Szárnyas fűszersó teszt

2020.nov.03.

Szeretjük a változatosságot a fűszerek terén, mert izgalmasabbá teszik akár egy húsétel, akár köret vagy saláta ízét is. A fűszerkeverékek ebből a szempontból nagyon jók, bár nem könnyű megtalálni, hogy a saját ízlésünknek melyik a legmegfelelőbb. Ezért most az országosan kapható szárnyas fűszerkeverékeket teszteltük, hogy megtaláljuk azt a fűszerkeveréket amit bátran használhatunk bármely szárnyashoz. 

bor1_38.jpg

A fűszerkeverékekről, a teszt tapasztalatainkról

Mivel a só legolcsóbb alapanyag, ezért beszédes, ha a fűszerkeverék só tartalma magasabb, mint 60%. A vakteszten azt tapasztaltuk, hogy a magas sótartalmú fűszerek nem képesek igazi fűszeres ízt adni a szárnyashúsnak, ami persze nem feltétlenül gond, mert úgy is lehet finom. Viszont, ha a natúr ízeket keressük, akkor felesleges fűszerkeveréket használni.

Mi viszont szeretjük a különleges fűszeres ízeket. Az szinte mindegy, hogy melyik összetevő hangsúlyos, lehet az a pirospaprika, a majoránna, a kakukkfű, a koriander, a rozmaring vagy a fokhagyma. Mindegyik képes emelni az étel fogyasztási élményét.

A lényeg a harmónián van, hogy a fűszerkeverék összetevőinek íze illeszkednek-e egymáshoz. 

Fontos, hogy egyes fűszerek durvább darálásúak legyenek a keverékben, mert így külön is érezhetjük az aromáikat. A teljesen porrá darált fűszerkeverékek a teszten nem teljesítettek jól, mert nem lehetett definiálni az összetevők zamatát. 

 

A teszt menete

Felkutattuk az összes országosan kapható szárnyas fűszerkeveréket a COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben.

A kóstolást, ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, 11 fő.

A szárnyas fűszerkeverékeket „nyersen” is megkóstoltuk, hogy érezzük, hogy a különféle fűszerek milyen arányban találhatók a keverékben.

De a teszten pulykamell filéket is bepácoltunk különféle fűszerkeverékekkel.

A mellfilé szeleteket a fűszerkeverékek csomagolásán található felhasználási javaslat alapján készítettük el.

A hús szeleteket előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső sütésen készítettük el.

A sült húsokat még melegen, 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

 

Az ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: az illatot a sült húson értékeltük. Kerestük az egyedi és felismerhető természetes aromákat. A jellegtelen illatot lepontoztuk.

Állag: az fűszerkeverék állagot fehér tányérra, a fűszerzacskóból kiöntve ítéltük meg. Kedvezőbben értékeltük a felismerhető fűszernövény darabokat tartalmazó keverékeket. A teljesen porrá őrölt fűszersók már előzetesen gyenge ízélményt jeleznek. A sült húson, ha az előírt mennyiségű fűszer adagolása kevésnek bizonyult, akkor is vontunk le pontot.

Íz: a fő ízeket a sült hús felszínén keletkező pörk anyagok és a fűszerek adják. Mi most csak a fűszersó okozta ízélményt értékeltük. Olyat kerestünk, aminek egyedi íze újdonságot hoz a húst sütőknek. A sózás mértékét is értékeltük. Külön díjaztuk, ha érezhető volt valamely fűszer egyedi íze is, sőt az "összemosott" ízű keverékek ízét lepontoztuk.

 

Nagy szárnyas fűszerkeverék tesztünk eredménye

 

9. Laci bácsi fűszerei szárnyas fűszer keverék, egységára: 3975 Ft/kg. Pontszám: 6,2/10 pont  

Az illatában nagyon összedarált zöldfűszer aromák érezhetőek, nehezen definiálható az arányuk. A fűszerkeverékben a fűszerek teljesen porrá vannak őrölve és a só is nagyon apró darálású. Ízében a fűszerpaprika és némi fokhagyma íz különül el, a nehezen meghatározható zöldfűszeres utóíztől. A sülthúson szinte csak a sót éreztük.

img_1282_6.jpg

laci.jpg 

6. Vegeta zöldfűszeres szárnyas fűszer keverék, egységára: 8950 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Illatát a koriander, oregánó és a hagyma hatja át. A fűszerkeverék teljesen porrá őrölt darabokból és apró sódarabokból áll. Kóstoláskor vegyes zöldfűszer keverék ízt éreztünk. Megfelelő sómennyiséggel. A fűszerek egyedi aromái nem elkülöníthetőek.

img_1274_2.jpg

vegeta.jpg 

6. Coop szárnyas fűszer keverék, egységára: 2975 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Illatában leginkább a fűszerpaprika és koriander érezhető. Az állagateljesen porrá őrölt fűszerből és sóból áll. Az ízét leginkább a só (túl sok), fűszerpaprika és a fokhagyma határozza meg.

img_1276_3.jpg

coop_4.jpg 

6. Reál szárnyas fűszerkeverék, egységára: 2475 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Illatában leginkább a fűszerpaprika és koriander érezhető. Az állagateljesen porrá őrölt fűszerből és sóból áll. Az ízét leginkább a só (túl sok), fűszerpaprika és a fokhagyma határozza meg.

img_1270.jpg

real.jpg 

5. PENNY Mr. Spice szárnyas fűszersó, egységára: 1975 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Erős köményes, korianderes illat. A fűszerkeverék porrá darált és durvábban darált fűszerek és só keverékéből áll. Ízét a fűszerpaprika és a hagyma határozza meg. A kelleténél kicsit sósabb.
img_1264.jpg

penny_3.jpg

4. ALDI Le Gusto paprikás-hagymás fűszersó, egységára: 3300 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Pirospaprikás, fűszerköményes illat. A fűszerkeverék apró, de nem teljesen porrá darált fűszerekből és sóból áll. Ízében jól érezhető a fűszerpaprika, a hagyma íze, amit a kömény és a majoránna kísér az utóízében. A kelleténél talán sósabb.

img_1266.jpg

aldi_7.jpg

3. Kotányi grill szárnyas fűszer keverék, egységára: 9967 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

A fűszerkeverék illatában megjelenik a borsikafű, a rozmaring és a kakukkfű. A keverék leginkább apró darálású, viszont van benne durvább darálású zöldfűszer is. Sütés után az ízében jól érezhető a pirospaprika és fokhagyma, valamint a kakukkfű, a rozmaring és a majoránna.

img_1268.jpg

kotanyi_gsz.jpg 

2. Kotányi szárnyas pác fűszer keverék, egységára: 9967 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

A rozmaring, a kakukkfű és némi bazsalikom érezhető az illatában. A fűszerkeverék apró és durvább darálású fűszernövényekből áll, nincs benne só, ezért mi a húst sütéskor enyhén sóztuk. Sütés után kellemes fokhagyma, pirospaprika és rozmaring ízt éreztünk.

img_1272_3.jpg

kotanyi_szp.jpg 

1. Házi Arany szárnyas fűszer keverék, egységára: 3606 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Illatában a majoránna, rozmaring, kömény és pirospaprika egyszerre van jelen. A fűszerkeverék egy része porrá őrölt, egy része pedig nagyobb darabokból áll, például fokhagyma pelletből. Az ízében egyszerre érezhető fokhagyma, pirospaprika, majoránna és a rozmaring harmóniája, ami igazán különlegessé teszi ezt a fűszerkeveréket.

img_1278_2.jpg

hazi.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes fűszerkeverék a SPAR-ban, INTERSPAR-ban kapható.

szarnyas_f-1.png

süti beállítások módosítása