Nagy szendvicskrém teszt

2022.sze.20.

A vegán, vegetáriánus életmódot, étkezési módot folytatók táborának növekedésével egyre nő a "nekik szóló" élelmiszerek kínálata is. Amíg a mindenevőknek rengeteg féle hústermék, szalámik, sonkák, szalonnák állnak rendelkezésükre a gyors reggelikhez, hideg vacsorákhoz, addig vegánként, ha szendvicset szeretnénk enni, akkor főként a állati eredetű élelmiszertől mentes pástétomokra, krémekre számíthatunk. Ezeknek a boltokban kapható verzióit teszteltük különböző ízekben. Tesztcsapatunk elé 23-féle termék került, lássuk, melyik nyerte el leginkább a tetszésünket!

borito_28.jpg

VEGÁN ÉLETMÓD

A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát. A vegán életmód nem csak étkezésben, hanem az élet minden területén megnyilvánul, a ruházkodásban, a higiéniai termékek választásában, a szórakozásban, állattartásban stb.

A veganizmus nem keverendő össze a vegetarianizmussal, ahol csak húst nem fogyasztanak, a vegánok minden állati eredetű alapanyagot mellőznek.

 

VEGÁN SZENDVICSKRÉMEK

Ha mindenevőként valamilyen szendvicskrémet szeretnénk készíteni, akkor előkerül a tojás, a tejföl, húskészítmények… Ha vegánként vágyunk szendvicskrémre, akkor a fenti összetevőket nem használhatjuk. Miből lehet akkor összeállítani? Természetesen, a fő alapanyagok a zöldségek, gombák, gabonafélék, repceolaj, napraforgóolaj, kókuszolaj, keményítő, élesztő és persze a fűszerek, amik igazán karakteres ízt adhatnak a krémeknek.

Az íz (és illat) mellett fontos tényező, hogy megfelelően kenhetőek legyenek, hiszen ez elengedhetetlen a könnyű használhatóság szempontjából.

 

A TESZT MENETE

A vakteszten 12-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

Az országos offline üzletláncokban kapható, 23-féle vegán szendvicskrémet teszteltük különböző ízösszeállításokban.

A krémeket kenyér nélkül kóstoltuk, hogy minél jobban érezzük a saját ízüket. A kenéspróbát ettől függetlenül egy külön teszten elvégeztük és értékeltük.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: az egyedi összetevők illatát szerettük volna érezni. Mivel sokféle ízű krémet kóstoltunk, ezért au illatnál az volt a fontos, hogy kellemesen intenzív legyen az összhatás és felismerhető legyen valamelyik összetevő, pl. fűszer vagy zöldség illata.

Állag: fontos volt, hogy homogén és jól kenhető legyen, viszont a különböző zöldségdarabkák, magok markánsan megjelenjenek.

Íz: nem szerettünk volna aromás ízeket érezni, csak az összetevők természetes ízeit. Kellő intenzitást vártunk és, hogy a só mértéke legyen harmonikus. Az összetevő nem számított, nem élvezett előnyt pl. a gombás, de hátrányba sem került, hisz csak az kóstolhat a vaktesztjeinken, aki szereti az adott élelmiszert. Így elég változatos összetételű, talán inkább zöldség túlsúlyos krémek kerültek a dobogóra.

 

A VEGÁN SZENDVICSKRÉM TESZT EREDMÉNYE

 

23. ORSI Vegán szárított paradicsomos krém zöldfűszerekkel, egységár: 4 590 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Enyhe paradicsom illat. Sűrűbb állagú, szemcsés. Az olaj körbeborítja a terméket, teljesen különáll tőle. Ízében a szárított paradicsom jelenik meg és az étolaj és paradicsom ízelegye. Főbb összetevők: ivóvíz, étolaj, borsófehérje, keményítő, rizs és len liszt, élesztő kivonat, szárított zöldségek.

img_5110_orsi_szar_par.jpg

 

22. LUNTER vegán szendvicskrém franciás ízesítéssel, egységár: 5 327 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Nem túl intenzív hagymás illat. Jól kenhető, kisebb hagyma darabokkal. Először egy kellemes hagymás íz érezhető, viszont furcsán, kesernyésen folytatódik, a felismerhető élesztő ízjegy miatt. Főbb összetevők: tofu, ivóvíz, okara, vöröshagyma, szárított élesztő, repceolaj, mustár, keményítő, fűszerek.

img_5144_lunter_francia.jpg

 

20. ORSI Vega salsa krém, egységár: 4 590 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Kissé paradicsomos illat. Megfelelően kenhető állag. Ízében először alig érezni valamit, azután beindul a chilis-csípős ízhatás, kevés fűszerrel. Főbb összetevők: ivóvíz, étolaj, borsófehérje, keményítő, rizs és len liszt, élesztő kivonat, paradicsom.

img_5117_orsi_salsa.jpg

 

20. Auchan vegán növényi krém salsa ízesítéssel, egységár: 3 990 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Kissé paradicsomos illat. Megfelelően kenhető állag. Ízében először alig érezni valamit, azután beindul a chilis-csípős ízhatás, kevés fűszerrel. Főbb összetevők: ivóvíz, étolaj, borsófehérje, keményítő, rizs és len liszt, élesztő kivonat, paradicsom.

img_5107_auchan_salsa.jpg

 

18. ORSI Vega gomba krém, egységár: 4 590 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Instant gomba illat. Az állaga sűrű, de még kenhető. Ízében is az instant gombás ételekre emlékeztet, megfelelő sózással. Főbb összetevők: ivóvíz, étolaj, borsófehérje, keményítő, rizs és len liszt, élesztő kivonat, szárított zöldségek, gomba.

img_5105_orsi_gomba.jpg

 

18. Auchan vegán növényi krém gomba ízesítéssel, egységár: 3 990 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Instant gomba illat. Az állaga sűrű, de még kenhető. Ízében is az instant gombás ételekre emlékeztet, megfelelő sózással. Főbb összetevők: ivóvíz, étolaj, borsófehérje, keményítő, rizs és len liszt, élesztő kivonat, szárított zöldségek, gomba.

img_5106_auchan_gomba.jpg

 

16. VeganChef natúr vegán szendvicskrém, egységár: 5 660 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Semleges illat. Az állagon azonnal látható, hogy kókuszolajjal/zsírral készült, töredező felület, viszont könnyen kenhető. Íze sós, azon túl teljesen natúr. Főbb összetevők: ivóvíz, kókuszolaj, keményítő, só, aromák.

img_5138_veganchef_natur.jpg

 

16. VeganChef cheddar ízű vegán szendvicskrém, egységár: 5 660 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Cheddar sajt aroma illat. Állagában tapasztalható a kókuszolaj, töredezett kiszedéskor, de jól kenhető. Mű cheddar sajt íz, enyhén édeskés. Főbb összetevők: ivóvíz, kókuszolaj, keményítő, só, aromák.

img_5136_veganchef_cheddar.jpg

 

15. ORSI Vegán sült hagymás krém lenmaggal, egységár: 4 590 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Enyhe, de kellemes sült hagyma illat. Sűrűbb, de kenhető állag. A sült hagyma íze alacsonyabb intenzitású, de a lenmag tud adni plusz fogyasztási élményt. Főbb összetevők: ivóvíz, étolaj, borsófehérje, keményítő, rizs és len liszt, élesztő kivonat, szárított zöldségek, lenmag.

img_5114_orsi_sult_hagymas.jpg

 

14. Vegan Island édes chilis vegán kenőkrém, egységár: 4 702 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Kissé édeskés illat. Jól kenhető, lágy textúrájú. Édes, savanyú és csípős ízjegyek keverednek kóstoláskor. A paprika inkább utóízben jön. Főbb összetevők: víz, kókuszolaj, szójafehérje, cukor, tápióka keményítő, ecet, fűszerpaprika.

img_5130_vegan_island_chili.jpg

 

13. Vegan Island metélőhagymás vegán kenőkrém, egységár: 4 702 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Ne túl intenzív metélőhagyma illat. Lágy, jól kenhető állag. A fő ízjegy a savanyú, ami mellé jön a metélőhagyma íze és némi só. Főbb összetevők: víz, kókuszolaj, szójafehérje, cukor, tápióka keményítő, ecet, metélőhagyma.

img_5134_vegan_island_zold.jpg

 

10. ALDI BIO Natura szendvicskrém padlizsánnal, egységár: 4 161 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe, de jellegzetes padlizsán illat. Jól kenhető állagú, apró zöldségdarabok vannak benne. Jól érezhető a padlizsán és a vöröshagyma íze, amit azonnal az ecet követ és már nem enged utat a többi összetevő, fűszer ízének. Főbb összetevők: napraforgóolaj, napraforgó mag, padlizsán, ivóvíz, vöröshagyma, sűrített paradicsom, citromlé, almalé.

img_5155_bio_natura_padli.jpg 

10. LUNTER vegán szendvicskrém sülthagymás ízesítéssel, egységár: 5 327 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Kellemes hagyma illat. Jól kenhető. Édeskés, jellegzetes sülthagymás íz. Főbb összetevők: tofu, ivóvíz, repceolaj, sült vöröshagyma, szárított élesztő, keményítő.

img_5147_lunter_sult_hagymas.jpg

 

10. dm BIO zöldfűszeres pástétom, egységár: 6 152 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe hagyma illat. Jól kenhető, homogén állag. A zöldhagyma íze érezhető, illetve némi enyhe zöldfűszer. Kellemesen édeskés. Főbb összetevők: víz, napraforgóolaj, keményítő, szárított élesztő, póréhagyma, növényi fehérje, metélőhagyma.

img_5126_dm_zoldfuszer.jpg

 

9. Rossmann enerBIO shiitake gomba ízű pástétom, egységár: 5 592 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Szolid gomás illat. Az állaga emlékeztet a (nem istant) élesztőre, de annál puhább és jól kenhető. Jól felismerhető gombadarabok vannak a krémben. Az íze kellemes, gombás, utóízben élesztős. Főbb összetevők: víz, kókuszolaj, shiitake gomba, champignon gomba, keményítő, szárított élesztő, növényi fehérje.

img_5123_enerbio_shiitake.jpg

 

7. Rossmann enerBIO paradicsom-olíva ízű pástétom, pontszám: 5 592 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhe paradicsomos illat. Jól kenhető, krémes textúrájú, apró olívabogyó darabokkal. Kellemes paradicsomos főíz, aminek lecsengése után érezhető az olívabogyó jellegzetes íze, alacsonyabb intenzitással. Főbb összetevők: víz, napraforgóolaj, keményítő, szárított élesztő, paradicsom, növényi fehérje, olívabogyó.

img_5119_enerbio_paradicsom.jpg

 

7. dm BIO shiitake gombás pástétom, egységár: 6 152 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Nem erőteljes gomba illat. Jól kenhető krém, apró gombadarabokkal. A gomba íze jól érezhető, kellemes, édeskés krém. Főbb összetevők: víz, napraforgóolaj, shiitake gomba, champignon gomba, keményítő, szárított élesztő, növényi fehérje.

img_5128_dm_shiitake.jpg

 

5. SPAR Vital bio paradicsomos szendvicskrém quinoával, egységár: 6 350 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Jellegzetes paradicsomos illat. Az állag darabos, az egész quinoa magvaknak köszönhetően, amelyek viszont rágáskor alig érezhetők, puhák. A friss és az aszalt paradicsom íze egyaránt érezhető, megfelelő sózással. Főbb összetevők: paradicsom, napraforgóolaj, ivóvíz, quinoa, vöröshagyma, aszalt paradicsom, fokhagyma, fűszerek.

img_5150_spar_quiona.jpg

 

5. ALDI Natur Aktiv bio szendvicskrém zöldségekkel és zöldfűszerekkel, egységár: 3 995 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Enyhe zöldséges, szójás illat. Jól kenhető, apróbb zöldségdarabok láthatók benne. Kissé szójás, kellemesen zöldséges ízű krém. Főbb összetevők: szójabab, vegyes zöldségek, napraforgóolaj, almaecet, szójaszósz.

img_5141_biovital_zoldseges.jpg

 

3. ALDI Natur Aktiv bio szendvicskrém aszalt tönkölybúzával és tökmaggal, egységár: 3 995 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Jól érezhető a tökmag illata. Szépen kenhető, krémes állagú, apró lenmagokkal. A magvak íze felismerhető és kellemes, enyhén édes, kellemesen sós krém. Főbb összetevők: szójabab, napraforgóolaj, tönkölybúza, ívóvíz, ecetes uborka.

img_5142_biovital_mag.jpg 

3. ALDI BIO Natura szendvicskrém tormával és almával, egységár: 4 161 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Jellegzetes torma illat. Sűrűbb krém, de jól kenhető. A torma íze az alma édességével egyesül, kellemes, harmonikus szendvicskrém. Főbb összetevők: napraforgómag, napraforgó olaj, torma, almapüré, ivóvíz.

img_5153_bio_natura.jpg

 

2. dm BIO paprika-chili kenyérfeltét, egységár: 4 994 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Enyhe pirospaprikás illat. Jól kenhető, aprószemcsés állag. Mi aszalt paradicsom ízt éreztünk kellemes fűszerezéssel, amiből a rozmaring és az oregánó emelkedik ki. Savanykás és jólesően csípős szendvicskrém. Főbb összetevők: csemegepaprika, paradicsom, vöröshagyma, citromlé, almalé, fokhagyma. 

img_5148_dm_paprika.jpg

 

1. POLCZ kennivaló vegán pecsenyekrém, egységár: 5 300 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Finom, hagymás, fűszeres illat. Az állaga sűrűbb, de jól kenhető, apró zöldségdarabokat tartalmaz. Ízében a vöröshagyma ízt követően jól érezhető a lencse, a sárgaborsó, a fűszerek közül a bors és a pirospaprika. Intenzív, természetes, házias ízélményt nyújt. Főbb összetevők: vöröshagyma, kókuszolaj, ivóvíz, sörélesztő pehely, barna rizsliszt, sárgaborsó, vöröslencse, fűszerek, só.

img_5104_pelda.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes POLCZ Kennivaló Vegán Pecsenyekrém többek között a SPAR, AUCHAN, TESCO, Rossmann, EcoFamily áruházakban és kifli.hu webshopon kapható. 

szend.png

 

 

süti beállítások módosítása