Csirkemell filé teszt: megérik az árukat a pácolt húsok?

2022.júl.13.

A grillszezon egyik legkelendőbb sütnivalója a pácolt csirkehús. A marinádozás nagy előnye, hogy hosszú ideig van a pácban a hús, így az ízek jobban átjárják azt. Országosan 17 féle marinádozott csirkemell kapható, eltérő minőségű hússal és páccal. Lássuk melyik termék lett a tesztgyőztes!

bor1_120.jpg

A PÁCOLT HÚSOKRÓL


A Magyar Élelmiszerkönyvben nincs sok minden írva a marinádozott húsokról. Ennek a termékcsaládnak leginkább a friss húsokra vonatkozó szabályozásnak kell megfelelnie. Jelölni kell a bevonat összetevőit, fel kell tüntetni a hústartalmat.

A tesztelt termékek összetevői

- 71-84% hús

- 11-15% víz

- marinád 5-7% (víz, só, olaj, ecet, fűszerek, aromák, kivonatok)

- só 1-3%

- cukor 1%

- savanyúságszabályozók, antioxidánsok.

A termék minőségét 2 tényező, a jól "nevelt" csirke húsa és a marinád mennyisége és minősége határozza meg. Az alacsony fűszermennyiséget tartalmazó, sok vízzel pácolt hús íztelen lesz.

 

A TESZT MENETE


Felkutattuk az összes országosan kapható marinádozott csirkemelleket az AUCHAN, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market üzleteiben. 

12-en vakteszteltünk. A kóstolást a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus kóstolók végezték.

A csomagolásban található csirkemell darabokat nem vágtuk kisebbre, igyekeztünk a legnagyobb darabokat kisütni, hogy a hús textúráját pontosabban meg tudjuk ítélni. 

Mivel a faszén illata, aromái erősen feljavítják az illatot és az ízt, így serpenyőben sütöttük a csirkemelleket. 3-5 percig pároltuk őket, majd 5-8 perc alatt készre sütöttük kevés olajon. 

A sütés szakaszos volt, mindig frissen, egyenként készítettük a kóstolók elé a kisütött csirkemelleket, hogy a kóstolók frissen ítélhessék meg az illatát, állagát és természetesen az ízét.

 

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI


A marinádozott, sült csirkemelleket szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk. 

Illat: jellegzetes sültcsirke illatot vártunk és érezhető fűszereket. A jellegtelen, natúr vagy épp nem definiálható illatokra kevesebb pontszámot adtunk.

Állag: frissen kóstolva elvártuk, a hús szaftos legyen, puha. Látható mennyiségű és színű marinád legyen a csirkén. A túl száraz állagot lepontoztuk. 

Íz: a fő ízeket a csirkemell saját és jellegzetes íze, valamint a marinád fűszerezése adja meg. Szerettünk volna definiálható fűszereket felismerni, ezért a jellegzetes ízeket magasabb pontszámmal értékeltük. A csirkehús saját íze fontos szempont volt, bár ez kevésbé jellegzetes és a fűszerezés elviheti, de a vastagabb szeletekben jól érezhető volt.

 

A NAGY MARINÁDOZOTT CSIRKEMELL VAKTESZT EREDMÉNYE

 

16. TESCO Grill Master mézes - mustáros csirkemell, egységára: 3331 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Enyhén, de érezhető mustáros illat. A hús kissé száraz. A pác mennyisége lehetne több. Az ízek kevésbé intenzívek, ízmintákat éreztünk inkább, kicsi mustár, kevés édes, kevés sós.

tesco_mustar.jpg

t_tesco_must.jpg 

16. LIDL Grill& Fun csirkemell filé mézes - mustáros, egységára: 3398 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Natúr, sültcsirke illat. A hús kissé száraz, de a pác mennyisége megfelelő. Enyhébb fűszerezésű, édeskés sültcsirke, kevés sóval.

lidl_must.jpg

t_lidl_mezes.jpg 

15. PENNY Kedvenc Hentese magyaros csirkemell filé, egységára: 3398 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Enyhe, paprikás illat. A hús száraznak hat, a pác csak vékonyan ivódott bele. Az íze egyszerű, paprikás, sós, édeskés.

penny_magyar.jpg

t_penny_magyaros_1.jpg 

14. Taravis csirkemell filé édes-csípős pácban, egységára: 3658 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Enyhe, fűszeres illat. A hús nem száradt ki, a pác jól beleivódott. Sós, csípős, édes ízjegyeket éreztünk, viszont az összetevők további jellegzetes "fűszer" íze nem érződik.

 tavaris_csipos.jpg

t_taravis_magyaros.jpg

13. ALDI BBQ csirkemell filé magyaros, egységára: 3398 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Natúr, sültcsirke illat. A hús kellően szaftos maradt sütés után is, a pác réteg vékonyabb, homogén. Enyhén sós és pirospaprikás ízeket írtunk az pontozólapra.

aldi_magyaros_1.jpg

t_aldi_magyar.jpg 

11. TESCO Grill Master mediterrán ízesítésű csirkemell, egységára: 3487 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Finom oregánós, kakukkfüves illat. A hús nem őrzött meg elég szaftot a belsejében, viszont a pác kellő vastagságú. Fűszeres, intenzív íz, kissé sok sóval.

tesco_medi.jpg

t_tesco_medi.jpg 

11. Taravis csirkemell filé zöldfűszeres pácban, egységára: 3658 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Zöldfűszer keverék-illat, ahol az összetevők külön nem definiálhatóak. A hús kellően szaftos maradt sütés után, és jó mennyiségű páccal készült. Kellemesen sós, zöldfűszeres íz.

tavaris_zold.jpg

t_taravis_zold.jpg 

8. ALDI BBQ csirkemell filé fokhagymás - zöldfűszeres, egységára: 3398 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe, de kellemesen fűszeres illatú. A hús állaga kiváló, szaftos, viszont a pácot vékonynak találtuk. Édeskés a főíz, utána jön a bazsalikom, a só mennyiségét kevésnek találtuk.

aldi_zold_1.jpg

t_aldi_zold.jpg 

8. LIDL Grill& Fun csirkemell filé fokhagymás - zsályás, egységára: 3398 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Jól érződik a fokhagyma, és nagyon enyhén a zsálya illata. A hús szárazabb, a pác 1-2 mm vastagon áztatta át a húst. A zsálya íze kellemes, egyedi. A fokhagyma kevésbé érződik, a só viszont elég hangsúlyos.

lidl_zsalya_1.jpg

t_lidl_fokhagyma_zsalya.jpg 

8. PENNY Kedvenc Hentese fokhagymás-zöldfűszeres csirkemell filé, egységára: 3398 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Finom fokhagymás illat. A hús nem száradt ki, a pác mennyisége is megfelelő. Ízében enyhébb intenzitású fokhagymás, talán bazsalikomos ízeket éreztünk, a sótartalom is lehetett volna magasabb.

penny_zold_1.jpg

t_penny_zold_1.jpg 

7. LIDL Grill& Fun csirkemell filé fokhagymás-zöldfűszeres, egységára: 3398 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Majoránnás, oregánós illat. A hús kicsit száraz, de még megfelelő állagú. A pác vastag. A majoránnát és a kakukkfüvet véltük felfedezni, némi hagymás utóízzel, amiben jelentős az édes ízjegy is.

lidl_zold.jpg

t_lidl_fokha_zold.jpg 

6. SPAR BBQ magyaros csirkemell belsőfilé, egységára: 4158 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Enyhe, paprikás illat. A hús szerintünk kissé száraz, a pác viszont jól átjárta a hús szeletek külső rétegét. Intenzív borsos, csípős, fűszerpaprikás íz.

spar_31.jpg

t_spar.jpg 

5. Valdor magyaros csirkemell filé, egységára: 4153 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Erős, fűszerpaprikás illat. A pác jól átjárja a hús szeletek külső rétegét, míg a csirkemell filé belső része szaftosabb, puhább maradt. Intenzív fűszerpaprika íz, borsos, sós ízekkel, utóízben a fűszerpaprika okozta természetes édes íz és némi csípős érezhető.

valdor_magyaros.jpg

t_valdor_magyar.jpg 

4. Valdor zöldfűszeres csirkemell filé, egységára: 4153 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Finom, összetett illatú sültcsirke. A hús szaftos maradt sütés után, amit a vastagabb pácrétegnek és az abban található nagyobb mennyiségű zöldfűszernek is köszönhet. Finom bors, bazsalikom és fokhagyma zamatok, édeskés utóízzel. Egyes pontozók a felismerni vélték a kaprot is.

valdor_zold.jpg

t_valdor_zoldfuszeres_1.jpg 

2. Master Good BBQ csirkemell filé "Dolce-Vita" ízesítésű, egységára: 3744 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Olasz fűszerkeverék illat: oregánó, kakukkfű, bazsalikom, talán majoránna is. A hús kiváló állagú, nem száraz, szaftos, a pác jól átjárja a hús szelet külső rétegét. A majoránna, a kakukkfű, a bors ízét érezni leginkább, harmonikus mennyiségű sóval.

master_good.jpg

t_master.jpg 

2. Valdor borsos- paradicsomos csirkemell filé , egységára: 4153 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Intenzív paradicsom illat. A hús szaftos maradt a sütés után, a pác mennyisége pont megfelelő. Kóstolás után előszőr a természetes paradicsom ízt éreztük, amiben feloldódott a jó mennyiségű bors és a só.

img_4422.jpg

t_valdor_borsos.jpg 

1. Valdor mézes - mustáros csirkemell filé, egységára: 4153 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont 

 Finom mustáros illat. A hús kiváló állagú, szaftos maradt a sütés után is, a pácréteg kellő vastagságú. Intenzíven és zamatosan mustáros ízű, de éreztünk borsos, sós ízjegyeket és utóízben kellemesen édeskést is. Az ízélményt a sült csirke finom, natúr zamata teszi teljessé.

valdor_mezes.jpg

t_valdor_mezes.jpg

 

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Valdor mézes - mustáros csirkemell filé az AUCHAN üzleteiben és a Kifli.hu online szupermarketben üzletekben kapható.

marinadozott_csirkemell_teszt-1.png

süti beállítások módosítása