Szeptemberben indul igazán az ételrendelés szezonja. A nyaralásból a munka szépséges világába visszatérők ekkor kezdenek újra a munkahelyre, de akár otthonra is ebédet rendelni. Az utóbbi időben egyre több egészséges ételfutár van, akik mentes vagy alacsony kalóriájú ételekre specializálódtak. Most a 6 legnagyobb ilyen cég ételeiből rendeltünk és vakteszteltünk, hogy Nektek már ne kelljen kísérletezgetni.
A teszt menete
Először is felmértük a terepet, kiválasztottuk azokat a konyhákat, ahol van alacsony kalóriájú ebéd, amit ráadásul egészséges alapanyagok felhasználásával készítenek. A következő 6 konyha ételeiből kóstoltunk:
- Béres Alexandra
- Bocsi Viki konyha
- Egészséges Konyha
- Lifetilt FOOD
- Minden mentes FOOD
- Vital konyha (Katus Attila)
Telefonon rendeltünk, minden helyről az elérhető alacsony kalóriájú ebédet. Mivel nem volt mindenhol vegán menü, így szinte csak húsos ételeket rendeltünk, hogy jobban összehasonlítható legyen a minőség.
A tesztet egy napon végeztük el. Minden ételt tányéron melegítettünk és erről kóstoltunk. Ennek az is oka volt, hogy a fényképen jobban látszódik az ételek mennyisége, mint a dobozban, amiben kaptuk őket.
A tesztben a főételeket kóstoltuk, az összesítő táblázatban az árakat viszont 1 leves + 1 főétel viszonylatban adtuk meg, mert sokan rendelnek levest is.
Az értékelési szempontok
Készételekről lévén szó, bővítettük a már megszokott illat, állag íz szempontokat.
1. Illat (10% súllyal): arra voltunk kíváncsiak, hogy definiálhatóak-e fűszeraromák? Az alapanyagoknak a jellegzetes illata érződik-e a készételben?
2. Alapanyag minőség (20% súllyal): mennyire lehetett friss a hús, zöldség összetevő? Mennyire filézett a hús? A zöldség kora felhasználáskor? A zöldség fajtája alkalmas-e étkezésre (pl. a hüvelyes bab szálkamentes-e)? Minden ételnél külön a benne lévő összetevők sajátosságai alapján jegyzeteltük a kóstoláskor felmerült gyengeségeket, erősségeket.
3. Állag (20% súllyal): a készétel összetevői kellően megfőttek-e? A friss saláta ropogós maradt-e? A hús rágós, zsíros, nem jól filézett?
4. Fűszerezés (7,5% súllyal): nem elvárt az erős fűszerezés, inkább azt figyeltük, hogy a fűszer jellege mennyire passzol az adott ételhez. Azért a kirívóan gyenge fűszerezés nem kaphatott magas pontszámot.
5. Sózás (7,5% súllyal): fontos a sózás mértéke, hiszen a túl sós ételek már nem illeszkednek az egészséges étrendbe, viszont a sótlan is kellemetlen élmény lehet. Tehát azt pontoztuk, hogy a sózás mértéke az adott étel ízeit harmonikusan erősíti-e fel.
6. Íz (20% súllyal): a fűszerezésen és a sózáson túl az alapanyagok ízét és a kész étel teljes ízélményét pontoztuk.
7. Technológia, elkészítés minősége: A fűszereket egyenletesen szórták-e az ételre vagy vannak indokolatlanul fűszermentes részek ? (Rosszabb helyeken tipikus, hogy beledobálják a csirkemell szeleteket egy nagy tepsibe és csak a tetejére szórnak fűszert. ) Az alapanyagokat egy salátánál kellően összekeverték-e? Az összetevőket egyenletesen darabolták-e fel? A főzési idő elég volt-e vagy lehetett volna tovább főzni a húst?
A Nagy ételrendelős teszt eredménye
Árak, kalória és mennyiség adatok a cikk végi táblázatban vannak összesítve
5. Vitalkonyha (Katus Attila): Joghurtos csirkemell csíkok, friss vegyessaláta tzaziki. Pontszám: 7,4/10 pont
A saláta natúr, de enyhén érezhető kesernyés íz, ami nem feltétlen jó egy uborka/lilakáposzta/saláta mixtől. A salátán szinte semmi ízesítés, talán pici só. A csirke hagymás, borsos ízű, megfelelően sós, enyhén csíp, és jól meg van sülve. A csirke a salátával már inkább a fogyókúra közepén elég egy felnőttnek.
5. Bocsi Viki Konyha: Tökfőzelék pulyka tokánnyal. Pontszám: 7,4/10 pont
Nem a klasszikus tökfőzelék, mert paradicsomos és/vagy pirospaprikás ízesítésű. Alig jön ki a kapor íze, a tök (tök) jól megfőtt, viszont nem érezhető az íze. A hús színhús, tipikus menzapörkölt, borsos-hagymás, jól megfőtt. Kalória adat sem a csomagoláson, sem az internetes rendelő felületen nem volt feltüntetve. A majd fél kilós adaggal jól lehet lakni.
3. Béres Alexandra: Paradicsomos csirkeraguval töltött padlizsán sovány sajttal. Pontszám: 7,6/10 pont
A padlizsán fiatal friss, lehet enni héjastól. A töltelék egy milánói spagetti, kevés sajttal a tetején. A hús jól meg van főve, a fűszerezése is megfelelő. Az adag elégséges egy felnőttnek.
3. Egészségkonyha: Sült csirkemell, majonézes céklasaláta. Pontszám: 7,6/10 pont
A majonézes céklasaláta finom, jól kijön a cékla íze, nem rágós, alig érezni a majonézt. A fűszerezése vegetás, de kellemes. A natúrsült curry-s, köményes ízű, passzol a céklasalátához, eltalált fűszerezésű ez az étel. A cékla alapanyaga kiváló minőségű, míg a többié közepes-jó minőségűnek éreztük. Önmagában egy 200g-os adag egy hölgynek elégséges, de egy férfinak kevés lehet, levessel nélkül.
2. Mindenmentes FOOD: Parmezános csirkemell, cukkinis zöldség pürével. Pontszám: 7,7/10 pont
A zöldségpüré kellemesen sós, megfelelően fűszeres, gyengén csípős, valószínűleg csak a borstól. A hús talán már túl sós, a sajt mennyiség megfelelő, a fűszeresség nehezen megítélhető, mert a só dominál. A parmezán és a paprikás páclé finom a húson. A csirke tömör, kiváló minőségű alapanyag. A 400g adag bőven elég egy ebédre.
1. Lifetilt FOOD: Keleti fűszerezésű pulykamell, tojásos basmati rizzsel. Pontszám: 8,2/10 pont
A köret fűszermentes, kiváló állagú, nem száraz, jól passzol a rántottával. A hús hagymás, curry-s fűszerezésű, de utóízben érezhető a bors és a fokhagyma. Színhúsfilé, megfelelően átsütve. Ez az adag nagyon laktató. A köreten és a húson is érezhető a magas alapanyag minőség.
Összesítés
A tesztnek nem volt tárgya a kiszállítás minőségének és pontosságának értékelése, de el kell mondjuk, hogy nem volt vele probléma. Mind a 6 konyhából az egyeztetett időpontban megérkezett az étel.
A teszt eredményeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze nektek. Az árak 1 levesre + 1 főételre vonatkoznak, mert ez a gyakori rendelés kombináció.
FRISS TESZTEK!
Nagy pácolt-füstölt, szeletelt karaj teszt
Nagy light üdítő teszt: Fanta vagy Apenta vagy Márka?