Nagy majonéz teszt: az egyik legolcsóbb sajátmárkás győzött!

2022.jún.21.

A majonéz szinte minden család háztartásában megtalálható. Szendvicsre kenjük, salátákba nyomjuk, sült krumplit mártogatunk bele, húsokkal tunkoljuk és így tovább. Egyszerű, pár összetevős étel, mégis inkább a flakonos, kész változatokat választjuk legtöbbször. A bolti kínálat a népszerűsége miatt is igen széles, most 19-féle, országosan kapható majonézt vakteszteltünk. Lássuk az eredményt! bor1_118.jpg

MI A MAJONÉZ?

A majonéz tojássárgájából és növényi olajból készülő mártás, amelyet citromlével, tárkonnyal, tormával, ecettel, fokhagymával vagy mustárral is lehet ízesíteni.

A készen kapható majonézek minőségére, összetételére vonatkozóan nincsenek sem Európai Uniós, sem hazai szabályozások. A majonéz általános jellemzőinek leírása a Codex Alimentariusban megtalálható, ezeknek megfelelnek az általunk vizsgált termékek is.

Fontos, hogy a majonézek savassága pH 4 alatt legyen, ez egyrészt az íz miatt érdekes, másrészt pedig a mikrobiológiai veszélyek minimalizálása miatt.

A zsírtartalma meghatározza a termék állagát, krémességét, érdemes 50% feletti zsírtartalmú terméket választani.

A majonéz egyik legfontosabb összetevője az olaj, a bolti termékek főként napraforgóolajjal, kisebb részben repceolajjal készülnek, melyeknek a mennyisége szintén igen változatos a különböző készítményekben.

 

A MAJONÉZ TÖRTÉNETE

A majonéz (mayonnaise) szó eredete bizonytalan, elképzelhető, hogy a francia moyeunaise szóból származik, aminek az alapja a moyeeu régen a tojássárgáját jelentette a francia nyelvben. Marie-Antoine Carême francia szakács szerint a magnonaise, kavarni szóból származik.

Története ugyanúgy bizonytalan, mint nevének eredete. Többek szerint Armand de Vignerot du Plessis Richelieu hercegének szakácsa találta fel 1756-ban, miután a herceg hadserege győzött Mahón városánál a spanyol Menorca szigetén, és a győzelem emlékére nevezte el mahonnaise-nek, ami később egy véletlen nyomtatásbeli hiba miatt mayonnaise-re módosult.

 

A VAKTESZT MENETE

A vaktesztet most a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el.

A termékeket az országos üzletláncokban szereztük be.

A majonézeket a hűtőből kivéve 6-7 C-on kóstoltuk. Természetesen vakteszt volt, előkészítők adagolták a termékeket, egyik kóstoló sem tudhatta mely márkák vesznek részt a teszten. A majonézeket hűtőből kivéve, egyesével szervíroztuk a kóstolók elé, hogy a minták ne melegedjenek fel.

A pontozás az előzetesen felállított értékelési rendszer szerint történt.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

A majonéz különlegessége abban rejlik, hogy az összetevők egy olyan illat és íz keveréket hoznak létre, amelyek egy új zamatot jelentenek, a majonézt. Nem szeretjük külön-külön érezni az összetevőket, főleg nem az ecetet, hanem a jellegzetes majonéz ízélményre vágyunk.

Illat: a jellegzetes majonéz illatot kerestük, a savanykás, ecetes vagy épp  jellegtelen illat alacsony pontszámot kapott.

Állag: lágy, krémes, de mégsem folyós, homogén textúrát vártunk. Az egyetlen hiba, amit az állagnál tapasztaltunk, hogy egyes majonézek túl hígak voltak.

Íz: ahogy az illatnál, itt is a jellegzetes, összeérett majonéz ízt kerestük, amit nem zavar meg az egyik összetevő túlzott intenzitású íze sem. Hibák, amiket tapasztaltunk: túl édes, túl savanyú, jellegtelen ízek. Szóval, mi a harmonikus, jellegzetes és finom ízeket kerestük.

 

A MAJONÉZ VAKTESZT EREDMÉNYE

 

19. TESCO majonéz, egységár: 1 176 Ft/kg, Pontszám: 5,7/10 pont

Savanykás, enyhe illat. Szerintünk, a kelleténél hígabb az állaga. Az ízében keverednek a dolgok, a tojáspor-olaj nem kellemes ízjegye érezhető leginkább.
img_3949.jpg

 

18. Jó!jár majonéz, egységár: 1 406 Ft/kg, Pontszám: 6,0/10 pont

Gyengén ecetes illat. Az állaga kellően krémes. A túlzott mennyiségű ecet nem engedi kibontakozni a további ízjegyeket.
img_3921.jpg

 

17. Reál majonéz, egységár: 1 902 Ft/kg, Pontszám: 6,1/10 pont

Ecetes, savanykás illat. Krémes, de lehetne sűrűbb. Az étolaj és a tojáspor jellegzetes ízkeveréke érezhető, utána pedig édeskés. A nyelven olajos felületet képez.
img_3924.jpg

 

15. COOP majonéz, egységár:  1 665 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont

Kissé savanykás illatú. Az állag masszívabb. Kóstolás után azonnal érezhető az ecet okozta savanyúság, ami miatt nem tud megmutatkozni a majonézre jellemző egyedi ízjegy.
img_3960.jpg

 

15. S-Budget majonéz, egységár: 1 040 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont

Illata savanykás, sűrűsége, krémessége megfelelő. Kóstolva is a savanykásságot tapasztaltuk leginkább, utána jött egy enyhén édes utóíz. 
img_3904_1.jpg

 

14. Olé majonéz, egységár: 1 487 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont

Savanykás, ecetes illat. Az állag masszívabb, de krémes. Érezhető enyhén a majonéz, viszont utóízben már aromásabb, nem jellegzetes. Az édes-savanyú arány megfelelő.
img_3911_1.jpg

 

12. Auchan majonéz Tuti-Tipp, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Enyhe majonéz illat. Kissé hígnak, túl lágynak találtuk. Gyengén, de érezhető a majonéz jellegzetes íze. Se nem túl édes, se nem túl savanykás.
img_3906.jpg

 

12. GLOBUS majonéz, egységár: 1 853 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Ecetes illat. Nagyon lágy és híg. Ízében a savanykás-édes keveredik a kellemes olajossal. Repceolajjal készült.
img_3943.jpg

 

11. Hellmann's majonéz, egységár: 2 968 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Kissé savanykás illat. Az állaga a többihez képest hígabb. Előszőr a savanyú, majd az édes, s végül a jellegzetes majonéz íz érezhető.
img_3950_2.jpg

 

9. ALDI Le Gusto majonéz (világos kupak), egységár: 1 620 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Enyhe édeskés illat. Állaga a legmasszívabb a mezőnyben, de így is krémes. Ízében enyhén jön a jellegzetes majonéz ízjegy, az édes-savanyú ízjegy-pár az édes felé billen.
img_3918_2.jpg

 

9. Auchan majonéz (Nívó piros), egységár: 1 608 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Gyengén savanykás illat. Az állag lágy, de nem folyós. Érezhető az elvárt majonéz íz, kellemesen édeskés. 
img_3958.jpg

 

8. Reál Falusi majonéz, egységár: 1 018 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Nem erős, de jellegzetes majonéz illat. Az állaga megfelelően lágy, de nem híg. Az ízében is érezhető a tipikus majonéz íz, de alacsonyabb intenzitással. Az édes-savanyú ízjegy-párból az édes a domináns.
img_3933.jpg

 

7. Schedro majonéz, egységár: 1 113 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Enyhe illat. Sűrűbb, de krémes állag. Ízében jól érezhető a majonéz ízjegy, finom édes-savanyú ízaránnyal.
img_3940.jpg

 

6. SPAR majonéz, egységár: 1 915 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Édeskés, ecetes illat. Az állaga megfelelő, nem híg. Az ízében keveredik az elvárt édes-savanykás és tojásos-olajos íz. Napraforgóolajjal készült.
img_3915.jpg

 

3. LIDL Kania majonéz (kék kupakos), egységár: 1 306 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes majonéz illat. Jó állagú, kellően lágy. Közepes intenzitással érezhető a jellegzetes majonéz íz. A savanyú-édes ízjegypár kiegyensúlyozott arányban van.
img_3926.jpg

 

3. ALDI Le Gusto majonéz (kék kupak), egységár: 1 161 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Jellegzetes majonéz illat. Ideális állag, kellően lágy. Közepes intenzitással érezhető a tipikus majonéz íz. A savanyú-édes ízjegypár aránya jó.
img_3936.jpg

 

3. LIDL Kania majonéz (világos kupak), egységár: 1 611 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kissé ecetes illat. Az állaga lágy, de nem híg. Jól érezhető a hagyományos majonéz íz azonnal kóstolás után. Az édes-savanyú ízjegy-pár az édes felé billen, de kellemes ízű majonéz.
img_3929.jpg

 

2. Univer majonéz, egységár: 2 307 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhébb, savanykás illat. Az állaga megfelelően krémes. Jól érezhető a jellegzetes majonéz íz. Az édes-savanyú ízpár is harmonikus.
img_3946.jpg

 

1. PENNY Czifra majonéz, egységár: 1 611 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Összetett, majonéz illat. Az állaga tartós, teljes. Finom, intezív és jellegzetes majonéz íz, amiben jól érezhetők az összetevőkből származó harmonikus zamatok. Az édes-savanyú ízjegy-pár is nagyon kiegyensúlyozott.
minta_majonez.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Czifra majonéz a PENNY üzletlánc boltjaiban kapható.

majonez-teszt.png

 

süti beállítások módosítása