Nagy Füstölt grillsajt teszt: a győztessel nem lehet betelni!

2019.júl.19.

A jó minőségű bükkfafüst és a hevített-gyúrt sajttészta a kiváló minőségű füstölt grillsajt titka. Mennyei csemege, ami beragyogja a grillezés ízélményét, de ezt már tudják azok, akik grillezett kolbászok, virslik, pácolt húsok mellé sütnek füstölt sajtot is. Meg kell hagyni, hatalmas minőségi eltérések vannak az üzletekben kapható füstölt grillsajtok között, ezért teszteltük végig az összeset, hogy Ti már ne fogjatok mellé a vásárláskor. 

index4.jpg

Teszt menete


A beszerzéskor az alábbi szempontok szerint vásároltunk:

- a csomagoláson legyen feltüntetve, hogy a sajt grillezésre alkalmas

- csak füstölt vagy füstízű, fűszermentes sajtokat válogattunk a tesztre

A teszten 10-en vettünk részt. A sajtokat most serpenyőben sütöttük meg, alacsony-közepes hőfokon. A sajtokat csak előmelegített, teflonbevonatú serpenyőben kezdtük el sütni, kevés olajon. Azért nem faszénen, hogy a sajt füstölési intenzitását és minőségét korrekten tudjuk értékelni.

A sajtokat a csomagoláson előírtak szerint sütöttük. 

A megsült sajtokat levettük a rácsról, és 2 perc hűlés után, de még melegen kóstoltuk.

img_5800.jpg 

Értékelési szempontok 


A félkemény grillsajtok elvárt, közös jellemzője, hogy meg lehet sütni őket, még a felületüket is meg lehet pirítani anélkül, hogy a sajt lefolyna a grillrácsról. Mindenki azt szeretné, ha könnyen lehessen bánni a sajttal grillezés közben. 

Illat: határozott füstillatot vártunk, a jellegtelen illat a rövid vagy gyenge minőségű füstölés jele.

Állag: már említettük, hogy ne folyjon le a grillrácsról, záródjon be a sajt külső rétege a sütés hatására és szépen piruljon meg. A hevített-gyúrt sajtok előnyben vannak állag szempontjából, mert könnyebb velük vánni a tűzön, nem folynak szét.

Íz: természetes füstölt ízt várunk el. A természetes füstölés hatására egy kicsi kesernyés íz is képződhet, de persze ne ez legyen a meghatározó. A belső rész íze legyen kellően édes-savanyú, füstös utóízzel. A gyúrt sajtoknak van egy jellegzetes erősebb íze, ami kiemeli őket a többi sajt közül.

A hő hatására víz párolog el a sajtból, így nő a só koncentrációja. Egészen kellemetlenül sós lehet az íze a sajtnak grillezés után, ha a gyártó nem a kisütött sajtot kóstolva állította be a sózás mértékét.

index3_1.jpg 

A nagy füstölt grillsajt tesztünk eredménye 

 

7. MIZO füstölt ízű grillsajt, egységára: 2873 Ft/kg. Pontszám: 6,1/10 pont  

Gyenge intenzitású füstillat. Nehezen kezelhető sütés közben, egy kiolajozott teflonos serpenyőben is le tud ragadni. Olvadós-nyúlós állagú. Az íze klasszikus ömlesztett füstölt sajt.

img_5927.JPG

mizo_1.jpg

 

6. SPAR BBQ füstölt grillsajt, egységára: 3330 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Kellemes füstölt illat. Serpenyőben sütve olajon is le tud ragadni. Úgy tudtuk kisütni, hogy alacsony hőfokon a fogóval folyamatosan mozgattuk a sütőben jobbra-balra, hogy ne ragadjon le, mert alacsony lángon egy 30 sec alatt is kezelhetetlen lesz. Az íze enyhén füstös, ömlesztett sajtos.

img_5916.JPGspar_2.jpg 

5. Karaván grillkorong, egységára: 3744 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Érezhető, hogy bükkfán füstölt sajt. A külső rész lassabb tűzön 3-3 perc alatt süthető ropogósra. A belseje homogén, ömlesztett sajtos, tehát tömörebb. Az íze savanykás ömlesztett sajtos, kellemesen füstös.

img_5922.JPG1_karavan.jpg 

4. Auchan, egységára: 2950 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Enyhén füstölt illatú. Ropogósra süthető külső, puha kenyértésztás belső. Megfelelően sózott, enyhe füstölt ízű sajt. Az 1 cm vastag szeletek 1,5-1,5 perc alatt készre süthetőek.

img_5913.JPGauchan_4.jpg 

3. Szarvasi füstölt grill mozzarella, egységára: 3327 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont 

Intenzív és finom füstölt illat. A külső réteg a sajt széle felől ropogósra süthető, a belseje hozza a lágy gyúrt sajtok állagát. Az ízében a füst dominál, gyengébben sózott mint a többiek.

img_5919.JPG

szarvasi.jpg

 

2. Hajdú grillenyica, egységára: 3995 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Megfelelően füstölt sajt, kiváló illatú. A külseje ropogósra süthető, a belseje közepesen lággyá válik a sütéstől. A sajttészta morzsás (tehát nem göngyölt), nem folyik szét. Az íze parenyica, jellegzetes füstölt ízzel.

img_5926.JPG

hajdu.jpg

 

1. Karaván füstölt grill sajt, egységára: 3746 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont  

A bükkfafüst illata kellemesen intenzív. A külső réteg ropogósra süthető. A belseje sütést követően lágyabb, 1 perc hűlés után a gyúrt sajtra jellemző állaga kezd visszaállni. A füstíz természetessége harmonizál a gyúrt sajtokra jellemző ízvilággal. 10-ből 8 pontozónál lett első.

img_5909.JPG

karavan2.jpg

img_5800.JPG

 

Összegzés

grillsajt-1_2.png

 

Borajánlatunk füstölt grillsajthoz: ez a legfinomabb Irsai Olivér!

borito_15.jpg

No alcohol: Frissítő, szénsavas limonádék tesztje

lemonade-3.jpg

 

süti beállítások módosítása