Tejcsoki teszt: melyik sajátmárkás a legfinomabb?

2019.dec.05.

Itt a Mikulás, hamarosan jön a Jézuska! Kardinális kérdés a tejcsoki: melyiket tehetjük nyugodtan a csomagba? A legkisebb "tesztelők" mindig az igazat mondják, ezért idén arra tettünk kísérletet, hogy a lehető legjobban meglepjük őket azzal, hogy olyan csokit találunk, amiből mi is elkunyerálhatunk egy kockát, hogy  "neked úgyis ott van még az egész Mikuláscsomag, csak a sarkát töröm le!" A legjobban a sajátmárkás csokik fejlődtek az elmúlt pár évben. A gyártók a forgalmazókkal együtt kísérleteztek, így most mi is ezt az izgalmas területet vizsgáltuk a vaktesztünkkel. Megérte!

borit1.jpg

Tejcsokoládé a Magyar Élelmiszerkönyvben


Olyan termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és tejből vagy tejtermékekből áll, és amelyek tartalmaznak:
– legalább 25% összes kakaó szárazanyagot,
– legalább 14% tej szárazanyagot, amely lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír,
– legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot,
– legalább 3,5% tejzsírt,
– legalább 25% összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt).

A tejcsokoládé esetében legalább 30% összes kakaó szárazanyagot és legalább 18% tej szárazanyagot, amely részben vagy egészen dehidratált teljes tej, félig- vagy teljesen fölözött tej, tejszín, vagy részben vagy teljesen dehidratált tejszín, vaj vagy tejzsír, továbbá legalább 4,5% tejzsírt tartalmaz.

img_9507.JPG 

A teszt menete

Mivel a megszokott ízeket kerülve most tényleg az elmúlt évek tejcsoki "fejlesztéseire" voltunk kíváncsiak, ezért csak a Magyarországon kapható sajátmárkás tejcsokikat vakteszteltük. 

A "tejes tábla" fantázia nevű készítményeket most kihagytuk inkább, mert a nevük is árulkodó, hiszen sem alacsony tej, sem alacsony kakaó tartalmuk miatt nem lehet tejcsokinak nevezni őket.

A tesztre az AUCHAN / LIDL / ALDI / SPAR / PENNY / TESCO  áruházakban vásároltunk be.

A tesztet mint mindig, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték. 

 

Értékelési szempontok

Illat: a kakaó és a tejes összetevők harmónikus keverékeként jelentkező aromákat kerestük, amiket egyszerűen csak tejcsoki illatnak nevezünk. Fontos kakaó és a tej aránya, hiszen a túl kakaós illatot az étcsokitól várjuk. A teljesne tejes illat meg a kakaó gyenge minőségére utalhat, hiszen 30% szárazanyag tartalom felett van az össze

Állag: harapáskor még lehet keményebb, de a tejcsoki megítélése utána történik a fogyasztó által. A lágyabb, könnyen elolvadó tejcsokikat szeretjük, hiszen emiatt tejcsokik!

Íz: ahogy az illatnál is írtuk: a tej és a kakaó megfelelő aránya egy új terméket eredményez, amit mindenki tejcsokoládé néven ismer. Sem a tej, sem a kakaó íze nem lehet túlsúlyban.

 

A nagy sajátmárkás tejcsokoládé tesztünk eredménye

 

15. TESCO tejcsokoládé, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 5,5/10 pont  

Jó, tejcsokit sejtet az illata. Roppanós állagú, de utána gyorsan olvad. Viszont az íze semleges, nem éreztünk jellegzetes kakaó vagy tejes ízt sem.

img_9316.JPG 

13. Auchan (piros logós) tejcsokoládé, egységára: 1790 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

Semleges illatú és roppanós állagú csoki. Először teljesen finom, édes tejcsokit éreztünk, de utóízben jött valami mű-mogyorós mellékíz, ami nem kellett. Teszt után néztük, hogy van benne valamilyen aroma. Valószínűleg azt ki kell hagyni és teljesen jó termék válik belőle.

img_9318.JPG 

13. LIDL tejcsokoládé, egységára: 1790 Ft/kg. Pontszám: 6,4/10 pont  

Érezhető a tejcsoki illat, de lehetne erősebb. Roppanósabb, keményebb állagú tejcsoki és nehezen olvad fogyasztás közben. Az íze tejes, enyhén csokis és elég édes.

img_9313.JPG 

12. Auchan (arany logós), egységára: 2290 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Tejes, vajas illatú csoki és érezhető a valódi vanília íze. Kissé kemény, nem az a könnyen olvadós csoki. Az íze, tejes, kakaóvajas, majd átvált kesernyés étcsokivá. Ez a termék finom, de azért osztotta meg a pontozókat, mert étcsokira jellemző az íze.

img_9325.JPG 

10. PENNY , egységára: 1790 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Tejporos, szójás illat. Inkább a tej érződik, a kakaó utóízben. Az állaga kiváló, lágy-olvadós. A kakaó és a tej(por) aránya megfelelő, de nem túl határozott ízű termék.

img_9323.JPG 

10. TESCO Ms. Molly's, egységára: 2190 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Illata töményebb a többi kóstolt tejcsokinál. Az ízében a sok cukor próbálja elnyomni az amúgy finom, de így alig érezhető kakaós ízt. Az állaga keményebb a kelleténél.

img_9315.JPG 

9. ALDI Choceur vastag tejcsokoládé, egységára: 2663 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

A tej illata a legmeghatározóbb első szagláskor, ami nekünk hiányos volt (a kakaót nem éreztük). Harapáskor puha, kellemes élményt okoz. Kóstolás folyamán szépen elolvad a szánkban. Az ízélmény viszont nem ilyen tartalmas. Hiányoltuk a kakaó ízét. Nekünk így túl selymes volt.

img_9328.JPG 

6. fin CARRÉ vékony tejcsokoládé, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Tejes, enyhén csokis illat. Elég édes, nem túl hatásos csokit, annál több tejes ízjegyet éreztünk.

img_9324.JPG 

6. LIDL Bio Organic tejcsokoládé, egységára: 2290 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Finom, de nem túl határozott tejcsoki illat. Az íze natúr, természetes, de eltér a többi csokitól. Nekünk egy kicsit szárazabb volt az állaga a kelleténél és lehetett volna erősebb az kakaó íze is. A kóstolók inkább tejesnek jellemezték. A cukor jó arányban van ebben a termékben.

img_9312.JPG 

6. ALDI tejcsokoládé, egységára: 1790 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Zselés szaloncukor illat, de bejött a legtöbb pontozónak. Az íze kissé fűszeres, vaníliás-mogyorós.

img_9319.JPG 

3. ALDI Moser Roth, egységára: 4232 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Gyenge intenzitású az illat és íze is, viszont a tej-kakaó arányt jól eltalálták és az állaga is kiváló.

img_9327.JPG 

3. PENNY Chocola, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Nagyon enyhe illata van, ami azonban finom kakaós aromákat ad. Zsíros, lágy, olvadós állag. Kellemes csokis ízélmény, amit jó arányban kísér a tej lágysága.

img_9321.JPG 

3. SPAR tejcsokoládé, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Az illatában felfedezhető némi vanília a kakaó mellett. A csoki textúrája puhább, kóstolás után a megfelelő tempóban olvad el a szánkban. A kakaó és a tej (por) arány is megfelelő, teljesen rendben van ez a tejcsoki,

img_9320.JPG 

2. Auchan Lait dégustation, egységára: 5490 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Finom, kakaós illata van. Az állaga kóstoláskor puha, olvadós. Az íze nagyon tejes, amit lágyabb kakaó íz kísér.

img_9322.JPG 

1. LIDL fin CARRÉ vastag tejcsokoládé, egységára: 2795 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont 

Erős tejcsoki illata van, csak a kakaó és a tej aromáit érezni. Az összes kóstolt tejcsokoládé között ezt éreztük legjobban tejesnek és kakaósnak is. Azt éreztük, hogy kiváló minőségű teljes tejpor van benne, de arra nem jöttünk rá, hogy erre a tejességre a tejszínpor erősített rá. Az állaga tökéletes: puha, de mégis lassan olvad el kóstoláskor és emiatt egy kocka csoki is több percig élvezhető. Prémium minőség.

img_9326.JPG 

Összefoglaló

Nem jöttünk rá, de Ti hátha tudjátok: miért kék a csomagolása az összes tejcsokinak?

tejcsoki-1.png 

Lehetetlen nem adóznunk mély tisztelettel Gombóc Artúr előtt, akinél szebben és teljesebben nem fogalmazta meg soha senki, hogy mennyire szereti a csokoládét!

 

Teszt: csokis, narancsos, mákos almás és még 4 ízű bejgli kóstolója!

süti beállítások módosítása