Nagy hamburger húspogácsa teszt

2023.júl.11.

Vitathatatlan, hogy az egyik legkedveltebb streetfood a hamburger. A gyorséttermektől kezdve a kézműves burgerezőkön át a legnevesebb éttermek étlapján is megtalálható. De nincs annál jobb, amikor egy otthoni kerti partyn saját ízlésünk szerint készíthetjük el a család hamburgerét. Így hát felkerekedtünk és beszereztük az országosan kapható hamburger húspogácsákat, hogy megtaláljuk a legjobb minőségű terméket.

img_0494_masolat.jpg

A HAMBURGER TÖRTÉNETE

Többféle történet kering arról, hogy honnan is indult útjára a hamburger. Az egyik variáció szerint Németországból, Hamburg kikötővárosából indult Amerikába a hódítás első éveiben, amikor az újvilágban még luxuscikknek számított a marhahús. Az importforgalom nagyrésze a német város kikötőjén át bonyolódott, ezért Hamburg a jó minőségű hús védjegyévé vált, ahonnan a kifejezés kialakult.

Egy másik teória, hogy a Hamburger kifejezés Amerikából származik, méghozzá 1885-ben keletkezett Eeire County búcsújában, a Buffalo közelében található Hamburg városban, New York államban. Itt volt a Menches testvéreknek egy lacikonyhájuk, ahol a sertéshús hiány miatt marhahússal kísérleteztek. A kísérlet eredményét aztán a helynév alapján Hamburgernek nevezték el.

A Magyar Élelmiszerkönyv nem említi a hamburger húspogácsát, ezért kapható ilyen névvel szinte minden féle húsfajtájú és -tartalmú termék.

 

A TESZT MENETE

Beszereztük az országosan kapható marhahús tartalmú friss, hütőpultos hamburger pogácsákat. Most a fagyaszott pogácsákat nem teszteltük.

1 termék esetében a hústartalom vegyes: marha és sertés, ezt jelöltük a leírásban.

A kóstolást most is a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, 13-an.

A húspogácsákat a csomagoláson feltüntetett elkészítési javaslat alapján sütöttük készre indukciós tűzhelyen, serpenyőben. (Ha nem volt elkészítési javaslat, akkor vastagságtól függően 3-5 percig sütöttük mindkét oldalát a húspogácsának) indukciós tűzhelyen. 2-3 perc pihentetés után még melegen kóstoltuk meg.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A húspogácsákat 3 szempont szerint pontoztuk: illat, állag, íz. A hús sütés utáni színe árulkodó minőségi jegy lehet, de most ezt nem pontoztuk, viszont érdemes megnézni a tesztgyőztes színét és a belső szaftos állagát.

Illat: a sütés hatására felszabaduló hús-pörk illatjegyek keverednek az általában enyhe fűszerezéssel egy jó minőségű hamburgerhús illatfelhőjében. A túlzottan semleges vagy éppen idegen illatokat lepontoztuk. A sült marhahús jellegzetes illata elvárt volt természetesen.

Állag: a kóstolók egyetértettek abban, hogy a 2-3 cm vastagságú húspogácsákat lehet a legmegfelelőbben megsütni, ezért ezt a szempontot is figyelembe vettük. Nagyon fontos, hogy közepes-nagyobb lyukú darálón engedjék át a hamburgerhúst, mivel a túl apróra vágott hús- és zsírgömböcskék könnyebben kiadják a levüket és elvesztik a szaftos állagukat. A jó minőségű alapanyagot jelzi, ha a megfelelő hosszúságú sütés után a hús szaftos marad és a közepén még rózsaszín-piros és szaftos a hamburger pogácsa.

Íz: kétféle íz határozza meg a hamburgerpogácsa jellegét. A külső sült rétegben a sült hús ízjegyei erősebbek és a fűszerezés, sózás hatása itt érződik. A hamburgerpogácsa belsejében a hús a saját szaftjában főtt, itt érezhető a hús saját natúr zamata.

 

A NAGY MARHA HAMBURGER HÚSPOGÁCSA TESZT EREDMÉNYE

 

12. ALDI BBQ Marha burger húspogácsa, egységár: 5 395 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Közepesen intenzív sült marhahús illat. A hús kissé szárazabb, viszont még ha enyhébben is, de szaftos. Ebbe a marhahús pogácsába nagyon kevés fűszert, közepes mennyiségű sót tettek, ez érezhető a sült marhahús íze mellett.  Marhahús 98,4%, nincs külön jelölve a hús / faggyú arány.

img_0505_bbq_marha_burger_huspog.jpg

aldi_bbq.jpg

 

12. PENNY Grill&chill Marha hamburger húspogácsa, egységár: 5 395 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Közepesen intenzív sült marhahús illat. A hús kissé szárazabb, viszont még ha enyhébben is, de szaftos. Ebbe a marhahús pogácsába nagyon kevés fűszert, közepes mennyiségű sót tettek, ez érezhető a sült marhahús íze mellett.  Marhahús 98,4%, nincs külön jelölve a hús / faggyú arány.       

img_0522_grill_chill.jpg

penny_31.jpg

   

11. Faluvégi Hús Marhahús hamburger, egységár: 6 796 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Natúr sült marha illat. Az állaga picit szárazabb, kevésbé szaftos. Natúr só és fűszermentes sült marha íze van. Marhahús 70% + marhafaggyú.

img_0538_faluvegi_marhahus_hamburger.jpg

faluvegi_grass_feed.jpg

 

9. LIDL Grill&Fun marha hamburger húspogácsa, egységár: 5 330 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Natúr sült marhahús illat. Az állaga masszívabb, de szaftos. Ízében a natúr és sült marhahús zamatokat éreztük. Se sót, se fűszereket nem tartalmaz. Marhahús 100%, nincs külön jelölve a hús / faggyú arány.

img_0533_grill_fun.jpg

lidl_grill_fun.jpg

 

9. Faluvégi Hús Wagyu marha hamburger húspogácsa, egységár: 9 196 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Jellegzetes és intenzív marhahús illat. A hús masszívabb állagú, szárazabb érzetet ad fogyasztáskor. Sült, natúr, jellegzetes marhahús érezhető. Marhahús 70% + marhafaggyú.

img_0535_faluvegi_1.jpg

faluvegi_wagyu.jpg

 

8. Marhahús pleskavica balkán burger, egységár: 2 248 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes, fűszeres illat, viszont a marhahús jellegzetes illata nem érezhető. Az állaga masszívabb, de szaftos. Enyhe fűszerezésű, jó sózású. Marhahús 97%, nincs külön jelölve a hús / faggyú arány.

img_0512_balkan.jpg

aldi_balkan.jpg

 

7. TESCO Grill Master Klasszikus marhahús pogácsa, egységár: 4 089 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Jellegzetes és intenzív marhahús illat. Az állaga puha és szaftos. Enyhébb sózású, de jellegzetes marhahús ízt éreztünk. Marhahús 80%, nincs külön jelölve a hús / faggyú arány.

img_0543_tesci_grill_master_1.jpg

tesco_grill_master.jpg

 

6. Vágóhíd Gyóni ízek marha hamburgerhús, egységár: 4 000 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Erőteljes marhahús illat. Szaftos, puha állagú marad sütés után. A marhahús íze erőteljes, a fűszerek alacsony intenzitásúak, a sózás megfelelő. A marhahús tartalom 98% feletti, nincs külön jelölve a hús / faggyú arány.

img_0509_gyoni.jpg

gyoni_vagohid.jpg

 

5. SPAR BBQ hamburger húspogácsa, egységár: 3 746 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Finom, sült marha illat. Szaftos, puha állag. Enyhe fűszerezésű, a sült marhahús íze mellett sült vöröshagyma ízt lehet érezni. Sózása jól beállított. Marhahús 45%, sertéshús 40%.

img_0515_spar.jpg

spart_bbq.jpg

 

3. TESCO Finest marhahús pogácsa ír marhahúsból, egységár: 5 452 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Enyhe, de jellegzetes marhahús illat. Az állaga a vastagabb pogácsa miatt szaftos maradt és a közepe rózsaszín. Erőteljes marhahús ízt tapasztaltunk a kóstoláskor, alacsony sómennyiséggel. Marhahús 97%, nincs külön jelölve a hús / faggyú arány.

img_0524_tesco.jpg

tesco_finest_1.jpg

 

3. SPAR Regnum marha hamburger Chilis húspogácsa, egységár: 4 760 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Egyszerre érezhető a sült marhahús és a fűszerpaprika illata. Az állaga szaftos maradt sütés után is. Ízében a fűszerpaprika majd a marhahús érezhető legjobban. A sózása megfelelő, a csípősség mértéke enyhe. Marhahús: 77% + marhafaggyú.

img_0507_regnum.jpg

spar_regnum_chili.jpg

 

2. Terra Pannonia Marhahús hamburger, egységár: 7 301 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Natúr sült marha illat. Az állaga szaftos és megfelelően puha sütés után is. Kóstoláskor a natúr sült marhahús ízét éreztük. Sózása, fűszerezése nagyon alacsony intezitású. 99%-nál magasabb marhahústartalom, nincs külön jelölve a hús / faggyú arány.

img_0520_terra.jpg

terra_pannonia.jpg

 

1. SPAR Regnum marha hamburger húspogácsa, egységár: 4 760 Ft/kg, Pontszám: 8,7/10 pont

Jellegzetes és intenzív sült marhahús illat. Az állaga sütés után is szaftos és puha maradt. Egyértelműen érezhető finom sült marhahús íze, amihez enyhe fűszerezés és nagyon jó mennyiségű só párosul. Marhahústartalom 77% + marhafaggyú.

img_0529_regnum_athen.jpg

spar_regnum_athen.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

 

A SPAR Regnum marha hamburger húspogácsa a SPAR és az INTERSPAR üzletekben kapható.

burger.png

süti beállítások módosítása