Száraz pezsgő teszt: valódi különlegességek 2.000 Ft alatt!

2019.dec.27.

Száraz pezsgő teszt, végre! Nem hiszitek el, hogy mennyire jólesett a kóstolóknak megannyi édes élelmiszer tesztje után a száraz pezsgő teszt. Fordított metaforával: mint száraz földnek az eső! Felmentünk 2.000 Ft-os palackárig, ez nekünk az év végi bónusz ! :) Nem bántuk meg, mert olyan tesztgyőztest találtunk, ami elképesztően finom és a minőségéhez képest olyan áron van a boltokban, hogy ha drágább lenne, se sajnálnánk rá a pénzt. 22 száraz pezsgőt kóstoltunk, íme az eredmény!

bor1_9.jpg

A pezsgőről

Ha nem haragszotok, most kihagyjuk a pezsgőtörténeti áttekintést és inkább egy érdekes sztorit osztunk meg e termékkel kapcsolatban.

Azt, hogy Törley József hozta nagyobb volumenű pezsgőgyártást Magyarországra, mindenki tudja. Azt viszont kevesebben, hogy nem csak a tudást hozta magával Franciaországból a 1880-as években, hanem egy pezsgő készítő mestert, a mindössze 21 éves Louis François-t is. Louis a Törley Pezsgőgyár alkalmazottja volt, de több dologban nem egyeztek Törley Józseffel, így elváltak útjaik és Louis megalapította a saját pezsgőgyárát Budafokon.

A 2 pezsgőgyártó között éles harc volt a pezsgőpiacon egészen a II. világháborúig, amikor a bombázások a budafoki üzemet is megrongálták. A kereslet visszaesett és a háború után már csak 1949-ig működött a François Pezsgőgyár. 

A Törley 1950-s években újra termelni kezdett, majd 1982-ben megvásárolták a névhasználati jogokat a Francois család leszármazottaitól, és így újraindult a tradicionális eljárással készített Francois pezsgők sikertörténete. 

Így a két egykori barát, majd versenytárs pincéi, üzemei újra egy márka alatt egyesültek. Talán erre mondják, hogy az idő úgyis mindent megold.

 

Teszt menete

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték. 

A tesztre a 2.000 Ft/palack ár alatti, országosan kapható száraz pezsgőket szereztük be.

Az alábbi táblázatban is látszódik, hogy 32 g/L cukortartalomig nevezhetjük száraznak a pezsgőt.

kepkivagas_23.png

A tesztben szerepel brut nature, extra brut, brut, extra dry és  sec pezsgő is. Valamint palackban erjesztett pezsgőket is kóstoltunk. A tesztünkön magyar, olasz , spanyol, német pezsgők szerepelnek.

A kóstolóknak pezsgőspoharakban készítettük elő a pezsgőket. 5 pezsgőt töltöttünk ki előre, ezek pontozása után kisebb szünetet tartottunk, majd haladtunk tovább. 

A pezsgőket 6-8 Cº-ra lehűtve kóstoltuk.

Bár tudjuk azt, hogy a szakmai kóstolók esetében legtöbbször a technológiák szerint külön-külön értékelik a tételeket, de mi a laikus fogyasztók szemével - akik a vásárlás során tapasztalat híján baráti tippekre, vagy egyszerűen a megérzésre hagyatkoznak – vettük górcső alá a rendkívül széles és természetesen nem is teljes száraz pezsgő palettát!

champagne-tasting-evening-london-1920x1080-resize.jpg 

Az értékelés szempontjai

4 szempont szerint pontoztuk a pezsgőket. Első körben az illatot, majd a szénsavasságot, a szárazság harmóniáját (és mértékét)és végül a gyümölcsízt értékeltük.  A pontozás 1-10 skálán zajlott, ahol a 10 pont a legjobb.

Illat: gyümölcsös és élesztős illatjegyeket vártunk, abban állapodtunk meg, hogy csak túlzottan illatidegen, illetve illat hiányos pezsgőket értékeljük alacsonyabb pontszámmal.

Szénsavasság:  A pezsgőtől azt várjuk, hogy kellően szénsavas legyen, hisz az alacsony szénsav tartalom miatt olyan érzésünk lehet, hogy ez a pezsgő napokig állt dugó nélkül. A túl magas szénsav tartalom pedig az ízek érzékelhetőségének kárára megy. 

A pezsgő szénsav tartalmának finomsága, a buborékok eloszlása adja meg a pezsgők igazi szépségét. A pezsgők szénsav tartalma minimálisan 3 bar lehet és fontos megemlíteni, hogy kizárólag természetes úton, erjedésből származó buborékok lehetnek a pezsgőben. A nagyméretű durva buborékok jelenléte rosszabb minőség, míg a tűhegynyi finom gyöngyszemek a kiváló minőség jellemzői.

Száraz "íz": nekünk a száraz íz a cukor hiányában jobban érezhető pezsgőre jellemző ízt jelenti, ami tiszta, üde, friss és harmónikus. A teljesen savanyú pezsgők szerintünk a gyümölcsös és élesztős aromák hiányával jönnek létre. Tehát üresnek érezzük a pezsgőt, és csak a savanyú íz uralkodik. Az ilyen "üres" pezsgőket lepontoztuk.

Továbbá lepontoztuk azokat a pezsgőket, amelyeknek túlzó, édes ízű volt.

Gyümölcsös íz: megoszlanak a vélemények, mert a szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó, mi mégsem pontoztuk le azt, ha éreztük a gyümölcsösséget, sőt jobban pontoztuk, mert ez friss ízjegyekkel is párosul. A pezsgőknek a különböző eljárások tekintetében különböző ízjegyei vannak. Tradicionális pezsgőknél elvárt a élesztős zamatok jelenléte, de a tartályban erjesztett pezsgőknél kifejezett előny a gyümölcsös, üde, friss, könnyed jegyek jelenléte. 

bor2_6.jpg 

A nagy száraz pezsgő teszt eredménye

22. Burg száraz, egységára: 669 Ft/palack. Pontszám: 4,2/10 pont  

Gyümölcsös és égett, élesztős szag, szellőzés után enyhül. Apró, de kevés buborék.  Hiányos íz, száraz, savas, de se gyümölcs, se élesztős íz nincs, az utóíze pedig kesernyés.

img_9560.JPG 

20. König száraz, egységára: 599 Ft/palack. Pontszám: 4,9/10 pont  

Égett, furcsa illat. Félédes, aromaszegény, savas pezsgő.

img_9558.JPG 

20. Szovjetszkoje  Igrisztoje száraz, egységára: 619 Ft/palack. Pontszám: 4,9/10 pont  

Égett, furcsa illat. Félédes, aromaszegény, savas pezsgő.

img_9559.JPG 

19. Szent István, egységára: 1099 Ft/palack. Pontszám: 5,1/10 pont  

Enyhe, nem definiálható illat, de tiszta illat. Nincs idegen aroma az illatában, csak többen élesztős illatot írtak, mások pedig szinte semmit sem éreztek. Üres, gyümölcsmentes íz, savanyú, de nincs szőlős aroma. Szénsavasság jó.

img_9551.JPG 

18. Mon Amour, egységára: 649 Ft/palack. Pontszám: 5,3/10 pont  

Földes, szőlőleveles illat. Nem túl száraz, sőt egyes pillatanokban a kóstolás közben félédesnek hatott. Nem definiálható a gyümölcsös íz.

img_9556.JPG 

17. Szovjetszkoje  Igrisztoje különlegesen száraz, egységára: 619 Ft/palack. Pontszám: 6/10 pont  

Égett, alkoholos illat. Nem érződik extra száraznak, viszont enyhén gyümölcsös, alkoholos, nincs utóíz.

img_9564.JPG 

16. Burg Schöneck, egységára: 699 Ft/palack. Pontszám: 6,6/10 pont  

Tiszta, friss, enyhén gyümölcsös illat. Nagyon egyszerű szőlős aromák, megfelelően száraz. Szénsavasságának mértéke kiemelkedik a többi pontozott szempont közül.

img_9548.JPG 

15. Szent István Natúr, egységára: 1299 Ft/palack. Pontszám: 6,7/10 pont  

Nehezen definiálható, gyenge intenzitású illat. Megfelelő a szárazsága, viszont kevés aromát éreztek a kóstolók. A szénsavassága jólesik.

img_9561.JPG 

13. Hercog Alba (ALDI), egységára: 779 Ft/palack. Pontszám: 6,9/10 pont  

Enyhe gyümölcsös illat. Gyenge aromák, viszont harmonikus savasság és élvezhető szárazság.

img_9555.JPG 

13. BB száraz, egységára: 789 Ft/palack. Pontszám: 6,9/10 pont  

Barackos, mézes illat, ami kissé zavaró egy pezsgőnél. Gyümölcsös, barackpálinkás, boros, mézes ízek. Nem olyan száraz, utóízben is marad egy kis cukor a nyelvünk hegyén. Már-már túl gyümölcsös.

img_9547.JPG 

12. Törley Gála sec, egységára: 899 Ft/palack. Pontszám: 7,1/10 pont  

Friss, édes, gyümölcsös illat. Kevés ízjegyet, aromát éreztünk, pezsgős- élesztős utóízzel. Elég száraz, de nem savanyú, harmonikus a savtartalma.

img_9550.JPG 

10. Hungaria Grande cuvée brut palackban erjesztett, egységára: 1549 Ft/palack. Pontszám: 7,2/10 pont  

Szép sárga szín. Tiszta, friss, erőteljes pezsgőillat. Testes, finom, élesztős, gyümölcsös, telt íz. Az illata letisztult, friss.

img_9557.JPG 

10. Tesco Imperium extra dry, egységára: 849 Ft/palack. Pontszám: 7,2/10 pont  

Erjedő must illat. Enyhe aromákat éreztünk kóstoláskor, viszont harmonikus a savassága. Semmi utóíz, tiszta pezsgő.

img_9549.JPG 

8. Gancia Prose, egységára: 1999 Ft/palack. Pontszám: 7,4/10 pont  

Enyhe, muskotályos jellegű illat. Harmonikus, friss, spumante jelleg, enyhe íz-intezitás.

img_9567.JPG 

8. TESCO Cava traditional method, egységára: 1299 Ft/palack. Pontszám: 7,4/10 pont  

Enyhe élesztős, gyümölcsös illat. Nagyon száraz, savanyú, kevés gyümölcsaromával, utóízben is csak a száraz pezsgő íz érezhető, mindenféle gyümölcsös aroma nélkül.

img_9552.JPG 

7. Varga Balatoni Irsai Olivér extra dry, egységára: 1599 Ft/palack. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe, édeskés, muskotályos illat, friss, gyümölcsös. Nem érezhető extra dry-nak, mert elég gyümölcsös, friss, kevés savval bíró pezsgő, aminek utóízében érezhető édeskés. Az Irsai jelleg érezhető, bár nem túl erős, ezért a kóstolók közül csak 3-an nevezték meg a szőlőfajtát konkrétan.

img_9553.JPG 

6. Varga Balatoni cuvée extra dry, egységára: 1599 Ft/palack. Pontszám: 7,7/10 pont  

Friss, spumantéra emlékeztető illat. Kellemes szárazság, friss, szőlős aromák és az ízében is visszaköszön a spumante jelleg.

img_9562.JPG 

5. Törley Muscosecco, egységára: 999 Ft/palack. Pontszám: 7,8/10 pont  

Nagyon finom, friss muskotályos, Irsai Olivér borra emlékeztető illat. A szárazság megfelelő, üde, friss, fiatalos, muskotályos íz. A szénsavasság is harsányabb, az egyik kellemes meglepetés a teszten.

img_9565.JPG 

4. Hungaria Extra dry, egységára: 1549 Ft/palack. Pontszám: 8,1/10 pont  

Friss, harsány gyümölcsös illat. Zamatos, szőlős, mustos ízek. Letisztult, megfelelően száraz, a savtartalom is kellemes.

img_9563.JPG 

2. Pannon Imperial methode traditonelle (LIDL), egységára: 1999 Ft/palack. Pontszám: 8,3/10 pont  

Telt, gyümölcsös, bársonyos illat. A szárazsága hibátlan, az íze enyhén gyümölcsös, élesztős. Letisztult, harmónikus pezsgő

img_9566.JPG 

2. Törley Brut reserve palackban erjesztett, egységára: 1749 Ft/palack. Pontszám: 8,3/10 pont  

Üde, friss illatok, amire többen írták, hogy hasonlít az Irsaira. Finom, száraz íz, utóízben jönnek elő a gyümölcsös ízjegyek. Nagyon egyben vannak a pezsgő ízlelésekor észlelhető hatások: a szárazság, a gyümölcsösség, a savtartalom és a szénsavassága is.

img_9568.JPG 

1. Törley Excellence Chardonnay extra sec, egységára: 1399 Ft/palack. Pontszám: 8,6/10 pont  

Friss, mustos, letisztult illat. Jóleső korty, még jobban eső szárazság, majd a nyelvünk hegyén és szélein megül a chardonnay különleges íze. Tartalmas, friss pezsgő. A legtöbb pontozóknál első vagy második lett. A szénsavassága is tartalmas, jóleső pezsgőélményt ad kóstoláskor. Minden cseppje megéri az árát!

img_9554.JPG 

Összegzés

edes_pezsgo_teszt-1_3.png

 

FRISS TESZT: Nagy virsli teszt! KATT IDE!

bor4_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr2015357366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drago Brutic1 2019.12.28. 09:59:51

A 600 és az 1800 ft közt van egy nagy szakadék. 600ból biztos nem lehet normális pezsgőt gyártani, egy jól sikerült 1800as meg már középkategóriás pezsgőkkel vetekedhet-

Muhammad Balfas 2019.12.28. 10:57:21

Kaptam karácsonyra egy Légli Méthode Traditionnelle-t.Majd összehasonlítom a Törleyvel éjfél után..:)

Yobbágy Fery 2019.12.28. 14:01:58

Én két üveggel készülök, abból az egyik egy Garamvári Furmint Brut, a másik meg egy Louis Francois Brut Nature. Árukat tekintve egyik se férne bele a fenti tesztbe (az egyiket 3000-ért vettem a Lidlben, a másikért meg le akartam menni még karácsony előtt Budafokra a Törleyhez, de az Intersparban akciózták és 3200-ért megkaptam). És ennyiért ezek egyáltalán nem számítanak drága pezsgőknek (tudom, az akciós 600 forintos Royalsektes förtelmekhez képest az, de olyat igyon, akinek mindegy mi, csak ártson).
Kár, hogy a 2. VH odavert a haza borászatoknak és a pezsgőgyártásnak (is), az acéltartályos tömegtermeléssel meg adtak a minőségnek, a magyarok többsége úgy éli le az életét, hogy nem iszik egy pohár rendes pezsgőt se, de panaszkodni tud, hogy nem szereti. Én is azt hittem, amíg nem ittam Moet&Chandon-t, akkor rájöttem, hogy a pezsgő egy jó dolog, csak tudni kell választani. :)

Muhammad Balfas 2019.12.29. 21:08:43

@Bafana: Mondjuk egy 20-30 ezer forintos francia pezsgőre pont nem igaz..

vino-et-veritas 2021.01.05. 13:03:23

Mondjuk ez a teszt egy nagy kavalkád lett, mert eleve háromféle technológia jelenik meg, ráadásul minőségben is valahol a "legaljától" indul.
Az is érezhető az elmúlt évek tapasztalata alapján, hogy a termelők/készítők (nem "gyártók"!) egyszere akarnak a "piacnak" és valamiféle szakmai elvárásnak is megfelelni. Ez nem megy könnyen...
Az átlagfogyasztó nem nagyon tud mit kezdeni a "tradicionális" (Champagne, cava, palackos erjesztés, stb.) pezsgőkkel, azt meg kell tanulni és persze ezek általában árban is "ott vannak". Ez is az oka talán, hogy a száraz pezsgőknél is felnyomják a határig a cukortartalmat és "krémes", gyümölcsös, "fogyasztóbarát" íz- és illatvilágot alakítanak ki (lásd "győztes" termék).
Ennek másik példája a Gála, ami (ára és technológiája ellenére) évekig karakteres és látatlanban is jól megkülönböztethető volt, de mára kezd teljesen beleszürkülni az átlagba...
Azért azt se felejtsük el, hogy kereskedelemben kapható pezsgők nagy része tömegtermék (még a nagy "nevű" és drága termékek is). De gyöngyszemeket mindig lehet találni az olcsóbbak között is (pl. cava-k).
A pezsgőfogyasztásnak nem kell feltétlenül a luxusról vagy a különleges alkalomról szólnia. De azért nehezebb műfaj, mint a csendes boroké (pl. nehezen eltartható kinyitva, stb.). Ezen kívül az elmúlt évek gyöngyözőbor-bummja is erősen hat rá, főleg, ha az árakat és a fogyasztási alkalmakat is mellétesszük...
süti beállítások módosítása