A gyümölcsös joghurtok fogyasztásának élményét különböző gabonákkal, magvakkal lehet még tovább fokozni. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a sokféle variáció közül melyikben érezhető leginkább a gyümölcs, a gabona íze, a különböző állagok, miközben a joghurt önmagában is ízletes. Íme a 20-féle gabonás-gyümölcsös joghurt vaktesztjének eredménye!
A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV JOGHURTRA VONATKOZÓ IRÁNYELVEI (1-3/51-1 SZÁMÚ ELŐÍRÁS)
1.1.1. Ízesített tejkészítmények
Olyan készítmények, amelyeket tejből, ízesítőanyagok, továbbá színezékek és egyéb adalékanyagok hozzáadásával állítottak elő. Az ízesített késztermékben a tejhányad legalább 70% (m/m) legyen. Állományuk folyékony, zselírozott vagy szilárd lehet. A termék nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely a tej komponenseinek helyettesítésére szolgál.
2.1.1. Élőflórás savanyú tejek és tejszínek (natúr)
Olyan termékek, amelyeket megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, tejszínből, a 2.2. pontban felsorolt összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek, illetve probiotikus mikrobatörzsek hozzáadásával, savanyítással (pH-csökkentés) és alvasztással állítottak elő, és a minőségmegőrzési időtartamuk lejártáig legalább az előírt mennyiségben tartalmazzák a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.
2.1.2. Élőflórás, ízesített savanyú tej- és tejszínkészítmények
Olyan termékek, amelyeket a 2.1.1. pont szerinti termékekből ízesítőanyagok, a 2.2. pontban felsorolt összetevők vagy azok egy részének hozzáadásával állítottak elő úgy, hogy a tejeredetű termékhányad legalább 70% (m/m) legyen. A végtermék a minőségmegőrzési időtartamának lejártáig a termék arányának megfelelő mennyiségben kell, hogy tartalmazza a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat. Ha ízesítésre gyümölcsöt használnak, annak hányada (az erős ízű, savas gyümölcsök kivételével) a végtermékben legalább 4% (m/m) legyen.
2.2. Felhasználható összetevők
Tej, tejsűrítmény, vagy ezek keveréke, tejszín, vaj, tejpor, víz, étkezési só, savópor, tejfehérjekoncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, prebiotikumok, meghatározott mikrobatenyészetek.
A JOGHURTOKON HASZNÁLT KIFEJEZÉSEK MAGYARÁZATA
Homogénezés: a tej, a tejszín zsírgolyócskáinak elaprózása, esetenként ezekből halmazok képzése.
Hőkezelés: a tej, a tejszín, illetve a tejtermék melegítésével, hevítésével kapcsolatos művelet, amelynek célja a mikroorganizmusok számának csökkentése, elpusztítása. (Pasztőrözés: a magas hőmérsékleten végzett pillanathevítés is, amelynek során a tejet, tejszínt, illetve a tejterméket 100 °C alatti hőmérsékleten olyan hőmérséklet-idő kombinációval kezelik, amelynek eredményeként a hőkezelés után a foszfatáz- és a peroxidázpróba egyaránt negatív eredményt mutat.)
Ízesítőanyag: gyümölcs-, zöldségkészítmények, fűszerek, növényi kivonatok, cukor, méz, egyéb élelmiszerek, aromák, amelyeket a termékek jellegzetes ízének elérése érdekében adnak a termékhez.
A JOGHURT TÖRTÉNETE
A joghurt szó a törököktől, a joghurt maga pedig közép ázsiai nomádoktól vagy utazóktól származik. A joghurt hosszabb eltarthatósága, és jótékony egészségügyi hatása miatt több ezer éve a gasztronómia része, igazán elterjedni viszont csak a huszadik században tudott.
A legtöbb forrás szerint a joghurt a közép-ázsiai régióban terjedt el először, az elképzelések szerint a joghurt fermentációját elősegítő baktériumtörzsek valamilyen állat beléből kerülhettek a tejbe. Sok helyen ugyanis állatok kikészített belső szerveit használták tárolásra, és az abban esetlegesen megtapadó bacilusok indíthatták be a fermentációt.
Egy másik elmélet szerint a leölt, előzőleg tejet fogyasztó állat gyomrában végbemenő változásokat látta meg a neolitikus ember.
Nem ennyire tudományos elképzelés, de pontosan ugyanennyi alapja van annak, hogy egy Közép-Ázsiai nomád fedezte föl az italt, amikor a kecskebőrben szállított teje állt össze joghurttá.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
A hűtőből kivéve egyesével kóstoltuk a termékeket.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
Illat: Illatban a természetes gyümölcs és/vagy savanykás joghurt jegyeket kerestük és pontoztuk magasabbra.
Állag: Állagban véleményünk szerint a kicsit sűrűbb állag emlékeztet a házi joghurtra. A folyós-híg termékek állagát lepontoztuk. Ha a gabona összetevő külön volt csomagolva, akkor elvárás volt, hogy ropogós legyen.
Íz: Ízben a gyümölcsök és natúr joghurt ízei mellett, a gabona összetevőket is szerettük volna érezni. Ezek hiánya vagy ezek mellé csatlakozó nem odavaló ízjegyeket alacsonyabb pontszámmal díjaztuk. A túlzott édességet sem pontoztuk magasra.
A NAGY GABONÁS-GYÜMÖLCSÖS JOGHURT VAKTESZT EREDMÉNYE
19. Milli Power Bowl őszibarackkal, zabbal és lenmaggal, egységár: 2 569 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont
Enyhe őszibarackillat. Sűrű, krémes állag. A natúr joghurt savanykás íze a legerősebb, utóízben pedig megjelenik az őszibarack és a zabpehely natúr íze is.
19. Milli Power Bowl eperrel, ribizlivel, gabonafélékkel és lenmaggal, egységár: 2 569 Ft/kg, Egységár: 6,9/10 pont
Enyhe, gyümölcsös illat. Sűrű, krémes állag. Kóstoláskor leginkább a joghurt savanykás íze érezhető, a gyümölcs és gabonadarabok alig.
18. Danone Activia gabonás-piros gyümölcsös joghurt, egységár: 1 752 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Közepes intenzitású, gabonás illat. Az állaga kissé folyós, krémes, nagyon apró méretű gyümölcs- és gabonadarabokkal. Ízében legerősebben az aromás málna és a natúr gabona érezhető.
16. ALDI Milfina Joghurt crisp banánízű joghurt + tejcsokoládéval bevont gabonapehely, egységár: 1 423 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont
A joghurt és a gabona külön van csomagolva. A joghurton jól érezhető a banán illata, a közepes méretű gabonán pedig a csoki. Megfelelő állagú, krémes. A csokis gabona ropogós. Kóstoláskor a banán enyhén érezhető, inkább a natúr joghurt savanykás íze dominál.
16. Danone Activia gabonás-őszibarackos joghurt, egységár: 1 752 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont
Enyhe, őszibarackos-gabonás illat. Az állaga kissé folyós, krémes, nagyon apró méretű gyümölcs- és gabonadarabokkal. Kóstoláskor leginkább a joghurt savanykás ízét éreztük.
14. ALDI Milfina Joghurt crisp meggyes joghurt + tejcsokoládéval bevont gabonakarikák, egységár: 1 423 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
A joghurt és a gabona külön van csomagolva. A joghurton enyhén érezhető a meggy illata, a közepes méretű gabonán pedig a csoki. Megfelelő állagú, krémes. A csokis gabona ropogós. Kóstoláskor a meggy savanykás íze jól érezhető, amit a csokis gabona tesz kissé édesebbé.
14. ALDI Milfina Lactiv, egységár: 1 332 Ft/kg, Pontszám: 7,2/11 pont
Natúr joghurtillat. Az állaga kissé folyós. Ízében leginkább a natúr joghurt és az apró darálású gabona íze érezhető.
11. Zott Jogobella Musli Epres-banános joghurt müzlivel, egységár: 1 245 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Enyhe, epres-banános illat. Az állaga megfelelően krémes és sűrűbb. Kóstolóink nem tudták kiemelni egyik gyümölcs ízét sem, csak a gabonák nagyobb mennyiségét.
11. Zott Jogobella Cereal ananászos-banános joghurt gabona magvakkal, egységár: 1 245 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Közepes intenzitású, banános illat. Sűrűbb, krémes állag. A banán íze a legerősebb, enyhén az ananász is érződik, a gabonadarabok leginkább puhább állagukkal vannak jelen, ízben kevésbé.
11. PENNY Milkeria joghurt gabonás-gyümölcsös (eper és rebarbara), egységár: 1 116 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Enyhe, aromás eperillat. A joghurt állaga kissé folyós. Kóstoláskor leginkább az eper íze dominál, a gyümölcs- és gabonadarabok apróbb méretűek és puhák.
9. Zott Jogobella Cereal epres joghurt gabona magvakkal, egységár: 1 245 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Nagyon enyhe eperillat. Sűrűbb, krémes állag, nagyobb méretű gyümölcs- és gabona darabokkal. Megfelelően édes, enyhén epres ízű joghurt.
9. Zott Jogobella Musli Málnás-ananászos joghurt müzlivel, egységár: 1 245 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Enyhe, gabonás illat. Az állaga megfelelően sűrű, krémes. Kóstoláskor leginkább a málna aromás íze érezhető, utóízben pedig a gabonák enyhe zamata is megjelenik.
8. PENNY Milkeria joghurt gabonás-gyümölcsös (körte), egységár: 1 116 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Megfelelő körteillat. A joghurt állaga kissé folyós. Kóstoláskor a nagyon édes körtés joghurt íze a legerősebb, a gabona nagyobb mennyiségben van benne a kelleténél.
7. PENNY Milkeria joghurt gabonás-gyümölcsös alma, mogyoró, mazsola, egységár: 1 116 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Közepes intenzitású almaillat. Az állaga kissé folyós. Az alma savanykás íze a legerősebb, jól érezhetők a joghurtban a mogyoró- és mazsoladarabok.
5. PENNY Milkeria joghurt gabonás-gyümölcsös (vérnarancs és ananász), egységár: 1 116 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Kellemes narancsillat. A joghurt állaga kissé folyós. Ízében egyaránt jól érezhető a vérnarancs és az ananász, amit jól kiegészítenek a gabonadarabok.
5. Bakoma granola típusú málnás krémjoghurt, egységár: 2 604 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
A joghurt és a gabona külön van csomagolva. A joghurtos résznek kissé savanykás és enyhe málnás illata van. A gabonás rész illata közepesen intenzív. A joghurt állaga sűrűbb és krémes, jól látható málnadarabokkal. Megfelelően édes málnaíze van. A gabona ropogós és édes.
4. Bakoma granola típusú őszibarackos krémjoghurt müzlivel, egységár: 2 604 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
A joghurt és a gabona külön van csomagolva. A joghurtos résznek kissé savanykás és jól érezhető őszibarackillata van. A gabonás rész közepes erősségű. A joghurt állaga sűrűbb és krémes, jól látható őszibarackdarabokkal. Kellően édes a joghurt, jól érezhető rajta az őszibarack íze. A gabona ropogós és édes.
2. Mooore Joghurt epres búzakorpával árpapehellyel, zabbal, egységár: 1 327 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Kellemes eper- és gabonaillat. A joghurt állaga megfelelően krémes és sűrű. Kóstoláskor az eper és a búzakorpa íze egyszerre jelenik meg, utóízben a többi gabona is érezhető.
2. Mooore Joghurt almás-körtés napraforgómaggal, préselt búzával, búzakorpa, tökmaggal, egységár: 1 327 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Közepes intenzitású körte- és gabonaillat. A joghurt állaga kiváló, megfelelőn sűrű. A gyümölcsös-savanykás íz kellemes, a jó arányú és méretű gyümölcs- és gabonadarabok jól kiegészítik a joghurt zamatát.
1. Mooore Sárgabarackos-őszibarackos joghurt napraforgómaggal, zabbal, quinoával és tökmaggal, egységár: 1 327 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Kellemesen savanykás őszibarackillat. A joghurt megfelelően sűrű, krémes és kiváló állagú. Kóstoláskor a friss, kellően savanykás természetes joghurt íze érezhető először, majd az őszi- és sárgabarack, valamint a gabonadarabok zamata jelenik meg. Kiváló fogyasztási élmény.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes Mooore Sárgabarackos-őszibarackos joghurt napraforgómaggal, zabbal, quinoával és tökmaggal a LIDL, ALDI és az AUCHAN üzleteiben kapható.