csiga.

Az első darabokat bizonyos Pösch Mór gödi cukrászmester készítette 33. születésnapja alkalmából az édességet a barátainak. Egészen pontosan 1908. január 10-én. Került belőle a cukrászdába is, és a vásárlók körében osztatlan sikert aratott!

 

A gyorsfagyasztott kakaós csiga a Magyar Élelmiszerkönyvben

A leveles tésztából készült gyorsfagyasztott finom pékáruk gabonaőrleményekből (általában BL 55 típusú lisztből), víz, zsiradék, só, szükség szerint dúsító- és adalékanyag felhasználásával előállított,

laza, leveles szerkezetű, töltelék nélküli vagy töltelékes termékek.

A kelesztés utáni gyorsfagyasztott termékek előállítását is részletezi az élelmiszerkönyv. A felhasználandó anyagokat előkészítik (szitálják, mérik, hőmérsékletét beállítják). A vizes, a tejes és a dúsított tésztából készített péksütemények esetében a tésztaképző nyersanyagokból közvetlen eljárással középkemény tésztát készítenek. Érlelés nélkül megfelelő tömegűre osztják (egy vagy két művelettel), majd rövid pihentetés közbeiktatása után formázzák, esetleg töltik.

Leveles termékek esetében a tésztaképző nyersanyagokból közvetlen eljárással középkemény tésztát készítenek, majd a tészta-zsiradék rendszer készítése következik, ahol az éretlen tésztával az előkészített zsiradékot beburkolják, nyújtják, 2-3-szor hajtogatják, rövid pihentetés után feldolgozzák (nyújtás, darabolás, töltelékadagolás, formázás).

A gyorsfagyasztás előtt a terméket a sütőlemezen 2/3 -ig vagy teljesen megkelesztik, és gyorsfagyasztják, csomagolják és legalább -18 °C-os hőmérsékleten tárolják.

A leveles tésztából készült termékek alakja a termékre jellemző legyen és ne legyen torz. A felületére az aranysárgából vörösesbarnába hajló szín, bélzetére a laza, leveles szerkezet, az ízére és illatára a termékre jellemző aroma, idegen szagtól mentesség legyen a jellemző.

 

A teszt menete

A gyorsfagyasztott kakaós csigákat az Aldi, Lidl, Tesco, Spar, Penny, Auchan áruházakban szereztük be, összesen 6 félét. A tesztben a leveles tésztából készült termékek vettek részt.

Természetesen vittünk magunkkal hűtőládát, hogy rövid időre se engedjenek fel a csigák.

Minden terméket a csomagoláson feltüntetett elkészítési javaslat alapján sütöttünk meg.

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el.

 

 

Értékelési szempontok

Illat: A frissen sült tészta édes és a töltelék intenzív kakaós illatát vártuk el.

Állag: laza, leveles szerkezetű, puha, omlós tésztát vártunk el, a kakaós tölteléktől pedig azt, hogy ne legyen túl folyós, a tésztában is megmaradjon a töltelék. Pontlevonás az átázott-összetapadt tészta miatt történt.

Íz: A tészta és a kakaós töltelék megfelelő arányát vártuk el: a tészta íze ne legyen hangsúlyosabb a tölteléknél és fordítva is. A kakaós tölteléknél azt vártuk, hogy megfelelő édességű legyen. Ha túl kesernyés vagy nagyon cukros ízt éreztünk, azt lepontoztuk.

 

A nagy kakaós csiga vakteszt eredménye

 

6. PENNY Repeta kakaós mini csiga, egységára: 998 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Nagyon vékony a leveles tészta, a belseje üreges. Rágáskor a tészta inkább kelt tésztaként viselkedik, nem érezhetőek a leveles tészta rétegei. A kakaós töltelék mennyisége elégséges, enyhén intenzív kakaóízzel.

penny_4.jpg

repeta.jpg 

5. TESCO Nyíregyházi-Kenyérgyár Kft. Kakaós csiga, egységára: 907 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

A kakaós csiga illata kellemes, tejcsokis. A tészta jól átsült. A kakaós töltelék jó ízű, de a mennyisége kevés. Összhatásában leginkább a tészta íze dominál.

tesco_2.JPG

tesco_7.jpg 

4. Frigotti mini kakaós csiga, egységára:  Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Kellemes kakaós az illata. A külső rétegen szépen átsült a leveles tészta. A belsejében viszont a nagy mennyiségű töltelék miatt átázott és kifolyt. A közepére koncentrálódik a nagy mennyiségű kakaós töltelék. Finom, de szerintünk a kelleténél több cukor van benne.

img_2265.jpg

frigotti.jpg 

3. LIDL kakaókrémes csiga, egységára: 851 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Kakaós tej illata van. A tészta - a közepét leszámítva - szépen ropogósra sült. Nagyobb mennyiségű kakaós töltelékkel készült. Fogyasztáskor egyszerre érezhető a külső leveles tésztarétegek ropogóssága és a belső csokikrémes puha állag. A töltelék finom, krémes, csokis, nem túl édes.

lidl_6.jpg

lidl_termek.jpg 

2. Bombajóó kakaós csiga (ALDI-ban kapható), egységára: 908 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Étcsokoládés illata van. A tészta jól átsült, a belsejében van csak egy kicsit összetapadva a töltelékkel. A kóstoláskor külön érezhetjük a ropogós és puha tésztát. A kakaós krém finom, jól érezhetően magas a kakaó tartalma. A töltelék és a cukor mennyisége megfelelő

bombajo_nagy.jpg

bomba_nagy.jpg 

1. Bombajóó kakaós mini csiga, egységára: 1198 Ft/kg. Pontszám: 8,8/10 pont  

Finom, sült leveles tészta és jellegzetes kakaós illata van. Szépen átsült, a leveles tészta rétegek jól elkülönülnek. Kóstoláskor először a finom és ropogós tésztát érezzük, majd jön a kakaós zamat. Nincs túlcukrozva, a tészta és a töltelék aránya kiváló. Házias jellegű pékáru.

bombajo_mini.jpg

bomba_mini.jpg

Összegzés

A tesztgyőztes kapható a SPAR üzletekben és országosan a P&P Pékáru Kft. 2.000 partnerénél

kakaos_csiga_teszt-1_1.png

MELYIK VAJ, PEZSGŐ, KÁVÉ LETT A LEGFINOMABB 2020-BAN? ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK A LEGFINOMABB TESZTGYŐZTESEKET EGY OLDALRA: KATT IDE!

süti beállítások módosítása