Nagy szendvics teszt

2022.nov.25.

A szendvicsek mindennapjaink részét képezik. Esszük reggelire, vacsorára, magunkkal visszük tízóraira, kirándulásra, extrább formájában pedig akár az ebédünk is lehet. Ha nincs kedvünk, időnk vagy alapanyagunk otthon elkészíteni, akkor megvehetjük készen is. A boltokban egész sokféle változat között válogathatunk, most végigteszteltük a kínálatot, hogy megnézzük, melyik kész szendvics a legfinomabb. Mutatjuk is az eredményt.

img_7827.jpg

A SZENDVICS

A szendvics jellemzően két szelet kenyeret, vagy kettévágott péksüteményt jelent, ami közé húst, sajtot, zöldségfélét, vagy lekvárt töltenek. A szeleteket ízlés szerint vajjal, szendvicskrémmel, vagy olívaolajjal kenik meg. A szendvics John Montagu Sandwich grófja révén vált ismertté 1768-ban, aki a kártya iránti szenvedélye miatt vonult be a gasztronómia történetébe, mivel szenvedélyes játékosként nem akart felállni az asztaltól, amely mellett kártyázott. Azért, hogy egyen valamit, azt kérte a szolgáitól, hogy tegyenek neki egy szelet húst két szelet kenyér közé. Így lett aztán ő a világon mindenki által ismert szendvics feltalálója.

A szendvicset jellemzően tízóraira vagy uzsonnára fogyasztják, de főétkezésként is megállja a helyét. Könnyen szállítható, ezért tipikus étel munkahelyen, piknikeken és kirándulásokon.

 

A TESZT MENETE

A vakteszten 13-an vettünk részt, A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

A tesztre beszereztük az országos láncokban kapható kész szendvicseket, ízesítéstől függetlenül.

A szendvicseket egyenként kóstoltuk, a hűtőből kivéve.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Az értékelésünk során a következő szempontokat vettük figyelembe:

Illat: mivel többféle ízesítésű szendvicset kóstoltunk, így csak az számított, hogy az összetevők természetes illata érződjön, nelegyen idegen illat.

Állag: külön pontoztuk a kenyér/ zsemle / bagett állagát és a szendvicsbe tett felvágottt / szósz / zöldségek / sajt összetevők állagát. Fontos volt, hogy a kenyér ne ázzon át, ne legyen rágós, se száraz. A zöldség legyen friss hatású, ne legyen fonnyadt. A szósz menniysége harmonizáljon a többi összetevő mennyiségével, ne usszon benne, de ne is legyen száraz érzetű a szendvics. A sajtok és felvágottak ne legyenek átázva a szósztól.

Íz: a különféle szendvicsek közös ízelvárása az volt, hogy finomak legyenek, megkapjuk azt a fogyasztási élményt, amit egy jól elkészített szendvics tud nyújtani. Ne legyenek idegen ízek, a fűszerezés legyen harmonikus és mérsékelt. A szószban ne legyenek aromás ízek, amelyekt nehéz definiálni.

 

A NAGY SZENDVICS TESZT EREDMÉNYE

 

27. Deli Sonka & tojás szendvics kaliforniai paprikával, egységár: 4 112 Ft/kg, Pontszám: 5,5/10 pont

Enyhe tojásos, paprikás illat. A kenyér teljesen rátapad az összetevőkre, ezért nem lehet kettévenni anélkül a szendvicset, hogy a kenyér szét ne szakadna. Savanykás, sajtos íz.

img_7899_deli_sonka_tojas.jpg

 

26. Deli Csirke, bacon & tojás sült cserkemell baconnel és tojással, egységár: 6 229 Ft/kg, Pontszám: 5,8/10 pont

Szolíd tojásos illat. Bacont mi nem találtunk a szendvicsben, viszont van benne valamilyen szalámi jellegű szelet, illetve tojás és a csirkehús. Savanykás, tojásos ízt éreztünk, de van benne kevés kaliforniai paprika is.

img_7901_deli_csirke_bacon.jpg

 

25. TESCO sonkás sajtos szendvics, egységár: 5 136 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont

Enyhe sajtos illat. Talán kissé puha a bagett. Nem túl erőteljes gépsonka és sajt íz.

img_7835_tesco_sonka_sajt.jpg

 

23. TESCO sonkás tojásos szendvics, egységár: 4 873 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Kellemes tojásos illat. A sonka gépsonka minőség, sok tojással készült, a saláta már fonnyadt volt. A szósz és a saláta íze kissé furcsa, nem sima majonézes, és elviszi a többi összetevő ízét is.

img_7895_tesco_sonka_tojas.jpg

 

23. Deli Tonhal & tojás szendvics, egységár: 4 112 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Tonhalas illat. A kenyér átázott kissé, a tojás és a tonhalkrém mennyisége megfelelő, a tonhalkrém állaga inkább pasztás. 2 főízt éreztünk, a savanyút és a tonhalas krém ízét. Van benne tojás íz, és az állaga miatt jó, viszont a 2 főízen kívül más összetevő íze nem érezhető.

img_7902_deli_tonhal.jpg

 

22. Deli csirke nuggets pikáns öntettel és kínai kel csíkokkal, egységár: 5 295 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Enyhe illat. A bagett jó állagú, ahogy a saláta is. A nuggets panírja elpuhult. Az édeskés köztes szósz íze nem passzol a nuggetshez, inkább majonézes vagy BBQ szósszal képzelnénk el.
img_7841_deli_csirke.jpg

 

21. TESCO Eastman's bacon tojás uborka, egységár: 5 779 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Nem túl erőteljes tojásos, savanyúuborkás illat. A bagett kellően puha, a szósz és a sonka (ez inkább sonka szerintünk, túl húsos baconnek) is jó minőségű. Ízében a savanyúuborka az uralkodó, az is kissé túlzó a kapros fűszerzése miatt.

img_7848_eastman_deli_bacon.jpg

 

18. TESCO csirkés szalonnás szendvics, egységár: 4 995  Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

A teljes kiőrlésű kenyér és a saláta illata érezhető. A kenyér közepes átázott a szósztól, a széle pedig kemény. A többi összetevő megfelelő állagú. A saláta, a paradicsom, a csirkehús jól érezhetők, a szósz majonézes, kellemes.

img_7880_tesco_csirke_szalonna.jpg

 

18. PENNY Ready to go csirke nuggets bagett, egységár: 3 679 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

A sült panír jellegzetes illatát éreztük. A bagett puha, a nugetts is, nem ropogós a panír. Közepes intenzitású sült nuggets íz, enyhe szósszal.

img_7839_penny_chicken.jpg

 

18. SPAR enjoy rántott húsos szendvics, egységár: 3 918 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Érezhető a rántott hús és enyhén a saláta illata. Az állaga megfelelő, a hús panírja viszont teljesen elpuhult. Sok sajttal készült, kellemes szósszal és vegyes apróra vágott salátakeverékkel. Standard, enyhe ízintenzitású rántotthúsos szendvics, egyedül a panír túlzott puhaságán kellene fejleszteni a ropogós felé.

img_7851_spar_rantott_hus.jpg

 

16. ALDI Good choice szalámis sajtos szendvics, egységár: 4 369 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Pikáns szalámis, paprikás illat. A kenyér jó minőségű, megfelelő állagú, a paprika puhább, az uborka ropogós. A szalámi íze finom, a paprika és uborka feldobják az ízét, a szósz natúr, ahogy a benne lévő sajt is.

img_7884_good_szalami.jpg

 

16. TESCO csirke nuggets bagett, egységár: 4 884 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe, de jellegzetes sült nuggets és majonéz illat. A bagett kissé puha, a saláta ropogós, a nuggets jó állagú. A főízt a kellemes majonézes szósz adja és a saláta, majd utána érezhető a nuggets íze.

img_7833_tesco_csirke.jpg

 

15. SPAR enjoy sonka gouda szendvics, egységár: 5 550 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

A sonka és a sajt illata érezhető. A szendvics állaga jó, az összetevők puhák, de a kenyér nem ázott át. Van benne egy szál rukkola. Kellemes, enyhe, sonkás-sajtos íz.

img_7892_spar_sonka_gouda.jpg

 

12. SPAR enjoy sonkás szendvics, egységár: 4 392 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes sajtos illat. A zsemle puha, nem átázott, a paradicsom friss. Standard sonkás-sajtos szendvics, közepes ízintenzitással.

img_7853_spar_sonkas.jpg

 

12. TESCO szalámis tojásos szendvics, egységár: 5 551 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhe szalámis illat. A bagett kissé puha. Sok tojással és szalámival készült. Kellemes szalámis-tojásos ízpárt éreztünk, harmonikus mennyiségű majonézes szósszal.

img_7837_tesco_szalami_tojas.jpg

 

12. SPAR Enjoy csirke & szárított paradicsom szendvics, egységár: 5 876 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

A szárított paradicsom illata a meghatározó. A szendvicskenyér puha, középen van egy egész szelet pácolt-szárított paradicsom, apró sült csirke darabok és némi zöld saláta. Az ízét teljesen a fűszeres szárított paradicsom határozza meg, a többi összetevő csak állagként érzékelhető.

img_7897_spar_csirke_szar_par.jpg

 

11. Deli sonka sajt bagett paprikával és túrókrémmel, egységár: 5 574 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Érezhető a paprika, uborka és a sajt illata. Jó állagú bagett, sok sonkával és sajttal készült, megfelelő mennyiségű uborkával és paprikával. Standard jóleső sajtos-sonkás szendvics, jóízű szósszal és uborkával.

img_7844_deli_sonka_sajt.jpg

 

8. ALDI Good choice tonhalas szendvics, egységár: 4 993 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Jellegzetes tonhalkrém illat. A kenyér puha, a tonhalas szósz mellé majonézes is jár. A tonhalas krém íze finom, savanykás, jellegzetes. Kevés rukkola is van a szendvicsben.

img_7883_good_tonhal.jpg

 

8. SPAR enjoy csirke nuggets bagett, egységár: 3 909 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes sült nuggets és oregánó illat. Az állaga megfelelő, a nuggets panírja nem puhult el. Az oregános bagett passzol a natúr csirkenuggetshez és a salátához, a majonéz jól összeköti az ízeket.

img_7831_spar_enjoy_csirke.jpg

 

8. PENNY Ready to go Édes chilis csirke bagett, egységár: 3 994 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Jóleső paprikás, salátás, majonézes illat. A bagett kellően puha, a szósz aránya megfelelő, a csirkehús puha, a saláta ropogós. Finom chilis szósz borítja a sült húsokat, a saláta (kínai kelkáposzta) jóízű.

img_7845_penny_chicken_chili.jpg

 

7. ALDI Good choice tojásos füstölt szalonnás szendvics, egységár: 4 660 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes tojásos illat. A tojás szeletben és krémben is jelen van, a kenyér kellően puha, a héja kissé szárazabb. A szalonna kiváló állagú. A tojásos krém jó ötlet, finom, klasszikus szendvics.

img_7889_good_tojas_fust_szalonna.jpg

 

4. Khell Food téliszalámis szendvics, egységár: 5 406 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Jóleső téliszalámis illat. Jó állagú szendvics, puha, de nem átázott kenyér, ropogós salátával, elég sok téliszalámival és kaliforniai paprikával készült. A téliszalámi íze a legerősebb, de a saláta, a paprika és a sajt is finom.

img_7872_khell_teliszalami.jpg

 

4. LIDL Cheef select to go téliszalámis szendvics, egységár: 4 112 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes majonézes, téliszalámis illat. Kiváló állagú, a kenyér puha, mégsem átázott. A paprika, a saláta ropogósak, a téliszalámi finom, a majonézes szósz mennyisége is elégséges, és a jó minőségű a használt toast kenyér is.

img_7878_chef_to_go_teliszal.jpg

 

4. Khell Food 4 sajtos szendvics, egységár: 4 205 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Fűszeres, paprikás illat. Kiváló állagú a kenyér is, sok sajttal és kellő mennyiségű szósszal készült. A benne lévő saláta ropogós. Finom paprikás szósz került a sajtszeletek köré-közé. A kaliforniai paprika és a saláta ropogóssága és jellegzetes íze kiemelkedő fogyasztási élményt ad a sok sajt mellé.

img_7876_khell_4sajt.jpg

 

3. Khell Food Bacon & Cheddar szendvics, egységár: 4 713 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Kellemes pirospaprika és saláta illat. A szendvics állagát meghatározza a tojás, a sajtszósz, amelyek nem áztatták át az amúgy puha kenyérszeleteket. A bacon is puha, kellemes ízű.

img_7870_khell_bacon_cheddar.jpg

 

1. Lidl Cheef select to go classic szendvics, egységár: 3 177 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Tojásos, sonkás, paradicsomos illat. Kiváló állagú minden összetevő, kellően puha, nem rágós, kellemes fogyasztási élményt nyújt ez a szendvics. A kenyérben érezhető a szárított paradicsom íze és jóleső fűszerezés, a tojás, a sonka íze a megszokott, finom uborkával készült. Finom majonézes szósz köti össze az ízeket.

img_7890_chef_to_go_tojas_sonka_ubi.jpg

 

1. Khell Food Classic szendvics, egységár: 4 376 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Intenzív tojásos, sonkás illat. A kenyér állaga puha, és nem ázott át a szósztól. A szósz enyhe, kellemes, majonézes ízű. Sok sonkával és tojással készült, finom szendvics. A kenyér tésztájában érezhető a benne lévő szárított paradicsom jellegzetes íze.

img_7860_khell_sonka.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Khell Food Classid szendvics a MOL, OMV, Shell kutakon és a  Lidl, Spar, CBA, Roni ABC, Manna ABC, Coop, Lapker, Auchan üzletekben kapható.

szend_1.png

süti beállítások módosítása