Nagy édes pezsgő teszt

2022.dec.09.

Ha ünneplés, akkor koccintás és pezsgő, de az édes pezsgőket sokszor desszertbor helyett is fogyasztják. A karácsonyi ünnepek, szilveszter alatt megnövekedik a pezsgőfogyasztás, még talán azok is vásárolnak, akik egyébként nem nagyon szoktak a boltok alkoholos polcainál válogatni. Nekik is próbáltunk segíteni az aktuális édes pezsgő vaktesztünkkel. Lássuk, hogy 2022-ben melyik termék lett a tesztgyőztesünk!

img_8212.jpg

A PEZSGŐK BESOROLÁSA

Színük szerint lehetnek fehér pezsgők, vörös pezsgők és rozé pezsgők. Cukortartalmuk szerint pedig a brut nature-től az édesig határolhatók be.

Az olcsóbb pezsgőket tartályban erjesztik, míg a drágább pezsgőket palackban. Persze, ez nem jelenti azt, hogy ami palackban erjesztett, az mindenki számára egyformán ízletes, kedvelt. A tesztben három eljárás képviselőivel találkozhatunk, a tartályban erjesztett (Méthode Charmat) tételekből található a legnagyobb mennyiség, az asti típusú alacsonyabb alkohol tartalmú illatos pezsgők közül öt változattal ismerkedhettünk meg és a palackos erjesztésű (Méthode transvasée) eljárás is képviselteti magát két szereplővel a sorozatban.

A minőséget prezentálja még a dugó, természetesen a parafa dugós jelent(het)i a minőségibb pezsgőt, míg a műanyag dugó a költségmegtakarítást.

 

KÓSTOLÁS MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 13-an.

A tesztre az 1.000 Ft - 5.000 Ft / palack ársávban kapható pezsgőket szeretük be.

A tesztben csak édes és édes muskotályos megjelölésű termékek vehettek részt. A pezsgőket a teszt előtt 10 C°-ra hűtöttük és szakaszosan vettük ki a hűtőből kóstolásra. Egyszerre 5 pezsgőt bontottunk ki és töltöttünk a kóstolópoharakba. 5 pezsgő megkóstolása után 10 perc szünetet tartottunk, de a kóstolás közben is 2 pezsgő között vízzel, sajttal semlegesítettük az előző pezsgő ízét a szánkban.

Az előkészítők 3 felé csoportosították a pezsgőket. Az első szettben a "hagyományos", édes pezsgők voltak, a 2. szettben a muskotályosok következtek, a végére pedig az illatos, várhatóan édesebb pezsgők maradtak. Természetesen csak az előkészítők tudták a kikészített pezsgő nevét, a kóstolók nem, hiszen ez a szokásos vakteszt.

 

AZ ÉRTÉKELÉS

4 szempont szerint pontoztuk a pezsgőket. Első körben az illatot, majd a szénsavasságot, az édesség mértékét/intenzitását és végül a gyümölcsízt értékeltük. A 2 ízpontot átlagoltuk és 1 ízpontszámban fejeztük ki. 

Illat: elvileg nem hiba az élesztős illat jelenléte (bár ez inkább a tradicionális pezsgőkre jellemző), ezért abban állapodtunk meg, hogy csak túlzottan illatidegen, illetve gyümölcsillat hiányos pezsgőket pontozzuk kevesebbre.

Szénsavasság: A pezsgőtől azt várjuk, hogy kellően szénsavas legyen, hisz az alacsony szénsavtartalom miatt olyan érzésünk lehet, hogy ez a pezsgő napokig állt dugó nélkül. A túl magas szénsav tartalom pedig az ízek érzékelhetőségének rovására megy.

A pezsgő szénsavtartalmának finomsága, a buborékok eloszlása adja meg a pezsgők igazi szépségét. A pezsgők szénsav tartalma minimálisan 3 bar lehet és fontos megemlíteni, hogy kizárólag természetes úton, erjedésből származó buborékok lehetnek a pezsgőben. A nagyméretű durva buborékok jelenléte rosszabb minőség, míg a tűhegynyi finom gyöngyszemek a kiváló minőség jellemzői.

Édes íz: elsőként ezt érezzük kóstoláskor, leggyorsabban a cukortartalom megítélhető. Mivel itt édes pezsgőkről van szó, ezért a félédes cukortartalom ízhatású pezsgőket lepontoztuk, de a túl édes pezsgőket is, hiszen a magas cukortartalom elnyomja a pezsgő ízét. A pezsgők kategorizálásában nem szerepel a félédes, mint kategória. Cukortartalom szerint 50 g/liter értéktől tekintjük a pezsgőt édesnek. Ennél a kategóriánál nagyon fontos, hogy harmonikusnak érezzük a pezsgő zamatát, és helyén kezeljük a fogyasztás idejét. Aperitifnek soha ne kínáljunk édes pezsgőt!

Gyümölcsös íz: megoszlanak a vélemények, mert a szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó, mi mégsem pontoztuk le azt, ha éreztük a gyümölcsösséget, sőt, jobban pontoztuk, mert ez friss ízjegyekkel is párosul. A pezsgőknek a különböző eljárások tekintetében különböző ízjegyei vannak. Tradicionális pezsgőknél elvárt az élesztős zamatok jelenléte, de a tartályban erjesztett (ezek szerepelnek a tesztben) pezsgőknél kifejezett előny a gyümölcsös, üde, friss, könnyed jegyek jelenléte.

 

AZ ÉDES PEZSGŐK VAKTESZTJÉNEK EREDMÉNYE

 

18. BURG Muskotály, egységár: 1 332 Ft/l, Pontszám: 6,2/10 pont

Muskotályos, élesztős illat. Alacsonyabb szénsavmennyiség. Alkohol, élesztő és muskotályos szőlőíz érezhető.

img_8221_burg.jpg

 

17. König, egységár: 1 332 Ft/l, Pontszám: 6,5/10 pont

Alkoholos illat. Megfelelő szénsavasság, viszont a többi sav kissé túlzó, visszatérő ízt ad kóstoláskor. Édessége megfelelő, kevésbé gyümölcsös.

img_8260_konig.jpg

 

16. Arvenus, egységár: 1 265 Ft/l, Pontszám: 6,6/10 pont

Alkoholos, parfümös illat. A szénsavasság megfelelő, kissé kesernyés csersavas hatású. Elég édes, kevésbé gyümölcsös.

img_8255_arvenus.jpg

 

15. Mon Amour, egységár: 1 372 Ft/l, Pontszám: 6,6/10 pont

Alkoholos, parfümös illat. A szénsavasság megfelelő, kissé kesernyés csersavas hatású. Elég édes, kevésbé gyümölcsös.

img_8219_mon_amour.jpg

 

14. BURG, egységár: 1 332 Ft/l, Pontszám: 6,6/10 pont

Édes, enyhén gyümölcsös illat. Megfelelő szénsav- és cukor mennyiség. Enyhén gyümölcsös, kevésbé összetett íz.

img_8231.jpg

 

13. Blue Nun, egységár: 5 519 Ft/l, Pontszám: 6,7/10 pont

Élesztős pezsgő illat. Közepesen szénsavas, nagyon édes pezsgő, aranylemezkék úsznak benne. Élesztős, nehezebb ízű pezsgő.

img_8248_blue_nun.jpg

 

12. Szovjetszkoje Igrisztoje, egységár: 1 519 Ft/l, Pontszám: 6,7/10 pont

Parfümös illat. Kellemes szénsavmennyiség, de a többi sav mennyisége túlzó és kesernyés utóízt hagy. Jólesően édes, enyhén gyümölcsös.

img_8224_szovj.jpg 

11. Grand Budapest, egységár: 1 465 Ft/l, Pontszám: 7,2/10 pont

Parfümös, barackos illat. Megfelelő szénsavmennyiség és kellemes édesség. Barackpálinkára emlékeztető íz.

img_8245_grand_bp.jpg

 

10. Törley Charmant, egységár: 1 732 Ft/l, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes, illatos ital. Közepesen szénsavas pezsgő, ami harmonikus textúrát ad a megfelelő cukormennyiséggel. Gyümölcsös, édes, enyhén bodzás utóíz.

img_8217_torley_charmant.jpg

 

9. BB Arany cuvée, egységár: 2 505 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Szolídan gyümölcsös, élesztős illat. Kellően szénsavas, megfelelő édesség mértékkel. Enyhébben gyümölcsös, pezsgős-élesztős íz.

img_8239_bb_arany.jpg

 

7. Gancia Asti, egységár: 4 372 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Mézes, édes illat. Erősen szénsavas. Nagyon édes, kellemesen szőlős íz.

img_8249_gancia.jpg

 

7. Törley Fortuna, egységár: 1 599 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Nagyon illatos pezsgő. Szénsavas, tökéletes édességszint. Friss szőlő íz, kellemes muskotályos, virágos íz.

img_8234_torley_fortuna.jpg

 

6. BB Spumante, egységár: 1 599 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Illatos, friss szőlő és must illat. Frissítő mennyiségű szénsavval. Az édes íz mellett a friss szőlő íz és az illatban megjelent gyümölcsösség érezhető, hasonlít az asti típusú pezsgőkre.

img_8253_bb_spumante.jpg

 

4. Cinzano Asti, egységár: 5 332 Ft/l, Pontszám: 8,2/10 pont

Illatos, virágos pezsgőillat. Enyhén szénsavas és nagyon édes. Mézes, virágos íze van, de nem a magas édességérzet miatt, a gyümölcsösség nem megfelelő.

img_8244_cinzano_asti.jpg

 

4. Martini Asti, egységár: 6 065 Ft/l, Pontszám: 8,2/10 pont

Friss szőlőmust illat. Kellemes szénsavmennyiség, apróbb buborékokkal. Nagyon édes íz érezhető először, majd friss és finom mustíz. Az édesség mértéke mellett csak közepesen érezhetők a gyümölcsös ízjegyek.

img_8236_martini_asti.jpg

 

3. Törley Tokaji Doux, egységár: 3 705 Ft/l, Pontszám: 8,3/10 pont

Érettebb, lekváros, barackos  illat. Kiváló mennyiségű szénsavval, tökéletes édességszinttel. A kóstoláskor érezhető őszibarackillat keveredik a szőlő és sárgabarackos ízjegyekkel, egyedi fogyasztási élményt nyújt.

img_8240_torley_tokaji.jpg

 

2. Hungária Irsai Olivér Doux, egységár: 3 799 Ft/l, Pontszám: 8,5/10 pont

Jellegzetes és tiszta irsai illat. Kellően szénsavas és az édesség mértéke is harmonikus. Friss, fiatalos és erősen gyümölcsös íze van, ami harmonikus, összetett és utóízben is tiszta fajtajelleget sugároz.

img_8257_hungaria_irsai.jpg

 

1. Törley Excellence Sárga Muskotály, egységár: 3 199 Ft/l, Pontszám: 8,7/10 pont

Gyümölcsös, mély illat. Tökéletes, frissítő mennyiségű szénsavval és harmonikus mennyiségű édességgel. A sárgamuskotály szőlő íze érezhető friss formájában főízként és érettebb, mélyebb töményebb esszenciális formában utóízben is. Nagyon finom és különleges pezsgő.

img_8228_torley_exc.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Törley Excellence Sárga Muskotály a TESCO, AUCHAN, SPAR, CBA, METRO, COOP, ECOFAMILY áruházakban kapható.

pezsgo.png

 

süti beállítások módosítása