Nagy szeletelt edami teszt: szendvicsbe a tesztgyőztessel!

2020.nov.26.

Nem is tagadhatjuk, hogy szeretjük a sajtokat, ebben az évben már több ilyen jellegű tesztünk is volt. Most a holland edami került sorra, méghozzá a szeletelt fajtából 12 különböző márkás és sajátmárkás termék.  Változatos volt a mezőny, de melyik sajt lett a legjobb? Nézzük, mi lett az eredménye a szeletelt edamik vaktesztjének!

bor1_51.jpg

Az edámi sajtról

Az edami (vagy „edámi”) világhírű holland félkemény sajtfajta, amely az Amszterdamhoz közeli kisváros, Edam nevét viseli.

 A 14. században Edam egy fontos kikötőváros volt, ahonnan Hollandia többi részébe és külföldre is szállítottak sajtokat. Az eltarthatóság növelése érdekében az Edam sajtot vörös festékanyaggal vonták be, amit egy speciális faforgács keverékből vontak ki. Bár a vörös szín a mai napig jellegzetessége az Edam sajtnak, a korabeli színezéket már piros viaszréteggel helyettesítették.

grilled-cheese-3.jpg

Az Edam sajtot egyszerű felismerni jellegzetes gömb formájáról és piros külső bevonatáról. A sajt belseje világossárga, néhol előforduló apró lyukakkal, melyek az érlelés során keletkeztek. Az enyhén érlelt Edamnak nagyon enyhe, semleges, lágy íze van, ezért rengetegen kedvelik. Három érettségi foka van: enyhe, érett és extrán érett. Pasztőrözött tehéntejből készül, zsírtartalma 40%-os (szárazanyagban), azaz az átlagosnál alacsonyabb. Minden Edam sajt kiváló szendvicsekhez vagy harapnivalónak, de fontos: ahogy a sajt érlelődik, egyre könnyebb reszelni és egyre jobb a főzéshez.

 

Az edámi sajt a Magyar Élelmiszerkönyvben

Ez a fajta sajt oltós alvasztású érlelt típusú, ami tejből, a jellegének megfelelő kultúra hozzáadásával, enzimes alvasztással, a tejfehérje részleges vagy teljes megalvasztással, savóelvonással előállított szilárd vagy félszilárd termék, amelyben a savófehérje–kazein arány nem haladja meg a tejben levőt, és amelyet rövidebb-hosszabb idejű érlelés után fogyasztanak.

Az edámi sajt a félkemény sajtok közé tartozik, ezért a szilárd, de jól vágható állomány, a közepes méret és tömeg, a szabályos alak, valamint a többhetes érési idő jellemzi. Egész tömegükben egyenletesen érnek, egyes alcsoportok érésében a kéregflóra is szerepet játszik.

Az hevített-gyúrt sajtok jellemzője, így az edamié is, a zárt, legfeljebb légzárványokat mutató, kemény, de sajátosan képlékeny sajttészta, az egész tömegben való lassú érés, az enyhe íz.

 

A teszt menete

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el. Az országosan kapható szeletelt edamik kerültek a kóstolók elé, 12 féle.

A natúr ízesítésű termékeket teszteltük, amelyeket a Penny, Auchan, Spar, Aldi, Lidl, Tesco hipermarketekben szereztük be.

 

Az értékelés szempontjai

Az edami egy egyszerű sajt, de természetesen megvan a saját aromája. Ízében a tejes édes-savanyú és a sajtkultúra enyhén kesernyés ízjegyei érezhetőek, ezek harmoniája határozza meg a sajt minőségét.

Illat: enyhe illatot várunk, ami nekünk aromás és enyhén kesernyés utóízre utaló illatjegyeket jelent.   A csak tej, vagy tejszín illat nem lesz elég, a tisztán tejfölös illatot pedig lepontozzuk.

Állag: puha, de rugalmas sajttextúra, kisebb lyukakkal tarkított sajttészta az elvárás. Az olvadós, ömlesztett sajtra emlékeztető állagot lepontoztuk.

Íz: az edaminak jellegzetes íze van, ez a tejes édességből és a rövid érés során keletkező zamatos, utóízében enyhe intenzitással, de kellemesen kesernyés ízjegyekből áll. A tejfölös íz nálunk nem jó edamit jelez.

 

A nagy edami vaktesztünk eredménye

 

12. Mizo szeletelt edámi sajt, egységára: 3512 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe vajas, tejszínes illat. A sajttészta lágy állagú, ízében nagyon enyhén érezhető az edámi jelleg.

img_2247_1.jpg 

10. Penny Milkeria szeletelt edámi sajt, egységára: 2300 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Nagyon enyhe tejszínes illat. Az állaga gyurmás, ömlesztett sajt jellegű. Ízében enyhén, de érezni az edámira jellemző ízjegyeket.

img_2228_1.jpg 

10. Lidl Milbona szeletelt edámi sajt, egységára: 2495 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Nagyon enyhe tejszínes illat. A sajttészta puha, ömlesztett sajt jellegű. Ízében enyhén, de érezni az edámira jellemző ízjegyeket.

img_2219_1.jpg 

8. Tolle szeletelt edámi sajt, egységára: 3272 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Enyhe, tejes illat. Nagyon apró lyukacsos sajttészta, aminek az állaga rugalmas. Ízében inkább a trappista ízjegyeit hordozza.

img_2218_2.jpg 

8. Spar szeletelt edámi sajt, egységára: 2520 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Enyhe, tejes illat. Nagyon apró lyukacsos sajttészta, aminek az állaga rugalmas. Ízében inkább a trappista ízjegyeit hordozza.

img_2249_1.jpg 

7. Tesco szeletelt edámi sajt, egységára: 2590 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Jellegzetes, edámi illat. A sajt puha állagú. Ízében jól jönnek az edámira jellemző édes, savanykás és nagyon gyengén keserű ízjegyek.

img_2213_1.jpg 

4. Aldi Milfina szeletelt edámi sajt, egységára: 2316 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Édes, savanykás, a friss sajtokra jellemző illat. Az állaga rugalmas, megfelelő szárazságú. Ízében jól érezhető az edámira jellemző ízjegyek.

img_2246_1.jpg 

4. Aldi szeletelt edámi sajt laktózmentes, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Erőteljes tejszínes, friss sajt illat. Az állaga megfelelő, nem tapadnak össze a szeletek és fogyasztáskor kellően rugalmasak. Ízében jól érezhetők az edámira jellemző ízjegyek. Harmonizálnak a tejes édes-savanykás-kesernyés sajt aromák.

img_2240_1.jpg 

4. Lidl Pilos szeletelt edámi sajt, egységára: 2300 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Tejfölös, savanykás illat. A sajttészta megfelelően rugalmas, a szeletek nem ragadnak össze. Ízében a cottage cheesre jellemző, édes túrós ízjegyeket éreztünk, de utóízben jön az elvárt kesernyés edámi zamat.

img_2225_2.jpg 

3. Ammerlander szeletelt edami sajt, egységára: 3752 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Enyhe savanykás, tejes illat. A sajttészta csak minimális lyukakat tartalmaz. Az állaga lágy, ízében érezhető az edámira jellemző édes, tejes ízjegy, a természetes, nagyon enyhe kesernyés utóízzel.

img_2222_2.jpg 

2. Frico szeletelt edami sajt, egységára: 5590 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Jellegzetes, edámi sajt illat. Kellően száraz, rugalmas sajtszeletek. Kóstoláskor is az elvárt edámi sajt ízjegyek érezhetőek. Megfelelő arányban van az édes savanyú íz, viszont a keserű egy picit elvesz a tejes-sajtos ízből.

img_2238_1.jpg 

1. Hajdú szeletelt edámi sajt, egységára: 3752 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Enyhe intenzitású, tejszínes, és jellegzetes edámi illat. Az állaga lágy, de rugalmas, nem tapadnak össze a szeletek. Ízében megfelelő intenzitással és jellegzetességgel hozza az edámira jellemző édes, savanyú és nagyon enyhén kesernyés ízeket.

img_2233_1.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes az Auchan áruházakban kapható.

szeletelt_edami_sajt_teszt_3_-1.png

MELYIK VAJ, PEZSGŐ, KÁVÉ LETT A LEGFINOMABB 2020-BAN? ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK A LEGFINOMABB TESZTGYŐZTESEKET EGY OLDALRA: KATT IDE!

süti beállítások módosítása