A nagy naptej teszt

2020.jún.23.

Az első meleg nyári napon, amikor már azt érezzük, hogy éget a nap, mindig felmerül a kérdés, hogy milyen naptejet válasszunk. Sokféle termék található a boltok polcain, ami nem könnyíti meg a döntést, ezért mi elvégeztük 12 féle 50 faktoros naptej tesztjét. Íme az eredmény!

bor1_16.jpg

Mit jelentenek a csomagoláson lévő jelzések?

SPF 50: Az SPF (angolul: Sun Protection Factor) a fényvédő faktor azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejet használva mennyivel több időt tölthetünk a napon, anélkül, hogy leégnénk. A faktorszám csak az UV-B sugárzással szembeni védőhatásról ad információt, az UV-A sugárzásról nem. Az 50-es faktorszám azt jelenti, ha például valaki a bőrtípusának megfelelően 10 percet tölthet napon leégés nélkül, akkor a fenti faktorszámmal ez 10 perc x 50 lesz.

Németországból származó naptejeknél az LSF (Lichtschutzfactor) rövidítéssel találkozhatunk, ami ugyanaz jelenti, mint az SPF.

UV-B: A napégéssel szembeni legfontosabb védelem az UV-B-szűrés. 1997-től az Európai Kozmetikai és Illatszeripari Szövetség (COLIPA) standardje alapján határozzák meg az UV-B fényvédő faktort. Az európai fényvédőfaktor-rendszer az észak-európai világos bőrtípust veszi alapul.

UV-A: az UV-A faktorszámnak legalább a fényvédő faktorszám egy-harmadának kell lennie. Egy 50-es faktorszámú naptej UV-A faktorszáma tehát 17-es. Az UV-A sugárzással szemben is bizonyos fokú védelmet nyújtó naptejek csomagolásán egy speciális jelet tüntetnek fel: ez nem más, mint egy kör, benne az UVA felirattal.

 

A teszt menete

A vaktesztre a magyar üzletláncokban és drogériákban kapható legalább 50 faktoros naptejet szereztük be. A tesztelést most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték.

A beszerzett termékek nem kaptak volna értékesítési engedélyt, ha a kötelező laborvizsgálatot nem végeztetik el. Ezért a beltartalmat nem vizsgáltuk külön.

A naptejek hatása különböző bőrtípusokon eltérő lehet, ezt tapasztaltuk a saját kísérleteinken is, ezért a napozási eredményeket ebben a tesztünkben nem vettük figyelembe.

 

Az értékelési szempontok

Állag: A krémes állagot vizsgáltuk, a könnyű kenhetőséget, a bőrbe való beszívódását és azt, hogy mennyire zsíros utóérzete van.

Illat: A kellemes, lágy illatokat vizsgáltuk, a nagyon erős, zavaró illatokat lepontoztuk.

Vízlepergető hatás: A bőrre kenés után 15 perccel enyhe vízsugárral vizsgáltuk a vízlepergető hatást.

Ár-érték arány: a minőség és a termék beszerzési ára alapján pontoztuk.

 

A nagy 50 faktoros naptej tesztünk eredménye

 

12. Cosmia mini naptej SPF 50, egységára: 15490 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

Nagyon sűrű állagú, nehezen szívódik a bőrbe, nagyon erős zsíros hatás. Illata rágógumira emlékeztet. UVB, UVA, közepes vízlepergető.

cosmia.jpg 

11. Lirene naptej SPF 50+, egységára: 18280 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Kupak körül biztonsági fólia. Krémes állag, nagyon enyhe illata van, nehezebben szívódik a bőrbe, van zsíros érzet utána. UVB, UVA, közepes vízlepergető.

linere.jpg 

10. Sundance naptej SPF 50 /dm/ , egységára: 9995 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Folyékony állag, lassan szívódik a bőrbe, enyhén citrusos illat, zsíros, ragadós hatású. UVB, UVA, közepes vízlepergető.

sund_sima.jpg 

9. Dr. Kelen Sun napkrém SPF 50+, egységára: 29990 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Sűrű, krémes állag. Kellemetlen illatú, nagyon lassan szívódik a bőrbe. UVB, UVA, jó vízlepergető. E vitaminnal

kelen.jpg 

8. Sundance naptej SPF 50+ /dm/, egységára: 9495 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Folyós állag, kellemes illat, enyhén zsíros hatású. UVB, UVA, közepes vízlepergető.

sund.jpg 

7. Sunozon LSF  50 /Rossmann/, egységára: 8495 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Folyékony, könnyen kenhető állag. Erős citrusos illat, gyorsan beszívódik a bőrbe, nincs zsíros hatás. UVB, UVA, közepes vízlepergető.

sunozon.jpg 

6. Lavozon naptej LSF 50, egységára: 7450 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Krémes állag, enyhe, kellemes illat, lassan szívódik a bőrbe, enyhén zsíros hatás. UVA, UVB, közepes vízlepergető, E vitaminnal.

lavozon.jpg 

5. Nivea Sun Protect & Moisture Napozó Spray FF50+, egységára: 20595 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Nagyon folyékony, gyorsan beszívódik a bőrbe, nincs zsíros érzet utána. Illata kellemes. UVB, UVA, jó vízlepergető.

nivea.jpg 

4. Hawaiian Tropic naptej SPF 50+, egységára: 20550 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont   

Sűrű, krémes állag. Nagyon nehezen szívódik a bőrbe, de nincs zsíros hatása. Illata kellemes, enyhén kókuszos. UVB, UVA, jó vízlepergető. C és E vitaminnal

hawai.jpg 

3. Fabulon naptej SPF 50, egységára: 20995 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Krémes állagú, lassan szívódik a bőrbe, zsíros érzet. Illata enyhén parfümös. UVB, UVA, kiváló vízlepergető. E és B3 vitaminnal.

fabulon.jpg 

2. Herbária naptej SPF 50, egységára: 12495 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Folyékony, krémes állag, finom, citrusos illat. Könnyen beszívódik a bőrbe, nincs zsíros érzet utána. UVA, UVB, jó vízlepergető, A+C+E vitaminokkal.

herb.jpg 

1. LIDL CIEN Sun naptej 50+ SPF, egységára: 11993 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Krémes állag, gyorsan beszívódik a bőrbe, nagyon kellemes illat, nincsen zsíros érzet utána. UVA, UVB, jó vízlepergető. Napallergiás és Mallorca aknéra hajlamos bőrre.

lidl_4.jpg

 

Összesítés

naptej_tablazat-1.png

süti beállítások módosítása