Hamburger zsemle teszt: a tesztgyőztes ára is kiváló!

2020.dec.01.

Augusztusban jelent meg a hamburger húspogácsa tesztünk, ahol kiderült, hogy milyen húskínálatból válogathatunk, ha egy finom hamburgerre vágyunk. Most leteszteltük a hamburger zsemléket is, így most már lassan, de biztosan elkészítjük az országosan kapható legjobb alapanyagokból a legjobb hamburgert.

bor1_40.jpg

Arról, hogy honnan és mikor indult el a hamburger hús világhódító útjára, már korábbi cikkünkben írtunk, de hogy a zsemle vagy buci mikor került képbe, arról még nem.

Az biztos, hogy Amerikában eleinte a húsokat két kenyér közé tették, hogy a vásárokon a látogatók ne az evésre pazarolják el az időt, hanem közben nézelődni is tudjanak.

Az 1870-es évektől speciális frankfurti bucikat kezdtek el gyártani. A zsemlébe helyezett húsok népszerűek lettek a  vidámparkokban, sporteseményeken és más nagyobb rendezvényen. Sikerét annak köszönhette, hogy egyszerű volt elkészíteni, olcsó volt és könnyen el lehetett fogyasztani. 

Hogy végül ki volt az első, aki hamburgi steaket adott el két buci közé helyezve, sajnos nem tudni, de az biztos, hogy a mai ismert hamburger közvetlen elődje az 1890-es évektől az amerikaiak klasszikus ételévé vált, és a huszadik század legjellegzetesebb gyorséttermi alaptartozéka lett.

shutterstock_115383397.jpg

 

A teszt menete

Első lépésként most is beszereztük az LIDL, AUCHAN, PENNY, SPAR, COOP, REÁL, PENNY üzleteiből a csomagolt hamburger zsemléket.

A vakteszten most 11-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

A zsemléket a csomagolásból kibontva rögtön kóstoltuk. Nem melegítettük, nem pirítottuk meg.

 

Az értékelés szempontjai

Illat:  kedvező pontszámot csak olyan zsemle kaphatott, amelyiknél nem éreztünk a zsemlétől idegen illatot. A magvak illata inkább pluszpont volt.

Állag: a friss állag volt az elvárás, a ropogósság nem, mert a sütés során a zsemlék úgyis ropogóssá válnak. Fontos, hogy lyukacsos állaga legyen, hisz a hamburgerzsemlének fel kell szívnia a hamburgerhús alá -felé kerülő szószok azon részét, ami amúgy kifolyna a zsemléből. Éppen ezért a túl puha, nem lyukacsos szerkezetű nem kaphatott magas pontszámot.

Íz: a zsemlék ízében a natúr ízjegyeket kerestük, amit mindeki "zsemlésnek" gondol. Lepontoztuk az idegen és furcsa ízeket. 

 

Nem pontoztuk:

- méret: divatba jötttek a kisebb hamburgerek és az ehhez való zsemlék. Mi jobban szeretjük az olyan nagyobb zsemléket, mint a tesztgyőztesé is, mert tartalmasabban tele lehet "pakolni" salátával, sajttal, hússal, baconnel és jobban benne marad a ketcsup vagy különféle BBQ szószok is. De ez már tényleg egyedi igény.

- ropogósság: mi úgy gondoljuk, hogy a bolti zsemléket megpirítva a legjobb fogyasztani. Emiatt nem volt szempont a zsemlék roporgossága, bár egyik sem volt ropogós héjú. Mi sütőben grillfokozaton, előmelegítés után 10 percig piritjuk, mielőtt beletesszük a fincsi hamburgerhúst, sajtot, miegymást.

b20c2c13173205d7ef5165dd869fc864.jpg 

A nagy hamburger zsemle tsztünk eredménye

 

11. Schulstad lenmaggal és szezámmaggal szórt hamburger zsemle, egységára: 1849 Ft/kg. Pontszám: 5,4/10 pont  

Nem természetes illat. A tészta összetapad, túl puha. Mű ízű, nem zsemle jellegű.

img_1406.jpg

9. Schulstad hamburger zsemle 6 db-os, egységára: 1567 Ft/kg. Pontszám: 6,4/10 pont  

Natúr illat. A zsemle tésztája puha, tapadós. Íze semleges, édeskés.

img_1402.jpg 

9. Tesco szezámmagos hamburger zsemle, egységára: 1216 Ft/kg. Pontszám: 6,4/10 pont  

Natúr tészta illat. Az állaga lyukacsos, morzsalékony. Az íze kissé mű. A szezámmag megfelelő mennyiségben van jelen, az ízét javítja.

img_1386.jpg 

8. Roberto szezámmagos hamburger zsemle, egységára: 2430 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont  

Édeskés, alkoholos illat/szag. A zsemle puha, aprólyukacsos, tapadós. Az íze natúr, némileg érezni a teljes kiőrlés jelleget.

img_1398.jpg 

6. S-Budget hamburger zsemle szezámmaggal, egységára: 930 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Natúr, semleges illat. Morzsalékos tészta, puha. Az íze olajos, magvas jellegű.

img_1390_1.jpg 

6. Jaus szezámmagos hamburger zsemle, egységára: 1497 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Szezámmagos, gabonás illat. Puha, lyukacsos, morzsalékos állag. Az íze édes-sós, olajos.

img_1389_1.jpg 

5. PENNY Puffancs, egységára: 830 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Olajos illat. A puffancs belseje puha, összetapadós. Fogyasztáskor inkább kalácsra emlékeztet. Édeskés.

img_1393_1.jpg 

4. Lidl Tastino szezámmaggal szórt hamburgerzsemle, egységára: 930 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Szezámmagos, furcsa illat. A tészta lyukacsos, morzsalékos, rugalmas. Natúr íz, a szezámmag érezhető és némi olajos íz.

img_1399.jpg 

3. Tesco hamburger zsemle, egységára: 1255 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Élesztős, zsemle illat. A tészta lyukacsos, morzsalékos. Az íze natúr, édeskés, kalácsos.

img_1394_1.jpg 

2. F&R Partner szezámmagos hamburger zsemle, egységára: 1933 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Enyhe, minimálisan szezámos illat. A tészta puha, lyukacsos, morzsalékos. Az íze semleges, zsemle jellegű.

img_1408.jpg 

1. Ceres szezámmagos hamburger zsemle, egységára: 1468 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Natúr zsemle illat. A bélzet puha, lyukacsos, kiváló a szósz felszívására anélkül, hogy elázna. Íze a natúr zsemléé szezámmaggal, nincs utó - sem mellékíze.

img_1417.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes hamburger zsemle kapható a SPAR, INTERSPAR áruházakban.

hamburger_zsemle_teszt-1.png

 

MELYIK VAJ, PEZSGŐ, KÁVÉ LETT A LEGFINOMABB 2020-BAN? ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK A LEGFINOMABB TESZTGYŐZTESEKET EGY OLDALRA: KATT IDE!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr6016232476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nincs1agy 2020.12.01. 22:55:19

A legjobb párizsival, kecsappal. koviubival.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2020.12.02. 05:57:12

Hát igen, a legtöbbje savanyú, a többi alkoholos, pont mint a tósztkenyér. Ott az alkoholos a jobb, mert szinte nyomtalanul eltűnik a pirítás során. Hamburger esetében viszont nem. Aszkorbinsavval, valami acetáttal, talán borkősav-észter?, vagy alkohollal érik el a szükségtelenül hosszú minőségmegőrzési (érdekes ezt a fogalmat idekeverni: MINŐSÉGmegőrzés) időt. Sokatmondó, hogy a legjobb (vagy legkevésbé rossz) is csak 7,8 pontot ért el. Akkor már inkább az alap zsömléspulton nézek körbe. Ha ott sincs arra érdemes, akkor inkább eszek mást.
Ennél lejjebb a kész előrecsomagolt hamburger van. Ez pont ugyanaz a kategória, mint a kész tészta- és rizsételek. Gyakorlatilag vacsoramaradékot vásárol az ember. Kihűlt zsömle, kihűlt húspogácsával, fonnyadt salátával, uborkával. Akkor már inkább tegnapi fasírt frissen összerántva mustárral, hagymával, és uborkával, mert az tényleg jó másnap is, szemben a marhahúspogácsával. Ja, de hát ehhez is elkél a friss, normális zsömle. Oké, akkor megint ugyanott vagyunk...
süti beállítások módosítása