Az elektromos fűtőfóliák brutális elektromos szmogot termelnek a házunkban

2017.dec.22.

A köztudatban tökéletesen ismert dolog az, hogy transzformátor és nagyfeszültségű távvezeték közelében nem egészséges tartózkodni. Kevésbé ismert tény, hogy az elektromos fűtések által okozott sugárzás milyen mértékű a különböző megjelenési formák esetén. Mint az megszokott, a forgalmazók nem érdekeltek abban, hogy a termékük esetleges hátrányos tulajdonságait nyilvánosságra hozzák. 

14919032995076546_original.jpg

Kétféle alacsonyfrekvenciás sugárzást (EMF) vizsgáltunk a mérés során, az elektromos térerőt (volt/méter a mértékegysége, rövidítése V/m) és a mágneses sugárzást (nanoTesla a mértékegysége, rövidítése nT). Az elektromos térerő ellen földpotenciálú árnyékolással lehet védekezni, a mágneses térrel szemben gyakorlatilag nincs menekvés, csak a távolságtartás segít. Ha egy lakás teljes padlófelülete mágneses sugárzást bocsájt ki, az ellen védekezni csak levitációval lehet (-ne).

Nem új keletű dolog az elektroszmog káros hatásaira való figyelemfelhívás

Svédország (1990)

1990 elején a Svéd Nemzeti Energiaügyi Igazgatóság (NEA) azt tanácsolta, hogy új iskolák, napközi otthonok és játszóterek ne helyezkedjenek el a nagyfeszültségű távvezetékek közelében, "további kutatásokig". Jack Nou, a NEA villamosbiztonsági osztályának vezetője azt javasolta, hogy az ilyen területeken a mágneses mezők ne haladják meg a 2-3 mG-ot (200-300 nT), a Wertheimer-Leeper és a Savitz tanulmányai által jelzett, a gyermekkori rákos megbetegedések kockázatának küszöbértékét.  

A fenti küszöbérték több mint ötszöröse mérhető egy fűtőfólia felületén!

6.jpg

Kalifornia - San Francisco (1992)

Az Alvarado Általános Iskola tanárai elutasították az iskola elülső felében az elektromos transzformátorok és elosztóvezetékek közelében végzett munkát. Huszonkét olyan rákos esetet azonosítottak a személyzetben, akik az iskola első felében dolgoztak, míg az iskola másik felében dolgozó személyzet között egyet sem találtak. A San Francisco Oktatási Tanács vizsgálja a problémát.

(Forrás: Bridlewood Electromagnetic Fields (EMFs) Information Service)

 

Mérések

elso_kep.jpg

1. kép. Elektromos térerő mérés fűtőfólia felett, 6 csempevastagságra volt szükség, mert a műszer „kiakadt”, 1999 V/m a mérés felső határa! Így mérhető 1835 V/m, ami döbbenetesen magas érték, különösen a fűtőkábel 0 értékéhez képest! Annak ellenére, hogy a fűtőfóliának kedvezne az alacsonyabb, 100 wattos teljesítménye a fűtőkábel 160 wattjához képest.

 

masodik_kep.jpg

2. kép. Elektromos térerő mérés egy 220 kV-os távvezeték alatt, a talajtól 1 méter magasságban. 1958 V/m értékű a térerő, közel azonos a fűtőfólia felett 5 cm-el mért értékkel!

Ilyen távvezetékek alatt nem szeretne lakni senki, ezt biztosan minden telekvásárló tudja. Akkor vajon ki kíván ekkora mértékű alacsonyfrekvenciás elektroszmogot költöztetni a lakásába? A kérdés költői, nyilvánvalóan senki, ha tudnák mit kapnak a fűtőfóliával aligha vennék meg. Az érdekesség abban van, hogy a távvezeték elektromos térereje nem volna mérhető egy alatta lévő házban, mert nem tud áthatolni a falakon. Tehát megállapítható, hogy a fűtőfólia „segít” megteremteni azt a mértékű elektroszmogot a lakásban, amely a távvezeték alá épített ház udvarán lenne a szabadban…és teszi ezt az ország bármely pontján, ott is ahol a közelben sincs nagyfeszültségű távvezeték!

Tartsunk egy kis pihenőt a mérések után és gondolkodjunk el azon, hogy mi lehet az oka annak, hogy azonos teljesítmény és azonos áramfelvétel mellett a fűtőfólia úgy viselkedik, mintha elektroszmog sugárzása lett volna a tervezők célja? Mivel több évet töltöttem elektronikai szakterületen mint épületgépészetben, van egy elképzelésem, mi lehet a rejtély nyitja. Az „intelligens” vagy nem intelligens fóliák és filmek úgy viselkednek, mint egy sugárzó antenna, vagy mint egy szoba méretű kondenzátor egyik fegyverzete. Mi az a kondenzátor? Wikipédia


kondenzator.pngHa megvizsgálunk egy fűtőkábelt ill. fűtőszőnyeget, akkor azt fogjuk találni, hogy 1m2 felületen 10 méter 4mm-es (0,004 m)kábel található, ennek felülete 0,04 m2 , tehát ennyi lesz a sugárzó felület, de csak mágnesesen, mert ez árnyékolt kábel, emiatt elektromos tér nem keletkezik.


A fűtőfóliáknál az 1m2 felületből mintegy 0,9 m2 a vezető felület, ennek egy része 1 cm széles rézfólia, a többi felület a fóliára felgőzölt ellenállásanyag. Tehát ennyire egyszerű lesz a magyarázat, az egyik 0,04 m2 felületen sugároz – ami ráadásul árnyékolt – míg a másik 0,9 m2-en, a különbség 22,5-szeres!


Joggal felmerülhet a kérdés, érdemes lenne esetleg árnyékolni a fűtőfóliát, legalább az elektromos térerő megszűnne felette. Vajon miért nem jutott eszébe ez a forgalmazóknak? Rossz hírem van, eszébe jutott, a reklámanyagokban is szerepel, itt a bizonyíték a 3. képen!


folia23.jpg

3. kép Az „intelligens” fűtőfólia Construmán osztogatott szóróanyagán láthatóak a különböző padlóburkolatoknál szükséges rétegrendek. Mindegyik színes ábrán LÁTHATÓ a földelő rács a fólia felett, de egyedül a járólapok alatti rétegeknél kerül megemlítésre így: 6. földelő rács**

Érdekes módon mindegyiknél jól látható, de nincsen megemlítve a felsorolásban. Ez volna az a földelendő sűrű fémháló, amelynek a feladata azonos a fűtőszőnyeg árnyékoló harisnyájával, amely ott körbeveszi a fűtőkábelt. Lehetne még azon tréfálkozni, mit keres egy szoros rétegrendben a hőtükör, ami egy alufólia. A hőtükör ott lehet hasznos, ahol sugárzással történik a hőátadás. Az egymáshoz préselődő anyagok közti hőáramlás vezetéssel történik, ott egy alufólia – kiváló hővezető lévén – nem segíti a szigetelő képességet, viszont értelmetlenül kidobott pénz a beépítése. Ami viszont hasznos lenne – a földelendő fémháló - az valószínűleg sehol sem kerül beépítésre.

Ha az elektromos árammal való fűtés magasabb ára elhanyagolható szempont, akkor érdemesebb a hagyományos fűtőkábeleket alkalmazni, ott nem keletkezik egészségkárosító sugárzás.

A YouTube-on tucatjával vannak fenn videók fűtőfilmes padlófűtés villámgyors kiépítéséről. Hármat megnézve az a tapasztalat, hogy semmilyen elektroszmog elleni védelem nem kerül beépítésre, elmarad a földelhető fémháló!

Mit tehet a hétköznapi halandó egészsége megóvása érdekében? Először is tájékozódik a témában, az alábbi előadás kiválóan alkalmas erre a célra. Az előadó Almási Zsolt villamos mérnök, épületbiológus szakember. Az előadásból megtudhatjuk sok más érdekesség mellett, hogy milyen okok miatt ír fel egy gyermekorvos egy kétéves kisbabának altatót éjszakára, nappalra pedig !

https://www.youtube.com/watch?v=9VdrPp6ag58 

A teljes cikk a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika 2017 novemberi számában olvasható.

Szerző: Kardos Ferenc, Kardos Labor Kft.

 

Házépítők 

A fő csoportunk, ahol 7.500 tag segít aktívan a kérdező tagoknak, a Házépítők csoport. Ide mindenképp csatlakozz, mert az építkezés és felújítás minden fázisára hatalmas tapasztalat-közösséget hoztunk létre.

 

A megyei csoportokat azért hoztam létre, hogy egyszerűbben találj kivitelezőt, vagy éppen ügyfelet. Nagyobb eséllyel tudsz véleményt kapni az egyes építőipari vállalkozókról. Hívd meg építkező/felújító ismerőseidet és olyan vállalkozókat, akiket szívesen látnál a csoportban! Köszönjük, hogy ezzel támogatod a többi tagot! :)

 

Itt tudsz csatlakozni a fő és megyei csoportok nevére kattintva!

 

Házépítők főcsoport

 

Bács-Kiskun megye

Baranya megye

Békés megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Csongrád megye

Fejér megye

Győr-Moson-Sopron megye

Hajdú-Bihar megye

Heves megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Komárom-Esztergom megye

Nógrád megye

Pest megye

Somogy megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tolna megye

Vas megye

Veszprém megye

Zala megye

 

süti beállítások módosítása