Nagy egri bikavér teszt

2022.okt.13.

Az egri bikavér az egyik legismertebb magyar vörösbor, belföldön és külföldön egyaránt. Ez a bor az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából készülő cuvée, amelyet meghatározása szerint egyik szőlőfajta borának karaktere sem dominálhat. 2000 Ft/palack ár alatti borkínálatból válogattunk, összesen 13-féle termék került a vaktesztet végző csapatunk elé. Az alábbiakban olvasható az eredmény.

 img_5555_ossz.jpg

AZ EGRI BIKAVÉR

 

Hungarikumként így írják le:

„Magyarország újkori bortörténelmének első védett eredetű bora az egri bikavér (1997 - az Egri Bikavér Szabályzata). Ez a házasított vörösbor Eger vörösborainak igazi eszenciája, terroir bor, mely magában hordozza mind az itteni termőhelyek talajainak ízét, mind a máshol fel nem lelhető mezoklímát, valamint az itt élő emberek gondolkodását a fajtaválasztástól a szőlőfeldolgozáson át az érlelés megválasztásának időtartamáig és módjáig.”

 

Az egri bikavér története

Az egri bikavér készítése hozzávetőlegesen 130-150 éves múltra tekint vissza. A 19. század folyamán a „bikavér” szó alkalmazása azonban nem egy konkrét termékre utal, csupán a mély színű, erős vörösbort nevezik így a köznyelvben. A bikavért már ebben az időben is több dűlőből származó, különböző szőlőfajták együttes feldolgozásával készítették, a bor sötét színét pedig a rövid héjon történő erjesztésnek köszönhette.

A filoxéra egri megjelenése előtt (1886) a bikavér alapanyagát legnagyobbrészt a fűszeres aromájú kadarka fajta egyik változata, a lúdtalpú adta. A filoxéra során Eger szőlői nagyrészt elpusztultak. Ekkor jelentek meg a borvidéken a nagyburgundi, a kékfrankos, a kékoportó, valamint kisebb területen a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot, sőt, a nagyrészt festőborként használt othello fajta is.

Az első tudatos bikavér-készítő a kísérletező kedvű Grőber Jenő volt a 20. század elején, aki által az egri bikavér elindult a szélesebb ismertség és nemzetközi hírnév felé. A Grőber-féle bikavér alapját kadarka és medoc noir fajták megfelelően kevert mustja adta, a borkészítési technika elemei a bogyózás és a némi kocsány hozzáadásával történő héjon erjesztés voltak.

A két világháború közti időszak legnevesebb bikavér-termelője Borhy-Braun Béla volt, aki számos nemzetközi díjat is nyert borával. A Borhy-féle bikavér alapja a kadarka volt, ez több mint 50%-át adta a bornak. A nagyburgundi fajta kb. 20%-kal, a kékoportó és a medoc noir együttesen szintén 20%-kal részesedtek a házasításban, a fennmaradó részt az othello és a bakó festőszőlők mustja adta. A szüret időpontja október 20. körül volt ideális, csak jól beérett szőlőt volt szabad használni (minimum 20-as, de ritkábban akár a 25-ös mustfokot is elérhette).

 

Szabályozás és eredetvédelem

Jelenleg a Hegyközségi Tanács rendelete alapján 2 féle egri bikavér elfogadott.

1. Egri bikavér védett eredetű klasszikus bor: korlátozott földrajzilag néhány településre.

Minimálisan meghatározott alkoholtartalom: minimum 10,6% a kékfrankos, portugieser, kadarka, blauburger, turán, bíborkadarka és zweigelt, továbbá minimum 12,08% a cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, menoir és syrah fajták esetén.

A házasítás szabályai:

Legalább három szőlőfajta borának házasítása,

Egy fajta borának aránya sem haladhatja meg az 50%-ot,

Legalább három szőlőfajta bora arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot,

A kékfrankos fajtának kell a legnagyobb arányt képviselni,

A turán és bíborkadarka fajták borának aránya együttesen és külön-külön sem haladhatja meg a 10%-ot.

Érlelés: legalább hat hónapig fahordóban.

Forgalomba hozatal: kizárólag üvegpalackban, leghamarabb a szüretet követő év november elseje után.

2. Egri bikavér védett eredetű superior bor

Minimálisan meghatározott alkoholtartalom: minimum 12,83% minden szőlőfajta esetén.

Érlelés: minimum 1 év fahordóban és minimum 6 hónap palackban.

A házasítás szabályai:

Legalább öt szőlőfajta borának házasítása,

Egy fajta aránya sem haladhatja meg a 30%-ot (kivéve a kékfrankost, mely minimum 30%-ban, de maximum 50%-ban lehet jelen),

A legalább öt szőlőfajta bora arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot,

A turán fajta borának aránya nem haladhatja meg az 5%-ot,

A cabernet franc és cabernet sauvignon fajták borának aránya együttesen sem haladhatja meg a 30%-ot.

Forgalomba hozatal: kizárólag üvegpalackban, leghamarabb a szüretet követő második év május elseje után.

 

A TESZT MENETE

A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható, 2.000 Ft/palack ár alatti egri bikavéreket vizsgáltuk. Az évjáratok változók.

A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, a teszten 12-en vettünk részt.

A teszten védett eredetű klasszikus egri bikavérek szerepelnek.

Kóstolás, előkészület

Vékonyfalú, öblös pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/5-ig töltöttük borral, ami úgy 0,6 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük. A borokat egységesen 16-18 °C közé hűtöttük.

Az illat értékelésénél megállapodtunk abban, hogy az első benyomás alapján döntünk, persze, szellőztetés után. A korábbi borteszteken is az orrunk "fáradt el" a leggyorsabban.

A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.

A tételek között kifli szeleteket, natúr sajtot és tiszta vizet fogyasztottunk.

 

AZ ÉRTÉKELÉS MENETE

Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Próbáltuk az átlagfogyasztók szemszögéből értékelni az egri bikavéreket az alábbi szempontok szerint.

Illat: mindenki a saját ízlése szerint értékeli az illatot. A fiatalabb évjáratnál ez lehet frissebb, gyümölcsösebb, míg a többéves boroknál "elmélyül" az illat. Tehát inkább csak a kénes, rossz vagy alkoholos illatot pontozzuk le, a többit az egyedi ízlésre bíztuk.

Íz: itt az volt az egyetlen és talán amúgy is leglényegesebb szempont, hogy a bor ízegyensúlyát pontozzuk. Tehát a gyümölcsös ízjegyek, az alkoholtartalom, a savasság mennyire erősíti a bort, összhangban vannak-e egymással, vagy az egyik túlzó érzékelése tönkreteszi a kóstolás élményét.

Testesség és a savak: a testességet abból ítéltük meg, hogy mennyire „sűrű”, gazdag a bor. A sav mértékét pedig egyénileg értékeltük, hogy kinek mennyire esik jól az adott bor savtartalma. Itt is összesen 10 pontot adtunk, inkább a "hibákat" és nem jóleső tételeket pontoztuk le ebben az oszlopban.

A színt most nem értékeltük.

 

A NAGY EGRI BIKAVÉR VAKTESZT EREDMÉNYE

 

13. EGERVIN Egri bikavér 2020, egységár: 1 052 Ft/l, Pontszám: 6,4/10 pont

Dohányos, földes, nehéz illat. Enyhébb savérzetű bor, 11,% alkoholtartalommal. Gyengébb ízjegyeket éreztünk, meglepő módon édeskés volt a bor. Az ízintezitása alacsonyabb.

img_5590_egervin.jpg

 

12. Weinhaus Egri bikavér 2020 (fekete címke, jobb felső sarokban fél szív alak), egységár: 825Ft/l, Pontszám: 6,5/10 pont

Szolíd illat. Kevésbé savas, az enyhe gyümölcsös ízek gyors lecsillapodása után utóízben jól érezhető a csersav tartalom.

img_5579_x.jpg

 

10. Egri Csillagok Egri bikavér 2020, egységár: 799 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont

Illatában jellegzetes kékfrankos jegyek fedeztünk fel. Nagyon enyhe savak, alacsonyabb alkoholtartalom (11,5%). Meggyes, édeskés, nem komplex, de letisztult ízvilágú bor.

img_5600_egri_is.jpg

 

10. Egri Csillagok Egri bikavér 2020 (lefelé lógó piros zászlón fekete bikafej), egységár: 1 052 Ft/l, Pontszám: 7,1/10 pont

Illatában jellegzetes kékfrankos jegyek fedeztünk fel. Nagyon enyhe savak, alacsonyabb alkoholtartalom (11,5%). Meggyes, édeskés, nem komplex, de letisztult ízvilágú bor.

img_5595_x.jpg

 

6. Ostoros Egri bikavér 2019, egységár: 1 359 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhébb, gyümölcsös illat. Közepesen savas bor, erősebb alkoholérzettel, pedig 12%-os. Kevésbé intenzívek a gyümölcsös ízjegyek, a savak határozzák meg az ízélményt.

img_5593_ostoros.jpg

 

6. Ostoros Egri bikavér 2019 (alul fekete sávban arany bika), egységár: 825 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Szolíd, nyers szőlő illat. Közepesen savas bor, erősebb alkoholérzettel, pedig 12%-os. Kevésbé intenzívek a gyümölcsös ízjegyek, a savak határozzák meg az ízélményt.

img_5601_x.jpg

 

6. Varga Egri bikavér 2020, egységár: 1 332 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhébben gyümölcsös, alkoholos illat. Kellően érezhető savtartalom. Ízében nem összetett, viszont friss, harsány ribizlis jegyeket mutatott.

img_5587_varga.jpg

 

6. Ostoros Egri bikavér 2019 (alul 5 cm vastag piros sávban a logó), egységár: 825 Ft/l, Pontszám: 7,5/10 pont

Szolíd, nyers szőlő illat. Közepesen savas bor, erősebb alkoholérzettel, pedig 12%-os. Kevésbé intenzívek a gyümölcsös ízjegyek, a savak határozzák meg az ízélményt.

img_5584_ostoros.jpg

 

5. KORONA Borház Egri bikavér 2016, egységár: 2 212 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Nem túl intenzív földes illat. Barnás-pirosas szín. Enyhe savakat tapasztaltunk, az alkohol (13%) erősebben érezhető kilégzéskor. Letisztult ízvilág, szinte csak gyümölcsös ízjegyeket: meggyet, epret, pirosribizlit idézett meg a kóstolóknál.

img_5568_korona.jpg

 

4. Ostoros Prémium válogatás Egri bikavér 2019, egységár: 2 225 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Összetett, pirosbogyós illat. Közepes tannintartalmat éreztünk, közepes alkohol intenzitással (13%). Ízében a feketebodzára, feketeszederre és kökényre emlékezettő gyümölcsös ízjegyek jöttek elő. Savtartalma a gyümölcsös ízjegyek lecsengése után érezhető erőteljesebben.

img_5589_ostoros.jpg

 

3. Ostoros Egri bikavér 2016 (egy tájkép a bika képében), egységár: 1 452 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes, kakaóvajas illat. Élénkebb savakat tapasztaltunk, kellemes alkoholtartalommal (12%). Ízében is intenzívebb, gyümölcsös, kellemes tanninérzettel.

img_5573_x.jpg

 

2. JUHÁSZ Egri Bikavér Premium Selection 2018, egységár: 2 665 Ft/l, Pontszám: 8,2/10 pont

Testes, gyümölcsös, élénk illat. Összetett, gyümölcsös, fűszeres bor, amiben a feketebodza, feketeribizli ízjegyek mellett kardamomra emlékeztető ízjegyet véltünk felfedezni. Kellemes savmennyiség, 13,5% alkoholtartalom.

img_5564_juhasz.jpg

 

1. Juhász Egri bikavér 2019, egységár: 2 399 Ft/l, Pontszám: 8,4/10 pont

Tartalmas, szedres, ribizlis és finom szőlős illatokat éreztünk. Enyhén-közepesen savas, alacsonyabb alkoholérzettel, pedig 13% az alkoholtartalom. Összetett, selymes, harmonikus bor. A szeder és feketeribizli ízjegyeket említették a pontozók legtöbbször, illetve ezeket a gyümölcsös savakat lekerekítő enyhe fűszeres zamatot.

img_5602_minta_1.jpg 

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Juhász Egri bikavér 2019 az Auchan, Spar, Tesco áruházakban kapható.

bikaver.png

süti beállítások módosítása