Nagy griller teszt

2020.aug.11.

A griller egy fűszerezett darálthúsból készült, nem bélbe töltött grillkolbász fajta. Sokan azért szeretjük mert jóval fűszeresebbek más grillkolbászoknál. Ha grillpartit csinálunk és szeretnénk meglepni a vendégeket valami igazán különlegessel, akkor grillert mindenképp süssünk a rácson. Végigkóstoltuk az országosan kapható 14 grillert, hogy megtaláljuk a legfinomabbat.

bor_3.jpg

A grillerről

A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza külön a grillereket. Valószínűleg a sütnivaló kolbászok kategóriájába kerülhet majd később ez a termék, ha felvezetik az élelmiszerkönyvbe.  A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%. Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).  

A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:

- sertéshús és marhahús 

- sertésszalonna vagy zsír

- fűszerek, köztük édes és csípős paprikaörlemény

- adalékok

A griller semmiképp sem keverendő össze a csevappal, pljeskavicával, miccsel (mititei). 

 

A teszt menete

Felkutattuk az összes országosan kapható grillert a  COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben. 

A teszten a sertéshúsból és marhahúsból készült grillereket vakteszteltük 11-en. A sajtos grillerek a többi grillertől eltérő állaguk miatt nem vettek részt a tesztben.

A kóstolást ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük. 

A griller kolbászokat alutálcán grilleztük meg egy egyszerű faszenes grillkocsi rácsára rakva. Átlagosan 10-12 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda. 

Még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

 

Értekelési szempontok

A grillereket szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk. 

Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk illat aromák keletkeztek, ez persze nagyban múlik a sütést végző személy odafigyelésén. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető bors, fokhagyma, paprika és más fűszerillatot.

Állag: frissen kóstolva elvártuk, hogy a kéreg még ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk szaftosan jó. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós. 

spar_5.jpg

A tesztgyőztes griller kerezstmetszete sütés után

Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörk anyagok és a fűszerek adják, illetve a a griller belsejében a szaftban feloldódó fúszereké. A sózás mértéke a fűszermennyiséghez kell igazodnia, a túl sok só rontja a griller élvezeti értékét. 

 

A nagy griller teszt eredménye

 

14. Wiesbauer mézes-fokhagymás griller, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Illatában enyhén érezhető a méz. A belseje sütés után szaftos, puha marad. Egyes pontozók szerint túl erős mézaroma íze van, és inkább édes, mint sós.

img_0138.JPG 

13. LIDL grillrudacskák feketeborssal, egységára: 2203 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Borsos, sült hús illat. Közepes darálású a hús és zsír benne. A fűszerezését és az ízét teljes mértékben a bors határozza meg.

img_0142.JPG 

12. TESCO borsos griller, egységára: 3995 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Illatát és ízét is teljes mértékben a magas borstartalom határozza meg. Apródarálású húsból készült, ami sütés hatására kissé szárazzá  vált.

img_0132.JPG 

10. Wiesbauer BBQ griller, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Enyhe paprikás, zöldfűszeres illat. Apródarálású, de ennek ellenére is szaftos a belseje. Az ízében éreztünk zellert és/vagy petrezselymet és némi borsot.

img_0123.JPG 

10. ALDI pikáns griller, egységára: 2796 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Fűszeres - leginkább paprikás-, sült hús illat. A fűszerek nagyobb mennyiségben a griller kérgén vannak. Nagyobb darálású hús és zsírgömbök látszanak a griller kettévágásakor. Megfelelően sós, paprikás, borsos.

img_0140.JPG 

9. TESCO paprikás griller, egységára: 3995 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Paprikás, borsos illat. Elég vékony a griller, ezért pár perccel kevesebb sütést igényel a többinél. A belseje kissé száraz, de érezhetően magas hústartalmú. Enyhén csípős, kellemes fűszerezésű griller

img_0120.JPG 

8. Wiesbauer paprikás griller, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Édesnemes paprikás illata és íze van ennek a grillernek. Apró-közepes darálású a hús. Lehetne vastagabb a griller keresztmetszete, ugyanis gyorsan kiszáradt a közepe.

img_0125.JPG 

7. LIDL grillrudacskák barbecue ízű, egységára: 2203 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Paprikás, hagymás illat. Apródarálású, rugalmas, szaftos állag. Íze a natúr sültkolbászokra emlékeztet. Enyhén paprikás.

img_0126.JPG 

5. LANDHOF Mexican griller, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Borsos, paprikás illat. Megfelelő vastagságú, apródarálású húsból készült griller. Ízét a paprika és a bors határozza meg.

img_0117.JPG 

5. LANDHOF fokhagymás-borsos griller, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Paprikás, sült hús illat. Apródarálású hús, szaftos belső állag. Az íze finom fűszerpaprikás, fokhagymás.

img_0118.JPG 

2. ALDI csípős griller, egységára: 3269 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Paprikás, füstölt illat. Szépen grillezhető, apródarálású a hús. Tele van paprikával, ami az ízét is teljes mértékben meghatározza. Kellemes sózású, finom termék, enyhén csípős

img_0130.JPG 

2. LANDHOF Puszta griller, egységára: 2945 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Paprikás, sült hús illat. Apródarálású hús, szaftos belső állag. Az íze finom fűszerpaprikás, fokhagymás.

img_0136.JPG 

2. Wiesbauer borsos griller, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Enyhén borsos illatú, de annál erősebb borsos ízű griller. Bár a kolbász lehetne vastagabb, mégis megőrzi a szaftot sütéskor a belsejében.

img_0128.JPG 

1. SPAR Borsos griller, egységára: 2795 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont  

Finom borsos, hagymás illata van. A griller külső kérge -, ami elég sok borsot tartalmaz-, szépen megsült. Belseje szaftos maradt (de nem zsíros). Ízletes, borsos-pirospaprikás zamatokat éreztünk, a megfelelő mennyiségű só szépen kiemeli ezeket a fűszerjegyeket. Nem csak minőségi, hanem kiváló ár/érték arányú tesztgyőztes is, az első 6 griller közül ennek a terméknek legalacsonyabb az ára.

img_0134.JPG

 

Összegzés

A tesztgyőztes sajátmárkás griller a SPAR és az INTERSPAR választékában található meg. 

griller_teszt-1.png

süti beállítások módosítása