Nagy bolti, friss csirkecomb teszt

2020.nov.05.

Az elmúlt 15 évben folyamatosan nőtt a csirkehús népszerűsége Magyarországon, ami annak is köszönhető, hogy egészséges, laktató, finom, könnyen variálható alapanyag, és elkészítése sem okoz különösebb nehézséget. Süthetjük tepsiben, egyszerűen magában vagy körettel együtt, de töltve és göngyölve is zseniális fogásokat varázsolhatunk belőle. A beszerzése is egyszerű, hiszen frissen és fagyasztva is széles kínálatból válogathatunk. Mi most a tálcás, csomagolt, friss csirkecombokat teszteltük. Mutatjuk melyik csirkecomb lett a tesztgyőztes a 12 kóstolt termék közül!

bor1_37.jpg

A csirke eredete

Tízezer éve kezdődhetett a tyúk háziasítása Észak-Kínában. A bankivatyúkot tartják a házityúk egyetlen ősének. Kínai és német tudósok a térségben talált csontmaradványok genetikai elemzésével állapították meg, hogy a leletek a mai házityúk ősének maradványai lehetnek. A legújabb kutatások alapján a csirke háziasítása többször is megtörtént Ázsia különböző vidékein, többek közt Dél-Ázsiában, Délkelet-Kínában és Délkelet-Ázsiában – derül ki a tanulmányt ismertető Smithonian.com portál cikkéből.

A csekély számú lelet alapján feltételezik, hogy a honfoglaló magyarok valószínűleg Kelet-Európából hozták be magukkal a magyar parlagi tyúk ősi változatát. Ezek késői utódaiból kezdtek kialakulni a 19. század végén a ma védett tyúkfajták.

32262459_2079b2c78bde6dd4ca6d262620e14ac1_wm.jpg

 

A friss csirkehús a Magyar Élelmiszerkönyv szerint

A Friss hús: a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. mellékletének 1.10. pontja szerinti fogalom,  mely szerint.

- „Friss hús”: olyan hús, amelyen nem végeztek más tartósítási folyamatot, mint hűtés, fagyasztás vagy gyorsfagyasztás, beleértve a vákuumcsomagolt vagy a szabályozott nyomás alatt csomagolt húst.

- A húskészítmények és előkészített húsok csomagolására csak a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő csomagolóanyag és védőgáz használható fel.

-  Védőgáz: olyan inert, ill. semleges gáz, amely gátolja a termék felszínén a káros mikroorganizmusok tevékenységeit, és nem befolyásolja a termék alapvető tulajdonságait.

 

A teszt menete

Az országosan kapható, tálcás, védőgázas csomagolású, friss csirkecombokat szereztük be a teszthez. Mi az egész csirkecombokat kerestük, de mivel a felsőcomb húst vakteszteltük a csapattal, így bekerült minden csak felsőcombot tartalmazó tálcás termék is.

Ezeket a termékeket hűtőpultban tartják, így vittünk magunkkal fagyasztóládát, hogy fel ne melegedjenek szállítás közben a csirkecombok.

A csirkecombokat még nyers állapotában lemértük, hogy megnézzük sütés után mennyit veszít a súlyából. Sütés után is mérlegre tettük őket.

A csirkecombokat só és fűszerezés nélkül, teljesen natúran sütöttük meg sütőben. Sütőpapíron, előmelegített elektromos-légkeveréses sütőben 180 Cº-on 60 perc alatt szépen megsültek, a bőr is ropogós lett.

Sütés előtt

elotte.jpg

 

Sütés után

utana.jpg

A teszten 11-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és a tesztre bevont fogyasztók, akik ismerik a háztáji csirke ízét.

1 fő készült elő a tesztre. Ő mérlegelt, ő sütötte ki a termékeket és végül Ő szervírozta a csirkecombokat a kóstolók elé, de már csak sorszámokkal jelölve a mintákat. Az előkészítő nem vett részt a kóstoláson.

 

Az értékelés szempontjai

Illat: a frissen sült csirkehúsra jellemző illatot vártuk el. Magasabb pontszámot adtunk annak mintának, melynél a bőr és a bőr alatti nagyon vékony zsírréteg a sütés hatására finom sült illatjegyeket árasztott

Állag: sütés előtt azt vizsgáltuk, hogy a színe a friss húsra jellemző-e, sütés után pedig azt, hogy puha és omlós vagy inkább száraz és nehezebben rágható. Az állagnál azt is figyeltük, hogy sütés előtt mennyi zsír van rajta, és sütés után marad-e rajta zsír.

Íz: sütés után kóstoltuk meg a csirkecombokat és a frissen sült csirke jellegzetes ízét kerestük. Mivel se nem sóztuk, se nem fűszereztük a csirkecombokat, ezért jobban érezhettük a termék valódi ízét. A háztáji csirke húsa sokkal zamatosabb, erőteljesebb. Mi ezt az ízt ismerjük, ezt kerestük a teszten is. A nem jellegzetes ízű minták kaptak alacsonyabb pontszámot.

 

A sült, friss csirkecomb tesztünk eredménye

 

12. Carnercorp csirke felsőcomb, egységára: 899 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Enyhébb illatú. Az állaga enyhén zsíros, puha, a külső réteg kiszáradt. Az íze erősebb, nem kifejezetten az, mint amit a sültcsirkecombtól elvárunk. Mi arra tippelünk, hogy nem eléggé vérzett ki a vágás után a csirke.

img_1233.jpg 

11. Cocorico csirke felsőcomb, egységára: 999 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Az illata megfelelő, érezhető sült zsír illat is. A hús sötétebb, szaftos, puha. Íze megfelelő.

img_1240.jpg 

10. Hercsi friss csirke alós-felsőcomb mix, egységára: 868 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Enyhébb illatú, de a bőrből a sütés hatására felszabadult pörk-illatok érezhetőek. Állaga puha, omlós, nem száraz, csak a külseje. Az ízében jobban érezhető a sült zsír aromája.

img_1225.jpg 

6. Húsfarm friss csirke felsőcomb, egységára: 770 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe, friss grillcsirke illat. Az állaga kötöttebb, szaftos, fehérhúsú, nem zsíros. Íze enyhébb intenzitású, de megfelelő minőségű.

img_1219.jpg 

6. Alpi firss csirke felsőcomb, egységára: 1699 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Jó illatot áraszt. Puha, szaftos, enyhén zsíros hús. A külső része kissé száraz. Az íze kellemes, enyhébb intenzitású.

img_1242.jpg 

6. Kedvenc Hentese friss csirke felsőcomb, egységára: 770 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Megfelelő sültcsirke illat. A hús puha, enyhén zsíros, megfelelően szaftos. Az íze megfelelő intenzitású.

img_1222.jpg 

6. Auchan Friss csirkecomb, egységára: 679 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Megfelelő sültcsirke illat. A hús puha, enyhén zsíros, megfelelően szaftos. Az íze megfelelő intenzitású.

img_1231.jpg 

4. Tesco friss csirkecomb, egységára: 685 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Kellemes sültcsirke illat. Puha, megfelelően szaftos a hús, minimális zsírtartalommal. Íze a klasszikus frissensült csirkehús, omlós, finom.

img_1223.jpg 

4. Spar sülve-főve csirkecomb, egységára: 568 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Kellemes sültcsirke illat. Puha, megfelelően szaftos a hús, minimális zsírtartalommal. Íze a klasszikus frissensült csirkehús, omlós, finom.

img_1227.jpg 

3. ALDI csirke felsőcomb, egységára: 769 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Finom sültcsirke illata van. A hús állomány sütés után puha, szaftos, nagyon kevés zsírt éreztünk, de az pont kellett. Finom, ízes.

img_1235.jpg 

2. Master Good GMO mentes magyar csirkecomb, egységára: 1299 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Finom, sültcsirke illat. A hús puha, külső része szárazabb, a belseje puha, szaftos. Szinte zsírmentes. Az íze természetes, jellegzetes és finom sült csirke.

img_1229.jpg 

1. Master Good Tanyasi csirkecomb, egységára: 1199 Ft/kg. Pontszám: 8,7/10 pont  

Telt, finom pecsenyeillat. Külön érezhetőek azok az illatjegyek, amelyeket a bőr és az alatta lévő kevés zsír bocsát ki a sütés hatására. Az állaga puha, omlós, de kicsit kötöttebb. Az ízében is erőteljesebb, zamatosabb, ami csak a háznál tartott csirke húsához hasonlítható. A pontozók döntő többségénél első lett.

img_1237.jpg

 

Összegzés

A teszten a tesztgyőztes csirkecomb vesztette a legkevesebb tömeget a sütés hatására. Ami még megfigyelhető, hogy a legtöbb tömeget a 170 g-nál nehezebb csirkecombot vesztettek a sütés alatt. (A mérésünk eredménye csak tájékoztató jellegű)

A tesztgyőztes termék kapható a SPAR, INTERSPAR, TESCO, METRO, Auchan áruházakban.

csirkecomb_teszt-1_1.png

Melyik VAJ, PEZSGŐ, KÁVÉ lett a legfinomabb 2020-ban? Összegyűjtöttük a legfinomabb tesztgyőzteseket egy oldalra: KATT IDE!

süti beállítások módosítása