Nagy chilis grillkolbász teszt

2020.júl.21.

A grillkolbász nélkül nehéz elképzelni egy kiadós kerti sütögetést. A csípős ízek kedvelői széles bolti választékból kóstolhatnak, éppen ezért itt volt már az ideje, hogy teszteljük a 10 országosan kapható csípős grillkolbászt. Melyik a legfinomabb?

borito1_10.jpg

A chilis grill kolbászról


A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza külön a grillkolbászokat. Valószínűleg a sütnivaló kolbászok kategóriájába kerülhet majd később ez a termék.  A rendelet megfogalmazásában minden sütnivaló kolbász sóval tartósított nyers termék, fogyasztása előtt sütés szükséges. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%. Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).  

A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:

- sertéshús (egyes esetekben minimális marhahús is lehet)

- sertésszalonna vagy zsír

- fűszerek, köztük édes és csípős paprikaörlemény

- adalékok

 

A teszt menete 


Felkutattuk az összes országosan kapható chilis grillkolbászt a  COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben. 

A teszten a sertéshúsból készült, csípős kolbászokat vakteszteltük 11-en. A kóstolást ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

A kolbászokat alutálcán grilleztük meg egy egyszerű faszenes grillkocsi rácsára rakva. Átlagosan 10-12 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda. 

A csípős grillkolbászokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

index_1_1.jpg

Az értékelés szempontjai


A chilis grillkolbászokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk. 

Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk illat aromák keletkeztek, ez persze nagyban múlik a sütést végző személy odafigyelésén. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető paprika és más fűszerillatot.

Állag: mi nem vagdaltuk be a kolbászokat grillezés előtt, hogy szaftosabbak legyenek, így könnyebb a kolbász fűszerezését felismerni is. Frissen kóstolva elvártuk, hogy a bél még ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk lehet rugalmas, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós. 

Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörk anyagok és a fűszerek adják. A sózás nagyon befolyásoló tényező, és persze ezzel nem mondtunk újat. Külön díjaztuk, ha érezhető volt a chilipaprika íze is, nem csak a csípőssége a kolbászban.

 

A nagy chilis grillkolbász teszt eredménye

 

10. Nádudvari csemege debreceni kolbász csípős, egységára: 2663 Ft/kg. Pontszám: 6,02/10 pont

Enyhe, csak a sütés alatt keletkező pörk illat érezhető. Túl puha - néha tapasztaltunk rágósabb darabokat-, zsíros, alig érezhető fűszerezés, inkább a sült hús és a chili csípőssége dominál.

img_9406.JPG 

8. Tesco csípős grillkolbász, egységára: 3330 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Nehezen érzékelhető fűszeres illat. Kicsit puhább, szaftos állag. Apródarálású. Enyhén csípős, és ízében sem érezhetőek markáns fűszerek.

img_9410.JPG

8. Nádudvari chilis grillkolbász, egységára: 3330 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Hagymás, paprikás illatú. Rugalmas és megfelelő keménységű állag. A chilin túl a fűszerezés nagyon enyhe borsos, paprikás.

img_9404.JPG 

7. Wiesbauer grill csípős, egységára: 3330 Ft/kg. Pontszám: 7,55/10 pont  

Paprikás illatú, rugalmas, puhább állagú, enyhe fűszerezésű, de kellemesen csípős grillkolbász

img_9408.JPG 

6. Spar csípős grillkolbász, egységára: 1959 Ft/kg. Pontszám: 7,66/10 pont  

Hagymás, paprikás illat. Puha állagú, nem rágós, apródarálású. Nagyon kellemesen csíp. Ízében paprika, bors, fokhagyma érezhető.

img_9412.JPG 

4. Privát Hús magyaros csípős grillkolbász, egységára: 1796 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Borsos, zöldfűszeres illat, puha, rugalmas állag. Enyhén csíp, borsos, paprikás, hagymás ízjegyek fedezhetők fel.

img_9415.JPG 

4. Aldi BBQ chilis grillkolbász, egységára: 2330 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Enyhe füstös, virslis illatú, apródarálású, rugalmas állag. Finom a chili és a fűszerpaprika benne.img_9403.JPG 

3. Tesco chilis grillkolbász, egységára: 3248 Ft/kg. Pontszám: 7,85/10 pont  

Enyhén paprikás illat, megfelelő mozaikos vágásfelület. Rugalmas, húsos állag. A csípőssége kellemes, a fűszerezése gyenge intenzitású.

img_9407.JPG 

2. Auchan  chilis grillkolbász, egységára: 3250 Ft/kg. Pontszám: 8,13/10 pont  

Fokhagymás, paprikás illatú. Rugalmas, kiváló állagú, apródarálású húsból készült. A fűszerezés jellege igazi magyaros fűszerezés: pirospaprika, bors. A chili nagyon kellemesen csíp benne.

img_9405.JPG 

1. Zimbo chilis grillkolbász, egységára: 3663 Ft/kg. Pontszám: 8,31/10 pont  

Paprikás, borsos illatú. Az állaga kiváló: rugalmas, húsos, grillkolbászoktól elvárt darálási mérettel. A chili pont megfelelő mértékben van jelen, kellemesen bizsergeti a nyelvet. A fűszerezése borsos, paprikás, mindez megfelelő, harmónius arányban. 

img_9409.JPG

Összegzés

chilis_grillkolbasz_teszt-1.png

süti beállítások módosítása