Nagy párizsi teszt

2021.máj.27.

A parizer vagy párizsi fogalom a felvágottak  között. Már a 19. században írnak “parizer”, “parizerwurst”, “pariserwurst” vagy “párizsi kolbász” elnevezéssel a mai párizsi őséről a magyar gasztronómiai könyvekben. Lássuk, hogy az elmúlt 150 évben hová fejlődött a parizergyártás, következzen a 16 sertéspárizsin elvégzett vaktesztünk eredménye.

bor1_70.jpg

A párzsi a Magyar Élelmiszerkönyvben


Méret, hústartalom

Legalább 55 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (más néven prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termékről beszélünk.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint, a párizsi hústartalmának a késztermékre vonatkoztatva legalább 51% kell lennie. Ezen felül a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10% lehet.

Az összes fehérjetartalom legalább 11 m/m % (tömegszázalék), víztartalma legfeljebb 70 m/m%, zsírtartalma legfeljebb 23 m/m %, valamint a nátrium-klorid-tartalma legfeljebb 2,2 m/m%-ig megengedett.

 

Érzékszervi jellemzők

Külső megjelenés: A párizsi legyen egyenletes, hengeres alakú, két végén elkeskenyedő. Burkolatát tekintve tiszta, ép és sima tapintású. A végeknél 5 mm-nél nagyobb lég-, folyadék- és zsírzsák nem lehet.

Állomány: A rúd állománya tömötten rugalmas, jól szeletelhető, a metszéslap homogén. 5 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmazhat 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot sem. 1-2 mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot tartalmazhat.

A szelet első harapás után se nem puha, se nem kemény, jól összeáll, rágási maradéka nincsen.

Szín: A metszéslap színe egyenletes, a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színnel rendelkezik.

Íz: A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép íze mellett bors íz, enyhe sós íz érezhető, valamint idegen és mellékízektől mentes.

Illat: A főtt húspép és a bors illata érezhető, idegen szagoktól mentes. Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füstíz és -illat is érezhető.

 

A teszt menete


Az országosan kapható előrecsomagolt, szeletelt párizsikat szereztük be a tesztre. A fő fúkusz mosta sertéspárizsikon volt, így sertéshúsnak kellett túlsúlyban lennie az adott parizerben. Emellett 3-5% marha vagy csirkehús fordul elő egyes termékeknél.

A teszten 12-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és a tesztre bevont fogyasztók.

 

Az értékelési szempontok


Illat: a párizsi talán a legkevésbé fűszeres felvágott a magyar piacon, ezért nagyon enyhe fűszerezést vártunk, illetve, ha füstölt a termék, akkor gyenge füstillatot. Jellemzően bors és zöldfűszerek és a hús illata jelenhetnek meg a párizsiban, ettől eltérő idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: homogén állagot várunk, tehát az összetevők teljesen legyenek eldolgozva. A túlságosan puha párizsikat lepontozzuk, mert véleményünk szerint ezek nem felelnek meg a fogyasztói elvárásoknak. 

Íz: elvileg semleges ízű a jó párizsi, de ha érzünk borsot vagy más fűszert enyhe intenzitással, az nem baj.  A mellékízű és idegen ízeket tartalmazó párizsikat lepontoztuk.

 

A nagy sertésparizer tesztünk eredménye

 

16. Alföldi-Hús Sertés párizsi, egységára: 2193 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont  

Konzerv húsos illat. Masszív, homogén állag. Megfelelően sós, fűszermentes íz. Glutén és laktózmentes. 51% hústartalom.

img_4871_2.jpg 

15. Tauris Sertés párizsi, egységára: 1650 Ft/kg. Pontszám: 6,4/10 pont  

Konzerv hús jellegű illat. Homogén és puhább állag. Íze fűszermentes, megfelelő sózású, utóízében kissé savanykás. Szója, glutén és laktózmentes. 60% hústartalom.

img_4825.jpg 

14. PENNY Dárdás Sertés párizsi, egységára: 1035 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Jellegzetes parizer illat. Homogén, megfelelő keménységű szeletek, íze natúr, fűszermentes, jellegzetes parizer íz. 51% hústartalom.

img_4858.jpg

 

14. ALDI sertéspárizsi, egységára: 1593 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Enyhe, de jellegzetes parizer illat. A metszéslap homogén állagot mutat. A párizsi fogyasztásra nem rágós, kissé roppanós. 51% hústartalom. Fűszermentes, nagyon enyhe ízű parizer, megfelelő sózással. 

aldi_17.jpg

 

12. LIDL Baroni Sertéspárizsi szeletelt, egységára: 1260 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Füstaromás illat. Az állaga homogén, masszívabb. A sózása megfelelő, az ízét a füstaroma határozza meg. 54% hústartalom.

img_4868_1.jpg 

12. Pápai Hús Sertés párizsi, egységára: 2490 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Enyhe, konzerv jellegű illat. Homogén és masszívabb állag. Fűszermentes natúr íz, enyhe savanykás utóízzel. 51% hústartalom.

 img_4877_1.jpg

 

10. SPAR Párizsi, egységára: 1890 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe, de jellegzetes parizer illat. Homogén, puhább állag. Megfelelő sózású, fűszermentes natúr íz. Szója, glutén és laktózmentes. 66% hústartalom.

img_4830.jpg 

10. Gierlinger Sertés párizsi, egységára: 1660 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Enyhe parizer illat. Közepes keménységű, homogén állag. Nagyon enyhén fűszeres, kellemes parizer íz. 51% hústartalom.

img_4814.jpg

8. S-BUDGET Sertéspárizsi, egységára: 1593 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Enyhe, konzerv jellegű illat. Az állaga homogén, megfelelő keménységű. Az íze fűszermentes, enyhén sós. 60% hústartalom.

img_4882.jpg

8. Zimbo Sertéspárizsi, egységára: 1975 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Enyhe zelleres illat. Megfelelő állagú és homogén. Natúr, fűszermentes íz. Szója, glutén és laktózmentes. 52% hústartalom.

img_4817.jpg 

7. Landhof Sertés párizsi, egységára: 4387 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Enyhe intenzitású fűszeres illat. Puhább, homogén állag. Édeskés, fűszermentes íz. 66% hústartalom.

img_4838.jpg 

5. Pick Sertés párizsi, egységára: 3890 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Jellegzetes parizer illat. Homogén, puhább állag. Hagyományos parizer íz. Enyhe füstaromás utóízzel. Glutén és laktózmentes. 63% hústartalom.

img_4819.jpg 

5. Kométa Sertéspárizsi, egységára: 2793 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Enyhe és jellegzetes parizer illat. Megfelelő keménységű és homogén állag. Jellegzetes parizer íz, enyhén sós és fűszermentes. Glutén, szója és laktózmentes. 60% hústartalom.

img_4834.jpg 

4. ALDI Sertés párizsi, egységára: 3660 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Jellegzetes parizer illat. Az állaga homogén. Az íze lágy, nem fűszeres, megfelelő sózású. Glutén, szója, ízfokozó és laktózmentes. 80% hústartalom.

img_4855.jpg 

2. Berger Sertés párizsi, egységára: 3993 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Jellegzetes parizer illat. Homogén, puhább állag. Natúr, de hagyományos ízű párizsi. 75% hústartalom.

img_4840.jpg 

2. LIDL Dulano Sertés párizsi, egységára: 1745 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Jól felismerhető majoránnás illat. Homogén, masszívabb állag. A majoránna az ízében is érezhető, ezen kívül fűszermentes. Megfelelő sózású. 84% hústartalom.

img_4864_1.jpg 

1. Kurucz Prémium parisien, egységára: 3.742 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Kellemes és enyhén fűszeres illat. Kisebb hús-és szalonna darabok látszódnak a vágási felületen. Nagyon enyhe fűszerezésű, jól beállított sómennyiség. Kiváló fogyasztási élményt ad a magas hústartalom. Egyes pontozók szerint a szeletelt sonkára emlékeztet. Ízfokozó, glutén, szója és laktózmentes. 90% hústartalom, ami a legmagasabb a vaktesztelt parizerek között.

img_4843.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes Kurucz parizer az Auchanban és a Kurucz debreceni mintaboltjaiban és webshopjában kapható.

sertes_parizsi_teszt_2_-1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr6416558020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plokmi 2021.05.28. 10:25:04

Azért a LIDL Dulano Sertés párizsi, 84 %-os hústartalma és 1745 Ft/kg ára nekem furcsa.
80% környékén már 3000 Ft/kiló felett vannak, 1700 Ft/kiló pedig az 50-60 %-os sáv.
Persze ráírni bármit lehet.

Behajtó70 2021.05.28. 11:24:05

@para_noir: akkor nyilván nem eszel sonkát, csirkét (antibiotikum hegyek) tojást, zöldséget/gyümölcsöt (permet), bort (a szőlőt kéthetente permetezik), disznót, mert moslékot eszik, halat mert moslékot, dögöt esznek...ha nincs könnyű dolgod.

Örömhernyó 2021.05.28. 12:11:43

@para_noir: Én ilyeneken nőttem fel, reggelire ezek mentek. Csórók voltunk, a virsli, parizer volt a reggeli "hús" bevitel alapja. A Zala felvágott már ünnepi csemegének számított, illetve húsvétkor volt valami normálisabb füstölt lóf*sz az asztalon.
Rendes hús ebédre volt tálalva, hétvégén rántott csirke vagy sertés, egyben sült csirke, de reggelire ilyen felvágottakat kaptunk. Nyilván aki sose volt csóró, az ezt nem érti. Mai fejjel inkább sütnék rozmaringos csirkemellet és azt szeletelném a szendvicsbe, de anyám dolgozott, reggel az egyszerűen tálalható cuccokhoz fordult.

Ma már én se vennék a parizert, mert megtollasodtam. De a magyar családok 60%-ának szerintem mai is ezek jelentik a felvágottat, reggeli margarinos kenyérre valót. Ja, vajat nagyapámnál ettem, otthon nálunk margarin volt, arra futotta, az is ugyanúgy valami ipari melléktermék újragondolása, mint a parizer.

Örömhernyó 2021.05.28. 12:16:15

Az, hogy ilyen sokféle mákájú parizer van forgalomban, azt mutatja, hogy a nép ezekre vevő. Ami elképesztő, hogy 3000 forint/kg feletti egységáron is vannak ilyen termékek, pedig annyiért már rendes húst is kap az ember. Csak hát a meló, diák, reggel munkába rohanó szülő nem fog karajt, csirkemellet sütni és szeletelni, mert se idő, se tehetség nincs hozzá.
Kiharapott csücskű zacskós kakaó, kettétépett zsemle, benne parizer, gondolom még ma is sokaknál ez a reggeli menü.

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2021.05.28. 17:30:16

@para_noir: én szeretem a párizsit :) Nyilván nem olyankor eszem, amikor valami különleges ínyencségre vágyom, hanem ha csak gyorsan bekapnék valamit. Friss, ropogós héjú kenyérrel, vastagon vajjal, kígyóubival és majonézzel feldobva kifejezetten kedvelem az ízét.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2021.05.28. 21:06:47

Párizsi zsemlében, trappistával, paradicsommal, zacskós kakaóval reggelire. Tömény nosztalgia..:)

plokmi 2021.05.29. 13:45:38

@para_noir: Ezek szerint még nem ettél kézműves párizsit. Azért, mert az ipar annak idején ledegradálta egy silány minőségű termékké, attól még ebből is lehet jót készíteni.
Ilyen alapon az összes húskészítmény, ami nem őrzi meg eredeti állagát (füstölt sonka, kolozsvári, angol szalonna stb.) mind, mind ipari hulladéknak tekinthető, mert nem tudhatod, hogy mit tesznek bele.
Ha veszek pl. szeletelt füstölt sonkát, még hetek múlva sem romlik meg.
De BÁRMILYEN hiper-szuper feldolgozott húskészítménynek 4-5 nap múlva vége, megromlik.
Szóval a párizsi semmivel sem rosszabb mint bármelyik feldolgozott hús. HA jól csinálják.
Egyébként a virsli mindenki eszi nyakra, főre, pedig gyártás technológia szempontjából szinte párizsi. Mégsem mondják rá, hogy ipari hulladék.

Budapest a kutyaszar városa 2021.05.30. 11:35:15

@Örömhernyó: Munkahelyen nem is esznek késsel-villaval omlettet, capuccionóval leöblítve.

Budapest a kutyaszar városa 2021.05.30. 11:38:51

@plokmi: Így van, ha betartják az Élelmiszerkönyv előírásait, ugyanolyan minőségű felvágott mint bármelyik másik. Én pl kifejezetten szetetem, mert jó sovány, nincs benne mócsing, de a dragább, Pick szója - és gluténmenteset veszem.
süti beállítások módosítása