Nagy csirkecomb teszt

2023.júl.13.

A nyári grillezések egyik fő hozzávalói a finom, pácolt húsok. Van, hogy nincs kedvünk a pácolással foglalkozni, de talán még jellemzőbb, hogy a grillparti előtt néhány órával jut eszünkbe a pácolás. Ezekre az esetekre megoldás, ha kész, pácolt húsokat vásárolunk, amit azonnal a grillrácsra tehetünk! Most az országosan kapható pácolt, marinádozott csirkecomb kínálatát vakteszteltük. Mutatjuk, hogy melyik került a dobogó csúcsára! 

img_0238_masolat.jpg

A PÁCOLT HÚSOKRÓL

Ennek a termékcsaládnak leginkább a friss húsokra vonatkozó szabályozásnak kell megfelelnie. Jelölni kell a bevonat összetevőit, fel kell tüntetni a hústartalmat.

A tesztelt termékek összetevői

- 71-84% hús

- 11-15% víz

- marinád 5-7% (víz, só, olaj, ecet, fűszerek, aromák, kivonatok)

- só 1-3%

- cukor 1%

- savanyúságszabályozók, antioxidánsok.

A termék minőségét két tényező, a csirke húsa és a marinád mennyisége és minősége határozza meg. Az alacsony fűszermennyiséget tartalmazó, sok vízzel pácolt hús íztelen lesz.

 

A TESZT MENETE

Felkutattuk az összes országosan kapható marinádozott csirkecombokat az AUCHAN, LIDL, ALDI, SPAR, TESCO, PENNY üzleteiben.

13-an vakteszteltünk. A kóstolást ahogy eddig is, mi a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.

A csomagolásban található csirkecomb darabokat nem vágtuk kisebbre, igyekeztünk a legnagyobb darabokat kisütni, hogy a hús textúráját pontosabban meg tudjuk ítélni.

Mivel a faszén illata, aromái erősen feljavítják az illatot és az ízt, így serpenyőben sütöttük a csirkecombokat. 10 percig pároltuk őket, majd 5-8 perc alatt készre sütöttük kevés olajon. 

A sütés után egyenként készítettük a kóstolók elé, leginkább az illatok miatt. A sütés után közvetlenül az illatok is erősebbek.

Utána 5-8 mm vastag szeletekre vágtuk őket. Az állag megítélése miatt ezt is egyenként végeztük, hogy a szaftmennyiséget a kóstolók pontosabban tudják értékelni.

Majd következett a kóstolás.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A marinádozott, sült csirkecombokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk.

Illat: jellegzetes sültcsirkecomb illatot vártunk, ami jelentősen eltér a sült csirkemell illatától. Emellett természetesen a különféle fűszerek és pácok felismerhető illatjegyeit szerettük volna érezni.  A jellegtelen, natúr vagy épp nem definiálható illatokra kevesebb pontszámot adtunk. 

Állag: frissen kóstolva elvártuk, a hús szaftos legyen, puha. Látható mennyiségű és színű marinád legyen a csirkén. A túl száraz állagot lepontoztuk. Továbbá fontos volt, hogy a marinád egyenletesen legyen látható a csirkecombok teljes felületén. A vékony marinád a teszt szerint nem megfelelő állagot (túl száraz) eredményezett.

Íz: a fő ízeket a csirkecomb saját és jellegzetes íze, valamint a marinád fűszerezése adja meg. Szerettünk volna definiálható fűszereket felismerni, ezért a jellegzetes ízeket magasabb pontszámmal értékeltük. A csirkehús saját íze fontos szempont volt, bár ez kevésbé jellegzetes és a fűszerezés elviheti, de a vastagabb szeletekben jól érezhető volt.

 

A NAGY MARINÁDOZOTT CSIRKECOMB VAKTESZT EREDMÉNYE

 

18. LIDL Grill & Fun Csirke felsőcombfilé fokhagymás-zöldfűszeres, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont

Enyhe fokhagymás illat. A marinád egyenletes eloszlású. A zöldfűszerek íze nem harmonikus. A sózás megfelelő.

img_0271_grill_fun_fokh.jpg

 

17. LIDL Grill & Fun csirkecomb mix smoke & hot (csonttal), egységár: 1 998 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Aromás-füstös illat. A marinád vékony, a bőrös részen vastagabb. Ízében szinte natúr, a füstaroma érezhető alacsonyabb intenzitással.

img_0296_grill_fun_smoke.jpg

 

16. Coco Rico pácolt csirke alsócomb (csonttal), egységár: 1 659 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont

Enyhe sült csirke illat. A marinád vékony és a sütés alatt a tetején kevés maradt. Natúr sültcsirke ízt éreztünk, a fűszerezettsége alacsony.

img_0285_coco_also.jpg

 

15. LIDL Grill & Fun csirke felsőcombfilé édes chilipaprikás, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Visszafogott fűszeres illat, de inkább a natúr sültcsirke érezhető. A marinád vékony és a sütés alatt a tetejéről le is folyt. Ízében enyhébb fűszerezést éreztünk, megfelelő sózás mellett.

img_0247_gill_fun_edes_chili.jpg

 

14. PENNY Grill & Chill csirkecombfilé flekken, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Enyhe fűszeres illat, inkább a natúr sültcsirke illata érezhető. A pác vékonyabb, de egyenletes. A fűszerezés intenzitása enyhébb, édeskés.

img_0293_grill_chill_flekken.jpg

 

13. Coco Rico pácolt csirkecombfilé bőrrel, egységár: 2 998 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Nagyon visszafogott fűszerezés érezhető. A marinád vékony, de egyenletes eloszlású. Ízében is inkább a natúr sült csirke íze érezhető. A sült bőr íze kellemes.

img_0251_cocorico_borrel.jpg

 

12. Taravis Friss csirke felsőcombfilé fokhagymás-zöldfűszeres pácban, egységár: 2 998 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe fokhagymás illat. Jól átsült, a marinádréteg egyenletesen fedi a csirkecombfilét. Közepes intenzitású fokhagymás íz mellett vegyes zöldfűszeres aromák érezhetők. Sózása kicsit erősebb az elvártnál.

img_0273_taravis_fokh.jpg

 

11. TESCO Grill Master chili-cheddar ízesítésű csirkecombfilé, egységár: 3 331 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Gyengén érezhető paprikás illat. A marinád vékony, de egyenletes. Ízében enyhén érezhető a paprikás zamat, kellemesen csíp.

img_0282_tesco_chili.jpg

 

10. ALDI BBQ Csirkefelsőcomb-filé sültcsirke ízesítésű, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe paprikás illat. Jól átsült, a marinád vékonyabb, de egyenletesen eloszlik a felületén. A hús nem száradt ki sütés alatt, kiváló állagú. Ízében édeskés, paprikás, kellemesen sós.

img_0281_aldi_bbq.jpg

 

9. SPAR BBQ Paradicsom Salsa egész csirkecombfilé, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Paradicsomos, enyhén fűszeres illat. Jól átsült, a marinád egyenletesen fedi a hússzeleteket. Kellemesen csípős, paradicsomos, borsos, zöldfűszeres íz, megfelelő erősségű sózással.

img_0249_spar_parad.jpg

 

8. ALDI BBQ Csirkefelsőcomb filé mustáros-mézes, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Kellemes, de natúr sült csirke illat. Jól átsült, a marinád réteg vékonyabb. A hús nem száradt ki sütés alatt, kiváló állagú. Ízében enyhén érezhető a mustár, a sózása megfelelő. A sült csirkehús kiváló állagú.
img_0290_aldi_must.jpg

 

7. Master Good BBQ csirke combfilé sült csirke fűszerezésű, egységár: 3 331 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe paprikás illat. Jól átsült, a marinád vékonyabb, de egyenletesen eloszlik a felületén. A hús nem száradt ki sütés alatt, kiváló állagú. Ízében édeskés, paprikás, kellemesen sós.

img_0287_master_bbq.jpg

 

6. LIDL Grill & Fun csirke felsőcombfilé paradicsomos salsa, egységár: 3 198 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Paradicsomos, enyhén fűszeres illat. Jól átsült, a marinád egyenletesen fedi a hússzeleteket. Kellemesen csípős, paradicsomos, borsos, zöldfűszeres íz, megfelelő intenzitású sózással.

img_0277_grill_fun_parad.jpg

 

5. SPAR BBQ Gyros fűszerezésű csirkecombfilé, egységár: 2 887 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Fűszeres illat. A marinád egyenletes maradt sütés alatt is. A gyros fűszerezés megfelelő erősségű, finom. Picit talán sósabb a kelleténél.

img_0263_spar_bbq.jpg

 

4. Taravis Friss csirke felsőcombfilé paradicsomos-salsás pácban, egységár: 3 398 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Jóleső paradicsomos illat. A marinád vastag, egyenletes sütés után is. Enyhén csípős, érezhetően paradicsomos, fűszeres, megfelelő sózással.

img_0268_tr.jpg

 

3. Valdor Magyaros csirkecombfilé, egységár: 5 198 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Finom fűszerpaprikás, borsos illat, és a sült csirke saját illata is nagyon jó. A marinádozás egyenletes és sütés után is rajta marad. A hús állaga sütés után sem száraz. A fűszerpaprika íze a legerősebb és a sült csirke saját íze is finom.

img_0256_valdor_magyaros.jpg

 

2. Master Good BBQ csirkecombfilé fokhagymás-zöldfűszeres ízesítésű, egységár: 3 331 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Kellemes fokhagymás illat. A hús nem száradt ki sütés alatt, kiváló állagú. A marinádozás egyenletes és a sütés alatt is rajta marad. Finom fokhagymás, zöldfűszeres íz, megfelelő sózással.

img_0259_master_bbq.jpg

 

1. Valdor Mustáros-borsos csirkecombfilé, egységár: 3 798, Pontszám: 8,5/10 pont

Finom mustáros és borsos, sült csirke illat. Jól átsült, a marinád teljesen fedi a húst és sütés közben is végig rajta marad, a hús nem száradt ki sütés alatt, kiváló állagú. Ízében finom mustáros, pikáns, kellemesen borsos, a sózás mértéke kiváló. A pác átjárja a hús belsejét is.

img_0266_valdor_mustar.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Valdor Mustáros-borsos csirkecombfilé az AUCHAN, CBA, COOP, Kifli.hu üzletekben kapható.

mari.png

süti beállítások módosítása