Nagy grill camembert teszt

2019.jún.18.

A grillszezon egyik különleges sajtja a grill camembert, amit szinte csak májustól-szeptemberig lehet kapni az üzletekben. Mivel amúgy is imádjuk a camembert sajtot, ezért rácsra dobtuk a tesztcsapattal a 6 különféle, Magyarországon kapható grill camembert sajtot. Melyik a legfinomabb? 

img_4240.jpg

A camembert

A camembert sajt érdekessége, hogy Marie Harrel alkotta meg a camembert sajtok, egy forradalom elől, Brie környékéről Normandiába érkező szerzetes tanácsai alapján. A camembert zsírtartalma 45% feletti, és egy 250 grammos darab elkészítése akár 2 liter tejet is igénybe vehet. A külső fehér nemespenészes kéreg nagyon lágy sajtot takar, nemhiába annyiunk kedvence.

A camembert sajt nemespenésszel érlelt lágysajt, a kenhetőtől a könnyen vághatóig terjedő állomány, a kis méret és tömeg, a rövid érési idő jellemzi. Érésében a kéregflóra fontos szerepet játszik, és sok idetartozó sajt kívülről befelé érik.

 

A grill camembert sajtok

A hagyományos camembert és a grill camembert között két szempontból van eltérés:

1. technológiájában a kultúrák összetételében és típusában van különbség
2. beltartalomban a grill változatnak alacsonyabb a zsírtartalma kb 15%-kal.

Ez a két dolog teszi lehetővé, hogy a grill camembert sütés után is nagyon-nagyon finom legyen!

borit.jpg 

Teszt menete

A sajtokat 2 féle képpen sütöttük ki, mert az egyiknél fóliában írták elő a sütést, a másiknál pedig csak a rácsra téve. Mivel nem lett volna igazságos, hogy az egyik több füstaromával gazdagodik, ezért először mindet alufóliában sütöttük meg és úgy kóstoltuk.

Egyszerű grillsütőt használtunk, faszénnel gyújtottunk a sajtok alá. 

A sajtokat levettük a rácsról, majd 3 perccel ezután kóstoltunk. A tesztcsapatban most 8-an voltunk, kifejezetten camembert rajongók.

index_3.jpg 

Értékelés

A pontozásra végül a fóliában sült camemberteket választottuk, hogy a grillezés közben keletkező minimális füst aromák nélkül jobban tudjunk a sajt ízeire koncentrálni. 

Több sajthoz volt különféle fűszer vagy lekvár csomagolva, de ezeket csak versenyen kívül kóstoltuk a sajtokhoz. Tehát minden sajtot natúr kóstoltunk.

Illat: a még langyos-meleg camembertnek intenzívebb az illata a hűtöttnél, mivel a fóliában a nemespenészes réteg egy része feloldóik a sajt közepéből érkező párában. Így elvárható a jellegzetes penészes camembert illat. 

Állag: most grillsajtokat teszteltünk, tehát nem ugyanazt az állagot vártuk, mint az "asztali" camembertnél. A külső kéreg legyen vékony, grillezésre alkalmas, fólia nélküli sütés esetén picit barnítható is a grillen. A belső egyértelműen legyen lágy, tartalmas, nem vizes, vagy túlságosan olvadt. A túl olvadás 3 perccel a rácsról való levétel után már azért nem jellemző.

Íz: aki szereti a camembert sajtot, az a jellegzetes édes-kesernyés ízéért van oda. Attól, hogy most grill termékeket teszteltünk, elvártuk a kompromisszum mentes camembert ízt. Tehát inkább a gyengébb sajtaromákkal bíró sajtokat pontoztuk alacsonyabb pontszámmal.

 

A grill camembert teszt eredménye

 

6. President grill camembert, egységára: 4439 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Sütés: fólia nélkül. Ízben intenzívebben érezhető a kesernyés-édes camembert, viszont az állaga vizesen lágy lesz, nem hozza az elvárt olvadt állagot.

img_4253.jpg

president_2.jpg

 

5. TESCO grill camembert, egységára: 2372 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Sütés: alufóliában 5-10 perc. Camemberthez képest elég sós sajt. Ízében inkább a goudára hasonlít. Utóízében sem érezhető az a camembert-es kesernyésség. A kéreg keményebb, rágósabb, a belseje kellően puha.

img_4251.jpg

tesco_2.jpg

 

3. Alpenhain BBQ grill camembert, egységára: 4990 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Sütés: alacsony, közepes hőmérsékleten, 5-12 perc, többször forgatva, előtte villával szurkáljuk meg. Vékony nemespenész réteg. Egyszerű camembert íz. A sajt belseje kellemese olvadt, tartalmas, utóízében is kellően camembert-es. A kéreg nem túl vastag.

img_4266.jpg

auchan_2.jpg

 

3. ALDI BBQ grill camembert, egységára: 3995 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Sütés: alacsony, közepes hőmérsékleten, 5-12 perc, többször forgatva, előtte villával szurkáljuk meg. Vékony nemespenész réteg. Egyszerű camembert íz. A sajt belseje kellemese olvadt, tartalmas, utóízében is kellően camembert-es. A kéreg nem túl vastag.

img_4254.jpg

aldi_3.jpg

 

2. Mlekovita Grill camembert, egységára: 3.645 Ft / 3.133 Ft Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Sütés: fólia nélkül 3-4 perc. Vékony nemespenész réteg. Intenzív camembert íz, a sajt közepe lágy, zsíros. Utóízében is erős édes-kesernyés camembert zamatot éreztünk. Ez a camembert vastagabb a többinél, úgyhogy alacsony hőfokon 4-5 percen át  javasoljuk sütni minkét oldalát.

img_4218.jpg

mlekovita.jpg

 

1. Tihany grill camembert, egységára: 4494 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont  

Sütés: fóliában 2-3 perc, forgatva. Különleges állagú, egyenletesen olvad meg a sajt belseje. A camembert íze tartalmasabb lett a sütéstől, mégis lágyabb. A füstmentes íznél egyedi édes-kesernyés camembert ízjegyeket éreztünk. A mezőny legszebb nemespenész rétege ennek a sajtnak volt.

Bár azt írják a csomagolásán, hogy a rácsról levéve várjunk vele 2-3 percet fogyasztás előtt, mert kifolyhat a belseje. Mi meg pont szeretjük frissen, olvadósan is megkóstolni. Egy szelet bagettel magában vagy egy kis áfonyalekvárral összetunkolva mennyei csemege.

img_4256.jpg

camembert_2.jpg

 

Összesítés

grillcamembert_sajt-1.png

Ajánlás

Szerintünk a camembert sajtot alufóliás csomagolás nélkül kisütve is érdemes megkóstolni. Lassú tűzön, odafigyelve, épp hogy csak kapjon egy kis barna színt.

img_4336.jpg

Nyugodtan próbáljuk ki a hozzáadott lekvárokat, fűszereket. Érdekes volt látni, amint az vörösáfonyalekvárba tunkolva a férfi tesztelők konstatálták, hogy talán az édes íz a hölgyeknek jöhet be jobban, és hasonló gondolatokat osztottak meg egymással. Közben meg szépen lassan fejenként elfogyott egy camembert korong, az áfonyalekvárral együtt.

 

2019 Nyári friss tesztek

Kóstoltuk az ALDI BBQ termékcsaládot, ezek a kedvenceink!

img_3688_2.jpg

Teszt: melyik a legfinomabb sajtos grillkolbász?

index_2.jpg

süti beállítások módosítása