Nagy málna szörp teszt

2019.máj.22.

Közeledik a nyár és eljön a hűsítő italok ideje. A kánikulában mi eshet jobban, mint egy pohár hideg szörp. A gyerekek és persze a felnőttek egyik kedvenc íze a málna, ezért teszteltük most a országos láncokban kapható málnaszörpöket és málnaízű szörpöket. 19 szörp tesztje!

img_3414.jpg

A gyümölcsszörpök a Magyar Élelmiszerkönyveben (2-601/2/1)


A gyümölcsszörp olyan sűrűn folyó készítmény, amelyet friss vagy tartósított gyümölcsléből, sűrített gyümölcsléből, gyümölcsvelőből vagy ezek keverékéből cukor és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő, és a vízben oldható szárazanyag-tartalma legalább 60,0 ref.%. Gyümölcsszörp: a termék elsődleges összetevője derített vagy derítetlen gyümölcslé, sűrített gyümölcslé és/vagy gyümölcsvelő (gyümölcspüré).
Ízesített gyümölcsszörp: a terméket gyümölcs elsődleges összetevőből és a felhasznált gyümölcs jellegétől eltérő ízesítőanyagok hozzáadásával készítik.

A gyümölcstartalom mennyisége
Az egyes készítményekhez legalább a következő mennyiségű előkészített gyümölcs anyagot [gyümölcslé, sűrített gyümölcslé, gyümölcsvelő (gyümölcspüré)] kell felhasználni:  a gyümölcsszörpnek legalább 33% (m/m) gyümölcslevet vagy gyümölcsvelőt (gyümölcspürét) kell tartalmaznia.

face2.jpg

Érzékszervi jellemzők
Szín: a felhasznált gyümölcsre jellemző. A szűrt gyümölcsszörp áttetsző, kismértékű opálosság megengedett. A zavarosított, vagy jellege szerint zavaros (trüb) szörp nem áttetsző.
Íz: a felhasznált gyümölcs íze egyértelműen felismerhető, a szörp ízében dominál. Ízesített gyümölcsszörp esetén az uralkodó illat- és zamatanyagot nem a gyümölcs, hanem a termék jellegét meghatározó aroma adja.
Illat: a felhasznált gyümölcsre jellemző, tiszta illat.
Állag: a szörp egynemű, sűrűn folyó. A citrusgyümölcsökből készített szörpökben kismértékű (legfeljebb 1 mm) olajgyűrű jelenléte még elfogadható. Kismértékű léelválás (10%) nem kifogásolható. A léelválást, illetve az üledékképződést 24 órás ülepítés után kell elbírálni.

 

Kóstolás menete

Mivel a hűtés képes csökkenteni a zamat és az illat intenzitását, ezért szobahőmérsékletű vízzel hígítottuk a szörpöket és így is kóstoltuk. A palackon jelzett hígítási arányt szigorúan betartottuk, 1 terméknél nem volt feltüntetve, ott a Magyar Élelmiszerkönyvben javasolt hígítási arányt alkalmaztuk.

A szörpöket többször is megkevertül kóstolás előtt, hogy a szirup minél jobban eloldódjon. Szénsav mentes vízzel kóstoltuk, hogy a szénsavasság ne befolyásolja az ízlelésünket.

A szörp teszten most 9-en vettünk részt.

 

Értékelés, pontozás

Illatban nem vártunk intenzív málnaaromákat, nem is volt jellemező a mezőnyre. Inkább az idegen illatot pontoztuk le.

Állagnál most az volt a fontos, hogy az előírt higítási arány finom szörpöt eredményez-e és nem íztelen italt.

Ízben természetesen a málna volt a legfontosabb, a természetes málnaíz. Ha túl édes volt azt lepontoztuk, de ha lehetett volna picit édesebb, viszont a málnaíz pont megfelelő volt, akkor nem vontunk le pontot.

FONTOS: több termékben is használják az azorubin nevű színezéket, ami káros lehet a gyermekre. Ezeket a termékeket pirossal jelöltük a táblázatban, mi nem vennénk soha ilyen szörpöt, de érdemes nézni más termékeke összetételét is és ha azorubint tartalmaz, akkor ne vegyük meg.

 

A nagy málnás szörp teszt eredménye

img_3422.jpg

 

17. Sconto málnaízű szörp, egységára: 105 Ft/kg. Pontszám: 5,7/10 pont  

Intenzív íz hígítás után. A színezek vörösboros rubinszínt ad neki. Természetes málnát nem éreztünk, igazából málnaízt se, de az édes-savanyú ízarány megfelelő. Gyümölcstartalom nem jelzett.

img_3430.jpg 

17. Gramex 2000 Kft. Málnaízű szörp, egységára: 98 Ft/kg. Pontszám: 5,7/10 pont  

Nagyon intenzív édes, nem természetes aromás íze van. Gyümölcstartalom nincs jelölve.

img_3434.jpg 

17. TESCO Value málnaízű szörp, egységára: 95 Ft/kg. Pontszám: 5,7/10 pont  

Nagyon intenzív édes, nem természetes aromás íze van. Gyümölcstartalom nincs jelölve.

img_3441.jpg 

15. LIDL málnaízű szörp, egységára: 98 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont  

Intenzív íz hígítás után. Természetes málnát nem éreztünk, igazából málnaízt se, de az édes-savanyú ízarány megfelelő. Gyümölcstartalom nem jelzett.

img_3426.jpg 

15. PENNY málna ízű szörp, egységára: 98 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont  

Az ajánlott hígítás mellett is nagyon erős ízű. Kóstoláskor az erős málnaaroma ízt és az édest éreztük leginkább. Nincs jelzett gyümölcstartalma.

img_3427.jpg 

14. REÁL málnaízű szörp, egységára: 484 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Az előírt hígítással intenzív a szörp. Ízében inkább az édesség dominál, a málna elbújik a cukor mögött. Utóízében is édes. Gyümölcstartalom: 24% almalé, 1% málnalé

img_3436.jpg 

12. COOP málna ízesítésű gyümölcsszörp, egységára: 598 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

1:7 hígitási aránnyal egy kellemesen gyümölcsös, édes-savanykás szörpöt kapunk. Gyümölcstartalom:  30% almalé, 3% málnalé.

img_3443.jpg 

12. Auchan málnaízű szörp, egységára: 470 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Az ajánlott hígítás mellet egy nem túl édes, inkább savas ízű szörp jön létre. A málnaíz aromaként jelenik meg, amit gyümölcsössé tesz a magas almalé tartalom. Gyümölcstartalom: 25% almalé.

img_3444.jpg 

8. KUBU málnaízű szörp, egységára: 1041 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Az ajánlott hígítás megfelelően intenzív ízű szörpöt eredményez. A málna íze mellett megjelenik a citromosság, az édes-savanyú ízpár. 1:8-as hígításban nem túl édes, de kellemes. A gyümölcstartalom: 22% almalé, 8% feketeberkenye, 3% málna.

img_3445.jpg 

8. ALDI málnaízű szörp, egységára: 866 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

A jelzett hígítási aránnyal kellemes gyümölcsös az íze, megfelelően édes és kellemesen málnás. Gyümölcstartalom: 10% málnalé.

img_3431.jpg

 

8. PENNY bino málnaszörp, egységára: 429 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont 

Megfelelően érezhető ízek a hígítás után. Egyszerre érződik a természetes málnaíz és a hozzáadott aromák íze és szerintünk elég lett volna a valódi málna bele. Utóízében érezhető jobban a valódi málna. Gyümölcstartalom: 33% málnalé.

img_3437.jpg 

8. Auchan málna gyümölcsszörp, egységára: 656 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Az ajánlott hígítás elfogadhatóan intenzív ízű szörpöt eredményez. Édes-savanyú málnaíz, savas utóízzel. A gyümölcstartalom: 33% málnalé

img_3433.jpg 

4. SIÓ málnaszörp, egységára: 999 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Az ajánlott hígítás megfelelően intenzív ízű szörpöt eredményez. Érezhetően magas málnatartalommal, kontrasztos édes-savanyú ízekkel. A gyümölcstartalom: 30% málnalé, 3% bodzalé.

img_3428.jpg

 

4. SZOBI málna ízű szörp, egységára: 684 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Az ajánlott hígítási arány pont jó. Kellemes málnaíz jelenik meg a hígítás után, a magas almalétartalom pedig kellően édes-savanyúvá teszi az italt. 30% almalé, 3% málnalé.

img_3429.jpg 

4. TESCO málna gyümölcsszörp, egységára: 656 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Kellemes intenzitású az íze hígítás után. Édes, bogyós, zamatos íze van, utóízében is málnás. Gyümölcstartalom: 33% málnalé.

img_3432.jpg 

4. ÁGI vegyes gyümölcsszörp málna ízzel, egységára: 827 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Megfelelő hígítási arány. Zamatos, finom gyümölcsös íz, kellemes málna utóízzel. Gyümölcstartalom: 24,5% almalé, 5,5% szőlőlé, 3% málnalé.
img_3438.jpg

 

3. Pölöskei gyümölcsszörp, málnaízzel, egységára: 570 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Az ajánlott hígítási arány pontosan megfelelő. Intenzív málnaízt éreztünk, édes-savanyú, de inkább az édes felé billen íz. Nem érezhető ízben, hogy édesítőszerrel készült. Gyümölcstartalom: 30% almalé, 2,5% málnalé, 1% bodzalé.

img_3439.jpg 

2. Piroska málna gyümölcsszörp, egységára: 870 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

9x higítással is hangsúlyos íz intenzitású a szörp. Finom, málnaillat.  Érződik a természetes málnaíze, a gyümölcsre jellemző cukor és savtartalom is visszaköszön, utóízében is csak málnás-édes. Gyümölcstartalom: 33% málnalé.
img_3435.jpg

 

1. Pölöskei vegyesgyümölcs szörp málnaízzel, egységára: 499 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Az ajánlott hígítás megfelelő. Kellemes málnás illat. Gyümölcsös, markáns édes-savanyú ízek. A málnaíze természetes, a szörp nem túl édes és utóízében is málnás.  Gyümölcstartalom: 30% almalé, 2,5 málnalé, 1 % bodzalé. Kiváló ár/érték arányú szörp!

img_3442.jpg

 

Összesítés

malna_szorp_teszt-1.png

 

süti beállítások módosítása