Nagy edámi sajt teszt

2023.sze.05.

A sajttal valahogy úgy vagyunk, mint Gombóc Artúr a csokival: jöhet a kerek, a szögletes, a hosszú, a lapos... A sajt finom, de azért vannak köztük kiemelkedőbbek, ezeket kerestük. Most az edámi sajtból a szeletelt változatokat vizsgáltuk, vakteszten kóstoltunk végig 16-féle, országosan is kapható terméket. Nézzük, mi lett az eredménye a szeletelt edámik vaktesztjének!

img_1013_masolat.jpg 

AZ EDÁMI SAJT

Az edámi világhírű holland félkemény sajtfajta, amely az Amszterdamhoz közeli kisváros, Edam nevét viseli.

A 14. században Edam egy fontos kikötőváros volt, ahonnan Hollandia többi részébe és külföldre is szállítottak sajtokat. Az eltarthatóság növelése érdekében az Edam sajtot vörös festékanyaggal vonták be, amit egy speciális faforgács keverékből vontak ki. Bár a vörös szín a mai napig jellegzetessége az Edam sajtnak, a korabeli színezéket már piros viaszréteggel helyettesítették.

Az edámi sajtot egyszerű felismerni jellegzetes gömb formájáról és piros külső bevonatáról. A sajt belseje világossárga, néhol előforduló apró lyukakkal, melyek az érlelés során keletkeztek. Az enyhén érlelt edáminak nagyon enyhe, semleges, lágy íze van, ezért rengetegen kedvelik. Három érettségi foka van: enyhe, érett és extrán érett. Pasztőrözött tehéntejből készül, zsírtartalma 40%-os (szárazanyagban), azaz az átlagosnál alacsonyabb. Minden edámi sajt kiváló szendvicsekhez vagy harapnivalónak, de fontos: ahogy a sajt érlelődik, egyre könnyebb reszelni és egyre jobb a főzéshez.

 

AZ EDÁMI SAJT A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Ez a fajta sajt oltós alvasztású érlelt típusú, ami tejből, a jellegének megfelelő kultúra hozzáadásával, enzimes alvasztással, a tejfehérje részleges vagy teljes megalvasztással, savóelvonással előállított szilárd vagy félszilárd termék, amelyben a savófehérje-kazein arány nem haladja meg a tejben levőt, és amelyet rövidebb-hosszabb idejű érlelés után fogyasztanak.

Az edámi sajt a félkemény sajtok közé tartozik, ezért a szilárd, de jól vágható állomány, a közepes méret és tömeg, a szabályos alak, valamint a többhetes érési idő jellemzi. Egész tömegükben egyenletesen érnek, egyes alcsoportok érésében a kéregflóra is szerepet játszik.

A hevített-gyúrt sajtok jellemzője - így az edámié is - a zárt, legfeljebb légzárványokat mutató, kemény, de sajátosan képlékeny sajttészta, az egész tömegben való lassú érés, az enyhe íz. 

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el. Az országosan kapható szeletelt edámik kerültek a kóstolók elé, 16-féle.

A natúr ízesítésű termékeket teszteltük, amelyeket a Penny, Auchan, Spar, Aldi, Lidl, Tesco hipermarketekben szereztük be.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Az edámi egy egyszerű sajt, de természetesen megvan a saját aromája. Ízében a tejes édes-savanyú és a sajtkultúra enyhén kesernyés ízjegyei érezhetők, ezek harmóniája határozza meg a sajt minőségét.

Illat: enyhe illatot várunk, ami nekünk aromás és enyhén kesernyés utóízre utaló illatjegyeket jelent.   A csak tej-, vagy tejszínillat nem lesz elég, a tisztán tejfölös illatot pedig lepontozzuk.

Állag: puha, de rugalmas sajttextúra, kisebb lyukakkal tarkított sajttészta az elvárás. Az olvadós, ömlesztett sajtra emlékeztető állagot lepontoztuk.

Íz: az edáminak jellegzetes íze van, ez a tejes édességből és a rövid érés során keletkező zamatos, utóízében enyhe intenzitással, de kellemesen kesernyés ízjegyekből áll. A tejfölös íz nálunk nem jó edámit jelez.

 

A NAGY EDÁMI VAKTESZT EREDMÉNYE

 

16. AUCHAN szeletelt Edami sajt 40%, (zöld színű felirat), egységár: 3 192 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont

Kesernyés illat. Apróbb és nagyobb lyukak is előfordulnak a sajtban. A kesernyés íz az erősebb, az édeskés sajtos íz kevésbé érezhető.

img_1071_auchan.JPG

 

14. Hajdú szeletelt Edam sajt 45%, egységár: 5 592 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Kesernyés sajtra utaló illat. Apró és nagyobb lyukak is láthatóak a vágási felületen. Az ízében a kesernyés íz erősebb a kelleténél, az édeskés sajtos íz háttérbe szorul.

img_1063_hajdu.JPG

 

14. AUCHAN szeletelt Edami sajt 45% (kék színű felirat), egységár: 5 592 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Kesernyés sajtra utaló illat. Apró és nagyobb lyukak is láthatóak a vágási felületen. Az ízében a kesernyés íz erősebb a kelleténél, az édeskés sajtos íz háttérbe szorul.

img_1066_auchan.JPG

 

13. LIDL Pilos szeletelt edámi sajt 43%, egységár: 3 993 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Enyhe, tejszínes illat. Homogén, rugalmas állag. Enyhe intenzitású íz.

img_1028_pilos.JPG

 

12. LIDL Milbona szeletelt edámi sajt 40%, egységár: 3 745 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Édeskés, tejes illat. Masszívabb állag, homogén vágási felület. A kóstolt edámik közül ezt éreztük a legsósabbnak. A sós-sajtos főíz után enyhe édeskés-kesernyés ízt éreztünk.

img_1025_milbona.JPG

 

10. TESCO szeletelt Edami sajt 30%, egységár: 4 497 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhébb intenzitású sajtillat. Az állaga lágy, kóstoláskor darabosan töredező. Ízében jelen van az elvárt edámi íz, viszont érezhető az élesztőre emlékeztető ízjegy is. Utóízben kellően kesernyés.

img_1030_tesco.JPG

 

10. ALDI New Lifestyle edámi szeletelt sajt 30%, egységár: 4 995 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Visszafogott sajtillat. A tilsiti sajtra emlékeztető, sűrűn apró lyukacsos állag, ami kellően lágy. Közepes intenzitással érezhető a jellegzetes harmonikus édes-kesernyés edámi íz. Laktózmentes.

img_1040_new_lifestyle.JPG

 

9. AUCHAN szeletelt edami sajt 47%, egységár:  3 995 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe, tejszínes illat. Minimális mennyiségű, apró lyukak a vágási felületen. Kellemes, tejszínes édeskés főíz, utóízben érezhető megfelelő intenzitással a jellegzetes kesernyés edámi íz.

img_1041_auchan.JPG

 

7. TESCO szeletelt Edami sajt 45%, egységár: 4 650 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Jól érezhető az elvárt edámi sajt illata. Az állaga talán túl lágy, a szeletek összetapadtak. Kóstoláskor is jól érezhető az illatában is sugallt, jellegzetes édes-enyhén kesernyés edámi íz.

img_1072_tesco.JPG

 

7. ALDI Milfina Edami szeletelt sajt 40%, egységár: 3 796 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Alacsonyabb intenzitású, de jellegzetes edámi illat. Az állaga szárazabb, a tészta apró lyukacsos. Egyszerűbb édeskés-tejszínes főíz, és nagyon enyhén kesernyés utóíz. Laktózmentes.

img_1052_milfina_ost.JPG

 

5. PENNY Zlaty Syr szeletelt edámi sajt 45%, egységár: 4 060 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe sajtillat. Az állaga homogén, kellően lágy, de nem tapadós. Kóstolásakor a megfelelő edámi ízt éreztük, harmonikus édes-enyhén kesernyés edámi ízjeggyel.

img_1047_zlaty.JPG

 

5. SPAR szeletelt Edami sajt 40%, egységár: 3 745 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Nem túl erőteljes, édeskés illat. A vágási felület homogén, az állaga masszívabb, de megfelelő fogyasztási élményt ad. Harmonikus édes-enyhén kesernyés sajtíz.

img_1033_spar.JPG

 

3. Ammerlander szeletelt Edami sajt 40%, egységár: 5 592 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhébb, édeskés, tejszínes illat. Apró lyukacsos vágási felület, közepesen lágy állag. Kellemes és kellően intenzív edámi íz érezhető.

img_1037_ammerlander.JPG

 

3. ALDI Hofburger szeletelt Edámi sajt 40%, egységár: 3 498 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Erős, tejszínes illat. Apró lyukacskák látszanak a vágási felületen, lágy állagú. Kellemes édeskés-kesernyés ízpár, ami harmonikus, megfelelően intenzív edámi ízt eredményez. Laktózmentes.

img_1046_hofburger.JPG

 

2. Frico szeletelt edam 43%, egységár: 9 850 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes, jellegzetes edámi illat. Apró lyukacsos, lágy állag. Harmonikus, kellemes és jellegzetes edámi ízt tapasztaltunk.

img_1053_frico.JPG

 

1. Medve Szendvics szeletelt edami sajt 40%, egységár: 6 990 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Édeskés, jellegzetes edámi illat.  Apró lyukas sajttészta, kellően lágy állag. Finom, harmonikus és jellegzetes édeskés, tejszínes, enyhén érett edámi íz. Kiváló választás szendvicsekbe, de magában is. Laktózmentes.

img_1057_masolat.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A Medve Szendvics szeletelt edami sajt az AUCHAN, METRO, CBA, REÁL, COOP és TESCO áruházakban kapható.edami.png

 

A Vásárlócsapat gyűjti a sajtok árváltozását, amitt itt tudsz megnézni!

süti beállítások módosítása