Nagy roppanós virsli teszt: kiugró minőségű és alacsony árú tesztgyőztes!

2021.feb.25.

A virslik között a juhbeles termékek külön kategóriát képeznek. Vékonyabbak, füstösebbek lehetnek a többi virslitípusnál és a ropanós bél miatt sokak imádják hod-dogban, sült tésztában, levesben és szinte magában is fogyasztani. Nekünk is az egyik kedvenc visrslifajtánk, ezért most vakteszteltük a hazai választékot, lássuk melyik a legfinomabb!

img_3232_2.jpg

A virlsi a Magyar Élelmiszerkönyvben
 

Legfeljebb 26 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10% A burkolat ép, sima, tiszta, alatta folyadék, lég- és zsírzsák nincs.

Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. A metszéslap homogén állományú, 2 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. 1-2 mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot tartalmazhat. Rágás után jól összeálló, melegen lédús, rágási maradék nincs.

A metszéslap egyenletes, a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színű. A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép (prád) íze mellett bors-, fűszerpaprika és enyhe sós íz érezhető, de idegen és mellékízektől mentes. Illatában a főtt húspép (prád), a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, idegen szagoktól mentes. Füstölt és füst ízesítésű termékek esetében füstíz és -illat is érezhető. 

232_big_2.jpg 

A juhbeles virsliről

A frankfurti és a bécsi virlsi is juhbélbe vannak töltve, ezek története már a 19. századba nyúlik vissza, sőt egyes feljegyzések szerint Németországban már a középkorban is csináltak a mai virslire emlékeztető hústerméket.

A juhbélen túl még a füstölés, ami közös ezekben a termékekben, persze vannak kivételek ez alól, ahogy a tesztünkben is látszik.

A juhbél előnye a többi béllel szemben, hogy roppanóssá teszi a virslit, ami egyfajta friss fogyasztási élményt is ad. 

Mivel a gyártók a frankfurti (ami Magyarországon javarészt nem juhbélbe van töltve, sőt sok a "hámozott" frankfurti) és bécsi virsliken túl is komoly fejlesztéseket végeznek a juhbeles virslik területén, ezért most ezeket a földrajzi (fantázia) névvel nem jelölt virsliket vakteszteljük.

 

A teszt menete
 

Az országosan kapható, előrecsomagolt juhbeles virsliket szereztük be a tesztre. A bécsi és a frankfurti virlsik nem szerepeltek most a teszten, mivel azok külön fogyasztói kategóriát alkotnak.

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték, 11 kóstoló.

A virsliket közepes hőfokon (indukciós tűzhelyen, 7. fokozatban) főztük a forrástól számított 2-4 percig. A virsliket melegen kóstoltuk, hogy az illatát is lehessen érezni. Emiatt egyszerre csak 3 virlsi volt a kóstolók előtt, akik csak a tányérra tett sorszám alalpján pontoztak, a termékekről nem volt semmi információjuk.

 

Értékelési szempontok

Illat: fűszerek illatát (bors, pirospaprika, zeller) és a füstillatot vártuk. Mivel a kóstolók nem tudták, hogy melyik füstölt és melyik nem, ezért minden esetben felírták, hogy éreztek-e füstillatot. Kiértékeléskor, ha egy füstölt termék nem volt több kóstoló szerint sem füst illatú, akkor azt jeleztük az értékelés szövegében.

Állag: alapvetően a virsli  homogenitását, textúráját, tömörségét és roppanósságukat értékeltük. A túl puha virsliket lepontoztuk. Azok a virlsik szintén nem kaphattak magas pontot az állagukra, melyek nehezen roppantak, vagy túl vastag volt a bél, ami már rontja a fogyasztási élményt.

A füstölés hatása látszódik a bélzeten, például a tesztgyőztes külseje is sötétebbé vált a füstölés miatt.

regnum.jpg


Íz: fűszeres, megfelelően sózott ízeket vártunk, de a natúr ízűeket sem pontoztuk le, ha természetes hús ízt éreztünk. Több virsliben volt zeller is, mint fűszer, amivel pikánsá lehet tenni a virslit. Alapvetően só, bors, pirospaprika, majoranna és füst aromákat lehet, kell érezni a virsliben.

 

A nagy juhbeles virlsi vaktesztünk eredménye

 

8. Privát Hús juhbeles virsli, egységára: 3248 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Semleges illatú virsli. A bél roppanós, a húsos rész kissé puha. Ízében is leginkább a só és a hús érezhető, nagyon enyhe fűszerezés mellett.

img_3212.jpg

privat_3.jpg 

7. PENNY Karát juhbeles sertésvirsli, egységára: 2498 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Semleges illatú virsli. A bél roppanós, a húsos rész megfelelő tömörségű. Ízében is leginkább a só és a hús érezhető, nagyon enyhe fűszerezés mellett.

img_3199.jpg

karat.jpg 

6. Kaiser Prémium borjú virsli, egységára: 4495 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Nagyon enyhe fűszerillatot éreztünk. A bél roppanós és vékony. A belső húsos állomány nagyon homogén és puha. Mi a borsot éreztük az ízében legjobban, ehhez passzol is a sózás erőssége.

img_3225_3.jpg

kaiser_1.jpg 

5. Tauris e-mentes sertésvirsli, egységára: 3448 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Alig, de még épp érezhető füstillat. Nagyon vékony a bél és emiatt már kevésbé roppanós a virsli. A húsos állomány nagyon puha. A fűszerezés és a sózás is enyhe intenzitású, de harmonikus.

img_3165.jpg

tauris_1.jpg 

4. Wiesbauer Prémium Sacher virsli, egységára: 3747 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Finom fűszeres illat. A héjazatot kissé vastagnak találtuk. A húsos rész megfelelő keménységű. Pirospaprikás, borsos, zöldfűszeres ízeket éreztünk, megfelelő mértékű sózás mellett.

img_3157.jpg

sacher_1.jpg 

3. Wiesbauer Koktél virsli, egységára: 3753 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Kellemes, gyengébb intenzitású füstös illat. A virsli bélzete roppanós és vékony. A virsli belső húsos állaga puhább. A savanykás íz dominál a virsliben, de nem nyomja el a fűszerezés zamatát.

img_3188.jpg

koktel.jpg 

2. Sága Royal virsli, egységára: 2748 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

A füstölés minősége karakteres illatot eredményezett. A virsli roppanós, nem rágós, de egyes kóstolók a belső húsos állományt puhának találták. Ízében is jön a finom füst, jóleltalált a sózása és enyhébb fűszerezése.

img_3219_2.jpg

royal.jpg 

1. SPAR Regnum juhbeles virsli, egységára: 3223 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Enyhén füstös illatú virsli. Az állaga kiváló: a bél vékony roppanós, a virsli belseje keményebb és homogén metszéslapú. A sózás mértéke jól harmonizál az enyhe füstízzel, a kellemes paprikás és borsos, zöldfűszeres ízzel.

img_3178.jpgregnum.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes termék a SPAR, INTERSPAR üzletekben kapható.

juhbeles_virsli_teszt-1.png

 

süti beállítások módosítása