Nagy málnás joghurt teszt: a legolcsóbbtól a legfinomabbig

2018.okt.09.

Az egyik legkedveltebb íz a joghurtoknál a málnás. Szinte mindenki szereti ezt a bogyós gyümölcsöt és joghurtba keverve is imádjuk. Jelenlegi tesztünkön az országosan kapható 21 málnás joghhurtot vakteszteltük és tényleg nagyon finom joghurtokat találtunk.

p1080117.JPG

A Magyar Élelmiszerkönyv joghurtra vonatkozó irányelvei (1-3/51-1 számú előírás)

1.1.1. Ízesített tejkészítmények
Olyan készítmények, amelyeket tejből, ízesítőanyagok, továbbá színezékek és egyéb adalékanyagok hozzáadásával állítottak elő. Az ízesített késztermékben a tejhányad legalább 70% (m/m) legyen. Állományuk folyékony, zselírozott vagy szilárd lehet. A termék nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely a tej komponenseinek helyettesítésére szolgál.

2.1.1. Élőflórás savanyú tejek és tejszínek (natúr)
Olyan termékek, amelyeket megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, tejszínből, a 2.2. pontban felsorolt összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek, illetve probiotikus mikrobatörzsek hozzáadásával, savanyítással (pH-csökkentés) és alvasztással állítottak elő, és a minőségmegőrzési időtartamuk lejártáig legalább a 2.3. pontban előírt mennyiségben tartalmazzák a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.
A fontosabb savanyú tejek és tejszínek gyártásához a következő speciális mikrobatenyészeteket használják.
Joghurt: Streptococcus salivarius subsp. thermophilus és Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus meghatározott arányú szinbiotikus tenyészete.

2.1.2. Élőflórás, ízesített savanyú tej- és tejszínkészítmények
Olyan termékek, amelyeket a 2.1.1. pont szerinti termékekből ízesítőanyagok, a 2.2. pontban felsorolt összetevők vagy azok egy részének hozzáadásával állítottak elő úgy, hogy a tejeredetű termékhányad legalább 70% (m/m) legyen. A végtermék a minőségmegőrzési időtartamának lejártáig a 2.1.1. pont szerinti termék arányának megfelelő mennyiségben kell, hogy tartalmazza a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.  Ha ízesítésre gyümölcsöt használnak, annak hányada (az erős ízű, savas gyümölcsök kivételével) a  végtermékben legalább 4% (m/m) legyen.

raspberry-greek-yogurt-smoothie-6-1024x683.jpg 

2.2. Felhasználható összetevők
Tej, tejsűrítmény, vagy ezek keveréke, tejszín, vaj, tejpor, víz, étkezési só, savópor, tejfehérjekoncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, prebiotikumok, a 2.1.1. pontban meghatározott mikrobatenyészetek.

A joghurtokon használt kifejezések magyarázata: 

Homogénezés: a tej, a tejszín zsírgolyócskáinak elaprózása, esetenként ezekből halmazok képzése.


Hőkezelés: a tej, a tejszín, illetve a tejtermék melegítésével, hevítésével kapcsolatos művelet, amelynek célja a mikroorganizmusok számának csökkentése, elpusztítása. (Pasztőrözés: a magas hőmérsékleten végzett pillanathevítés is, amelynek során a tejet, tejszínt, illetve a tejterméket 100 °C alatti hőmérsékleten olyan hőmérséklet-idő kombinációval kezelik, amelynek eredményeként a hőkezelés után a foszfatáz- és a peroxidázpróba egyaránt negatív eredményt mutat.)

Ízesítőanyag: gyümölcs-, zöldségkészítmények, fűszerek, növényi kivonatok, cukor, méz, egyéb élelmiszerek, aromák, amelyeket a termékek jellegzetes ízének elérése érdekében adnak a termékhez.

 

A jellemző málnaízzel és a Magyar Élelmiszerkönyv irányelveivel való összevetés

A beszerzésünk után 3 terméket vettünk ki a tesztből, ahová önhibájukon kívül kerültek be. A kíváncsiságunk miatt kóstoltuk meg őket, illetve, hogy a minőségükről tájékozatni tudjunk Titeket, az olvasóinkat.

Az Alpro készítmény a Magyar élelmiszerkönyv szerint nem tekinthető joghurtnak (szójakészítmény). Egyébként a vörösáfonyaíz dominál, müzlis ízhasonlósággal.

A Pilos SKYR rétegzett tejdesszert alapanyag friss sajt. Nem joghurt, hanem ízesített sajtkrém. Megkóstoltuk és kiváló minőségű termék, alacsony kalóriatartalommal.

A Fittej vörösáfonya-málnás joghurt pedig azért nem szerepel a tesztben, mert bár a joghurt finom és érdekes a vörösáfolya íz a savanykás joghurt mellett, de málnaíz az nagyon csekély benne. Tehát ez a termék a Magyar Élelmiszerkönyvnek megfelelő joghurt, csak nem málnaízű, így kimaradt a tesztből. Vörösáfonyásnak kiváló minőségű termék.

 

Vaktesztelés menete

borito_malnas_1.jpg

Hatan vettünk részt a vakteszten, ahol a legfinomabb málnás joghurtot kerestük.

Illatban a természetes málna és/vagy savanykás joghurt jegyeket kerestük és pontoztuk magasabbra.

Állagban véleményünk szerint a kicsit sűrűbb állag emlékeztet a házi joghurtra. A folyós-híg termékek állagát lepontoztuk.

Ízben csak a málna és natúr joghurt, ezeket szerettük volna érezni. Ezek hiánya vagy ezek mellé csatlakozó nem odavaló ízjegyeket alacsonyabb pontszámmal díjaztuk. A túlzott édességet sem pontoztuk magasra.

 

A Nagy Málnásjoghurt tesztünk eredménye

p1080080.JPG

 

21. Der Kleine Bauer málnás joghurt, egységára: 914 Ft/kg. Pontszám: 5,2/10 pont  

Enyhe málna illat, közepesen híg. Édes, céklás-vasas mellékízzel, szájösszehúzó. Málnaíz nem érezhető.

p1080095.jpg 

20. ZOTT Szívecske zsírszegény málnaízű joghurt, egységára: 760 Ft/kg. Pontszám: 5,3/10 pont  

Picit műmálnás illat. Krémes állag. Édes, málnaíz alig, inkább málnaaroma fedezhető fel. Az állaga eltér a többi joghurtétól, kissé mű, inkább gyerekeknek csinálhatták. Gyógyszeres, fura utóíz.

p1080111.jpg

 

19. Danone Könnyű és finom málnás joghurt, egységára: 598 Ft/kg. Pontszám: 6,4/10 pont  

Gyenge málnás illatú, hígabb állagú joghurt. Lightos málnaíz, talán picit túl édes. Az utóízben a cukor elnyomja a málnát.

p1080116.jpg 

18. LIDL Pilos Musso tejes desszert habos málnás készítménnyel, egységára: 993 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Édes illatú. Habos-krémes állag. Ízben nekünk túl édes volt, kevésbé érződött a málna.

p1080097.jpg

 

17. ALDI Milfina Prémium málnás joghurt, egységára: 545 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Édeskés, enyhe joghurt illat. Gyümölcsdarabos, híg állag. Édes, nem túl intenzív málna és oda nem illő céklás utóíz.

p1080100.jpg 

16. AUCHAN málnás, réteges joghurt, egységára: 945 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Savanykás, natúrjoghurt illat, összekeverés után is. Icipici apró rögöcskék gusztává teszik, jó állagú. Összekeverve nagyon édes, cukros, alig érezhető málnaízzel. Tejszínes-édes utóíz. Túl édes.

p1080094.jpg 

15. RISKA málnás krémjoghurt, egységára: 552 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Kellemes, savanykás joghurt illat.  Állaga kissé híg és homogén. Lightos málnaíz, gyerekeknek ízlene, csak tartósítószeres.

p1080090.jpg 

 

14. ALDI Milfina málnás krémjoghurt, egységára: 498 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Kicsi málna és több joghurt érződik. Krémes állag, homogén, gyümölcsdarab mentes. Egyszerű málnásjoghurt íz, édeskés. A RISKA joghurttal rokonok.

p1080098.jpg  

13. Danone Activia málnás joghurt, egységára: 952 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Semleges illat, hígabb állag. Lightos-édes-málnás íz, ebben már megjelenik a savanyú íz is, ami kellemessé teszi, de lehetne több a málna és kevesebb a cukor.

p1080115.jpg 

 

12. ZOTT Jogobella light málnás joghurt, egységára: 1060 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Málnás, savanykás illat. Hígabb állag, gyümölcshússal és magokkal. Jó édes-savanyú arány. Kellően málnás aroma.

p1080113.jpg 

 

11. Sunny Valley málnás joghurt, egységára: 707 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Savanykás málnaillat. Híg, homogén állag. Édes, de lightos málnaíz. 90s évek napközi feeling.

p1080108.jpg 

 

10. ZOTT Jogobella málnás joghurt, egységára: 1060 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Savanyú joghurt illat. Hígabb állag, gyümölcshússal és magokkal. Jó édes-savanyú arány. Természetesebb málnaíz, mint a light ZOTT-ban.

p1080103.jpg 

 

9. Mövenpick rétegzett málnás joghurt, egységára: 1793 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Semleges, édeskés aroma szagláskor. Nagyon édes lett, olyannyira, hogy teljesen lebutítja a málnaízt a sok cukor. Gyerekek szerethetik és a nagyon édesszájú felnőttek.

p1080110.jpg 

 

8. Landliebe laktózmentes málnás, rétegzett joghurt, egységára: 1660 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont

Édeskés, málnás tejszínes illat. Picit híg, homogén, minimális gyümölcshússal és maggal. A joghurt nem túl málnaízű, viszont az édes-savanyú ízt jól beállították.

p1080092.jpg 

 

7. Landliebe málnás joghurt, rétegzett, egységára: 1593 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Édeskés, málnás tejszínes illat. Picit híg, homogén, minimális gyümölcshússal és maggal. A joghurt málnásabb, mint a laktózmentes változat, és itt is jól eltalált az édes-savanyú íz kombináció.

p1080105.jpg 

 

6. ZOTT Jogobella laktózmentes málnás joghurt, egységára: 1327 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Édes illat. Nem túl híg, krémesebb állag, gyümölcsdarabokkal. A málna íze a Zott joghurtok közül ebben a legmarkánsabb. Kellemes tejszínes kísérőízzel. A legfinomabb laktózmentes málnás joghurt a tesztünkön.

p1080093.jpg 

 

5. Landliebe málnás joghurt, egységára: 927 Ft/kg. Pontszám: 7,945/10 pont  

Gyenge, édeskés-málnás illat. Gyümölcsdarabos, leginkább magos állag. Picit sűrűbb, nem folyós. Kellemes málnás íz, épp csak egy picit több cukorral, mint kellene. Utóízében érződik a citrom, ami tényleg van is benne.

p1080114.jpg 

 

4. Maly gazda málnás, réteges joghurt, egységára: 1424 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Finom, savanykás natúrjoghurt illat. Sűrű, az üvegben nem is keverhető össze rendesen. A joghurt kiváló, a málnalekvár is jó ízű, kellemes savanykás-édes harmónia, utóízében málnás.

p1080096.jpg 

 

3. Galla málnás, réteges joghurt, egységára: 935 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Finom natúrjoghurt illat, keverés után is megőrzi sűrűbb állagát. Kiváló joghurtból és nem túlcukrozott málnakészítményből áll. Nem tolakodóan édes, és az utóíze is kissé pikáns, savanykás

p1080107.jpg 

 

2. Cser,jpes málnás, réteges joghurt, egységára: 1196 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Kellemes, savanykás joghurt illat. A joghurt kiváló, finom tejszínes, magában is finom. Állaga kissé híg, de homogén. Természetes málnaíz, utóízében is.

p1080101.jpg 

 

1. LIDL Pilos rétegzett málnás krémjoghurt, egységára: 1396 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont  

A málna illata dominál, sűrű állagú, krémes joghurt. A legmagasabb málna tartalmú joghurt a kóstoltak között, és ez érződik is a természetes málnaízben. Jó arányban van az édes-savanyú, éreztük az édes málnát, amit a savanykás natúrjoghurt íz követett. A visszazárható üveg elég praktikus és több, mint 2-szer annyi málna van benne, mint a második legtöbb málnát tartalmazó málnás joghurtban a tesztünkön!

p1080109.jpg

 

Összesítő táblázat: nem a teljes adaléklista szerepel, hanem csak a bio élelmiszerekben nem engedélyezettek! 

malnas_joghurt_teszt-1_1.png 

süti beállítások módosítása