Nagy gyros fűszerkeverék teszt

2021.okt.19.

Szeretjük a változatosságot a fűszerek terén, mert izgalmasabbá teszik akár egy húsétel, akár köret vagy saláta ízét is. A fűszerkeverékek ebből a szempontból nagyon jók, bár nem könnyű megtalálni, hogy a saját ízlésünknek melyik a legmegfelelőbb. Ezért most az országosan kapható gyros fűszerkeverékeket teszteltük, hogy megtaláljuk azt a fűszerkeveréket, amit bátran használhatunk egy finom otthoni gyrosozáshoz. 

img_9086.jpg

A fűszerkeverékekről

Mivel a só legolcsóbb alapanyag, ezért beszédes, ha a fűszerkeverék só tartalma magasabb, mint 60%. A vakteszten azt tapasztaltuk, hogy a magas sótartalmú fűszerek nem képesek igazi fűszeres ízt adni a csirkehúsnak, ami persze nem feltétlenül gond, mert úgy is lehet finom. Viszont, ha a natúr ízeket keressük, akkor felesleges fűszerkeveréket használni.

Mi viszont szeretjük a különleges fűszeres ízeket. Az szinte mindegy, hogy melyik összetevő hangsúlyos, lehet az a pirospaprika, a majoránna, a kakukkfű, a koriander, a rozmaring vagy a fokhagyma. Mindegyik képes emelni az étel fogyasztási élményét.

A lényeg a harmónián van, hogy a fűszerkeverék összetevőinek íze illeszkednek-e egymáshoz. 

Fontos, hogy egyes fűszerek durvább darálásúak legyenek a keverékben, mert így külön is érezhetjük az aromáikat. A teljesen porrá darált fűszerkeverékek a teszten nem teljesítettek jól, mert nem lehetett definiálni az összetevők zamatát. 

 

A teszt menete

Felkutattuk az összes országosan kapható gyros fűszerkeveréket a COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben.

A kóstolást, ahogy eddig is, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük, 11 fő.

A gyros fűszerkeverékeket „nyersen” is megkóstoltuk, hogy érezzük, hogy a különféle fűszerek milyen arányban találhatók a keverékben.

De a teszten csirkemell filéket is bepácoltunk a különféle gyros fűszerkeverékekkel.

A mellfilé szeleteket a fűszerkeverékek csomagolásán található felhasználási javaslat alapján készítettük el, de legalább 4 órát pácolódtak sütés előtt.

A pácolt hús kockákat serpenyőben kevésolajon sütöttük ki.

A sült húsokat még melegen, 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.

img_9321.jpg

 

Az értékelés szempontjai

Illat: az illatot a sült húson és még nyersen is értékeltük. Kerestük az egyedi és felismerhető természetes aromákat. Az elvárt gyros fűszerkeverék illattól eltérő vagy jellegtelen illatokat lepontoztuk.

Állag: az fűszerkeverék állagot fehér papírtálcára, a fűszerzacskóból kiöntve ítéltük meg. Kedvezőbben értékeltük a felismerhető fűszernövény darabokat tartalmazó keverékeket. A teljesen porrá őrölt fűszersók már előzetesen gyenge ízélményt jeleznek. A sült húson, ha az előírt mennyiségű fűszer adagolása kevésnek bizonyult, akkor is vontunk le pontot. Az állag pontszámnál vettük figyelembe továbbá, hogy az csomagoláson előírt fűszerezési arány kellően intenzív ízt eredményezett-e.

img_9131.jpg

Íz: a fő ízeket a sült hús felszínén keletkező pörk anyagok és a fűszerek adják. Mi most csak a gyros fűszerkeverék okozta "görögös" ízélményt értékeltük. A sózás mértékét is értékeltük. Külön díjaztuk, ha érezhető volt valamely fűszer egyedi íze is, sőt az "összemosott" ízű keverékek ízét lepontoztuk.

 

A nagy gyros fűszerkeverék vakteszt eredménye

 

11. Lucullus gyros fűszerkeverék, egységára: 4967 Ft/kg. Pontszám: 5,4/10 pont  

Gyenge intenzitású, nehezen körülírható illat. A fűszerkeverék homogén, porrá darált összetevőkből áll.  A sült csirkén leginkább a só és némi enyhe intenzitású zöldfűszer érezhető.

img_9060.jpg

lucullus_1.jpg

s_lucu.jpg 

10. TESCO gyros fűszerkeverék, egységára: 9160 Ft/kg. Pontszám: 6,3/10 pont  

Mind illatában, mind ízében enyhe intenzitású. A fűszerkeverékben láthatóak fűszernövény darabok is. Leginkább a pirospaprikát, oregánót és a fokhagymát tudtuk definiálni.

img_9046.jpg

tesco_22.jpg

s_tesco.jpg 

9. Thymos gyros fűszerkeverék, egységára: 5211 Ft/kg. Pontszám: 6,4/10 pont  

Nagyon enyhe illatú és ízű fűszerpác. A fűszerpácban láthatóak világos színű fűszernövény darabok is. Leginkább a pirospaprika, rozmaring, oregánó ízek érezhetőek. A sózás mértéke alacsony, pácolás előtt kiegészítésre szorul.

img_9074.jpg

tymos.jpg

s_thymos.jpg 

8. Böllér gyros fűszerkeverék, egységára: 2980 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Intenzív szerecsendió / római kömény, oregánó illat. A pácban / pasztában láthatóak durvább őrlésű fűszerdarabok is. Kevésbé sós a keverék így a gyártó is utánsózást javasol, amit mi inkább pácolás előtt adtunk a páchoz. A fűszerkeverék kellemes ízű, de nem gyros, hanem inkább tikka masala fűszerkeverékre hasonlít, a keleties fűszerek miatt.

img_9037.jpg

boller.jpg

s_boller.jpg 

7. LIDL Kania gyros fűszerkeverék, egységára: 2475 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Borsos, vegyes zöldfűszeres, enyhébb illat. A fűszerkeverék homogén, porrá darált összetevőkből áll. A sózás mértéke megfelelő, mellette a rozmaring, curry, fűszerpaprika érezhető. Kicsit csípős.

img_9062.jpg

lidl_20.jpg

s_lidl.jpg 

6. KNORR gyros fűszerkeverék, egységára: 8543 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Kellemes fokhagymás, vöröshagymás illat. A fűszerkeverék apródarálású összetevőkből áll, csomós megjelenéssel. Kóstoláskor is elsősorban a hagymafélék ízét éreztük, majd az oregánót, bazsalikomot és majoránnát enyhébb ízintenzitással.

img_9045.jpg

knorr_1.jpg

s_knorr.jpg 

4. Horváth Rozi gyros fűszerkeverék, egységára: 6633 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Enyhe illat, a fűszerezés görögös, de kevésbé intenzív. A fűszerkeverékben látható durvább őrlésű fűszer és só is. Érezhető a rozmaring, a fokhagyma, az oregánó íze.

img_9058.jpg

horvath.jpg

s_horvath.jpg 

4. Maggi gyros fűszerkeverék, egységára: 10300 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Intenzív gyors fűszer illat. A fűszerkeverékben láthatóak fűszernövény darabok és granulált fokhagyma is. A kelleténél kicsit több sót éreztünk, ezután a fűszerek közül a chili, bors, római kömény, rozmaring és a majoránna dominál.

img_9067.jpg

maggi_1.jpg

s_maggi.jpg 

3. PENNY gyros fűszerkeverék, egységára: 3300 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Kellemes szerecsendiós, fűszerpaprikás, borsos illat. A fűszerkeverékben láthatóak fűszernövény darabok is. Ízében is ezek a fűszerek dominálnak, de érezhető még a koriander és az oregánó is.

img_9054.jpg

penny_20.jpg

s_penny.jpg 

2. Kotányi gyros fűszerkeverék, egységára: 8829 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Kellemes és elvárt gyros fűszerkeverék illat. Jól érezhetőek az összetevők ízei külön is. A fűszerkeverékben látható durvább őrlésű fűszer és só is. A rozmaring, a vöröshagyma, a fokhagyma, és az oregánó, rozmaring zamatok harmonikus gyros fűszerkeverékké álltak össze.

img_9071.jpg

kotanyi_1.jpg

s_kotanyi.jpg 

1. Vegeta natur gyros fűszerkeverék, egységára: 9950 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont  

Szerecsendiós, oregánós, fokhagymás illat. A fűszerkeverékben látható durva szemű só és durvább darálású fűszernövény is. Kellően erős íz-intenzitással éreztük a fűszerkeverék összetevőit, leginkább az oregánót, fokhagymát, paprikát, borsot, majoránnát, szerecsendiót. A só harmonikusan erősíti a fűszerek ízeit, így összeállt a hagyományos és jellegzetes gyros fűszerkeverék ízélmény.

img_9051.jpg

vegeta_2.jpg

s_vegeta.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes gyros fűszerkeverék a Tesco, Spar, Cba, Auchan, Coop üzletekben kapható.

gyros-1_1.png 

süti beállítások módosítása