Nagy glutén és laktózmentes virsli teszt

2018.dec.28.

A glutén és laktózérzékenység sajnos egyre többünket érinti, bár sokan nem is tudnak róla. Azonban jó hír a glutén és laktózérzékenyeknek, hogy nem kell lemondanunk a minőségről, ha mentes virslit szeretnénk enni. A tesztünkön megtaláltuk a legfinomabb mentes virslit, amiben ráadásul csak természetes összetevők vannak. 16 országosan kapható egyszerre glutén és laktózmentes virslik tesztje.

borito_7.jpg

A Magyar Élelmiszerkönyv a virsliről

Legfeljebb 26 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10% A burkolat ép, sima, tiszta, alatta folyadék, lég- és zsírzsák nincs.

Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. A metszéslap homogén állományú, 2 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. 1-2 mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot tartalmazhat. Rágás után jól összeálló, melegen lédús, rágási maradék nincs.

A metszéslap egyenletes, a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színű. A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép (prád) íze mellett bors-, fűszerpaprika és enyhe sós íz érezhető, de idegen és mellékízektől mentes. Illatában a főtt húspép (prád), a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, idegen szagoktól mentes. Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füstíz és -illat is érezhető. 

 

Előkészületek a tesztre

A legnagyobb szervezést a beszerzés igényelte, a többszöri boltlátogatások, hogy legalább még 2 hét legyen a szavatossági időből minden egyes terméknél. Több esetben tapasztaltuk, hogy egyes helyeken már csak 1-2 nap volt a szavatossági időből, emiatt egyes termékeknek utána kellet keresnünk több üzletben is. 

A virsliket közepes hőfokon (indukciós tűzhelyen, 7 fokozatban) főztük a forrástól számított 2-4 percig. A virsliket melegen kóstoltuk, hogy az illatát is lehessen érezni. A csomagolást természetesen egyik kóstolónk sem látta, az előkészítő már csak a főtt virslit vitte a kóstolók elé.

benti2.jpg

 

Teszt menete

A virsli nem az a komplikált élelmiszer, így a kóstolás szempontjaiban is gyorsan megegyeztünk. Egyedül az állagnál van több kitétel, mert ez a teszt kifejezetten a piacon található egyszerre glutén és laktózmentes virslikre szűrt, más tulajdonságokra nem.

Illat: fűszerek illatát (bors, pirospaprika, zeller) és a füstillatot vártuk. Mivel a kóstolók nem tudták, hogy melyik füstölt és melyik nem, ezért minden esetben felírták, hogy éreztek-e füstillatot. Kiértékeléskor, ha egy füstölt termék nem volt több kóstoló szerint sem füst illatú, akkor azt jeleztük az értékelés szövegében.

Állag: 2 típusú virsli volt: az ehető bélbe töltött és a hámozott/bél nélküli. Amikor a virsli bélben volt, ott minden esetben kitértünk a bél minőségére is. Alapvetően a virsli  homogenitását, textúráját és tömörségét értékeltük.

Íz: fűszeres, megfelelően sózott ízeket vártunk, de a natúr ízűeket sem pontoztuk le, ha természetes hús ízt éreztünk. Több virsliben volt zeller is, mint fűszer, amivel pikánsá lehet tenni a virslit. Alapvetően só, bors, pirospaprika és füst aromákat lehet, kell érezni a virsliben.

 

A Maradok a pénzemnél csapat glutén és laktózmentes virsli tesztjének eredménye

benti.jpg

 

16. Kométa sertésvirsli, egységára: 1541 Ft/kg. Pontszám: 5,2/10 pont  

Az illatának meghatározásával mindenki bajban volt kicsit. Az biztos, hogy nem hagyományos virsli illata van, írtunk dohányt, füstöt, műanyagot, mint feltételezett illatjegyet. Műanyag bélbe töltött virsli. Az állaga puha, érezhető az alacsony hústartalom. Az íze különbözik az összes kóstolttól, nem hagyományos virsli íz, hanem valami készítmény jellegű dolog.

img_1379.jpgkometa.jpg 

15. Privát Hús bécsi virsli, egységára: 2245 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

Édeskés illat, kemény-kevésbé roppanós bél. Gyenge fűszerezésű, natúr ízű virsli.

img_1380.jpgprivat_1.jpg 

14. PICK Pickolino virsli, egységára: 2493 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Füstösebb, fűszermentes illat. Keményebb héj, puha belső. Nagyon enyhe fűszerezésű, natúr virsli.

img_1389.jpgpickolino.jpg 

13. Spar frankfurti sertésvirsli, egységára: 2248 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Fűszeres, füstös íz. A bél keményebb, de a belső állomány állaga megfelelő rugalmasságú. Enyhén fűszeres, natúr, főtt húsos utóíz.

img_1390.jpgspar_frank.jpg 

11. Spar Regnum Bécsi Virsli, egységára: 2995 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

A zeller illata érződik legjobban, de mellette a kóstolók említették a borsot, paprikát is. Roppanós, kissé rágós bélbe van töltve. A virsli belseje megfelelő állagú, rugalmas. A fűszerezése natúr, nem túl sós, enyhe.

img_1396_1.jpgspar_regnum.jpg 

11. PICK virsli, egységára: 2661 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Egyszerű, megszokott virsli illat, gyenge fűszerjegyekkel, de érezhető a füst is. Az állaga rugalmas, nem rágós, nincs bélben. Az ízében sem jelenik meg erősen fűszer, inkább csak a füstaroma.

img_1393.jpgpick.jpg 

10. Wiesbauer Light, egységára: 3524 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Hagyományos, zelleres illat. Kelleténél kicsit vastagabb bél, a belseje viszont megfelelő keménységű, rugalmas. Édes-savanykás-zelleres íz mellett nem éreztünk más fűszert.

img_1394.jpgwiesbauer_light.jpg 

9. Gierlinger's frankfurti virsli, egységára: 1499 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Legintenzívebb füstillat a tesztelt virslik között. Rugalmas, homogén belső, hámozott. Fűszermentesnek írták a kóstolók, mert a füstaroma mellett nem érződik más íz.

img_1392.jpggerlingers.jpg 

8. Nádudvari roppanós sertésvirsli, egységára: 1713 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Füstillatú, roppanós héjú és puhább belső állományú virsli. Ízében is a füst a jellegzetes, minimálisan érezhetőek csak fűszerek.

img_1387.jpgnadudvari.jpg 

7. LIDL Pikok kölyök sertésrudacska, egységára: 2145 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Füstös illatú, rugalmas, homogén- húsos állagú virsli, hámozott. A fűszereket minimálisan lehet érezni benne, de megfelelően sózott. Csak természetes összetevőket tartalmaz.

img_1388.jpglidl2.jpg 

6. PENNY Karát roppanós sertésvirsli, egységára: 1599 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Minimális virsli és bél illat. A juhbél jó minőségű, roppan és vékony. A virsli belseje puhább. A fűszerek között a bors és a pirospaprika dominál.

img_1395.jpgpenny_1.jpg 

5. Wiesbauer Sacher, egységára: 2809 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Zelleres illat, roppanós vékony juhbél, megfelelő keménységű belső állaggal. Zellert, borsot éreztünk fő fűszerként, utóízében savanykás-pirospaprikás.

img_1391.jpgsacher.jpg 

3. Pick roppanós virsli, egységára: 2905 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Fűszeres, füstös illat. Roppanós, vékony bél, a belső állomány is megfelelő rugalmasságú és keménységű, nem rágós. A zeller, pirosparika és bors íze jelenik meg, ami a füstaromákkal keveredik.

img_1384.jpgpick_roppanos.jpg 

3. ZIMBO, egységára: 2323 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Intenzív zelleres-füstös illat. Vékony roppanós bél, megfelelő állagú. A zelleres íz és a füstaromák érezhetőek a legjobban.

img_1397.jpgzimbo.jpg 

2. Wiesbauer bécsi sertés virsli, egységára: 2248 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Intenzív fűszeres, zelleres illat jellemzi. A bél roppanós, vékony, jó minőségű. A virsli belseje rugalmas, húsos, nem rágós. Az egyik legjobban sózott virsli. A zeller dominál az ízében is.

img_1385.jpgwiesbauer_1.jpg 

1. ALDI Koktél frankfurti sertésvirsli, egységára: 2495 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont  

Borsos-paprikás, zelleres illat. Hámozott virsli. Rugalmas a virsli textúrája, és megfelelően húsos, nem vizes. Az illata után az ízeben is éreztük a zellert és egy pici pirosparikát. Csak természetes összetevőket tartalmaz.

img_1381.jpgaldi3.jpg

 

Összesítés

virsli_teszt-1.png

 

süti beállítások módosítása