Nagy aszalt vörösáfonya teszt

2020.dec.03.

Ha friss formában már nem beszerezhetők a nyári gyümölcsök, megtaláljuk őket aszalt változatban is. Az aszalt gyümölcsök előnye nemcsak a tartósság, hanem az egészségünkre gyakorolt jótékony hatása is. Változatos módon felhasználhatók az étkezések során is. Mi most az országosan kapható aszalt vörösáfonyákra voltunk kíváncsiak, mutatjuk is az eredményt.

bor1_52.jpg

A vörös áfonyáról

A vörös áfonya a hangafélék családjába tartozó hegyvidéki növény, az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje, népies nevén: brusnyica, fojminc, havasi meggy, kövi málna.

A fekete áfonyához hasonlóan közkedvelt, de savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztják.

A vörös áfonya igen gazdag antioxidánsokban (antocianidinek, tanninok), melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetők krónikus betegségek, mint az érelmeszesedés, koleszterinlerakódás, szívinfarktus, bőrproblémák kialakulása, rák keletkezése, memóriazavar. Az antioxidáns vitaminok – mint az E-vitamin, béta-karotin, és 30–40 mg/100g C-vitamin – fokozzák a hatását. De nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket, ként is tartalmaz.

72808231.jpg

A tesztben kapható termékek leginkább Chiléből és az USÁ-ból származnak.

 

Az aszalásról

Az aszalás egy alapvetően gyümölcstartósítási eljárás. Ennek eredményeként a kezelt gyümölcs összetöpped, elveszti víztartalmának és tömegének nagy részét. Az aszalás során a hőmérséklet és a hozzá tartozó aszalási idő beállítható, elérhető a fertőtlenítéshez szokásos kb. 70 C fok.

Ez a legősibb tartósítási eljárás, már a Kínai Birodalomban is alkalmazták. Az ókori görögök, rómaiak is így tartósították élelmiszereik nagy részét (még a halat, húst is). Őseink legtöbbször napon vagy tűzön aszaltak terményeket, termékeket. A répacukor megjelenéséig a gyümölcsök tartósításának ez kizárólagos módja volt. Erre a célra aszalókat és sütőkemencéket építettek.

Ipari aszalások között létezik előfőzött gyümölcsök aszalása is. Ennek során az aszalt gyümölcsök édes ízüket és kitűnő állományukat a főzővízbe adagolt nagy mennyiségű cukornak köszönhetik. Ez a művelet az ún. huzatás, amely során a nyersanyagot /szeletelt almát, banánt, stb./ cukros lében főzik, így nagy mennyiségű cukrot vesz fel a gyümölcshús. E folyamat vákuumozott térben történik, amely hatására a gyümölcshúsban található gázok eltávoznak és helyüket a főzővízben található cukormolekulák veszik át. Mivel a bejutott cukor nem tud elpárologni, így visszamarad a késztermékben. Ezzel egyszerre édessé és nagyobb tömegűvé válik a termék, és minősége eltér a hagyományostól.

171145002-56a30e065f9b58b7d0d0325c.jpg

A fagyasztva szárítás (liofilezés) a fagyasztók használata óta terjedt el világunkban. Ezen eljárás során a gyorsfagyasztáskor képződött jégkristályokat alacsony hőmérsékleten távolítják el, s így a C-vitamin-veszteség minimálisra csökken.

Az aszalás legfőbb előnyei: megőrződnek a beltartalmi értékek, nem igényel tartósító szereket, hónapokig, olykor évekig felhasználhatók maradnak; helyigényük fele, akár tizede a friss gyümölcsének.

Megőrzik az eredeti gyümölcs aromáját, valamint vitamin- (pl. karotin, B1, B2-vitamin, niacin, C-vitamin) és ásványi anyag- (pl. kalcium, kálium, vas, réz) tartalmának nagy részét.

Koncentrált cukortartalmuknak köszönhetően fogyasztásuk az édességek iránti vágyunkat is kielégítheti, valamint kiváló helyettesítői lehetnek egyes desszertek cukoralkotójának.

Igen magas a rosttartalmuk, ami miatt természetes gyógymódját képezhetik a székrekedésnek.

Telítettségérzetet biztosítanak. Vízben megduzzasztva vagy megfőzve bővül a konyhai felhasználhatóságuk. Ehetjük magában melegen, kompótként, áttörve lekvár helyett, sütemény vagy húsételek töltelékeként, mártások összetevőjeként, vagy müzlikbe és salátákba keverve.

 

A teszt menete

Az aszalt vörösáfonyákat az Aldi, Auchan, Lidl, Penny, Spar, Tesco üzleteiben szereztük be, összesen 9 félét.

A vaktesztet most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el.

 

Az értékelés szempontjai

Mivel a természetes vörös áfonya íze inkább fanyar, savas, emiatt leginkább feldolgozott formában találkozunk vele, ezt az értékelésnél is figyelembe vettük.

Illat: az aszalás miatt nem vártunk intenzív áfonya illatot, de egy minimális lekváros-aszalt gyümölcsillat elvárt volt.

Állag: Az aszalás következtében a víz legnagyobb része eltűnt a gyümölcsből, így nagyon jól érzékelhető, hogy a gyümölcs héja és húsa mennyire vékony, illetve vastag. A vastaghéjú, rágos vagy kevés gyümölcshússal bíró termékeket lepontoztuk.

Íz: A cukor miatt alapvetően édes ízre számítottunk, de elvártuk, hogy érződjön a természetes vörös áfonya savanykássága, fanyarsága és a jellegzetes gyümölcsíz.

 

A nagy aszalt vörösáfonya vaktesztünk eredménye

 

9. Naturfood aszalt, édesített vörös áfonya, egységára: 3490 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Vékonyabb és kevésbé húsos fajtából készült. Ízén erős édes-savanyú ízjegyek érezhetők, ami mellé enyhébb intenzitású zamat párosul.

img_2142.jpg 

7. Aldi SweetValley, egységára: 2990 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Vékony héjú és húsú vörös áfonya fajtából aszalt termék. A cukrozása megfelelő mértékű, érezhetők az édes-savanyú ízjegyek, de a gyümölcsösség visszafogottabb.

img_2144.jpg 

7. Tesco aszalt vörös áfonya, egységára: 2995 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Nagy szemű vörös áfonya. Vastag héjú fajtából készült, ezért masszívabb állagú. Nem túl cukros, viszont a jellegzetes vörös áfonya ízt leginkább az utóízében éreztük.

img_2127.jpg 

6. Auchan cukrozott, aszalt vörös áfonya, egységára: 4327 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont   

Állaga az elvárt puhaságú. Ízében először az édesség érződik, és utóízében érezhető az áfonya jellegzetes íze, de nem túl intenzíven.

img_2124.jpg 

5. Naturfood egész, aszalt, édesített egész vörös áfonya, egységára: 3490 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Erősen aszalt, vastag héjú szemek. Ízében kellemesen harmonikus az édes-savanykás íz.

img_2129.jpg 

4. Lidl Alesto cukrozott, aszalt vörös áfonya, egységára: 2995 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Nagyobb szemű, nagyobb mértékben aszalt. Erősen aszalt állagú, de könnyen fogyasztható áfonya. Kevésbé cukros, kicsit jobban lehet érezni a természetes áfonya ízt.

img_2125.jpg 

3. Spar aszalt vörös áfonya, cukrozott, egységára: 3290 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Vékony héjú, de húsosabb fajta. Az aszalás minősége megfelelő. Az elvártnál édesebb, viszont jól érezhető a jellegzetes vörös áfonya aroma is.

img_2131.jpg 

2. Kalifa cukrozott, aszalt vörös áfonya, egységára: 3490 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Apró szemű, vékony héjú, de húsos vörös áfonya fajta. Az aszalás és a cukrozás mértéke megfelelő. Az édes-savanyú ízjegyek mellé megfelelő intenzitású a vörös áfonya természetes íze.

img_2149.jpg 

1. Nobilis aszalt vörösáfonya, egységára: 3990 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Megfelelően aszalt, vastagabb húsú vörös áfonya fajtából készült. Az ízében már elsőre érezhető a jellegzetes gyümölcs íze. A cukrozás mértéke is pont megfelelő. Harmonikus édes-savanykás ízjegyeket éreztünk.

img_2136.jpg

Összegzés

A tesztgyőztes kapható a SPAR, METRO, CBA, REÁL, Bijó, Herbaház, Mediline üzletekben.

aszalt_afonya_teszt_1_-1_1.png

MELYIK VAJ, PEZSGŐ, KÁVÉ LETT A LEGFINOMABB 2020-BAN? ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK A LEGFINOMABB TESZTGYŐZTESEKET EGY OLDALRA: KATT IDE!

süti beállítások módosítása