A nagy meggyszörp teszt

2020.nov.27.

A gyümölcsök sokszínű felhasználhatóságának és tartósításának köszönhetően a szürke, fázós időszakokban sem kell nélkülöznünk a nyár ízeit. A meggy is ilyen: fagyasztva, befőttként és szörpként találkozhatunk vele. Mi most ez utóbbit teszteltük, hét különböző meggyszörpöt kóstoltunk meg. Melyik a leggyümölcsösebb?

bor1_56.jpg

A gyümölcsszörpök a Magyar Élelmiszerkönyvben

A gyümölcsszörp olyan sűrűn folyó készítmény, amelyet friss vagy tartósított gyümölcsléből, sűrített gyümölcsléből, gyümölcsvelőből vagy ezek keverékéből cukor és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő, és a vízben oldható szárazanyag-tartalma legalább 60,0 ref.%. Gyümölcsszörp: a termék elsődleges összetevője derített vagy derítetlen gyümölcslé, sűrített gyümölcslé és/vagy gyümölcsvelő (gyümölcspüré).

Ízesített gyümölcsszörp: a terméket gyümölcs elsődleges összetevőből és a felhasznált gyümölcs jellegétől eltérő ízesítőanyagok hozzáadásával készítik.

 

A gyümölcstartalom mennyisége

Az egyes készítményekhez legalább a következő mennyiségű előkészített gyümölcs anyagot [gyümölcslé, sűrített gyümölcslé, gyümölcsvelő (gyümölcspüré)] kell felhasználni: a gyümölcsszörpnek legalább 33% (m/m) gyümölcslevet vagy gyümölcsvelőt (gyümölcspürét) kell tartalmaznia.

A teszt végi táblázatban jelöltük a  gyümölcstartalmat.

meggy-3-660x330.jpg 

Érzékszervi jellemzők

Szín: a felhasznált gyümölcsre jellemző. A szűrt gyümölcsszörp áttetsző, kismértékű opálosság megengedett. A zavarosított, vagy jellege szerint zavaros (trüb) szörp nem áttetsző.

Íz: a felhasznált gyümölcs íze egyértelműen felismerhető, a szörp ízében dominál. Ízesített gyümölcsszörp esetén az uralkodó illat- és zamatanyagot nem a gyümölcs, hanem a termék jellegét meghatározó aroma adja.

Illat: a felhasznált gyümölcsre jellemző, tiszta illat.

Állag: a szörp egynemű, sűrűn folyó. A citrusgyümölcsökből készített szörpökben kismértékű (legfeljebb 1 mm) olajgyűrű jelenléte még elfogadható. Kismértékű léelválás (10%) nem kifogásolható. A léelválást, illetve az üledékképződést 24 órás ülepítés után kell elbírálni.

 

Kóstolás menete

A vaktesztet most a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el.

A termékeket az Auchan, Spar, Penny, Tesco üzleteiben szereztük be.

Mivel a hűtés képes csökkenteni a zamat és az illat intenzitását, ezért szobahőmérsékletű vízzel hígítottuk a szörpöket és így is kóstoltuk. A palackon jelzett hígítási arányt szigorúan betartottuk, 1 terméknél nem volt feltüntetve, ott az átlagosnak mondható 1:7 hígítási arányt alkalmaztuk.

A szörpöket többször is megkevertük kóstolás előtt, hogy a szirup minél jobban eloldódjon. Szénsavmentes vízzel kóstoltuk, hogy a szénsavasság ne befolyásolja az ízlelésünket.

 

Értékelési szempontok

Illatban a friss meggyillatot vártuk. Az idegen és jellegtelen illatokat lepontoztuk..

Állagnál most az volt a fontos, hogy az előírt hígítási arány finom szörpöt eredményez-e és nem íztelen italt.

Ízben természetesen a meggy volt a legfontosabb, a természetes meggyíz. Ha túl édes volt azt lepontoztuk, de ha lehetett volna picit édesebb, viszont a meggyíz pont megfelelő volt, akkor nem vontunk le pontot. A meggyre jellemző édes-savanyú ízjegyek harmoniája a legfontosabb. 33% gyümölcstartalom mellett az aromák minősége is meghatározó az optimális fogyasztás érdekében, így külön jelezzük, ahol nem természetes ízű aromákat használtak.

 

A nagy meggyszörp vaktesztünk eredménye 

 

7. Piroska meggy ízű gyümölcsszörp, egységára: 856 Ft/L. Pontszám: 7,4/10 pont  

Gyümölcsös, de nem meggyes illat. Az előírt hígítási arány mellett megfelelő ízintenzitású szörpöt ad. Mi inkább vegyes pirosgyümölcsös szörpnek éreztük, mert a meggy bár jelen van, de más bogyós gyümölcsök íze is felfedezhető.

img_2436.JPG 

6. Frutta Max meggy gyümölcsszörp, egységára: 1360 Ft/L. Pontszám: 7,6/10 pont  

Nagyon enyhe szörp illat. Az előírt hígítási arány mellett megfelelő ízintenzitású szörpöt ad. Érezhető a meggylé íze, jelen vagy a savanyú ízjegy is, az édesítése megfelelő.

img_2442.JPG 

5. Pölöskei Meggy ízű vegyes gyümölcsszörp, egységára: 579 Ft/L. Pontszám: 7,8/10 pont  

Enyhébb, gyümölcsös illat. Az előírt hígítási arány mellett megfelelő ízintenzitású szörpöt ad. Az édesség mértéke megfelelő, ízében érezhető a meggy ízjegy.

img_2438.JPG 

4. Spar Meggy gyümölcsszörp, egységára: 579 Ft/L. Pontszám: 7,9/10 pont  

Enyhe, meggyes illat. Az előírt hígítási arány mellett megfelelő ízintenzitású szörpöt ad. A jól beállított édesség mérték, majd a meggy természetes íze érezhető, végül alig, de feltűnt egy kis meggyaroma.

img_2434.JPG 

3. Nektária meggy gyümölcspüré szörp, egységára: 2498 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont  

Kellemes, természetes meggyillat. Az előírt hígítási arány mellett megfelelő ízintenzitású szörpöt ad. Finom, természetes meggyízt éreztünk, amihez jön egy lekváros ízjegy is.

img_2431.JPG 

2. Pulp company meggy rostos gyümölcsszörp, egységára: 1998 Ft/L. Pontszám: 8,2/10 pont  

Természetes meggyillat. Az előírt hígítási arány mellett megfelelő ízintenzitású szörpöt ad. Finom, természetes meggyízt éreztünk, megfelelő édes-savanyú egyensúllyal.

img_2440.JPG 

1. Auchan Meggy gyümölcsszörp, egységára: 579 Ft/L. Pontszám: 8,3/10 pont  

Klasszikus meggyszörp illat. Az előírt hígítási arány mellett megfelelő ízintenzitású szörpöt ad. Finom, természetes meggylé ízt éreztünk, megfelelő édesség mérték mellett. Semmi utó vagy idegen ízjegy nincs benne.

img_2432.JPG

Összegzés

A tesztgyőztes meggyszörp az Auchanban kapható

meggyszorp_teszt-1_2.png

 

MELYIK VAJ, PEZSGŐ, KÁVÉ LETT A LEGFINOMABB 2020-BAN? ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK A LEGFINOMABB TESZTGYŐZTESEKET EGY OLDALRA: KATT IDE!

süti beállítások módosítása