Most boltokba kerülő vegán és alacsonykalóriájú pékáruk tesztje

2021.jan.20.

A bevezetés előtt kaptuk meg kóstolásra a Cerestől a 2 új egészségtudatos vásárlóknak szánt új terméküket: a vegán veknit és a szénhidrátcsökkentett cipót. A kóstolók most sem kaptak előzetesen semmi infót a termékekről, így alkottak véleményt róluk. Íme!

kenyerek.jpg

 

Ceres Sütő vegán vekni

vegan_vekni_borito.jpg

Illat: nagyon jól érezhető a hagyma, a sárgarépa és a paprika illata, amit kísér a kovászos kenyerekre jellemző savanykás, kovász illat.

Illat átlagpontszám 8,4/10 pont.

 

Állag:  a kóstolók elé nagyobb darabokra vágtuk fel a kenyeret, hogy ketté tudják törni. Ez a módszer jó otthon is, hogy megítéljük egy adott kenyér állagának minőségét. Ha  morzsálódik és törik a kenyér, az nem a  jó minőséget jelöli, hiszen a hagyományos kenyér szépen törik, nem morzsálódik.

A vegán vekni tésztája szépen tört ketté, hagyományos kenyérre emlékeztet. 

vegan_szelet.jpg

Másik próba, amivel szintén a kenyér bélzetének, állagának   minőségére lehet következtetni, a nyomáspróba. Két  ujjunk között nyomjuk össze a kenyérszeletet. Amennyiben a kenyér 20 mp alatt visszanyeri az eredeti vastagságának 70-80%-át, akkor az kiváló minőség az állag szempontjából (persze az íze ettől még lehet rossz). 

Amennyiben a kenyér közel 100%-ban visszanyeri a méretét vagy összetapadva marad, akkor nem megfelelő minőségű a kenyértészta, nem a hagyományos  és elvárt eljárással készült a kenyér.

Ezen a próbán is átment a vegán vekni.

Végül pedig a kenyér rágásakor végleg eldönthetjük a minőséget. A kovászos, hagyományos kenyerek tésztája  kissé tömörebb, mégsem rágós. Ad egy kellemes fogyasztási élményt a szétmorzsálódása a kenyérfalatnak a szánkban. A kóstolt vegán vekni is ilyen tömör, mégis kellemesen fogyasztható tésztájú.

Állag átlagpontszám: 8,8/10

 

Íz: sokféle íz keveredik kóstolás közben. Elsőre érezhetőek az összetevők: a sárgarépa, a hagyma, a paprika, a lenmag, a napraforgómag íze, majd pár másodperccel később a kenyér héjának jellegzetes és finom íze jön. A só mennyisége megfelelő, ennek a vekninek íze van, amit érdemes első vásárláskor magában is megkóstolni, mert tényleg egyedi. 

Íz átlagpontszám: 9,1/10

 

Összetevők: búzaliszt, keverék zöldségfélékkel (zabkovász, sárgarépa, paszternák, zeller, hántolt napraforgó, lenmag, piros kaliforniai paprika, búzapehely, só, szárított vöröshagyma,), rozsliszt, élesztő, ivóvíz, tartósítószer (szorbinsav), lisztkezelőszer (aszkorbinsav), 12% zöldségtartalom.

 

Ceres Sütő Newline szénhidrátcsökkentett cipó

szenhidrat_csokkentett_borito.jpg

Illat: hagyományos sokmagvas kenyér illata van, értjük ezalatt azt, hogy a magvak olajos illata érezhető jobban, illetve a rozs illata. 

Illat átlagpontszám 8,1/10 pont.

 

Állag: hasonlóan a vegán veknin elvégzett állag értékeléshez, ennél a terméknél is elvégeztük a kettétörés próbát és az összepréselés próbát.

Kettétöréskor egy minimálisan rugalmasabbnak tűnik, mint a vegán vekni. Már itt érezhető volt, hogy ennek a terméknek könnyedebb, puhább a tésztája.

szenhid.jpg

Összepréselés után szépen visszaáll a tészta a jelzett 70-80% vastagságra.

Rágáskor érezhető a magas magtartalom, ami külön is ad egy magasabb fogyasztási élményt. A cipó tésztája puha, de a héja az elvárt, hagyományos keménységű.

Állag átlagpontszám: 8,2/10

 

Íz: a veknihez hasonlóan itt is több ízjegy érezhető kóstoláskor. Először a magvak és a búzakorpa jellegzetes íze érkezik, majd jön a rozs és a kovász jellegzetes zamata. A só mennyisége megfelelő, de érezhetően kevesebbet tartalmaz, mint a vegán vekni.  

Íz átlagpontszám: 8,1/10

 

Összetevők: búzaliszt, ivóvíz, sütőipari keverék: étkezési lenmag, vitális búzaglutén, zsíros szójaliszt, hántolt napraforgómag, szójatöret, szezámmag, lenmagliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, só, búzakorpa, növényi rost, kovász, pörkölt-őrölt rozs, őrölt fűszerkömény), élesztő, étkezési só, napraforgó étolaj, emulgeálószer, aszkorbinsav, tartósítószerek.

 

Összefoglaló

munkafuzet1-1_20.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr8516390596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maresi 2021.01.25. 11:55:41

Matek! Ha 350 g = 489.-Ft-tal, akkor neked hogy jön ki a "majdnem kg" 1.000.-Ft-ra? 1.393.-/kg. Nna.

Géza néni 2021.01.26. 13:56:56

Ausztriában egy kilo kenyér (házi, vagy fehérnek nevezett, nem az) vagy enyhén rozsos 0,89 cent és 1,3 Eur között van! Ez utóbbit már helyben sütik!
Ők hogy csinálják? Gondolom hasznuk is van rajta egy pár cent, de akárhogy számolom,
még 500.- Ft se jön ki kilojára!
Ja, és nyugodtan ehető 3-4 napig!
Sose olvasom ott az újságban, hogy sírnának a pékek, hogy ez drágul meg az!
süti beállítások módosítása